1500 мегапиксела!

Има ли смисъл да ви казвам, когато мога да ви покажа… Това е една-единствена снимка, като многото изображения са единствено с цел да ви демонстрирам качеството й:

Процесът Gigapan включва заснемане с робот, който движи фотоапарата и прави няколкостотин (а може и няколко хиляди) снимки една след друга. След няколко часа дигитална обработка, получавате снимка с размер няколко гигабайта и умопомрачително качество, достатъчно за снимка с размер на… жилищен блок!
Специални благодарности на моя приятел и колега Христо Иванов, че сподели с мен новината, а повече за въпросната технология можете да научите от статията ми в сп. Computer, която ще излезе в мартенския брой.

6 мнения за “1500 мегапиксела!”

 1. Тази новина със сигурност е зарадвала маса шпиони.

 2. само на мен ли ми се струва , че на 3-та и 4-та снимки нещо не е наред ??

  поздрави..
  пастира на звездите

 3. Дам има едно половинесто тяло там ?!?!?!?!

 4. Явно човека по средата на серията на снимане е решил да избяга 😉 иначе интересен ефект се е получил… сянката му е цяла, а човека наполовина :D.

 5. Тази система никак не е подходяща за динамични ситуации – за какво са ти 1500 гигапиксела като има големи грешки в сглобяването? Системата е яка при репродукции на картини, натюрморт, статични пейзажи и др.

  Интересно е ако се направи система, при която да има няколко десетки камери с висока резолюция, които да снимат едновременно…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.