Калкулатор за оптимално разстояние при гледане на плазмен или LCD телевизор

Наскоро направих един наистина интересен калкулатор, който ще е от изключителна полза на тези, които правят разместване вкъщи, мислят да си закупят голям телевизор с плосък екран или се чудят от какво разстояние е най-добре да се насладят на услугата Home Theatre.

Моят калкулатор за разстояние при гледане на плазмен или LCD телевизор е напълно безплатен и интуитивен. Просто въвеждате размер на диагонала, екранно съотношение (ако не знаете, просто го оставете 16:9), както и на каква резолюция ще гледате (HD или FullHD).

UPDATE: Специално за тези, които биха искали да от какво разстояние да се гледа нормална телевизия, съм добавил PAL, заедно с по-малко популярните стандарти SECAM и NTSC.
Резултатите, които ще получите са изчислени на базата на осреднени резултати от няколко различни асоциации, като в случая получавате три стойности за човек с нормално зрение:
 • Минимално разстояние – колко най-близо можете да застанете, без да се налага да си въртите врата.
 • Оптимално разстояние – най-доброто разстояние за гледане, при което можете да се насладите на пълните възможности на вашата HD / FullHD картина. Естествено, колкото по-детайлна е тя, толкова повече трябва да се доближите, за да забележите дребните елементи, така че не се учудвайте, ако разстоянието ви се стори прекалено малко.
 • Максимално разстояние – най-голямото разстояние, от което можете да гледате, без да се зверите в далеееечния екран.

Калкулаторът работи на два езика едновременно (български и английски).
Всъщност, това е вторият ми калкулатор. Първият също е уникален и можете да го пробвате още сега: онлайн калкулатор за идеален ръст на партньора.

15 мнения за “Калкулатор за оптимално разстояние при гледане на плазмен или LCD телевизор”

 1. Ти си най-умният и прекрасен Мъж на света! Браво за калкулатора и за винаги интересните ти идеи. Гордея се с теб, мили! 🙂

 2. Браво на вас! Отдавна се безкопокоя от този въпрос и напразно търся информация. Сега вече ще знам.Благодаря ви!

 3. Дали данните са подходящи за монитор? Оказва се, че трябва да стоя на над 1 метър…

 4. Подходящи са, Гюро, но ако говорим за гледане на телевизия. Освен това, имай предвид, че монитора е в съотношение 16:10, а се очаква, че качеството на филма би следвало да е FullHD. В такъв случай, при 17″ монитор оптималното разстояние е 66 см, което мисля, че е доста добре за гледане на филм. Колкото за работа с компютър, би следвало човек да гледа минималното, което е 26 см за горепосочения случай… Все пак, доста си наблюдателен.

 5. Другарю Събев,

  Дали ще бъде удобно да ви попитам от къде сте извадили тези магически константи, които ползвате? И какво точно отразяват те?

 6. Удобно е. Ето списък с източниците ми, там е описано и кой какво отразява:
  http://www.audioholics.com/education/display-formats-technology/1080p-and-the-acuity-of-human-vision
  http://www.myhometheater.homestead.com/viewingdistancecalculator.html

  http://www.cinemaequipmentsales.com/athx2.html

  http://www.abledata.com/abledata_docs/Peripheral_Vision.htm

  Освен това по стандарти на THX трябва да имаш ъгъл на видимост поне от 36 градуса, а според SMPTE – поне 30 градуса. Човешкото око при нормално зрение е в състояние да различи дъга с размер 1/60 от градуса, т.е. ако сте в цилиндрична стая и по стените поставят вертикални черти, ще можете да различите 21 600 такива обекта при оптимално разстояние. Всичко по-горе се използва, за да достигнем до съответните числа при различни размери на екрана и съответните им резолюции и така се получава простият калкулатор.

 7. Поздравления агент,имаше нужда от това,което си направил ! Благодаря ти !!! 🙂

 8. Благодаря за полезната информация. Наистина много приятно ми стана, че толкова добре, лесно и достъпно е предложена.

 9. Прекрасен блог . мойте поздравления.

 10. Полезно нещо, но според мен не е много реално. Гледам 37′ LED и 5 метра са ми малко. Иначе като го сметна ми дава отпимално метра 3 метра, което е много близо, дори при четенето на субтитрите е с чувство като на тенис корт.

 11. Защо калкулатора за оптимално разстояние за гледане на LCD не работи??? Преди съм го ползвал и много ми беше полезен, а сега… 🙁

 12. При 32″ и разстояние 230 см. Според Вас това разстояние зле ли е? 🙂

 13. Поздравления за адски готината изработка на програмата и много благодаря за супер полезната информация , радвам се че са останали истински хора като вас, които биха желали да помогнат на другите хора без да искат нищо в замяна 🙂 да знаете, че има един там отгоре дето възнаграждава хората с чисти сърца 🙂 евала. Пожелавам ви да сте много здрави и щастливи 😀

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.