Невероятна възможност с три лапи отпред и една… отзад

Получавам първи брой на National Geographic Kids. Вътре има брошурка, която блесва с „Невероятна възможност“…

1 Има и стикери, от които, разбира се, печелим максималната награда – пакет глупости и подарък раница:

2Всичко това с доставката само за 9,99 лв. Е, това се казва късмет!

2Има талонче за поръчка…

3Всички пощенски разходи са поети… Ура!4Продължават да убеждават колко изключително е предложението…. Слагат снимки на родители и учители, доволни от продукта. Брошурите обясняват, че сме имали страхотен късмет, честитят вече няколко пъти… Започва да ти понамирисва, естествено. И четеш ситните надписи (то май само те трябва да се четат).

5 (Можете да цъкате върху изображенията, за да ги видите в по-голям размер)

Прочитаме всичко внимателно, ама много, много, много, много внимателно и какво мислите?

Оказва се, че след като получиш промо-пакета, де факто се абонираш за боклучавите карти, които ти пращат всеки месец за по 9,99 лв. Ако поръчате днес, до края на годината вече дължите над 100 лева!

Не искаш да получаваш картите повече? Трябва да ги върнеш, за твоя сметка, до 10 дни след като ги получиш. Иначе – освен дължимите суми, имаш и лихва по 3 лв./месец! Бетер от договорите на мобилните оператори…

Има и още едно дребно шрифтче, където казват, че ще предоставят личните ви данни на „надеждни фирми“ с цел реклама, както и на разни мили хорица, които се занимават със събиране на дългове, в случай, че решите да не плащате на измамниците… Да се разбира: ще ви съсипят със спам, рекламни оферти и тем подобни.
За финал – оказва се, че нищо не печелиш от самите стикери (не, че ми беше трудно да се досетя, де). Проверка в сайта на Интернешънъл Мастерс Паблишърс ЕООД показва, че офертата всъщност изобщо не е уникална (не е нужно да имате талон със стикери) и всичко това е заблуждаваща реклама:

SiteИ това в списание, предназначено за малки деца… Просто си представям как в стотици къщи родителите се прибират уморени от работа, хлапето им крещи  радостно „Мамо! Тате! Спечелих!“…

И после трябва дълго да обясняваш на ревящото си дете защо всъщност няма да получи раницата си („Нали пише, че е подарък…“) или (по-вероятно) сляпо ще попълниш талона, след което ще си имаш разправии с въпросните ИМП ЕООД и доказването на недействителността на дълговете ти към тях… Като изключим всичко, описано по-горе, по мое мнение се нарушават следните точки от Закона за защита на потребителите:

 • Чл. 68д. (Нов – ДВ, бр. 64 от 2007 г.,в сила от 08.09.2007 г.; изм., бр. 102 от 2008 г.) (1) Търговска практика е заблуждаваща, когато съдържа невярна информация и следователно е подвеждаща или когато по някакъв начин, включително чрез цялостното є представяне, заблуждава или е в състояние да въведе в заблуждение средния потребител, дори и ако представената информация е фактически точна относно някое от обстоятелствата, посочени в ал. 2, и има за резултат или е възможно да има за резултат вземането на търговско решение, което той не би взел без използването на търговската практика. (2) Обстоятелствата по ал. 1 включват информация за: 4. цената или начина на нейното изчисляване, или съществуването на специфично предимство по отношение на цената; 7. правата на потребителя, включително правото му да замени стоката, да развали договора, да му бъде възстановена заплатената от него сума на основание чл. 112-115 или рисковете, на които потребителят може да бъде изложен.
 • Чл. 68е. (Нов – ДВ, бр. 64 от 2007 г.,в сила от 08.09.2007 г.; изм., бр. 102 от 2008 г.) ,(2) Заблуждаваща е и всяка търговска практика, при която чрез премълчаване, имайки предвид елементите по ал. 1, търговецът прикрива съществена информация по смисъла на ал. 1 или я предоставя по неясен, неразбираем или двусмислен начин, или не я предоставя своевременно, или при която търговецът не посочва своята истинска търговска цел, ако тя не се разбира от контекста и има за резултат или е възможно да има за резултат вземането на търговско решение от средния потребител, което той не би взел без използването на търговската практика.
 • Чл. 68к. (Нов – ДВ, бр. 64 от 2007 г.,в сила от 08.09.2007 г.) Нелоялни търговски практики са и следните агресивни търговски практики: 6. да се изисква незабавно или разсрочено плащане на стоки или услуги, доставени от търговеца, които не са поискани от потребителя, или да се изисква тяхното връщане или съхранение от потребителя, освен в случаите по чл. 59, ал. 2; 8. създаване на невярно впечатление, че потребителят вече е спечелил, ще спечели или като извършва дадено действие, ще спечели награда или друга равностойна облага, когато: б) извършването на действие, свързано с искане за получаване на наградата или на друга равностойна облага, е обвързано със задължение на потребителя да заплати парична сума или да поеме някакъв разход.

Естествено, пратих една хуууубава жалбичка на Комисията за защита на потребителите. Надявам се на адекватна намеса от там (ще ви държа в течение) и апелирам към всички вас: не оставайте безразлични към подобни неща!

Другото, което ми се ще е, от National Geographic да обърнат внимание на случая (ако някой ги познава – особено хора в чуждестранното издание, ще се радвам да им каже за това). Аз лично съм доста разочарован реномиран бранд като National Geographic да дава възможност за изява на подобни търговски практики.

11 мнения за “Невероятна възможност с три лапи отпред и една… отзад”

 1. Даа, и аз останах много разочарован като прочетох всички условия. Добре че нямам малки деца на които да обяснявам защо няма да им взема раничка. Радвам се че сте подали жалба ! Аз го подминах без да разсъждавам толкова. Надявам се и National Geographic да не допускат повече такива подвеждащи реклами.

 2. Е, добре де… от това, което видях на клипчетата, следва, че тази фирма трябва вече да е престанала с дейността си. А те си продължават най-необезпокоявано… Как трябва да се противопоставяме на това? Какво трябва да се случи, за да се спре тази гавра с хората?

 3. Браво за смелата публикация. Абсолютно вярно е всичко написано. От тези преди година,две моята майка се беше набутала с тях, само че вкъщи изпращаха рецепти около няколко месеца и най тъпото от цялата работа беше, че не те уведомяват че дължиш някакви пари, а изведнъж след няколко месеца ,ти идва едно гооолямо заплашително писмо от съдия изпълнител за събиране на дълговете. Големи са мошенници тея, никога не се връзвайте!

 4. Преди няколко години се бях завъртяла на подобна въртележка с Рийдърс Дайджест. Много трудно се откачих, слава Богу, без особени разходи. Имам си за спомен една енциклопедия и повече подобни глупости … бягам далече.

 5. Благодаря ви за информацията. Снощи пристигна и в нас този брой. Та днес трябва да направя „проучване“ на децата ми, дали има интерес към тази „оферта“. 🙂
  Добре, че ви следя сайта, който между другото е много хубав и полезен. 🙂
  Благодаря ви отново и ви пожелавам много успехи!

 6. Като редови абонат на детския National Geographic, а и на този за „големи“ мога да кажа, че по отношение на децата са крайно не етични. Редовно се „губят“ броеве на детското издание и не се знае нито къде, нито как. Интересното е, че списанието за големи няма тези проблеми или поне на мен не ми се е случвало.

 7. Eдва ли ще ти отговорят от Комисията за защита на потребителите. Преди около година и аз им бях изпратила жалба за подвеждаща реклама, но и до днес нямам отговор. Спомням си, че искаха да се напише адреса от където е закупена стоката, което още тогава ме наведе на мисълта, че КЗК въобще няма да си „губи“ времето щом е „само“ подвеждаща реклама.

 8. Особено подло в тоя тип „изгодни предложения“ е, че експлоатират детската наивност и това как детето ще крънка родителите си. Въобще рекламите с текст със супер бомбастични „великолепни, невероятни“ лицемерни глупости звучат не само като писани да манипулират наивни беззащитни деца, а и все едно са писани от човек с ум на дете.

  „Семейство Атанасови от Пловдив“ май са имигранти от Дания или Германия, влюбили са се в природата ни. :))

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *