Далтонист ли сте?

Далтонизмът е аномалия в човешкото зрение, при която човек не различава някои цветове… Най-често срещаният далтонизъм е червено-зеленият, като при мъжете се среща много по-често, отколкото при жените. Причината е, че рецепторите за червен и зелен цвят са в X-хромозомата. Както знаем, мъжете имат XY-хромозоми, а жените – XX-хромозоми. Тоест, за да е далтонист една жена, трябва и двете хромозоми да са повредени… И доколкото имам бегли познания по биология, това означава, че се предава наследствено и все още няма лечение.
Ето една ябълка, видяна от човек с нормално зрение (горе) и червено-зелен далтонист (долу):

А сега да видим дали и вие нямате проблем…

Кои числа виждате на картинката долу:

Мдааа… и аз се чудих 10 минути какво е С… Всъщност, с колегите също дълго се чудихме, за да разберем накрая, че така трябва и да бъде… Ето какви са резултатите от теста:

59 мнения за “Далтонист ли сте?”

 1. Страхотна статия! Ще сложа линк към нея в блога ми.

  Впрочем дават ли книжка, ако си далтонист?

 2. Чудесен въпрос.
  Принципно – не ти разрешават… Според мен е тъпо, защото няма два еднакви знака, които се различават само по това, че единият е червен, а другият – зелен… А при светофарите червеното е отгоре, а зеленото отдолу. Въпреки това, тестът за далтонизъм е важна част от очните прегледи… Затова или си намираш лекар, който да ти напише фалшива бележка или си купуваш очила от тези пичове, които казват, че ще ти решат проблема поне частично.

 3. Ами личната и лекарка ми е позната и директно ми написа бележката, та не ми е правила такъв тест. Но наистина няма логика, защото нищо не се отличава само по цвят (освен цвета на колите :P). А и щом може да има глухи водачи, защо да няма и далтонисти.

 4. Ами да ви кажа честно това със светофара и червеното отгоре, а зеленото отдолу е вярно за България. Тук в Белгия съм виждал светофар, който е с 5 лампи. Червено, жълто, зелено за всички посоки, зелено за направо и надясно и зелено само за надясно. Както вероятно се досещате зелените светват едно след друго: първо най-долното, след това то изгасва и светва средното и накрая свети само най-горното зелено, което се явява средната лампа на светофара.

  Ако много пъти си минавал от там и знаеш точно кое кога светва – няма да имаш проблем, но ако си далтонист и за пръв път се сблъскаш с такова нещо мисля че има доста сериозна вероятност да се случи … случка.

  Според мен не е случайно това че на далтонисти не се дава книжка.

 5. Wsy6tnost taka se e slu4ilo 4e mnogo ot moite 6efowe sa daltonisti..I towa s to4kite mnogo go mrazqt: kazwat „get that #$%&-ing thing away from my face!!!“ 🙂
  Interesno e kogato tezi hora trqbwa da ti ocenqt zeleno-lilawiqt plakat predstawq6t diplomnata ti rabota!

 6. Хм на мен ми е интересно как трябва да характеризирам моето зрение, при положение, че видях абсолютно всички числа?
  Малко време ми трябваше за 5-цата но само 20 секунди…

  Мисля че е въпрос на това да знаеш как да гледаш…

 7. „С“ е един вид за проверка кой точно цвят не виждаш, ако не си напълно далтонист, очната ми лекарка ми го беше обяснила, но го забравих … по отношение на далтонизма и шьофьорските книжки … хмм… не бих казала, че е тъпо да не дават – ако само не виждаш даден цвят добре, съгласна съм, но ако си пълен далтонист … и на сив път не видиш колата от ляво да кажем и завиваш на ляво ?! тогава какво става ако колата е близо?!?! или сумрак и дете в цветни, но по-тъмни дрехи пресича улицата не където трябва и не го видиш ?! Сфетофарите не са толкова важни ( дам в Белгия са шантави сфетофарите …да не говорим за един сфетофар дето червеното свети във формата на сърце в центъра на Брюксел ) винаги може да се научиш да ги познаваш … но пак има риск … а в момента както повечето шьофьори са на принципа „Аз съм царя на пътищата,к’во се влачи тоя отпред“ …става още по-опасно … поне аз така мисля …

 8. На първата картинка отчетливо се виждат 2 насложени едно върху друго числа – 29 в червеникави тонове и 70 в синкави. Може да ти изиграе лоша шега една такава картинка, како тръгнеш да взимаш книжка…

 9. Здравейте.
  Аз съм далтонист.На 47 години съм.
  Това винаги ме е подтискало и не можах да взема книжка.
  Знам че може да си платиш за да
  излъжеш но не го направих.
  Не го направих заради безопасността на другите участници
  в движението.
  След като закона е такъв то трябва да се спазва.
  За мен остава само тъгата в душата ми че съм по различен от другите.

 10. Аз все още смятам, че далтонист би трябвало да е в състояние да шофира без да създава каквато и да било опасност за движението, но не мога да бъда сигурен в това… Освен по картинки на ябълки, не мога да си представя какво е… Но след като ти, Анонимен, пишеш, че така е по-безопасно за всички, явно така трябва да бъде…

 11. Здравейте,
  аз също имам такъв проблем със взимането на медицинско за шофьорска книжка,но не мисля че това е критерий, заради който трябва да се спира взимането на медицинско. Можете ли да ми обясните как така виждам всички фигурки от таблиците вътре, коя какъв цвят е, но не мога да ги свържа и да определя числото, което се образува? Според мен това не е далтонизъм а СЛАБО ВЪОБРАЖЕНИЕ. Не мисля, че това е правилния начин да се определя дали един човек е далтонист или не.

 12. Здравейте. жаль не знаю болгарского! много интересных тестов! я тоже увлекаюсь тестами. Этот прошли с мужем- выяснили что он не видит красный!

 13. По принцип по-горе различавам всичките цифри и според описаната легенда би трябвало да имам “нормално цветоусештане“ да го кажем докторски 🙂 но след като преди години когато ми трябваха медицински за кандидатставане и хоп открихами далтонизам нештоси “протанопия към червен цвят“ и според прослувътия закон не мога да взема книшка:(
  но така и не разбрах какво подяволите означава това “…нештоси към….“
  поради при4ината че хубавия черен цвят си го разпознаам…..
  сиреч абе не6то ми има ма немога да разбера какво.Иначе за блогчето супер е браво!

 14. Аз не виждам червени череши на фона на зеленото дърво,но само отдалеч.Зелената и червената ябълка не ми изглеждат точно по този начин.Тук намерих нещо:
  http://critiquewall.com/2007/12/10/blindness
  И пак не е точно така,макар че се доближава до моята истина.Иначе съм любител-шофьор от почти 20г.Днес взех да копам из нета,щото искам да си изкарам и С-категория.Май според новите промени на наредбите няма да имам проблеми,Но само до С-кат.
  Само пълните далтонисти не могат да бъдат шофьори

 15. Здравейте, далтонист съм, и по това тука се оказа, че не мога да виждам зеленото, кажи речи и червеното. Наистина много ме подтиска това, ебава ли са ме заради това и са ми се смели… аз от моя страна няма какво да кажа, няма как да скрия истината. Не е се едно да съм го искал…. но всъщност исках да попитам има ли някакво лечение за далтонизма? Или до няква степен да си подобриш зрението към цветовете? Дори малко?

 16. Доколкото знам, далтонизмът не е лечим. Но… ето нещо интересно, което може би ще ти помогне да подобриш зрението си (надявам се, знаеш английски).

 17. Аз съм далтонист. Като ученик ме разкриха, по време на прегледите за казармата. Бях се отказал да ставам шофьор. Преди години се появи възможност за преглед в Медицинска Академия. Прегледаха ме много подробно и установиха каква е степента на далтонизъм, излезе слаб далтонизъм към зелено. Издадоха ми специална тапия, която показах (без да давам) при медицинския преглед. В тапията пише, че ставам за любител шофьор и не ставам за професионален.
  Карам си без проблеми, понякога при ниско слънце трудно виждам коя светлина е активна, но мисля че това важи и за недалтонистите.

 18. Някой от вас не знае ли дали има някаква институция в България която точно да уточнява какво е нивото на далтонизъм. Ел техник съм и ми трябва такъв документ. Не вярвам че като не мога да виждам някой от числата в разбърканите цветове да е голям недостатък.Понеже поотделно мога да ви изброя цветовете съвсем реално

 19. Би трябвало всеки очен лекар да е в състояние да ти издаде бележка… или се лъжа?

 20. да кажа и аз нещо по темата.. като бях ученик ми откриха далтонизма, много се разтроих от това ,че не сам като другите. един пирятел ми изкара мелицинското и станах професионален шофиор.. и вече 30 години съм такъв, без да имам проблеми или някакви проишествия.. така ,че това е цветовете, спецялно за шофирането е според мен е пълна простотия.. важно е като караш да си внимателен и да следиш обстановката на пътя…

 21. Здравейте,а аз искам да попитам,какъв е моят резултат като виждам следното:А-70.Б-45.Ц-не го разпознавам и Д-26.Въпросът ми е към създателите на сайта,който между другото е страхотен.Благодаря ви предварително!

 22. Dante, имам една добра новина и един съвет.
  Добрата новина е, че имаш нормално зрение.
  Съветът е, че човек освен да може да чете между редовете, понякога трябва да чете и самите редове 🙂
  Успешна нова година!

 23. aimilios каза:
  02.12.2010 в 18:30
  едно време много отдавна минах вместо един приятел на преглед.номера мина.до сега човека няма нито едно нарушение.hi niki

 24. Освен, че хромозомата X е носител на далтонизма, жените най-често са само носители, но се предава от майка на син…

 25. predi godini razbrah 4e sam daltonist i hodih v transportna balnica kadeto me pregledaha i mi razre6iha da vzema knijka .sega pri smqna na knijkata trqbva li pak da hodq do transportna bolnica?

 26. Няма как да знам със сигурност, но мисля, че не е необходимо.

 27. Имах същия проблем като господина по горе приятел на преглед и после 25 години стаж като професионален водач и над 2 000 000км. какво да ви кажа никакви проблеми не съм имал за това че видиш ли съм бил далтонист. Интересното е че очната лекарка която посещавам също не е съгласна с това че частичните далтонисти не могат да са водачи на мпс.Междо другото много лесно се минава прегледа и с леща за далтонизъм проблема е че трябва да се направи преглед за да се прецени каква леща да се поръча.

 28. Здравейте! Аз още съм ученик и след 2 месеца ставам на 18 години но се притеснявам че няма да ми издадат документа медицинско ли как се води. На този тест който сте дали за пример виждам 70, 16, 5, 6. Сега се притесних още повече аз няма да ставам професионален водач а просто любител за да си върша работата. Но не знам дали ще срещна правилният очен лекар който да ми даде медицинското. Все пак няма два еднакви знака със различни цветове. Това е все едно да научиш стихотворение със различен от черния цвят шрифт! Пак ще си научите стиха но разликата е че е в друг цвят. Не разбирам защо в другите Европейски страни може да си изкараш книжката и да си караш във България или да я изкараш в Америка но нали ние сме в България и сме със 20 години назад! Ако не ми позволят да си изкарам тук ще отида в друга страна и готово няма да чакам да стана на 40-50 години и тогава! Политиците вземете измислете някоя нова система това си е чиста дискриминация към хората а пък живеем в свободна страна пълни ГЛУПОСТИ ! СКАПАНА ДЪРЖАВА а защо после нямало българи в България как ще има КАК ???

 29. Според мен две еднакви очи няма…Всеки вижда нещата по свой си начин с леки изменения…и кой тогава е решил че този този тест показва правилното,може Далтон и той да е бил далтонист,този тест е признат стандарт за нормално зрение,но според него сумати хора имат проблеми…като станат 70-80 процента от хората да не се смени стандарта и да приемат далтонистите за нормални и обратно…както примерно ако далтонист създаде такива таблици,нормалното око няма да вижда числата вътре,значили това че нормалния няма да види детето на пътя…

 30. „шпигела“ С леща но лекаря няма ли да забележи че си с леща ? И аз не съм съгласен с това правило далтонистите да не могат да шофират мпс но тези които все пак виждат цветове не черно и бяло защото ако виждат черно-бяло не знам доста по-опасно е.Но трябва да се даде шанс на всички примерно да се измисли някакъв допълнителен изпит и ако виждат инструкторите че от този човек няма да стане шофьор да не му дават все пак останалите да могат да вземат айде да не е със всички категории само любител шофьор ! ДЕ МОКРАЦИЯ КЪДЕ СИ ДЕМОКРАЦИЯ !?!?

 31. Е добре на картинките с ябълките и останалите виждам както е показано при нормалните а на последната картинка където трябва за търся цифри бъркам какво ще рече това далтонист ли съм ???

 32. Вижте за всички които смятат че това не е правилният начин да се провери дали сте далтонист или не във Бургас има такъв уред отивате правят ви прегледа и ви казва със точност колко % сте далтонист и съответно те решават дали да ви дадат медицинско. Късмет !

 33. ШПИГЕЛ, от къде могат да се поръчат такива лещи за далтонисти? аз мисля , че тези хора който имат малък процент на цветна слепота , нямат абсолютно никакъв проблем да са професионални шофиори, а за Б кат. не се иска медицинско …. иначе има начини и който иска да стане професионалист едва ли един тест ще го разубеди , има начини за всичко , числата се учат …

 34. до aimilios лещата е една и се слага на едното око моята я поръчах след като ме прегледа д-р Питакова Очен медицински център „Свети Николай Чудотворец“гр.Варна

 35. мерси , за бързият отговор .. забравих да те питам каква е цената и ?

 36. 70,5, нищо, 26. Това виждам аз! Аз също имам форма на далтонизъм. Като дете ходих в транспортна болница и доктора ми разреши да стана любител. Искам да ви кажа, че не съм имал никакви проблеми със шофирането. Случвало се е да объркам някой измислен цвят, но много рядко. Рядко имам в предвид един път в годината или по рядко. Припомням си, че имам проблем само като се наложи да отида за медицинско и погледна тези измислени точки и загрижения поглед на доктора :). За себе си аз нямам проблем. Между другото за шофирането. А съм опериран от катаракта и на двете очи. Имаше период когато не виждах изобщо с едното после с другото. От както съм взел книжка не съм слизал от колата дори и с едно око и проблем с цветоусещанито. Благодаря на онзи отгоре нямам нито едно произшествя! За любител не мисля, че трябва да е забранно, но за професионален шофьор не е редно.

 37. за мен лично , мое мнение е , че ако си частичен далтонист и различаваш светофара , няма проблем да си какъвто си пожелаеш шофиор , аз бях във казармата , изкарах школата първо , после работех като такъв във РУСИЯ и сега работя и живея в ГЪРЦИЯ от 15 години .. далтонизма който имам никога не ми е пречил на шофирането , само дето ми омръзна да плащам на докторите за да мина на преглед , даже във ГЪРЦИЯ е по просто , даваш 50 евро и ти дават готово всичко , тука повече държат на кръвното отколкото на ахромотопсиата …

 38. забравих да кажа , че на теста във началото виждам 79 , 45 , 26 ама трябва да се напрегна за да ги видя само 45 и 26 виждам по отчетливо , според мен въпрос на време е и далтонистите да могат да имат всички категорий без да се налага да лъжат и учат числа на изуст ..

 39. zdravejte, mnogo se starah da ubedia sam sebesi 4e imam problem s cvetovete, poneje na testovete mi ot4ita 4e ne vijdam 4erveno i zeleno, no vupreki tova cvetovete gi razli4avam i niuansite im. mislia 4e e vreme da se proveri dostovernostta na testovete. po skoro sum sklonen da mislia 4e ima problem s obrabotkata na cvetovete v mozaka. zasto? zastoto po otdelno cvetovete se razli4avat apsoliutno iasno i ne se doblirat s nikoj drug cvjat. vse pak imame baza za sravnenie ostanalite cvetpve, kato jalto, sinio, na koito susto se razli4avat jasno otdelnite njuansi. drug e vaprosa 4e prive4er i na mnogo slaba svetlina, dobre izrazena i s goliama plost havliena kurpa moga da se zakalna 4e e tumno sinia, a kato se svetne lampata jasno ja vijdam 4e e tamno zelena, jenami moje pri sustite uslovia da razli4i pravilno cveta, no kogato obekta e osveten ot pove4e svetlina niamame razli4ia. v nikakuv slu4aj ne sum saglasen da se zajaviava 4e ne se vijda 4erveno i zeleno, no sus sigurnost se vliae ot ka4estvoto na svetlinata s koiato e osveten obekta. po skoro ima problem v mozaka s obrabotkata na informaciata kogato e slaba svetlinata ili kogato v blizost ima drugi obekti.

 40. Здравейте.. Не съм делтанист ,сега карам шофиорските курсове и трябва да ходя на медицинско на очен диоптар нямам голян ,но на лявото око имам слабо зрение пример немога с него да вижждам числа по големи предмети виждам. а с другото сичко си е перфектно..

 41. Днеска отидох да си изкарам медицинско за B категория, зрението ми е добре, но казаха ми че съм чист далтонист… 🙁 това много ме тревожи дали ще имам проблеми с изкарването на книжка…? Tака или иначе различавам цветовете, обаче там на оная тетрадка абсолютно не мога да различавам цифрите особено зеления цвят, това много ме мъчи…. Дали в крайна сметка ще мога да си зема книжка? или заради големия ми късмет дето го имам ще си остана без книжка !? 🙁 Пък и някой ако знае какво да направя по темата моля да ми помогне 🙂 Благодаря предварително

 42. bolesta qvno ne se predava samo po nasledstvo za6toto az sum daltonist a roditelite mi ne sa.az mislq 4e tova stava v sledstvie na nqkakvo drugo zabolqvane okolo ili svarzano s o4ite ili e anomalia,neznam

 43. zabravih da spomena 4e az su6to sum 6ofior ot 15 godini i tva ne mi e pre4elo.mislq 4e daltonistite sa daje po-dobri 6ofiori ot drugite za6toto/sadq po men/,vnimavat mnogo pove4e ot ostanalite.

 44. Аз съм проф. шофьор от 93та година,карал съм голям камион в БГ и в чужбина и до ден днешен нямам нито едно нарушение и не съм имал никакви проблеми.При мен проблема е,че започнах работа в МВР и наскоро кандидатствах за офицер,но още на мед.комисия ме отрязяха заради далтонизма. ЗА МЕН ТОВА Е ДИСКРИМИНАЦИЯ!!! Далтонистите не са виновни за това,че са родени такива!

 45. Нака и според мен е дискриминация но какво може да се направи нали има такава комисия за дискриминацията но незнам за това дали може да се направи нешто

 46. Здравейте.. И аз като много други мъже не виждам цветовете(частично)… Адски ми е странно защо никъде няма списък с професиите които са позволени за хора като нас!?! Търсих къде ли не, ала без успех… Няма и списък със ВУЗ-специалностите които МОЖЕ и НЕМОЖЕ да се учат .. някой ако знае такъв списък, ще се радвам да го сподели! Списъка засега(проверено на 100%) е много дълъг – шофьор на: самолет,рейс,камьон,кораб… нищо свързано с полиграфия и дизайн, полицай или пожарникар, доктор, химик, електротехник, механик, зъболекар… и мнооого други .. Някой ако намери такъв списък, ще ни е от ОГРОМНА полза!

 47. искам да отида в полиция не ѕнам дали ще ме приемат Защото съм далтонист, означава цветовете познавам но цифрите не и сега не знам дали да подам документи се страхувам, ще разберете, моля някой, ако ѕнае нека мо отговори дали заради този проблем ще ме отхвърлят? ?? аз съм от Македония

 48. Радвайте се,че все още е възможно далтонистите да „минават между капките“ :)…иначе ще трябва здраво да си плащат за да живеят пълноценно….най-вече в България !

 49. Здравейте, искам да ви кажа, че това което са написали повечето от вас са пълни глупости, и сега ще ви обясня защо. Аз съм т.н. „Частичен далтонист“, единствения проблем който имам е на теста. Виждам КРИСТАЛНО ясно, шофьор съм от няколко години и нямам никакъв проблем с това. Нямам никакви произшествия, актове и със сигурност не съм опасност за движението по пътищата. Определено виждам цвета на сфетофара, табелите, пътната маркировка, мантинелите, колите, дърветата, небето и т.н. Със сигурност ако катастрофира някои „далтонист“ като мен, това определено е от глупост (несъобразена скорост, невнимание от негова страна или от насрещно движещият се). Заради това аз съм принуден да „си плащам здраво, за да мога да живея пълноценно, дори и с пари не се оправям вече и мисля, че е дискриминация спрямо нас „далтонистите“, защото сме ощетени адски много, не мога да стана полицай, шофьор, пожарникар, адвокат, съдия, и един много дълъг списък с куп други, но българина е свикнал да го мачкат и той да си мълчи и да си мрънка. Сигурен съм, че никои от вас не може да даде ЕДНА смислена причина, защо такива като мен да не могат да работят. Трябва ли да се ограничавам с мечтата да стана просто един общ работник? Искам да попитам с какво съм по различен от вас? Трябва ли да има протести за преразглеждане на този доста дискриминиращ закон или ще си пълним редиците на МВР с „на мама синчето“ защото видиш ли – той не бил „далтонист“. Ами хубаво, аз докато съм жив, ще подкрепям това мое изказване, защото смятам, че съм прав. Все пак ние не сме инвалиди – а пък, ако сме – защо не вземаме пенсия за инвалидност. Как с моята „общашка“ заплата да си позволя лукса да имам семейство, дом и т.н. Все пак аз ВИЖДАМ тези проклети цветове и пак няма полза от тях, но съм на различно мнение за „пълните далтонисти“ – там вече е друго. При тях е много по-сложно, като стане въпрос за работа. Там вече трябва да има ограничение, но закона ни е закон, може всички закони да не са правилни и ВСЕКИ ДЕН да подлежат на преразглеждане, но този е ПЕРФЕКТЕН. Браво на хората който са го измисили!

 50. Интересна тема. Поздравления ! Аз също имам въпрос.
  Кандидатствах за летец-пилот преди година и ме скъсаха на мед. Преглед – поради някаква си степен на далтонизъм. 2 месеца по късно успешно взех шофьорска книжка. Месец след това ме скъсаха във МВР академията отново за далтонизъм. 5 месеца по-късно започнах работа, на която правят прегледи ( задължителни) на 6 месеца за зрителната способност. Нямам проблем или поне така казват. Не мога да разбера, в мен ли е проблема или „някои“ институции се подиграват със здравето ми.Притеснява ме факта, че на снимките по-горе , по-специално „А“ виждам и 29 и 70 . Това нормално ли е ?

 51. Нямам как да ти дам тази информация, за съжаление – просто не съм лекар. Според мен си направи отделно преглед за цветоусещане при специалист очен лекар и ще разбереш ако има някакви проблеми.

 52. Здравейте! Наскоро навърших 18 и взех медицинско за шофьорски курсове и там разбрах, че не мога да различавам всички цифри в тестовете за далтонизъм. Досега не знаех че изобщо имам някакъв проблем, виждам всички цветове напълно нормално и ги различавам, единственият ми проблем е в тези тестове и то не виждам само някои числа (от което се оказва че съм частичен „червено-зелен „далтонист) , но навсякъде другаде различавам червено от зелено перфектно и нямам никакви проблеми. Та имам въпрос, искам да кандидатствам медицина тук, в България и искам да попитам дали ще имам някакъв проблем с това, че не мога да различа цифрите в кръговете и дали ще мога да вляза и да завърша университета успешно? Много благодаря !

 53. има книжка от 71 год ,,взето мед, с приятел
  до сега НИКАКЪВ ПРОБЛЕМ с шофирането в ИСПАНИЯ никои не те проверява дали си или не си далтоник,,Сигурен съм че има професии за които е задължително да виждаш цветовете,,,Но за шофирането,,,,никакъв проблем Късмет на всички

 54. Професионален шофьор съм от 30 г. Нямам нито една катастрофа и никакви проблеми с нощно шофиране както и в мъгла ,дъжд ,снеговалеж въпреки че,ме водят далтонист.Според мен триатлонистите са дискриминирани в известен смисъл.Как бихте коментирали движението по пътищата на водачи страдащи от кокоша слепота/за която няма тестове\,тоест не виждат при свечеряване и нощно време ,както и тези които не могат да четат.За циганите говоря,не роми ,а цигани защото официалния език в България е български.

 55. Имам предложение ,както по-горе прочетох да се обединим ние далтонистите и да подадем искове за инвалидни пенсии щом е необичайно заболяване

 56. Имам предложение ,както по-горе прочетох да се обединим ние далтонистите и да подадем искове за инвалидни пенсии щом е неличимо заболяване

 57. Здравейте
  Любител шофоьр съм от 20 години, да чукна на дърво нямам нито 1 птп. От всички тестве в транспортна болница се доказваше свеки път, че имам протанопиа, така че ‘Б“ категория е максимума за мен. Искам да кажа че ние не сме по-различни от останалите и това че се проваляме на тестовете на ишикара не ни прави недъгави, инвалиди и нз още какви глупости се писаха…
  Ето ви 1 пример , че дори нормално виждащите хора не могат да различат светофара ако слънцето им е в гръб и тогава какво ? Ами има поне 3-4 критерия по които аз се ориентирам: пешеходците, колите от насрещното движение и т.н
  Така че да се дискриминират хората с цветна слепота е пълна глупост. Поздрави на всички

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *