Бирена диета и задачи по физика

Напоследък хората си препращат следното предложение за диета:
Теорема на бирената диета

 

Както е известно, количеството енергия, необходимо за повишаването на температурата на 1 грам вода с 1 градус по Целзий е 1 калория. Следователно, ако изпием литър бира с температура 4 градуса по Целзий, нашият организъм ще изразходи определено количество енергия, за да загрее бирата до нормалната си температура.

 

Това количество се определя като
1000 грама . (37С-4С) = 1000 . 33 = 33 000 калории.
Ако отчетем, че енергетичната стойност на самия литър бира е около 10 000 калории, то получаваме 23 000 калории загуба на енергия, или чисто слабеене, което може да се приравни към 45 минутен бърз крос.
Студена бира или бягане – решавате вие :-).
Така… Шегата настрана. Проверих данните и открих единствената неточност, а именно: един литър средностатистическа бира съдържа само 500, а не 10 000 калории… Което означава 32 500 калории за изгаряне!
И още се чудя къде е проблемът, защото на всеки е ясно, че диетата не работи… а теорията изглежда съвсем достоверна.
Или, както казва мечокът Йоги:
На теория няма разлика между теория и практика.
Но на практика има!
Идеи? Предложения? Теории?

 

6 мнения за “Бирена диета и задачи по физика”

 1. Поради многото коментари, някои улеснения:
  Няма значение, че е бира… Бирата е за майтапа. Може и вода да е… По същата логика, ако сте във вана, като температурата на водата е 30 градуса и на въздуха е 30 градуса и водата е 100 л. би трябвало да изразходите (36-30).1000000=36 милиона калории!!! Което, естествено, е невъзможно… Но се чудя кой физичен закон пропускам…

 2. ЕВРИКА! Проф. Гунар Бринкман (Gunnar Brinkmann) от Белгия, с когото се запознах на един интензивен курс в Ниш ме светна, след като с повечето ми познати не можахме да стигнем до научно обоснован извод… Ето превод на неговия мейл:
  Ок, ако бирата е 4 градуса, най-вероятно ще се разболееш, защото трябва да я изпиеш много бързо, за да остане 4 градуса. Тогава, естествено, ще изгубиш „тегло“ – най-малко заради стомашните проблеми, които ще получиш, ако изпиеш толкова студена бира толкова бързо! И тъй, ако не откриваш „бъг“ в причината, търси го в предположенията. Естествено, че трябва да отделиш енергия, за да затоплиш бирата, но дали тази енергия е наистина допълнителен разход за организма ти? Така или иначе, тялото постоянно губи топлина, тъй като е по-топло от околната среда (особено в тази част на света). Ако охладиш тялото си с бира, то губи по-малко енергия като цяло, защото топлообменът му с околната среда намалява. Особено, ако си представиш горещ ден или сауна – тогава тялото се нуждае от допълнителна енергия, за да се изпотява и така да се охлажда. Но ако се „охладиш“ с бира, тази енергия не се използва… Не знам дали това са единствените неща, които пропускаш, но поне са едно добро начало. Колкото и внимателен да си обаче, проблемите от реалния живот трябва да се опростят, за да бъдат моделирани. При това често се изпускат някои важни факти, така че експериментите не могат да бъдат заменени с нищо. Предлагам ти да тестваш „диетата“ с примерно 6 литра бира дневно в продължение на месец. Тогава ще получиш добра представа за реалния ефект. Но бъди внимателен: всичко останало трябва да си е както е било досега, а може да се окаже проблем да играеш футбол или да караш колело след 6 литра бира. Ето защо е нужно и дизайнът на експеримента да е добре обмислен…

 3. НЕВЕРОЯТНА ТЕОРИЯ 2:
  Бира и естествен подбор

  Едно стадо бизони може да се движи със скоростта на най-бавния бизон. Когато стадото е преследвано, най-слабите и най-малките са отзад и те биват убити първи. Тази естествена селекция е добра за стадото като цяло, защото общата скорост и здраве на цялата група се подобряват чрез постоянно избиване на най-слабите членове.
  По същия начин човешкият мозък може да работи със скоростта на най-бавната мозъчна клетка. Както всички знаем, прекомерната употреба на алкохол убива мозъчни клетки. Но естествено. той атакува първо най-бавните и слаби мозъчни клетки. По този начин, редовната употреба на бира елиминира слабите мозъчни клетки, правейки мозъка по-бърз и по-ефективна машина.
  Поради това, винаги се чувствате по-умни след няколко бири ;-)))

 4. Ами сметката е крива – не се взимат предвид калориите на вкараното мезе 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.