За телефон 112

112-s1Днес ми се наложи да звънна на тел. 112:
– Добър ден, искам да съобщя за човек с припадък, конвулсии и тежко дишане, намира се пред метростанция „Европейски съюз“, входът откъм музей „Земята и хората“…
– В кой град?
– Според Вас колко града в България имат метростанции?? В София, естествено!
– Момент, свързвам ви, изчакайте!

– Добър ден, искам да съобщя за човек с припадък, конвулсии и тежко дишане, намира се пред метростанция „Европейски съюз“…
– В кой квартал?
– В центъра? Не знаете ли поне метростанциите?
– Къде е това по-точно?
(Петре, не им крещи, спокоен си!!!) Това е на 500 метра южно от НДК, на 100 метра южно от моста на влюбените, бул. Черни връх, пред входа на музей „Земята и хората“… ако и това не Ви говори нищо, мога да ви дам и GPS координати…
– Изчакайте!

– Три минути звъня, нямаме свободна линейка…
– Аз пък Ви казвам, че човекът е с конвулсии, тежко, влошаващо се дишане и ако до три минути не дойде линейка, може да викате катафалка!!! Хората до мен казаха, че са викнали линейка преди 20 минути! Това е центърът на София, от тук за 20 минути мога да отида и да се върна пеш поне до 3 болници…
– Ама вече има подаден сигнал, така ли?
– Ами Вие ми кажете? Нали Вие координирате нещата… Явно трябва да се обадим поне три пъти, за да пратите линейка!
– Нямам такава информация.
– Ами в такъв случай да Ви информирам, че виждам линейка, която се задава. Да се надяваме, че е за този случай!

На мястото на този човек можеше да съм аз, Биляна, децата или който и да е друг… утре може и да си ти! Нима ще ме оставят да умра на центъра на незнайно населено място с някаква метростанция, отказвам да си давам парите за здравно осигуряване…  И къде е проблемът?

Имам много приятели лекари и съм що-годе наясно със ситуацията на броя линейки, лекарски екипи и неимоверните усилия, които полагат в спешна помощ. Но за мен проблемът се крие някъде между момента, в който набирам 112 и шофьорът на най-близката линейка натисне педала на газта.

Европейски съю – Google Карти - Mozilla Firefox_2014-06-20_00-00-37Нямам представа как работи системата на 112, но аз използвам три карти – Имам три карти под ръка – OFRM за Garmin, Google Maps и BG Maps… И в трите е достатъчно да напиша „Метрос…“ за да ми излязат метростанциите. Напиша ли „Метростанция Е…“, излиза точно тази… ако при тях не излиза, очевидно системата им е скапана… а в крайна сметка работата им е именно да приемат обаждането – да не говорим, че обаждайки се от определена клетка на мобилен оператор, в града могат да определят откъде се обаждам с точност до 300 метра (извън града точността е 3-4 км в най-лошия случай) – все пак би трябвало полицията и съответно 112 са разполага с тази информация в случай на бомбени заплахи, прекъснати разговори от обаждащи се жертви и др. такива…

maxresdefaultТова, което искам да кажа е, че въобще няма какво да ме прехвърлят, ако системата е добре направена – просто ще знаят, че се обаждам от еди-къде си! От там нататък би трябвало подобна система са знае къде е всяка една линейка във всеки един момент и накъде отива… Дори очаквам бутон „открий най-близката свободна линейка“ за този случай… след като има компютърни игри (Emergency 2014), които го правят, реалната система трябва да е много по-добра от тях, нали?! въобще мога да дам доста ноухау по въпросите, по които съм компетентен (например софтуера на една такава система). Но не мога да си примиря, че ситуацията е такава и не може да се подобри… дори с наличния ресурс!

През 2013-а г. в Националната система 112 са приети 5 670 211 повиквания. Ако системата се подобри така, че да спестява едва 10 секунди, това са 56 702 110 секунди или почти 2 години!!! Обърнато в работно време, това са около 2000 работни дни или 100 месеца работно време… Това означава да се спести работата на 8 души (или да спечелим още 8 души работна ръка за същите пари). Но нещо повече – днес това са 56,7 млн. секунди забавяне на система, от която зависят човешки животи… Та, има ли някой, който смята, че системата не трябва да се анализира от софтуерни специалисти (UX, UI, BA) и да се подобри? Защото аз вярвам, че 112 не просто може да се подобри, а и да се измени така, че да спестява много повече от въпросните 10 секунди… и много човешки животи разбира се!

5 мнения за “За телефон 112”

  1. Относно намирането по клетка на оператор – доколкото знам имат юридически проблеми това нещо да го направят. Дори е забранено на операторите да дават сведения за местонахождението на човек освен ако няма съдебна заповед.

  2. Виждам доста засегнати хора са писали, без да коментират може ли да e полезно нещо от предложеното от Peter Sabev и дали те, като евентуално държавни служители, които имат правомощия да предлагат промени водещи до подобряване работата на службата, биха предложили нещо или биха го отхвърлили. Съответно ако има отхвърляне, какви биха били доводите им, с оглед познаването на системата, за което претендират. Аз не мога да кажа кой е виновен, защото не познавам механизъма на работа, но като гражданин виждам проблем с координацията на обажданията и обслужването от бърза помощ, а като държавен служител не мога да се съглася с бездушното приемане на даденото. Довода, че правилата били утвърдени от министър са смехотворни, утвърдени са от министъра, но са изработени от експерти, утвърдени са от работни групи и чак тогава са подписани. Така, че ако веригата е сбъркана, е отговорност на министъра да поправи това! Още, като има проблеми и вие от вътре ги виждате, що си траете бе? Защо не кажете къде е проблема и как може да се реши, както е предположил Петър? Всички знаем, че който иска намира начин, а който не – оправдание, вие защо оправдавате неработещ добре процес? Уважавам Петър, защото се е доказал, споделям мнението му поради личният ми опит с различни органи, свързани с телефон 112 и смея да твърдя, че имам поглед и върху държавния административен апарат, та не ми излизайте с типичното „правилата са такива“, да такива са, въпроса е може ли да се променят и как.

  3. Ако питате мен трябва да се върнат старите номера, няма кво да се правим на американци и европейци, там организацията е съвсем друга!

  4. Ако питаш всеки обикновен човек и той би ти отговорил така, но аз лично не мисля че ще върнат старите номера!

  5. Бих искал да спомена че, телефон 112 е ненужен телефон и не помага на хората в труден момент. Бях запушен от друг автомобил и не направиха нищо казах номера марката адреса но след един час още нямаше резултат познайте дали въобще дойде някой държавен служител полицай или някой. Вечерта отидох да си взема автомобила непроменена ситуацията. Как Българина да е добър и спокоен с тези хора които ни управляват. НЕ ГЛАСУВАЙТЕЗАТЕЗИ НАГЛИ МАФИОТИ. ЗАПОМНЕТЕ НЕЖНА РЕВОЛЮЦИЯ НЯМА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *