Цифрово подписан

Снощи се подписах цифрово за първи път с универсален електронен подпис (УЕП), за да мога да гласувам в Пловдив вместо в Русе.
За целта се наложи да си взема цифров подпис.
За юридически лица процедурата е бавна и скъпа, но за физически става за 30 минути и струва 24 лв. с ДДС. Ако нямате карта и четец обаче, цялото удоволствие излиза около 68 лв.

Какви са предимствата:

1. Можете да си подадете данъчните декларации по Интернет, с отстъпка.
2. Можете да си промените мястото за гласуване.
3. Можете да си подписвате e-mail съобщенията с дигитален сертификат.
4. Теоретично можете да провеждате цялата си официална кореспонденция пред компютъра.

Какви са недостатъците:

Имам 15+ години опит с ИТ, занимавал съм се с какво ли не, но, вярвайте ми, родих багер с отворена кофа, докато инсталирам четеца, сертификатите и в крайна сметка ги покарам. Подозирам, че е така, защото от Банксервиз АД ми дадоха празен диск със софтуер и се наложи доста да се лутам из сайта им, докато открия това, което ми трябва… Ако се поразходите из сайта им с определена цел, ще видите, че този, който го е правил е имал садистични наклонности – usability-то е повече от ужасно…

Ето адреса: http://www.b-trust.org/

А сега опитайте да:

1. Подадете заявка за издаване на електронен подпис.
2. Проследите статуса на електронния си подпис.
3. Намерите софтуер за инсталиране на драйвери за карточетец и цифров подпис.

Ужас, нали?

16 мнения за “Цифрово подписан”

 1. На теория трябва да можеш да извършваш цялото си взаимодействие с държавната администрация по email и с този подпис. На практика нищо не можеш.
  Отделно, за да сработи през firefox трябва плугинче. За да потръгне решението на една банка за електронно банкиране, трябва още едно плугинче. Нещо недомислено има.

 2. И пропусна да споменеш, че струва 24лв, но годишно.

 3. Пробвал ли си да го инсталираш под Линукс?
  Или да се бориш не с този на Банксервиз, а истинския сатана – Информационо обслужване?
  Само този на ИнфоНотари си заслужава – софта разпознава и някой от четците и сертификатите на другите две фирми!!!

 4. Съгласен съм с Momchil. На теория е едно, а на практика друго. Всъщност, аз съм използвал подписа за комуникация с държавната администрация и ефектът е нулев. Просто защото нашите „мародери“ от администрацията не желаят да работят с компютри – за тях това е някаква енигма и когато чуят „мишка“ си мислят, че хапе. Но това е друга тема. Освен това, за да ползваш електронния си подпис например в НАП, трябва първо да отидеш на място в териториалната данъчна дирекция, да попълниш куп формуляри, за да го регистрираш, да си късаш нервите с онези „неандерталци“, които те гледат тъпо и си мислят, че са хванали Господ за шлифера и могат да се гаврят с теб, но реално нищо не разбират. И в краяна сметка да ти отговорят: „Амиии…. то системата се скапа, елате утре!“. Те сигурно друго и не знаят!

 5. Все пак забравих да отебележа, че с 2-3 клика смених мястото за гласуване от Шумен в Студентски. Жалко, че още не мога да си сменя адресната регистрация, че да си гласувам в Красна Поляна.

 6. Абе аз нямах много кахъри с подписа, ама аз си ползвам ИЕ за електронното банкиране така или иначе. Естествено ти трябва известна доза въображение за да го подкараш, ама щом аз се оправих 🙂

 7. Банксервиз горе-долу бива, има доста по-зле. Аз съм им клиент от 3 години.
  Всъщност „цивилните“ граждани дори не подозират, каква благина е електронният подпис за фирмите. Имаше изследване, че България е на едно от първите места в ЕС по използване на електронен подпис от бизнеса. Че как! Само заради едното перфектно, чисто като ирландско уиски удоволствие всеки месец да си подаваш ДДС-то от работното място, без да си прекараш деня в НАП, си струва таксата! На колко ли чиновници им е спасило живота? 🙂

 8. Здравейте, може ли да дадете линка за смяна на населено място за гласуване?

  Благодаря предварително.

 9. Мерси. Но забелязвам, че е само за европейските избори…за парламентарните валидно ли е?

  Никъде не видях, че срокът е до утре само?

 10. @Loshia – За парламентарни се подава ново заявление

 11. @loshia пак в кметство по район 🙂

 12. Т.е. няма начин да стане онлайн както за европейските избори? Гадно.

  Кметство по район на постоянен адрес ли? Или настоящ адрес?

 13. След изборите за европейски на сайта на ГРАО ще пуснат възможността да можеш да сменяш мястото за гласуване с електронен подпис. Може да сме сменя само от постоянен на настоящ адрес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.