Багаж за пътуване – какъв куфар да вземем?

Тези, които ни познават, знаят, че обичаме да пътуваме. Наскоро бях попитан „Какъв куфар да си взема?“ Е, с годините открих няколко неща относно размерите и видовете багаж:

 • Практически няма смисъл от най-големият размер куфар (XL/XXL). По-добре вземете още един комплект среден (М/L) и малък (S). Когато се напълни догоре, големият куфар почти винаги превишава максимално допустимото тегло от 23 кг. за самолети, неефективен е и в багажника на колата.
 • Съдейки от горното, перфектните размери на по-големия куфар са 76х50х32 см, тъй като (и аз не знаех доскоро) много компании са сложили максимален размер 158 см като сбор от трите измерения. Не, че някой някога ме е спирал за по-голям куфар, но знае ли човек?
 • Колкото до малкия куфар, нещата там са малко по-сложни и ще обясня защо по-надолу…

И така, взимаме един малък и един среден куфар. Какво още трябва да знаем?

Размери багаж и какво да гледаме, когато купуваме куфар

Като начало, има куфари и по 20, и по 200, и по 2000 лв. Защо? Най-кратко казано: заради качеството (марката и търговската надценка също имат значение, разбира се). Редно е да се запитате доста неща, когато избирате куфар, например:

  • Колко и какви дръжки има и колко са издръжливи? Най-евтините модели имат една обикновена дръжка, зашита с единичен тегел. Най-скъпите имат по 3-4 здрави дръжки и някои от тях дори са с вградени везни, отчитащи дали сте превишили теглото. Телескопичната дръжка трябва да е здрава – багажът трябва да издържа на подмятане, хвърляне, яздене и кривене от малки деца…
  • От каква материя е направен? Като цяло твърдите куфари предпазват по-добре, но има евтини пластмаси, от които лесно биха се спукали, както и много здрави платове, които издържат с години. Също така, твърдите куфари са 1 до 4 кг по-тежки от техните платнени събратя, освен ако не са от специална материя като поликарбон (ABS) и дори чист карбон, например, но тогава пък цената им скача драстично. Ето защо ще оставя този избор изцяло на Вашите предпочитания.
  • Има ли колелца? С две колелца куфарът ще се движи лесно, но ще се върти трудно. С четири обикновено можете да го въртите на 360 градуса. Колко здраво са прикрепени тези колелца? Дали е лесно да се счупят при хвърляне на куфара?
  • Ще трябва ли да го заключвате? Има ли ключалка за циповете? За полети е добре да имате TSA-заключваща система, която би трябвало да е недостъпна за обикновените служители, но да позволява на митничарите да отворят багажа Ви за проверка, без да се налага Вашето присъствие. Лично аз не ползвам ключалки и не държа нищо прекалено ценно в чекирания си багаж: ако толкова държат на дънки, чорапи и използваната ми четка за зъби – да я взимат. Цялата ценна техника, бижута и др. е постоянно с мен в ръчния ми багаж.
  • Колко надежден е ципът? Може ли да бъде лесно отворен… ако мислите, че това няма значение, вижте това клипче и помислете пак:

И така нататък, и така нататък… Препоръчвам багаж с тъмен цвят (за да не се цапа лесно), но имайте предвид, че безличен черен куфар е много труден за разпознаване на лентата с багаж – намерете все пак допълнителен цвят, шарка или дизайн, които да го отличават или поне му залепете или зашийте стикер с двуглаво кенгуру, ловящо пеперуди (примерно). Така ще намирате багажа си по-лесно. Препоръчвам куфар, а не раница, освен ако специално няма да ходите на поход в планината. Там туристическите раници са перфектни, но на летището и в колата имате куп връвчици и презрамки, които се закачат, така че е много вероятно багажът ви да се нарани или скъса, да се наложи да го сложите в специално легенче или ако служителят на летището е много лош – да ви накара да го пуснете като карго.

Колкото до марката, има няколко утвърдени марки. Утвърдени не винаги значи скъпи. Gucci и Louis Vuitton са известни модни марки и вероятно правят чудесни куфари, но не бих чекирал куфар за $4000 и на най-престижното летище. Ето защо за багажа съветвам да се насочите към American Tourister, Athalon, Briggs & Riley, Delsey, Eagle Creek, GeniusPack, High Sierra, Kirkland, Osprey, Ricardo Beverly Hills, Rockland, Samsonite, TravelPro, Tumi, Victorinox и Wenger. Макар че някой път и сред неизвестни марки има чудесни попадения – например на кръговото на Руски паметник (София) има едно магазинче, където продават испанската марка Benzi: супер здрави куфари, с много екстри на чудесни цени. Или пък раниците на Tashev – също много яки и с чудесно съотношение цена/качество.

Дойде време да кажа няколко думи и за размерите на ръчния багаж. Поиграх си да извадя изискванията на компаниите, които оперират в България. Нещата изглеждат ето така:

Разрешен багаж според различните авиокомпании

Таблицата (можете да си я свалите като .xls и .ods ) трябва да се ползва само за ориентир. Определени промоции, държави, допълнителни отстъпки и членства в определени клубове, възраст на пътуващия (бебе, дете, учащ или пенсионер), могат да повлияят върху цената и ограниченията за багаж. Повечето компании дават възможност за пренасяне на детска количка, дамска чанта, лаптоп, таблет, фотоапарат, видеокамера или чадър в допълнение на посочения багаж.

От една страна, ако си вземем възможно най-големия малък куфар, има голям шанс да ни направят проблем за размера, макар да имаме възможност да поберем чифт чорапи и тениска повече. От друга, прекалено малък куфар значи и доста по-малко багаж, а много хора (особено тези, ползващи low-cost компании) пътуват само с ръчен багаж.

Понеже обичам цифрите, ето на колко процента от авиокомпаниите, опериращи у нас официално е позволен багаж със съответния размер, съгласно таблицата:

 • Куфар с размери 55x40x25 може да използвате при 26% от авиокомпаниите (1/4);
 • Куфар с размери 55x35x25 може да използвате при 35% от авиокомпаниите (1/3);
 • Куфар с размери 55x40x20 може да използвате при 83% от авиокомпаниите (4 от 5);
 • Куфар с размери 55x35x20 може да използвате при 92% от авиокомпаниите (9 от 10);
 • Куфар с размери 50x35x20 може да използвате при 97% от авиокомпаниите (всички без малкия салонен багаж на WizzAir);
 • Куфар с размери 42x32x20 може да използвате при всички авиокомпании.

Сами виждате къде се получава най-големият скок: когато „свиете“ куфара от 25 на 20 см по най-малкото измерение.

Ето защо, ако обмисляте покупка на куфар, моят финален съвет е:

 • Среден куфар 76х50х32 см за чекиран багаж;
 • Малък куфар 55х40х20 см за салонен/ръчен багаж (50x35x20 ако искате наистина да сте сигурни за всички авиокомпании);
 • Малка раница 40х30х20 за втори или малък салонен багаж, която можете да ползвате и за градските разходки.

Дано съм бил полезен.

16 мнения за “Багаж за пътуване – какъв куфар да вземем?”

 1. Пепи, невероятен си! Благодаря ти за тези БЕЗЦЕННИ съвети! Ще си икономисам доста проблеми и пари!

 2. Май има малка грешка – размер 55x35x20 се среща два пъти в обобщението с процентите.

  Иначе благодарности за полезния текст!

 3. Благодаря ти, Йовко!
  Ти, както и моят приятел Калоян Капралов сте я забелязали и техническата грешка беше поправена своевременно.

 4. Едно малко допълнение: Louis Vuitton пък са точно най известни първоначално с куфарите и сандъците си wink emoticon А иначе за среден и малък куфар съм съгласна, но имам и един голям в който във всеки даден момент мога да си побера абсолютно всички земни притежания. Хем се държа in check, хем съм лесна като сменям държава за ново местоживеене smile emoticon

 5. Малко допълнения и от мен:
  Ако сега си купувате куфар, вземете си с TSA system. Спестявате си нервите, ако на митничарите им е наложително точно вашия да отворят. Също предпазва от недоброжелателно отваряне от товарачите и други летищни субекти. Ако по някаква причина ключалката е била разбита, по-благосклонно се гледа на жалби с по-висока степен на сигурност на ключалките.
  2. Не зная дали е утвърдена практика или е било единичен случай, но бях свидетел на чекиране на Хийтроу, не беше в нашия полет и не запомних компанията, но направиха забележка на младеж, чекиращ около 50 литрова туристическа раница, заради висящите ленти. Казаха, че са опасност за транспортната лента.

 6. За различните куфари е различно, но обикновено е 158 см сбор от трите измерения.

 7. Благодаря за информацията, много е полезна! Знаете ли дали вьпросният магазин на крьговото е още там? Аз днес реших да мина от там, но не го намерих.

 8. Благодаря за информацията. Много ми помогна.

 9. Здравейте!

  Супер интересна статия и изобщо целия блог много ми допада, благодаря за положените усилия и успех и за напред.

  Можете ли да споделите мнения за евтините куфари от емаг, например с марка Lamonza, Kring ?

  С продавачка от Светла багс на Орлов мост в София се заговорихме за качеството на куфарите и тя ми сподели, че поне от година насам най-чесно при тях за поправка пристигат пластмасови куфари на Kring, къде с отнесена дръжка, къде с изпочупени колела, а ако е кората – директно на кофата.

  Та, имате ли някаква подобна информация?

  Благодаря предварително!

  Ирина

 10. Допуска ли се отклонение от общия сбор на трите измерения ,ако фабрично заложените параметри на куфара дават сбор от 159,8см?

 11. Какви размери 32кг ??
  Моята куфара е 76х50х32 може ли 32кг???

 12. Лили, не съм сигурен, че Ви разбирам, но 32 кг е максималното тегло, разрешено за багаж въобще – над 32 кг няма да бъде прието на летището въобще! Повечето авиолинии слагат лимит от 20 до 23 кг за чекиран багаж. Иначе, всеки, който е влизал във фитнес-зала, знае, че един диск за щанга е 25 кг. Два такива диска са 50 кг и могат да се поберат в раница за ръчен багаж. И макар въпросът да не ми е съвсем ясен, отговорът ми е „да, може“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *