Вечеря по френски… или как се ядат охлюви

Внимание! Този пост съдържа кадри, неподходящи за хора с чувствителна нервна система и слаби сърца… По време на снимките пострадаха 6 невинни охлюва. Но ако издържите това детско филмче, ще издържите и охлювския пост!

Латинският квартал в Париж е едно интересно място – хората на пазара пеят и танцуват, тесните улички гъмжат от хора, предлагащи манатарки, миди и безплатен масаж… Магазините са отворени дори и в неделя, а най-готиното е да минете вечер и да седнете в някое от мини-ресторантчетата, чиито маси са разположени на тротоарите. Така направихме и ние… Сервитьорът се оказа грък, но това не ни попречи да си поръчаме типично френски специалитети. Пропуснахме лучената супа, но пък си поръчахме типичните френски пържени картофи (не, че се различават от нашите, де, но все пак и на английски се наричат French Fries), миди, салата от авокадо, бяло вино и охлюви…

Да, охлюви! Правилно сте чули – един от най-големите деликатеси във Франция… Поръчате ли си escargot, очаквайте да ви донесат 6 или 12 броя в чинийка – горещи, с черупките и с особено отвратително изглеждаща зеленясала смес от масло, чесън, мащерка и магданоз… Както казват, една картинка казва повече от 1000 думи:


И макар, че изглеждат гнусно, охлювите всъщност са изключително вкусни, ако се приготвят правилно, като от изключителна важност е да се оставят няколко дни да храносмилат каквото са изяли… Някои дори ги тъпчат с брашно по време на охлювските им пости! Всъщност, охлювите могат да бъдат отровни, ако са изяли отровна за човека трева.

Не по-малко важно е да сте образовани за охлювите и тяхната природа. А те са изключително интересни животни! Ето само няколко охлювски факта:

 • Охлювите живеят до 15 години, имат 3000 зъба, дишат с дробове като нас, зрението им е слабо и се ориентират предимно чрез мирис и допир, тъй като са напълно глухи. Ето защо песни от рода на „Охльо Бохльо, покажи си рогата“ няма да има никакъв ефект върху лабилната охлювска психика.
 • Охлювите отделят слуз, която им позволява да се придвижват, като могат да се залепят за общо взето всякакви повърхности. Могат да пълзят дори с главата надолу и да преминат през острието на бръснач, без каквито и да било наранявания. Старите хора вярват, че слузта на охлювите е лечебна и човек може да се излекува от язва, ако яде живи охлюви.
 • Охлювите са хермафродити, т.е. имат както мъжки, така и женски полови органи. За тяхно съжаление, не могат да се възползват от това. Движат се с 0.0006 км/ч, предимно през нощта и то хаотично, често пъти обикалят в кръг. През зимата се запечатват и спят зимен сън.
 • Градинските охлюви са се отделили от морските си братовчеди и са излезли на сушата преди 600 млн. години. Еволюцията ги е направила едни от най-силните животни на света – охлювът безпроблемно тегли до 30 пъти по-тежък от самия него товар. Тоест, ако охлювът имаше размерите на кон, не би се затруднил особено да тегли огромен товарен ТИР с ремарке! Дий, Охльооооо!
 • 24 май е обявен за национален ден на Охлюва в САЩ!

След като сте подготвени психически КАКВО точно ще ядете, следва и да помислите за това КАК да го консумирате. За самото ядене на въпросния добитък, французите ще ви връчат два инструмента, подобни на тези вдясно: щипка за охлюви и двувърха вилица за охлюви. Както може би се досещате, идеята е да хванете черупката с щипката и да измъкнете от нея крехкото месце чрез вилицата… Макар и да звучи лесно, това не е никак проста задача!

Ето защо етикетът позволява да си извадите така желания охлюв с клечка за зъби, държейки го със салфетка! Иначе пресните охлюви са леко жилави, поемат много добре вкуса на соса и вървят чудесно с бяло вино!

Ето защо – наздраве!

P.S. Специални благодарности на Сашко за това, че беше чудесен домакин, както и че ни изтърпя простотиите през цялото време… и дори опита един охлюв от солидарност!

5 мнения за “Вечеря по френски… или как се ядат охлюви”

 1. … И освен това не е нужно да се ходи до Париж, за да се ядат охлюви. Макар, че това е по-приятният вариант 😉

  Изненадвам се, че ги предлагат с черупките.

  В моето семейство охлювите се събират лично, в някой дъждовен следобед, оставят се един ден гладни, след което се варят, вадят се от черупките си и се запичат.

  Стават леко жилави, но аз проблем с жилавостта им нямам…

  Малко е странно да захапеш нещо, което е сварено живо, така както си е прибрало едното око наполовина и леко извито те гледа жално в очите, обаче освен това, аз лично други забележки към яденето на оффффффлюви нямам 🙂

  И освен това, пържените картофи са белгийско „изобретение“ въпреки името си 😉

 2. Много странни хора се извъдихте там! Ядете охлюви, но не и суши!

  Аз винаги съм искала да опитам охлюви пак. Като бях малка майка ми дръзна да ми навре един изпечен охлюв в устата и си спомням че много ми хареса! 🙂 Сушито не е много по различно!

  А това за 24-ти Май че бил национален празник на охлюва е абсолютен Bull!. Никой никога в САЩ не е празнувал нищо подобно. Та те дори празника на жената или на студента не празнуват, даже не ги знаят… а под „празнуване“ имам предвид да има големи разпродажби по магазините и да вървят реклами по телевизора как човек трябва да отиде в 6am да харчи пари по големите продажби в магазините послучай празника.
  Просто никога не съм чувала реклами от рода на „60% намаления в Macy’s случай деня на охлюва! Побързайте хора, да купите подаръци на своите охлювидни роднини! Разпродажбата ще продъхлжи само от 6 до 10 сутринта в събота! Не изпускайте да отблележите този велик празник!“ (…’чрез харчене на пари’ ама това бихга ти го премълчали)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *