Инголщад: 10 съвета как по-лесно да станете Audi-хаджии

Инголщад е 135-хиляден град в Бавария, намиращ се от двете страни на река Дунав. Три неща произлизат от Инголщад – Франкенщайн (от романа на Мери Шели), илюминатите и Ауди!

Предложението ми за брак към Биляна започна със свещи. Много свещи. И решихме, че непременно трябва да продължи с аромата на стотици свещи… запалителни… в завода на Ауди! И след като го посетихме, смея да твърдя, че беше по-добра идея от Франкенщайн и илюминатите, а и в Ауди-форума вече ни наричат „хаджии“…

1. Ако трябва да избирате между музея и фабриката, изберете фабриката!

Има две неща, свързани с Audi, които вероятно бихте искали да посетите – автомобилният музей на Ауди и фабриката на Ауди. В музея, разбира се, има какво да се научи и види, особено за историята на марката, какво представляват четирите кръгчета, а ако сте фенове на конкретни стари модели – в музея са в изобилие! Но определено фабриката е далеч по-вълнуващото нещо: в нея ще видите как се ражда едно Audi до най-малката подробност – направата на шасито и каросерията и тяхното спояване по-късно; роботите, които изрязват дупки според модела и екстрите, след което заваряват отделните елементи; боядисването на автомобилите, поставянето на кокпита и окабеляването, поставянето на врати, прозорци и седалки… На цялото семейство (включително и на децата) ни беше изключително интересно – все пак не са много местата, където можеш да бъдеш допуснат толкова близко до производствения процес… Но ако сте решили да посетите фабриката в Инголщад, добре е да го планирате отрано – ние го направихме три месеца предварително и въпреки това разходките на английски език бяха изчерпани, та се наложи да Langendeutschenverbenumgangverständnis-ваме…Реклама:

Booking.com

Цената за Factory Tour е символична – 7 EUR. Линкът за резервация на английски език е този: https://www.audi-forms.de/ingolstadt/english/

2. Обадете се ден-два след резервацията, ако те не ви се обадят.

Ако не получите отговор по email, че имате резервация, обадете се и проверете нещата. Телефонът е +49 841 89-37575, говорят английски и немски език и ако не бях звъннал навреме, щяхме да останем и без немската резервация…

3. Вземете си Bayern-Ticket, валиден в цяла Бавария

Ако пътувате от друг град или пък имате намерение да обикаляте из Бавария (и особено ако сте повече от един човек), най-изгодният ви вариант е да си купите Bayern-Ticket. С тази карта можете да ползвате всички регионални влакове (без IC/ICE и няколко други влака), автобуси, метро и трамваи в цяла Бавария в рамките на деня (от 9:00 ч в работни дни и от 0:00 ч в почивни, чак до 3:00 ч през нощта на следващия ден).

Например, ако сте в Мюнхен и в рамките на един ден искате да пътувате с градския транспорт (смяна на два автобуса и метро, да кажем), след което да пътувате от Мюнхен до Инголщад с регионален влак, да пътувате целия ден с автобусите из Инголщад, а в края на деня да се придвижите отново с регионален влак и да нощувате в Улм, за всичко това ви трябва само този билет, който е 25 EUR за един човек, но за всеки следващ пътник е едва 7 EUR допълнително. Деца до 14 години пътуват безплатно с родителите си. Тоест, на цялото семейство (2 възрастни и 2 деца), ни излезе едва 32 EUR за цял ден и спокойствието да си пием баварска биричка навсякъде. Повече информация – тук: https://www.bahn.de/en/view/offers/regional/regional-day-ticket-for-bavaria.shtml

4. Инголщад има чудесен градски транспорт

Нямате никакъв проблем да стигнете с автобус точно пред Ауди-форума. За съжаление, обаче, транспортът (поне към момента на писане на този пост) го няма публикуван в Google Maps. Ето защо, ако цъкнате в Google Maps локацията на Audi Forum, или ще бъдете накарани да ходите дълго пеш, или приложението ще ви каже, че няма вариант за обществен транспорт. Затова – разгледайте картите или най-добре си свалете app-a от официалния сайт на инголщадския градски транспорт – https://www.invg.de/.

5. Пристигнете в Audi Forum поне 30 минути по-рано.

Мястото е голямо, сградите са много, ще ви трябва известно време, за да се ориентирате в обстановката. В чакалнята са изложени най-новите модели на Ауди, в които можете да влезете, да ги усетите и изпробвате… Струва си да сте там по-рано. Планирайте го и ако се наложи, дори нощувайте в Инголщад предната вечер – ако изберете този вариант, препоръчвам ви хотел InterCity – получавате много като цена/качество, хотелът е непосредствено до ж.п. гарата и получавате безплатен билет за градски транспорт в Инголщад.

6. В изложбения салон, не оставяйте малките деца на шофьорското място…

От челен опит можем да ви кажем, че все някога ще открият клаксона. А той работи и ехти доста в лъскавите, футуристични сгради. И шашка доста хора!!!

7. Приемете го психически: снимането в завода е забранено!

Няма да можете да снимате производствения процес. Той е много интересен, определено има какво да се щракне (освен ако гледката на знойни руси баварки, които с леко отегчение монтират двигател с 527 к.с.  V8 Biturbo в новата S6 не ви впечатлява)… но, за съжаление, фотоапаратите остават в шкафчетата.

8. Ще походите доста! Вземете си удобни обувки.

Да говорим с цифри: 10063 крачки / 7.6 км в нашия случай. Фабриката на Ауди е 2,7 милиона квадратни метра, в която работят над 40000 души, а между отделните халета посетителите се возят с автобус. Халетата обаче са толкова дълги, че в повечето често си трябват 10-тина минути нон-стоп ходене от единия до другия край. Всички бяхме супер изморени в края на тура. Имайте го предвид!Реклама:

Booking.com

9. Вижте и посетителския център към музея!

Той е на два етажа, като на първия има бар, ресторант с тематичен детски кът, специализиран музеен магазин, а на втория – кафене, зимна градина, още един ресторант и голям магазин с аксесоари на Audi.

10. Инголщад не е само Audi!

Тръгнахме си от Инголщад с нежелание – искахме да останем още поне няколко дни, за да видим повече от този прекрасен град. И докато ние си чакахме влака на гарата, видяхме, че стотици хора си чакат аудитата…

Градът има старинна част, с типичната баварска средновековна архитектура, прекрасни катедрали, приятни баварски сладкарници, бирарии и кафенета, паркове (препоръчваме Klenzepark и Wildpark am Baggersee), музей на Баварската армия, музей на Баварската полиция, градски музей и прекрасна шопинг-зона с красиви търговски улици (препоръчваме Лудвигщрасе и Терезиенщрасе). Така че определено си струва да планирате от няколко часа до няколко дни повече за Инголщад!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *