18 неща, които ни впечатлиха на IFA 2018

Вече стана традиция да посещаваме технологичното изложение IFA в Берлин. Всяка година в началото на септември над 1800 изложители от цял свят показват иновации в технологиите и представят най-новите си продукти на площ от 160 000 кв. метра. Е, имахме честта да сме едни от 250 000 посетители на изложението и решихме да споделим с вас 18 неща, които ни впечатлиха на IFA 2018. Ето ги и тях:

1. Asus Zenbook с LED тъчпад



Реклама:

Booking.com

Asus представи шест нови лаптопа от серията ZenBook, с размери 13, 14 и 15 и инча. Всички те имат тъчпад с LED екран, на който може да видите различни бутони. Съотношението екран-тяло е 95%, всички модели разполагат с инфрачервени камери, а освен това лаптопите покриват военния стандарт MIL-STD-810G и осигуряват батерия с живот 14-16 часа.

2. Детски фитнес тракър Garmin Vivofit Jr 2 с функция за сън

След като фитнес-тракърите станаха популярни сред възрастните, Garmin се обединяват с Дисни и представят детски тракер с красив дизайн на любими герои и редица чудесни функции. Родителите могат да поставят цели на децата, да организират състезания с цели и точки, като децата повишават активността си. Тракерът следи и количеството сън.

3. PanzerGlass – протектор за телефон, издържащ на удар с чук

Ще го кажем просто – датчани са измислили и патентовали технология, наречена XtremeEdges, с която предлагат протектори за смартфони, камери и тем подобни, които устояват на удар с чук…

4. Panasonic Croustina – машина за печене на хляб с коричка

Пазарът е залят от машини за печене на хляб, но Panasonic SD-ZP2000 ще се появи на пазара от октомври 2018 г. Ще ви спестим подробностите за външния и вътрешния сензор, специалното покритие за постигане на най-добра текстура, 18-те програми за приготвяне на всичко от кекс до пица – ще ви кажем само, че резултатите са уникално вкусни! Между другото, един от любимите ни щандове (доколкото огромно хале може да се нарече „щанд“) беше този на Panasonic.

5. Хладилник Beko с технологиите Everfresh+ и Freshmark

Ако не сте чували за Arçelik, не се притеснявайте – до IFA и ние не бяхме. Това е турска корпорация-майка, обединяваща марките Beko, Grundig, Dawlance, Altus, Blomberg, Arctic, Defy, Leisure, Arstil, Elektra Bregenz и Flavel. Това обяснява защо Beko и Grundig представиха идентични технологии при хладилниците си. Една от тях е EverFresh+®, предназначена да поддържа влажността и въздушния поток в отделението за плодове и зеленчуци постоянни, така че трайността им да се увеличи до 30 дни. Другата е Freshmark, която пък индикира дали рибата или месото в хладилника е прясно, трябва да се консумира спешно или е директно за кофата.

6. Smart хладилник от Samsung

Говорейки за хладилници, Samsung отдавна са пионери в разработката на IoT устройства за дома. На IFA 2018 представиха „умен“ хладилник с голям дисплей, Android, вградена камера, следяща кой продукт от колко време е в хладилника, вграден гласов контрол с Bixby и пълна интеграция с мрежата на Samsung, наречена SmartThings. Пазарувайки в любимия си супермаркет, можете да видите какво имате в хладилника по всяко време – директно от смартфона си. Или пък да направите списък за пазаруване, да изберете рецепта според продуктите в хладилника ви, да четете новини, да виждате прогноза за времето и какво ли още не… От толкова технологии са останали и цели 810 литра място за съхранение на продукти.

7.  Samsung AR Emoji

Другата иновация от Samsung, идваща с S9/S9+ са симпатичните емотиконки AR Emoji (AR идва от Augmented Reality). Правите си „селфи“, с което автоматично се изгражда ваш 3D аватар. Простичко, но много ефектно и забавно.

8. Второ поколение 80″ 8K HDR телевизор от Sharp

Всъщност, 8К телевизорите бяха един от хитовете на IFA 2018 г. Избрахме Sharp, защото те бяха единствената марка, която представя нов свой модел (след първото поколение, представено през април 2018 г.) 8K телевизор за първи път именно на IFA. Но 8К телевизори представиха и Samsung, LG, Toshiba и TCL. Такива телевизори ще можете да си купите още в края на 2018 г. За съжаление, 8К филми (а камо ли телевизия) към момента в Европа почти няма, но в Япония вече пускат експериментално 8К предавания – наричат ги Super Hi-Vision телевизия. Черно-бели 8К телевизори обаче не се предлагат 😉

9. Гъвкави дисплеи от Royole

Цветен дисплей с дебелина 0,01 mm??! Да, това е най-тънкият дисплей, произведен и патентован от Royole, който може да се сложи към смартфон, автомобил, дори дреха или шапка и да се увие в неправилна форма. Royole предлагат и вариант с тъчскрийн, който дава още повече възможности за използване – въобще, един от най-футуристичните щандове на IFA 2018 беше техният.

10. Mabot – „Лего“-подобни роботи за деца

Mabot всъщност е интересен Kickstarter проект, пожънал успех. Основният комплект учи децата на програмиране, функции, входни и изходни данни, сензори и взаимодействие с околната среда. С малко програмиране, много въображение и въпросния комплект на цена около 300 EUR, децата могат да се научат да правят най-различни роботи. Изглежда Lego-съвместим, а и качеството на изработка е чудесно.

11. Kuvings Slow Juicer

Kuvings CS600 Chef предлагат професионална сокоизстисквачка на бавни обороти (60rpm), която може да издържа и 24 часа непрекъсната работа, което я прави изключително подходяща за кафенета, ресторанти и фреш-барове. Има възможност за комбиниране на сокове, както и бавно изстискване чрез студено пресоване, получавайки максимално количество сок. Работи тихо и крайният резултат е хомогенен, като утайка практически не се получава. А ако изчакате месец-два, ще се появи и още по-добрата Kuvings CS700 Master-Chef.

12. Котлон в чекмедже

Китайската компания Haier прави впечатляващо навлизане на пазара на бяла и черна техника, година след година. През 2018 г. представиха перални без ремък (с директно задвижване по техен патент), дву-, три- и четирикорпусни хладилници, лампи-абсорбатори, фурни с печене на пара и не на последно място – котлони в чекмедже, които да не заемат излишно място на плота Ви, докато не ги ползвате.

13. HiMirror – умно огледало

New Kinpo Group

Надали сте чували за New Kinpo Group, компания от Филипините, която произвежда „умни“ огледала в три различни версии. Базовата (Mini) анализира кожата, като идентифицира бръчки, фини линии, тен, тъмни кръгове, червени петна и пори, след което предлага персонализирани препоръки за грижа за кожата, чиято ефективност може да се следи с течение на времето. Може да се ползва от няколко души едновременно, като огледалото разпознава лицата им. Можете да добавите и всички козметични продукти, които използвате (или пък искате клиентите на Вашия козметичен салон да използват, за да ги препоръчате). По-напредналите версии идентифицират алергени в козметичните продукти, предлагат различни заместители и гримове според случая и обстановката, свързани са с Amazon Alexa, Spotify и YouTube. Огледалото има и 8-мегапикселова CMOS камера, 2 високочувствителни микрофона, Wi-Fi и Bluetooth, което го прави всъщност доста по-добро от това в приказката за Снежанка.

14. Bellabeat – бижу тракер

На мъжете-техничари често ни е тъпо да подаряваме бижу. Окей, красиво е, но няма никаква практическа полза от него. Е, с bellabeat изобщо не е така. Бижутата на американската компания могат да проследяват движението на тялото през деня, според вида активност, от  йога до конна езда. Красивите аксесоари всъщност следят активността, почивката, общите изгорени калории, активното време, предприетите стъпки, изминатото разстояние, съня и движенията през нощта, менструалните цикли, фокусът, стресът и ги сравняват с Вашите цели. Петър все още се чуди какви цели можеш да си поставиш в категория „менструален цикъл“, но за да разберем, ще трябва да се бръкнем около $150.

15. Toshiba 12/14 ТB NAS HDD

Къде пазите личните си данни? Ако нямате NAS, може би е добре да се замислите такъв. А ако имате, от Toshiba към края на годината ще предлагат издръжливи NAS хард-дискове до 14 TB, запечатани с хелий. Ето защо преди да кажете, че конвенционалните хард-дискове са мъртви, помислете за Toshiba MN07, за който обещават и уникално добра цена на мегабайт. Това са приблизително 4 500 000 снимки, почти цяла година филми с високо-качество или, ако предпочитате, музика, която ще слушате нон-стоп 27 години без да повторите!!!

16. Екзокостюмът на LG – CLOi SuitBot.

Тази година LG заложиха на роботите. След впечатляващия си каньон от LED дисплеи, влизате в огромна зала, където ще видите упътващ робот; робот-пиколо, пренасящ куфарите Ви; шопинг-робот, изчисляващ покупките Ви и пренасящ ги от магазина до автомобила Ви; почистващ робот; робот рум-сервиз и робот-екзокостюм. Последният лично нас впечатли най-много: „обува“ се подобно на чифт панталони, адаптира се към структурата на тялото на всеки човек и прави тялото ни изключително силно. Това помага както на хора с двигателни проблеми, така и на такива, които просто имат нужда лесно да клякат и стават с до 300 килограма товар.



Реклама:

Booking.com

17. Брава, отключваща се с пръстов отпечатък от Hisense

Другият производител, който виждаме като изключително прогресивен, е Hisense. След като миналата година представиха „безкабелен“ телевизор, а тази бяха основен спонсор на световното по футбол, Hisense бързо настигат основни производители на бяла и черна техника, превръщайки се в един от големите играчи. А в XXI в. без smart home устройства няма как да си голям играч. Едно от нещата, които впечатлява е, бравата, отваряща се с пръстов отпечатък… за да няма поредна връзка със стърчащи метали, късащи джобовете Ви и притеснения къде сте си забравили ключовете…

18. Електрическа четка за зъби Philips Sonicare Protective Clean

Щандът на Philips беше другото ни любимо място по време на IFA 2018 (заедно с този на Panasonic). Philips представиха доста иновации, сред които продукти за по-здравословно хранене, по-добър сън и не на последно място – по-здрави зъби! Струва ли си човек да даде 500+ лв. за четка за зъби? Със сигурност е по-добре от това да ги даде за лекуване на развалени зъби, иначе оставяме на вас да прецените. Освен, че почиства супер с минимални движения на ръката, нововъведението е сензор в четката, който предава данни на Вашия смартфон чрез app и в реално време да ви казва кои зони пропускате, кога натискате прекалено силно и кога движите четката прекалено бързо.

Като цяло за IFA 2018

можем да кажем, че за първи път прекарахме два дни на изложението и определено ще отидем пак в идните години… Може и да няма как да предскажем бъдещето, но поне знаем как ще изглеждат домовете ни след 5-10 години… Дано! 🙂

2 мнения за “18 неща, които ни впечатлиха на IFA 2018”

  1. „Пазарувайки в любимия си супермаркет, можете да видите какво имате в хладилника по всяко време – директно от смартфона си.“ уоу това ми се струва невероятно и мнооого полезно! Незнаех, че и други брандове освен Samsung вече предлагат 8k телевизори. Дали ще пуснат някой 8k телевизор на промоция за Black Friday 😀

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *