Суеверията


Шашкате ли се от числото 13? (Какво ли е да живееш на ул. „Разпети петък“ 13, бл. 13, ет. 13, ап. 13?)
Притеснявате ли се, ако черна котка ви мине пътя? (Какво ли им е на тия от приюта, дето по цял ден събират бездомни котки и кучета?)
Пипате ли червено, когато покрай вас мине линейка? (Какво ли е да работиш като лекар в спешното?)
Очаквате ли дълги години нещастие, ако счупите огледало? (Какво ли им е на хората, които работят в цеха за огледала?)
Мислите ли си за лоши неща, ако разсипете сол? (Какво ли е да си шофьор на самосвал, пренасящ сол)
Всъщност съм добре запознат с повечето суеверия и примерно се радвам, когато намеря четирилистна детелина, но като цяло имам нулева промяна в притесненията, ако строша някое огледало със солницата, само за да изгоня досадната черна котка пред мен… примерно…
А при вас как е?
Чукате ли? (на дърво)
Имате ли си специални ритуали преди важни събития?
Плашат ли ви „лошите“ знаци на съдбата?
Кръстосвате ли си пръстите когато лъжете?

9 мнения за “Суеверията”

 1. Когато ходих на изпитите си исках да нося обеците, които тати ми подари за рождения ден. Не зная защо, но си свалях другите(ако бях с други) и си слагах въпросните. Както и не си облякох новата блузка. Някак си исках всичко по мен да е нормално, не ксъметлийско, но не ново. Нищо друго не ме тревожи май.

 2. Ами на мен веднъж ми се е случвало до сега да счупя огледало. В началото ме налегнаха едни притеснения и след 5мин ме връхлетя следната мисъл:
  „Иве, на тебе няма да ти се случат 7 години нещастна любов, стига си си се занимавала с глупости!“
  След това ме обхвана едно любопитство от къде идва поверието и изчетох каквото намерих в интернет.
  Други суеверия:
  Не изхвърлям боклук рано сутрин и късно вечер (това суеверие май повече го ползвам за оправдание да не изхвърлям боклука…:-) )
  И гледам след като съм тръгнала на някъде да не се връщам, стига нещото което съм забравила да не е супер важно.
  Това са моите суеверия 🙂

 3. Не стъпвам върху шахта, особено ако съм я видяла навреме. то обаче не се брои за суеверие – мой близък преди години скочи така в една шахта с откраднат капак и с години си лекува главата.
  Новото нещо е да не си хвърлям ноктите през терасата – носело нещастие. Че то май и преди си ги събирах в салфетка и – в коша.

  🙂 🙂 🙂
  Много забавно очаквам да стане. С две думи прекрачвам суеверията и право към 13,петък!!!

 4. Признавам (без бой), че си имам малки ритуали за преди изпити… Като например не си развързвам връзките на чантата преди да е минал изпита; оставям на стратегически места угарки от цигари и после проверявам дали са си там и ме чакат и разни други такива малки глупости….

  Относно черните котки – луда съм на тема котки, така че всяка среща от трети вид с такова същество е положителна…

  Като цяло обаче отношението ми към суеверията може да се опише с посланието на една картичка, която класната ми ми подари за една Коледа : „Ако черна котка ти мине път – дай й нещо за ядене“ – не съм суеверна – това си е просто котка/сол/огледало.

 5. На мен лично петък 13 ми носи късмет, поне досега е било така. Не мога да кажа същото за черната котка и за счупеното огледало. За радост не мога да кажа и обратното :). И тъй като утре е 13 и аз имам изпит се надявам това число отново да ми донесе късмет :).

 6. Ами моето е като че ли повече вяра, отколкото суеверие. Аз обичам преди изпит да се помоля наум на светеца, който се празнува съответния ден, особено преди да раздадат въпросите. Не знам дали ми помага наистина, но почти винаги го правя…Иначе не вярвам в народните суеверия.Освен, може би това, че никога не слагам хляба на масата с долната част нагоре/смята се неуважение към хляба, който се води според Библията тялото Христово/. Знам, че българския фолклор разполага с безброй такива, но като цяло ми звучат повече забавни, отколкото достоверни…

 7. След дълги наблюдения установих, че събота 14-ти ми носи повече проблеми от Петък 13-ти. Но това не се брои за суеверие.
  Чукам на дърво ако някой ми каже, че трябва.
  Иначе най- суеверното нещо което съм виждала бяха хотелите и изобщо сградите в Индонезия.
  Там нямаше 13 етаж и 13 стая. Етажите бяха 12 и 14, а стаите 12 и 12А

 8. Не знам дали се брои за суеверие, но когато ходех на изпити си носех всичките лекции – независимо дали ми трябват или не .. и вечерта преди изпита си слагах лекциите под възглавницата … проблем имах с големите тухли когато учих повече от учебник, а не от лекции, но тогава си ги слагах близо до главата :))))
  Черни котки обичам, въобще котки обичам … пък в квартала котки, най-вече черни има много … шашнах един път една суеверна приятелка като ми дойде на гости … повече на около не се показа … пък петък 13ти много си го обичам, носи ми късмет … може би точно защото не вярвам в такива работи :)))

 9. Аз мисля че не съм суеверна. Макар че всеки път като ми се наложи да се върна за нещо се замислям, но винаги се връщам. Също така имам неприятно чувство когато черна котка ми мине пътя, но то трае само няколко секунди. Все пак няколко години имах черна котка в къщи. Имам си дни в които определено не ми върви, но никога не са били в петък 13-ти. Абе като цяло според мен суеверията са бабини измишльотини, но ако твърде много им вярва човек може да му повлият. Примерно ако сутринта черна котка ти мине път и цял ден очакваш нещо лошо да ти се случи, може и сам да си го предизвикаш. А и съм чувала толкова глупави суеверия. Примерно че не трябва да пишкаш преди изпит, понеже си щял да си изпишкаш късмета.Все едно ако се стискаш 4ас-2-3 ще ти се отразни много добре на оценката, че и на здравето. Иначе смятам, че е хубаво човек да вярва в положителните суеверия. Като намирането на четирилистна детелина, или подливането на вода за да ти върви по вода и разни такива, но без да им се впряга много много.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *