Тютюнопушене в обществените заведения на Европа по закон (с карта)

Писали сме не веднъж каква е позицията ни относно пушенето на обществени места. В „Тази събота“ по bTV, малко преди протеста срещу отмяна на тоталната забрана за пушене, в който се включихме днес, г-н Спас Панчев каза (цитирам):

„В Европейския съюз има много държави. Само две от тези държави, изключае България, имат такъв тип режим в момента. Това е Великобритания и Ирландия. Другите три държави, които в момента имат такъв режим: Гърция, Унгария и Испания… променят в момента закона.“

Това не е така. Инвестирах два часа в бързо интернет-проучване и направих следната „тютюнева карта“ на Европа:

smoking_europeЗабележка: Основната част от данните са взети от Wikipedia; останалите – от различни сайтове в Интернет. Данните не могат да се считат за напълно достоверни, но идеята на тази карта е да даде приблизителна представа как изглежда Европа. В Русия законът за забрана на тютюнопушенето влиза в сила през 2014 г. В Германия има местни закони, които ограничават пушенето значително повече, но не във всички области. Това дали един закон е в сила и това в каква степен и доколко ефективно се прилага в дадена държава са две напълно различни теми.

Ако и вие искате България да си остане в зелен цвят, следете какво се случва на www.bezdim.org. Благодарим ви!

18 мнения за “Тютюнопушене в обществените заведения на Европа по закон (с карта)”

 1. За Италия не е точно така. Забранено е, с изключение на строго контролирани зали за пушачи – трябва да има отделна вентилация, плътно затварящи се врати и др.. Честно казано аз не съм виждала заведения с такова помещение, всички си пушат на улицата.

 2. Това, което имам като информация за Италия: от 10.01.2005 г. е забранено да се пуши в атворени пространства, освен в специални стаи за пушене, с висока степен на вентилация, заемащи не повече от 50% от мястото. Изискванията са толкова строги, че само 1% от заведенията имат подобна зона. Права си, ще го променя от оранжев на жълт цвят.

 3. Мои приятели от Холандия споделиха наскоро, че там навсякъде е забранено пушенето в затворени помещения, дори и на електронни цигари и законът им е от преди две-три години.
  Поздрави за тютюневата карта! 🙂

 4. В Русия влезе в сила още преди няколко дена в основната си част, не през 2014.

 5. Зелена България, ама… Все не сме до там… Наложи ми се едномесечен престой в болница, където всички пушеха В стаята на санитарите… Когато поисках да пусна жалба ми обясниха, че болните пушели по прозорците, пък те не били пъдари да ги следят… ДА, става въпрос за онко отделение и НЕ, не пуша… Щом се допускат подобни безчинства когато имаме забрана какво ще се случи ако я „смекчат“ Успех!

 6. Амо то – хубаво сте направили проучване за тютюнопушенето, ами защо не направихте и едно проучване за наднорменото тегло? Защо не направите и едно проучване за употребата и забраната на Е-тата по държави?

 7. Цвета, много просто… Ако аз съм дебел и имам висок холестерол, преча само на себе си. Ако ям гадни храни с много Е-та, отново преча само на себе си. Ако ти пушиш на обществено място обаче, димът ти вреди не само на теб, а и на мен, на децата ми, на всички! Затова!

 8. Петьо, не мога да намеря източници (поне достатъчно бързо), но приятели, били миналото лято в командировка в Букурещ разказват, че там също има зони за пушачи и зони за непушачи, като интересно, зоните за пушачи се пълнят по-бавно от зоните за непушачи и затова понякога им се е налагало да сядат на маси за пушачи (понеже няма свободни в зоната за непушачи), което е доста обратно на ситуацията в България, докато имахме разделение на зали за пушачи и непушачи.

 9. В Германия съм ходил само в Берлин и Росток (по-познат като Рощок) и там не се пушеше никъде в заведенията в които съм ходил. Може би в дискотеките и нощните клубове е разрешено но не съм сигурен. В Берлин в едно казино правеха аквариум за пушачи, като на някои летища, два на два с една пейка вътре. Може би това се възприема, като НЕПЪЛНА забрана, но този начин ме устройва лично мен. Не мисля, че което и да е заведение в България ще си позволи подобна инвестиция.
  А за Е-тата – тях си ги пише на етикета и ако не ги искаш, не ги купуваш. 🙂

 10. В Гърция пушат като печки навсякъде (поне в Атина)… Гледаха ме странно като излизах да пуша отвън. Във Франция бях преди година – там естествено на закрито не се пуши… за сметка на това всички вървят, пушат и улиците са пълни с фасове, което си е грозно (конкретно Ница).
  В Карлово преди тоталната забрана имаше заведения където се пушеше и такива където не се пушеше и всичко си беше ОК, като изключим, че в някои където не се пушеше персонала си къдеше вътре, което е грозно. Аз лично не виждам какъв е проблема на подобен модел. Защо изобщо трябва да се води война, когато може да се стигне до компромисно решение…

 11. Съгласен съм, че трябва да се търси компромисно решение, но то трябва да е компромисно за това как пушачите да се чувстват добре, без това да пречи на непушачите. Защото за мен не е компромис да ходя в заведения, в които ме набутват до кенефа в зала 2 на 2, защото съм непушач. Пък ако ще и да не влиза никакъв дим в тая зала (което никъде не ми се е случвало). Да не говорим, че при този режим явно непушачите не са добре дошли в нощни клубове…

 12. Така е… Да не говорим, че бармани, сервитьори, музиканти, певци също не им влиза в задълженията да гълтат цигарен дим.

 13. kompromis ne triabwa da ima…. tuk nikade en se pushi na zakrito, na ulicata mo#e, no glawno w opredeleni zoni, pone na 10 metra ot whoda na wsiako miasto… i kwo.. barowete i restorantite wse oshte sa palni… shto nikoi ne razbira che pushaschite sa w sashtoto polo#enie kato wsichki drugi narkomani… zawisimi ot nawik koito ne doprinasia po nikakaw nachin na zdraweto ili kachestwoto na #iwot..

  Basi takmo pochen da mi stawa nostalgichno za BG-to i niakwa takawa prostotia stane… i mi se otshte da se wiaswam dori i za malko….

 14. И аз съм пушач и на истина се зарадвах за тази карта сега пуша в вкъщи,на всички обществени тераси и прозорци ,барове нощни клубове…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.