Колко ще е населението на България през 2050 г.?

Bulgaria_Population

Според Washington Post, България е на второ място в света по най-бързо намаляване на населението (след Молдова), като през 2100 г. най-вероятно ще изгуби над половината от населението си и ще достигне до 3,4 млн. души население.

Преди всичко, на мен 2100 г. ми изглежда много далече. Затова реших да направя един Excel и да използвам хубавата му Trendline функционалност, само че до 2050 г.

Освен това има твърде много фактори, които влияят върху населението на една държава – война, преселение, болести, катаклизми, климатични промени, промени в световната икономика, имиграцията, емиграцията и др. могат силно да повлияят на графиките.

Но чисто математически се вижда, че през следващите 10-тина години България ще намалее до 6.5-7 млн. Реалистичната прогноза е през 2050 г. да сме между 1.5 и 6 млн., песимистичната – да изчезнем още през 2040 г., а оптимистичната – да минем 10 млн. И за всички си има математически функции… Така че математиката не греши – между 0 и 11 млн. души ще сме през 2050 г.

И според същите формули – до 2100 г. можем както напълно да изчезнем, така и да стигнем до 55 млн. души население – фунията на несигурността! Личните ми очаквания са 6,7 млн. през 2020 г., 6,5 млн. през 2025 г. и около 5,2 млн. през 2050 г.

Поживём — увидим 🙂

6 мнения за “Колко ще е населението на България през 2050 г.?”

 1. Зад математиката се крие обаче реалността. Една държава за да поддържа население нужно да има по 2.1 деца на жена от населението.
  В момента тази цифра е 1.45.
  Проблема е обаче че много от жените не са в „детеродна възраст“. Средната възраст на населението в България е 42.1 години. Т.е. половината жени едва ли биха имали повече деца.
  За да се сбъдне „оптимистичната“ прогноза трябва останалите жени да раждат средно по около 4 деца, без да включваме миграцията. Т.е. няма начин.
  Единствения начин да се сбъдне „оптимистичната“ прогноза е да се увеличи значително средната продължителност на живото до около 110 години.

 2. Всъщност „между 0 и 11 млн. души ще сме през 2050 г.“ може ли да се счита за прогноза?
  Малко ми прилича на прогнозата „утре или ще вали, или няма да вали“ 🙂

 3. Подобни коментари са напълно безсмислено! Пари на вятъра са и да плащаме на институции в които чиновниците по цял ден си клатят краката да правят подобни „сметки“.

  Причината е проста – има ли някакъв чиновник който е бил предвидил, че за 2 (две) години населението на Сирия ще намалее с 50 (петдесет) процента (т.е. половината)?
  Отговорът е – Не. Следователно няма смисъл от подобни сметки.

 4. Само не разбрах аз чиновник ли съм, институция или какво? 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *