Разход на гориво

Това е нещо важно за всички шофьори и ще се опитам да го обясня, макар че няма да ми е лесно.
Откакто си купих Корса-та, се опитвам да сметна колко харчи.
По заводски данни за среден разход на гориво дават 5,8 на 100. Ясно е, обаче, че за кола на над 10 години, нещата са малко по-различни! Проблемът е КОЛКО по-различни са…
Ники Вълчанов ми даде простата идея за замерване на разход:
1. Отиваш до бензиностанцията и пълниш догоре.
2. Караш X км (X>100).
3. Отиваш пак до бензиностанцията и пак пълниш догоре – получаваш Y литра.
4. От просто тройно правило имаме (литра:км) = Y:X.
Ето какво се получи на практика:
Карах 200 км – 100 в града и 100 извън града. При второто напълване вкарах 18 литра, което ме озадачи – разход от 9/100 си е доста далече от заводските 5,8. Всъщност си е 5,50 лв. отгоре на всеки 100 км!!!
Тогава реших, че проблемът е в измерването и именно колко „до горе“ е напълнено двата пъти… Днес ходих до Шумен и обратно.
В Шуменското OMV заредих абсолютно напълно съвсем догоре (демек бензина изскача над предпазителя на резервоара). Разходът ми отново излезе 9 л / 100 км, този път изцяло в извънградски условия, но реших, че отново е грешка в изчисленията…
Карах обратно до Русе (110 км точно). Вкарахме пистолета в резервоара и отново пред зоркия ми поглед накарах момчето да напълни колата съвсем, напълно, абсолютно „до горе“. Още на 5-тия литър, пистолета върна, но тъй като бензинът не се беше показал отгоре както предния път му казах да пълни…
Пълненето след като резервоара върне става много бавно (защото при всяко вливане резервоарът връща пистолета), на кратки серии от по 0,01 литра, което си е 0,02 ст. (ето я първата набутка в цената). Освен това няма никаква гаранция, че там отиват 0,01 литра, а не например 0,006, машината не е толкова точна… Така докато чакам да се напълни резервоара ми, стигнах до разход от 11/100 и ми стана ясно, че нещо не е наред… Тъпото е, че за един ден два пъти се набутах така – явно и в Шумен е било същото.
Държа да отбележа, че колата е с перфектна компресия (14), инжекцион е, предницата е регулирана, двигателят пее (1195 куб. см и 45 коня само), пътят е прав, пускал съм я за около 10 км изключена от скорост и съм я карал на максимална икономия… 6-7 на сто разход бих могъл допусна, но над 10 си е недопустимо, така че съмнения за техническото състояние нямам.
Така че…
Никога не пълнете резервоар след като изплюе пистолета!
…или поне ако го пълните, налейте си бензина в тубичка и допълнете ръчно!
Аз обаче все още съм любопитен колко точно харчи колата ми и се надявам на свежи идеи как да я засека…
Единственото за което се сещам е – така и така съм я напълнил догоре и знам, че резервоарът е 46 литра… Да я карам докато наистина й свърши бензина и да я засека – пак не е много точно, но не мога да измисля нищо по-добро… Идеи?

16 мнения за “Разход на гориво”

 1. За засичане на разхода аз правя така – гледам до къде показва стрелката на бензина, отивам на бензиностанцията, сипвам X литра, нулирам километража, карам, карам и когато стрелката стигне до същото място, до което е била засичам километража и смятам разхода. Забелязал съм, че изменението на стрелката не е линейно, но поне се надявам, че ако е на едно и също място, и количеството бензин е еднакво.

  За моята Астра 1.6 (1992 г.) съм забелязал 5,5л/100км на извънградско и към 10/100 на градско

 2. Незнам за стрелките на другите коли но по тоя начин на мойта кола мога да докарам от 4 до 12 л/100км – сигурно ми е таква стрелката.
  Проблема при пълненето на резервоара догоре е, че някй път остава мехур, който може да докара лесно литър и половина. Ако разклатиш колата може да го ракараш. От личен опит: при 3 засичания на 600км магистрала заковах 2 пъти на 7.3 л/100км е един път на 9.8 л/100км (уж все без мехури) – като смених маслото на двигателя слезе пак на 7.3 така че не се знай знай ли се…
  Карам единадесет годишно двулитрово Волво. Успех!

 3. Най-накрая измерих реално разхода: 5,3 / 100 извънградско! Доволен съм 🙂
  Как измерих? Отидох на бензиностанцията, избрах си колонка и спрях колата така, че задната гума да е точно пред колонката. Карах Х километра, след което отидох до СЪЩАТА колонка и спрях на СЪЩОТО място, като напълних колата догоре. След това делим Y/X и в моя случай получихме, 0.053…, което означава 5,3 на сто. Колкото до дефиницията на „догоре“, правя следното. Пълня бензин, докато автоматът изплюе. Стръсквам колата, за да изчезнат въздушните мехури и пълня пак, докато автоматът изплюе втори път. Това е „догоре“.

 4. Малко проста математика:
  резервоар 46 литра.
  Не е съвсем празен, но например, побира 20 литра при допълване догоре.
  От предишното зареждане си минал х км,значи гори 20/х л/км

 5. Има много по прост начин за засичане,
  поне аз така правя и съм сигурен, че няма мехури и не набутвам много пари за бензин ( по принцип карам на газ ).

  Пълня си тубата за бензин – 5л, карам докато ми свърши бензина, наливам 5-те литра ( малко е и няма как да се получи мехур ), занулявам, карам докато свърши пак ( като междувременно съм напълнил тубата :).

  Астра 1.6и ’93год (пълна инжекция – GLS – 101кс) градско с много настъпване гори 9-12/100 (бензин), извънградско не съм засичал на бензин, но газ гори пак така ~10 като я карам на(д) 3500 оборота. Ако карам с 2500-3200 пада до 8-9л газ.

  valqk.

 6. Най-добре е колата да е с борд компютър, който да ти засича разхода и да изчислява и други екстри като моментен разход(като я изпържваш) и разход за час в спряло състояние;-)

 7. Съгласен съм с Astra 1.6i анонимният блогър :). Само че препоръчвам туба от 10 литра или най-добре(и най-бързо) шише от 1 литър. Фордовете, ако пълниш на кола натоварена догоре пълнят на 1/3 ор резервоара – технологични недомислици. Това е само пример. Иначе не се стремя да меря точно – няма много смисъл в това – искам кола – плащам си и ако искам още да карам, ще плащам пак – докато привидно изглежда нормален разхода – не питам, а плащам 🙂

 8. ако километрите са малко средният разход никога не е точен. Най- добре да засечеш за по-дълъг период от време. В началото започваш с пълен резервоар и независимо как и по колко доливаш е важно накря да го напълниш пак догоре. има значение и съотношението градско / извънградско, а и дали караш колата повечена къси разстояния.

 9. Ето как да изчислиш средния разход.Недей да засичаш на малко разстояние.Напълни си резервоара догоре и след това си карай.Всеки път като зареждаш си записвай колко литра слагаш.След време като минеш поне 3-400 километра отиди и пак напълни догоре.Сметни от там колко литра си сложил за съответните километри и ще имаш средния разход градско/извънградско.Успех:)

 10. Ето тук се регистрираш, и си въвеждаш
  всеки път като заредиш, литри и километри. Сайта ти изчислява временния разход и дори може да си го боднеш в подписа на някой форум

  [url=http://www.postimage.org/image.php?v=aV2crCDi][img]http://www.postimage.org/aV2crCDi.jpg[/img][/url]

 11. Здравейте,
  Искам да попитам, има ли голямо значение броя на хората в колата, по отношение на разхода на гориво. Няколко колежки ме помолиха да ги карам до някъде на връщане от работа, а те са едрички. Колата ми е 1.4 около 70 коня и е на газ.
  ГОТИН ДЕН

 12. Разбира се, че има разлика… Ако колата ти харче примерно 7/100 с един човек, вероятно ще харчи 7,5-8/100 с четирима души…
  От друга страна, ако пътуваш 100 км сам, струва 7 литра х 0.90 лв. делено на 1 човек са си 6,30 лв. на човек. А ако пътуваш 100 км с още три колежки и си разделите парите излиза 8 литра х 0.90 делено на 4 човека са си 1,80 лв. на човек. Но дори и аз да ги плащах, не бих отказал на колеги да ги закарам заради стотинки… Но ти си знаеш най-добре.

 13. Ето ме и мен. За зареждането отивам на 5та колона на Лукойл #ХХ и спирам колата, така че да е опънат маркуча. Като спре само зареждането го допълвам. Без разклащане. От следващия път ще го правя 🙂 Винаги зареждам целия след като е светнало. Сипването за по 20 лв. не го препоръчвам. Все едно да искаш да ти е топло в стаята ама нонстоп се влиза и излиза. Няма как да се стопли нали?
  Разхода пада само при добре поддържана кола. Мойта е стара 23 год бензин и често се налага да се прави лека диагностика на механичния ми инжекцион. За без пари естествено.
  Лош съединител, стари гуми, карането на газ спирачка и други са един голям МИНУС за джоба ви.
  Разгледайте мой разход. Пада може и още да пада. Но карам с ръчка мразя туткането по пътя. То е като телефония разговор – бързо и точно обяснияваш какво искаш и се приключва. Слагам нови гуми за топлоте месеци и ще се види работата само след първия резервоар.

  До после.
  IRashev

  http://www.spritmonitor.de/en/fuelings/317993.html

 14. Така като чета проблема е в колицата, не в пистолета. Аз на жената Яриса като карам 68к.с.(5,5 извънградско и 7,5 градско) имам чувството че ще спре, а как е с 45к.с. просто ума ми не го побира. Ходете на диагностика, нещо не е наред на тая кола.

 15. Аз си засичам моята хондичка като в едно 2литрово шише сипвам бензин и го оставям в колата.Карам си в града докато свърши бензина и сипвам 2та литра занулирам километража и отивам до най близката бензиностанция за да си налея пак 2та литра после карам нарочно само в града докато свърши бензина и изчислявам.Който не знае формулата в интернет има http://www.calculator.bg/1/razhod_gorivo.html.По същия начин е засичам и извън градско.Може да се питате защо с дву литрово шише защото извън града и 3на 100 да гори ще се намери отсечка дълга 100км за да можеш да я засечеш.Като извън града по принцип се кара с 90км в час постояна скорост

 16. здравеите, наи простият начин е да вземеш едно шише от 1 литър , пълниш го със гориво, вадиш маркуча от помпата и го вкарваш във шишето и колкото километра минеш вече ще сметнеш. дано съм бил полезен .благодаря

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.