Разликата между къси светлини и светлини за движение през деня (DRL)

Извадка от Закон за движение по пътищата, чл. 70, ал. 3:

(3) (Изм. – ДВ, бр. 61 от 2006 г.) Моторните превозни средства през периодите:
1. от 2 март до 31 октомври могат да се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини;
2. от 1 ноември до 1 март задължително се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини.

Въпросът е какво точно са „светлини за движение през деня“ и каква е разликата им с късите. Не мога да го илюстрирам по-добре от тази картинка:

Дневните светлини (Daytime Running Lights или DRL) увеличават видимостта и подобряват възприятието за скоростта на МПС и разстоянието между тях. Те дават по-голяма възможност на другите участници в движението да забележат останалите автомобили по-рано и да съобразят собственото си поведение с тях.
Анализите показват, че задължителните дневни светлини (DRL) ще намалят броя на пътнотранспортните произшествия с няколко МПС през деня с 5 до 15 %. Ето защо, ако си купувате нов автомобил, не забравяйте да поръчате и DRL-светлини. При повечето автомобили (които не предлагат това стандартно) това е една от най-евтините екстри (около стотина лева) и определено си струва парите.
Още информация за светлините за движения през деня ще намерите на страницата на Европейската комисия (на английски):
http://ec.europa.eu/transport/roadsafety/vehicles/daytime_running_lights_en.htm

15 мнения за “Разликата между къси светлини и светлини за движение през деня (DRL)”

 1. Значи с две думи, и аз се чудех наскоро каква е разликата – дневните светлини са всъщност дългите светлини на автомобила работещи на около 30% от мощността си. Точно поради тази причина се виждат и по надалеч от късите + се пести от живота на крушките (тъй като обикновено дългите и без това се използват съвсем малко) + не е нужно да светят (и греят) различни допълнителни крушки -напр. тези в таблото на колата, тези осветяващи задния номер и т.н. Абе готина работа 🙂

 2. А ако искаш да тичаш пеш по пътя трябват ли ти Daylight Running Lights? Пешеходците къде да си ги монтират че да се виждат добре?

  Абе колкото и да светиш, ако шофьорът не гледа, няма те види!

 3. Интересно ми е макар и на цена от 100 лева, която в повечето случай е много малка на фона на закупуването на нова кола, колко ли български шофьори ще ги дадат тия пари ? Аз се съмнявам да са много ….

 4. Събев, много добре си го показал на схемата, но според член 74 от ЗДвП ползването на тези фарове е разрешено само при намалена видимост и във всички други случаи е нарушение. Аз също съм на мнение че тези светлини са много по комфортни през деня от основните фарове, хем осигуряват добра видимост, хем не дразнят насрещните. Не така мислят обаче пътните ченгета. Наскоро ми забодоха акт посред бял ден точно за това.

 5. @boby, нали си прочел внимателно и не говориш за халогени манията да са винаги включени.

 6. marfi, не говоря за халогените, а точно за дневните фарове. Проблема е в неграмотните ченгета, за тях всичко освен основните фарове е „халоген“. Аз за половин час не можах да им обясня разликата.

 7. Обжалвай, земи от ТехноТест информация и я представи в съда и си чист.

 8. Естествено, Boby, обжалвай! Те ченгетата и между антирадар и радар-детектор не правят разлика, но това не значи, че трябва да плащаш глоби заради тяхната некомпетентност.

 9. Естествено че съм го обжалвал. Копелетата пишат актове под 50 лв защото до тази стойност не подлежат на обжалване. Аз претендирам акта изобщо да бъде отменен. Яд ме е за половин час загубено време и за това че от 22 години кръстосвам България на колела всеки божи ден по 200 км и до сега имам един тъп фиш за 10 лв, тези задници за едната глупост ми написаха фиш.

 10. Заеби, почнах да се ядосвам, последната дума на предния коментар е „АКТ“

 11. Актове до 50 лв. не можеш да обжалваш в КАТ. Но можеш да ги обжалваш в съда.

 12. Пешко, тази картинка за сравнение е вярна само нощем. Денем в общи линии не светиш по асфалта, а просто фаровете ти се вижда, че светят. Тези DRL ти светят директно в очите, макар и доста по-слабо от дългите. Късите си се виждат ИДЕАЛНО.

  Не казвам, че DRL са зле, просто не е това аргумента. Аргумента е, че пестиш енергия от използването на дългите на 30% от мощността им, не можеш да забравиш да ги включиш или изключиш. Тъпото е, че не ти свети таблото, щото аз съм на мнение, че то ВИНАГИ трябва да свети!

 13. Колеги, моля ви, обяснете ми задължително ли е да светят и габаритните светлини или само фаровете?

 14. Съгласно § 6 т. 59 от Допълнителните разпоредби към ЗДвП, „Дневни светлини“ са светлини, предназначени за подобряване на възприемането и видимостта на предната част на пътно превозно средство при движението му, т.е. никъде не е указана позицията, формата, цветът, видът на крушката. Не се изисква и сертификат. Следователно денем е напълно достатъчно да се кара на габарити, а ако карането на габарити като дневни светлини е нарушение, то тогава административно наказващия орган е следвало да открие и посочи оня нормативен акт, забраняващ на водачите да използват габаритни светлини като дневни светлини,

 15. Самият факт, че имаш „габаритни светлини“ и „дневни светлини“ означава, че говорим за две различни неща. И вместо да се ровиш из наредбите, предлагам ти следното: паркирай две, по възможност еднакви коли, една до друга. Пусни габарити на едната и дневни на другата. Иди на 50-100 метра от тях. Е, коя се забелязва по-добре?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.