Случки от таксита в Пловдив

maxresdefault

Тази вечер с Биляна ползвахме таксита и имахме два забавни диалога – един на отиване и един на връщане.

Отиване

– Към „Библиотеката“…
– Окръжната „Иван Вазов“ или заведението?
– Ами така като ни гледате в събота вечер според Вас книги ли ще четем или ще пием бира?

Връщане

– … и тук карайте само напред и като видите светещия надпис „Tattoo“ завийте вдясно.
– Добре. Тия „Tattoo“ май са голяма фирма… и по морето съм ги виждал…
– Ами…. такова… как да Ви кажа… Голяма са, ама „FOR SALE“ са още по-голяма…

4 мнения за “Случки от таксита в Пловдив”

 1. Първото си е чиста проба заяждане. Какво ви пречи да имате среща на конкретно място – пред Библиотеката и да отивате до там?
  Естествено, че ще попитат. Дано отговорът е бил съпроводен с усмивка , а не „уфффффф, ама кооооооолко си тъп да мислиш че ще ходим да четем книги!“… Но дори и в този случай пак единственото впечатление, което оставя е на някой всезнайко, на когото трябва да му се четат мислите и недай си боже да го попиташ уточняващ въпрос…..

 2. Това с рекламните надписи като ориентири си е направо класика в жанра, но пак добре че не е подкарал към морето…

 3. Не че нещо ама най-редовно хващам такси точно до библиотеката. От среща има банкомат на Уникреди и като го издоя ходя, я на фонтаните/ симфония/ с децата на голямата площадка, я на Капана с тигел по главната.
  п.с. Главната не е „пешеходната зона на центъра на Пловдив“ Само 40% от нея е.

 4. Длъжен ли е човека да знае английски език?!?
  Българин … работи си и си живее в България. Ако не му трябва в работата, защо му е да го знае?
  Смеем му се, сякаш всички българи са задължени да знаят чужди езици.
  Не че съм против хората, които знаят … напротив! Богатство е. Но да осмиваме обикновените хорица, тези които нямат претенции да са вся и всьо, че не разбират чуждиците, изписани буквално навсякъде из България е меко казано тъпо.
  За осмиване е по-скоро нашето прословуто и пословично реверансно подгъзуване към чужденците, което вече минава всякакви нормални и морални граници, че чак вече се чудя в България ли живеем, или какво?
  Примерите са стотици:
  – Във всички нормални страни на полицейските коли е написано „Полиция“ на съответния национален език. В някои като допълнение под основния надпис с по-малък шрифт е изписано и на английски език. Само в нашата татковина на над 80% от полицейските коли, както и по униформите на заптиетата е написано „POLICE“ , „SЕCURITY POLICE“ , „TRAFFIC POLICE“ , „GANDARMERIE“ , и никъде на български език просто „ПОЛИЦИЯ“. Същото важи и за повечето линейки „AMBULANCE“ е по-често предпочитания вариант;
  – Указателни табели по пътищата, които са ориентирани буквално само и единствено към чужденците, но не и към нас самите, които си живеем тук в България;
  – Табели в учреждения, заведения и въобще всякакви обществени места:
  – „EXIT“ в заведения и сгради, като основен и единствен указател за място за изход;
  – „LIVE“ по телевизиите и радиата, като основен и единствен указател за излъчване „на живо“
  – “ FOR SALE“ , „FOR RENT“ – основни указващи обекти за продан или наем;
  – „CHANGE“ навсякъде из градовете, като основен и единствен надпис за обменно бюро
  – „TICKET POINT“ пише на всички апарати за билети на абсолютно всички автобусни спирки (поне във Варна) без абсолютно никакви допълнителни указания на български език. Добре, нямам против – напишете го на английски, но да има и „БИЛЕТИ“

  На фона на цялото това масово, целенасочено и съзнателно американизиране, в което живеем ми става доста смешно по време на 3-ти Март и останалите български национални празници. Като видя колко все по-модерно е вече хората да се обличат с народни носии по празниците, като същевременно „стриймват“ , „шерват“ , „хашват“ , „тагват се“ , „лайкват“ , „респектват“ , „букват се“ , „чекват се“ и т.н. все „български“ глаголи, патриотично ревейки „България над всичко!“ 🙂 🙂
  Няма как да запазим идентичността си, ако продължаваме да се правим на американци, като сляпо им подражаваме във всичко ….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *