Oбратно на часовниковата стрелка

Стоим и гледаме ледената пързалка пред The Mall… Хората се пързалят в кръг и се въртят винаги в една посока – обратно на часовниковата стрелка!

Замислих се – защо? И си спомних, че обикаляйки стадиона, докато си покривам нормативите винаги съм го правил в същата посока – обратно на часовниковата стрелка.

После се сетих, че и в кръговото движение автомобилите се движат по този начин… И принципно на ескалатори, входове и изходи, тротоари и улици хората се стремят да се движат възможно най-отдясно.

Нещо повече – захождането на самолетите при кацане в повечето случаи, състезанията с кучета и коне, въртящите се врати и турникети, бейзболът, изчисленията по тригонометрия, танцуването на право хоро, дори въртележката от Коледния пазар, на която качихме Вики… всичко правим по посока, обратна на часовниковата!

Още един пример – замисляли сте се как ежедневно минавате по един маршрут от точка А до точка Б (например от къщи до работа), но на връщане (от Б към А) той леко се променя, когато е общо взето все едно откъде ще минеш… Ако случаят е такъв, най-вероятно ще забележите, че несъзнателно всеки ден правите кръг, обратен на часовниковата стрелка… Някои атлети дори откриват, че обиколките, които правят по посока, обратна на часовниковата стрелка са много по-бързи от тези по посока на часовниковата стрелка.

Сега се чудя друго – дали в Англия, където в кръговото движение автомобилите се движат по посока на часовниковата стрелка, ситуацията на пързалката е различна?

Ами не! Ето един клип от Canary Wharf, Лондон, Англия, в който хората отново се движат по същия начин:

Сега се замислих – в Англия дори в ескалаторите, магазините и практически навсякъде, освен при автомобилите също се движат възможно най-вдясно.

Поради някаква неясна за мен причина, в цял свят естественото поведение на хората е да се движат обратно на часовниковата стрелка… Дали пък няма нещо общо с въртенето на Земята? Тя също се върти обратно на часовниковата стрелка в Северното полукълбо. Спрямо Слънцето също се върти обратно на часовниковата стрелка, както и всички останали планети. Самото Слънце също се върти обратно на часовниковата стрелка. Като цяло, ако приемем постоянната посока на движение на Слънцето и планетите във Вселената (виж клипчето по-долу), излиза, че наистина се движим обратно на часовниковата стрелка.

Обратно на часовниковата стрелка се въртят и земните урагани… но само в Северното полукълбо. От другата страна на екватора въртенето е по часовниковата стрелка, а и би следвало движението на планетите и всички останали фактори да действат наобратно, т.е. по часовниковата стрелка… Дали е така и с хората обаче? Отново – не!

Ето един клип от Австралия, където хората се движат по същия начин (там отново движението на автомобилите е отляво, забележете):

Booking.com

Какво ни става? Нима всички хора по света са програмирани така?

Не знам. Но ето някои интересни факти, които може би биха дали някакво частично обяснение:

 • По-голямата част от хората са в Северното полукълбо.
 • По-голямата част от хората са десничари.
 • От дълбока древност християни и мюсюлмани обикалят храмовете си обратно на часовниковата стрелка, в юдаизма и до ден днешен булката обикаля младоженеца 7 пъти обратно на часовниковата стрелка, а в будизма и индуизма обикалянето около свещени обекти също се извършва по посока, обратна на часовниковата – и това е религиозно заложено, тъй като дясното е било считано за праведното (в много езици „дясно“ и „право, правилно“ дори са една и съща дума).

А Вашата теория каква е?

13 мнения за “Oбратно на часовниковата стрелка”

 1. майнд контрол от илюминатите ! 😀

 2. За мен въртенето обратно на часовниковата стрелка е свързано с това, че повечето хора да десничари. Ако щеш, при ляв завой десният ти крак извървява по-дълъг път.
  Освен това, заплахата обикновено идва „отвън“ – от гората. Така че на един планински път ти искаш да си със силната си и по-добре виждаща страна към гората, за да се предпазваш по-добре от дивите катерици.
  Което прави и британското каране вляво всъщност по-добро, колкото и да мразя тяхното влечение да са винаги напреки. Просто на пътя опасността е отвътре – насрещното движение, така че бих предпочел то да попада първо в полезрението на дясното ми око, от което мозъкът ми възприема информацията по-бързо (е, в града е по-важно да не блъснеш някое дете, изскочило от тротоара, така е).
  Това ми го разправя един австралиец, учил психология и специализирал после като Security consultant (после ми каза как най-лесно се разбива ключалката ми, като му показах ключа). Не съм чел проучванията лично, но му вярвам..

 3. Освен това обратно на часовниковата стрелка за мен винаги интуитивно е било „наляво“, тоест асоциацията с right куца.

 4. Аз пък съм десничар и като седна да чертая маршрутите по които минавам се оказва че не спазвам еднозначно принцип, според който се движа максимално вдясно или вдясно. Например от вкъщи до метрото (и при прибиране в обратната посока) правя кръг, в който се движа максимално вляво, докато от метрото до офиса правя няколко осморки. Мистерия, а?

 5. Трябва да видиш пътя, който очертавам, като се напия!! Не може да се обясни с нищо, но веднъж нарисувах „Мона Лиза“!!

 6. ескалаторите в ЮК бих се заклел, че са им на обратно. и по стълбите и коридорите в метрото е много объркващо от коя страна трябва да се движиш. Също интересно е, че повечето супер и мега маркетите са направени така че да влезеш от едната страна и движейки се по часовниковата стрелка да обиколиш целия маркет, за да можеш да излезеш. В някой обаче(примерно кауфланд) е обратно на часовниковата, не знам защо.

 7. За ескалаторите – не е така: ходил съм и съм го проверил лично. Ето ти едно клипче от Canary Wharf, Лондон. http://www.youtube.com/watch?v=KSx72QK30Z0
  Естествено, във всеки един момент могат да се пуснат в противоположна посока, виждал съм го и в България даже, но практиката принципно е такава…
  Относно хипермаркетите като Кауфланд – много зависи къде е входът, как е построена сградата и т. н., така че там нещата май не се броят. В двата Кауфланд-Русе, например, си е по часовниковата стрелка.

 8. малко съм ги пообъркал значи кауфланд е винаги по- а другите немски марктове ( Lidl, penny, netto, aldi etc.) са срещу. Sainsbury’s примерно май също бяха по -. ЮК си е избочена страна . примерно: http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=fSYnVC2fKZ8#t=121s но намерих и други пак в тубата, които са в дясно, освен това хората стоят най-вдясно за да могат да ги задминават…bescheuert

 9. Моята теория е, че едно време с лявата ръка са държали щита. Като искаш да се предпазиш разминавайки се с някой му минаваш отдясно, така щитът остава между вас.

 10. Най-вероятно има нещо общо с факта, че повечето хора са десничари. Когато ходят, с десния си крак правят малко по-голяма крачка, това е незабележимо в условията, в които живеем, но са правени изследвания на огромни пусти места (имам някакъв спомен за невадската пустиня), където човек, който върви направо, в един момент се оказва на мястото, откъдето е тръгнал, защото е направил един огромен кръг.

 11. Мисля че това е поради факта че пептидите в окото на човека имат положителен спин – това означава че се въртят обратно на часовниковата стрелка, което от своя страна поражда факта, че хората правят по-лесно ляв завой (например когато карате колело или кола – аз съм го усещал), затова хората несъзнателно са свикнали да завиват наляво, когато имат избор.

 12. Хората имат по къс ляв крак.Затова дори когато се загубите в гора, описвате окръжност наляво

 13. Движението обратно на часовниковата стрелка има анитигравитационен ефект и кара хората да се чувстват по – леки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *