Имперска vs. Метрична система за мерни единици

Не мога да повярвам, че в XΧΙ век може да съществува и да се прилага масово нещо толкова сложно като имперската система за мерни единици… Едно бързо сравнение с три примера:

Сравнете с нашата система SI:

Е, кажете ми… как да ползвам мили, унции, джилове, центнери и паунди?

7 мнения за “Имперска vs. Метрична система за мерни единици”

 1. С гугъл под ръка. По никакъв друг повод.
  П.П. На един въпрос от GMAT се оказа, че трябва да знам връзката между фут и инч. По някакви странни начини я изкарах ~11х, което се оказа достатъчно добро приближение, за да си реша задачата. 😀 Та да знаете, за да учите в business school (и в Европа), трябва да знаете кво са фут и инч.

 2. А сега опитай се да учиш термодинамика по империалната система: ЗОООР!!! ЗОР ЗОР ЗОР ЗОР!

 3. Американците от МНОГО десетилетия се опитват да сменят имперска система със системата Си … и не успяват. По принцип би трябвало да има 3 етапа на смяната – мек, твърд, финален (не помня точно имената им).
  През „мекия“ етап (в момента е той) основните означения с точни единици са в имперска, а в скоби с неточни единици са в Си. Например разстояние 1 миля (1.61 километра).
  През „твърдия“ етап основните означения с точни единици са в Си, а в скоби с неточни единици са в имперска. Например разстояние 1 километър (0.62 мили).
  През финалния етап означенията в имперска вече ги няма.

 4. Забрави градусите по Фаренхайт, Петре.
  Но когато имперските единици се ползват всеки ден – както е в САЩ – няма никакво объркване. Аз даже свикнах и да си ги превеждам в метрични еквиваленти доста бързо и наум… Практика и пак практика.

 5. За съжаление това е доказателство, че хората ще продължат да използват нещо поради навика векове наред, колкото и неадекватно да е.

 6. swikwa se lesno… da maka e, no w momenta moga da rabotia ednakwo dobre i s dwete sistemi…. kakto kazali horata.. 5×5=25 ot tam natataka, e aritmetika 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *