Против закона за детето – протест на 20 май!

В случай, че се чудите защо сме лепнали подобна картинка на блога си, ето едно кратко обяснение:

Държавна агенция за закрила на детето е внесла проект на Закон за детето. Законът би трябвало да урежда правата на детето, принципите и механизмите за тяхното гарантиране, правата и задълженията на родителите и на лицата, полагащи грижа за детето.От една страна сме съгласни, че всяко дете има нужда от закрила, но вече си има приет и действащ Закон за закрила на детето, който се занимава с това. В новия законопроект правата на родителите се отнемат изцяло и се свеждат само до задължения. Ето някои от членовете в новия проектозакон:

 • Държавата в лицето на социалните служители определя кое е полезно и кое не за детето Ви и могат да Ви напишат предписания, които сте длъжни да спазвате и са оспорими само по съдебен път.
 • Приема се, че детето е съвършено същество, което не допуска грешки и с желанието на което родителят трябва да се съгласи, ако не иска да попадне под ударите на закона. Ако не сте съгласни, социалните служители могат да влязат по всяко време директно през вратата на което и да е българско семейство и да му вземат детето – при това без съд!
 • Родителят е дискриминиран и практически виновен до доказване на противното и се отваря вратичка за легален трафик на деца, стига да е „с добри намерения“.
 • Родителят няма правото да откаже на детето да „се информира“ независимо от източника (бил той сектантска литература, наръчник за правене на бомбички-самоделки или филм на ужасите в полунощ), няма право да му наложи наказание и трябва на всяка цена да се съобрази с мнението на детето си, като законът дава правото детето да прави каквото и когато си пожелае.
 • Ако сте решили да кръстите детето си в църква, това може да бъде интерпретирано като „въвличане в религиозни дейности“ и получавате предписание от социалните служби.
 • Ако сте решили да заведете детето си на зъболекар и то се страхува от това, има законово право да откаже лечение и родителите не могат да повлияят на това. Децата имат право и да получават медицински услуги без съгласието на родителите си (пластична операция, аборт).
 • – Детето на практика има право да оспори което и да е решение на родителите си, ако то не хармонира с „желанията и чувствата“ и „психическите и емоционалните му потребности“. Социалната служба може да отнесе случая до съд по своя еднолична преценка, а децата над 14 години могат да осъдят родителите си директно.
 • – Социалните служби имат право на достъп до детето без знанието и одобрението на родителите, като могат да го информират и консултират по тяхна преценка.
 • – Социалните служби се сезират въз основа на анонимни доноси, което по същество е самосезиране.

Накратко, най-големият проблем на този проектозакон е, че правата на децата се разглеждат независимо от правата на родителите. Както казва самият автор на закона, „родителите нямат права – имат само задължения! … Като не ви харесва, намерете си друга държава.“

Затова протестираме на 20 май пред НДК!

Повече информация:

 

5 мнения за “Против закона за детето – протест на 20 май!”

 1. Ае законът не е много лош и с повечето точки принципно съм съгласен. Само че дава ужасно много права на държавата, и то на някакъв супер пръдлив и смотан орган от нея, което никога не е добро. Такъв закон трябва да предписва ясни и прозрачни процедури, а не да се разчита на миризливи правилници, инструкции, телеграми и подобни незаконни в нормалните правови системи инструменти.
  Да напишеш свестен закон обаче е трудно.

 2. Последното да не се чете като „и понеже е трудно да се напише свестен закон, нека да имаме опасен и смотан“.
  Най-хубавото е, че на практика нищо няма да се промени, защото държавата е смотана, а пръдливият орган го мързи да диша и просто ще се заяжда с хора, ще си цоцка малко подкупи и ще прави пиар акции, като се разчуе някаква изродщина с деца.

 3. AMi ne znam koia druga dar#awa shte tarsish.. taka e na wsikade na zapad i severna amerika….. welcome to the new world…. zatowa… da bi mirno sedialo… ne bi zabremenialo…. i posle drugi problemi 🙂 ne che i nie sedim mirno.. e na nomer 2 go chakame kam kraia na Iuli 🙂

 4. http://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=3435336802346&id=1238237214&fb_source=message

  „Закрила на детето” Видин нападнаха протестантски пастор и семейството му с административен произвол

  Извънредно съобщение на „Свобода за всеки”!!!

  Явор Костов е поет, автор, музикант и пастор на малка протестантска църква във Видин. Той е един от водещите активисти в „Свобода за всеки” – просветителска и правозащитна неправителствена организация, която бе в основата на опозицията срещу антисемейния проект за Закон за детето.

  Кратко описание на случая. През м. февруари поради насилие от съученици п-р Костов отписва сина си от държавното училище във Видин. Решава да му спести стреса на държавната образователна система и започва домашно обучение, като проучва възможността за дистанционно обучение по международна програма. Социалните служби „Отдел закрила на детето” с свързват с п-р Костов и настояват синът му да бъде записан отново в училище, защото ще последват големи глоби. Настояват и на среща с детето насаме със социалния работник. Настояват да влязат в жилището на г-н Костов за да огледат „условията, в които живее детето”. П-р Костов настоява на основното си право на неприкосновеност на жилището и семейният живот и отказва да допусне социалните работници да се намесят в живота на детето и на семейството му.

  През април отдел „Закрила на детето” завежда преписка в прокуратурата срещу п-р Костов под предлог, че има данни за извършено престъпление от него по чл. 182 от НК – срещу родител оставил детето си без надзор и грижи, от което са последвали тежки последици за детето. Вместо да се придържа към правомощията си по Закона за закрила на детето, по който производството е изцяло административно, ОЗД-Видин цели да повдигне наказателно преследване срещу п-р Костов въпреки пълното отсъствие на данни за извършено престъпление от него. Напротив, той като баща е направил всичко възможно да предпази сина си от насилието упражнено върху него в училище.

  Произволното и превратно упражняване на власт не спира до ОЗД. П-р Костов е призован на 28 май като „свидетел” по полицейската проверка извършвана по повод образуваната прокурорска преписка, но в нарушение на закона заедно с личната си карта, според призовката той трябвало да води в полицията и сина си, на 13 години, за когото няма призовка. По време на разпита единият от разпитващите двама полицейски служители обяснява на п-р Костов, че по чл. 182 той щял да изтърпи наказание лишаване от свобода до три години и обществено порицание, с което на практика го третира като извършител. По-късно на същия ден на адвокатът на п-р Костов прави опит да се запознае с преписката, за да организира защитата на доверителя си. Служителите на МВР-РУП Видин отказват да дадат информация, както и да предоставят самата преписка, нарушавайки конституционното му право на защита.

  Явор Костов е автор, обществено известен с християнската си дейност и противопоставяне на проекта за законодателство насочено срещу семейството и семейните ценности. Гореописаната злоупотреба с власт от страна на държавните органи – социалните служби във Видин и полицията са пряка заплаха за законността и правовия ред в едно демократично общество. Защитата на п-р Костов заведе жалба по преписката с искане за прекратяването ѝ.

  Подкрепете п-р Костов и правото на семейството му да отглежда и възпитава децата си без обвинения в престъпление заради това от социалните служби и държавните органи като изпратите имейл на:

  ОД на полиция Видин – odpvd@abv.bg
  Служба „Социално подпомагане”, Видин – vidin-rdsp@asp.government.bg
  Отдел „Закрила на детето” Видин – ozd_vd@abv.bg
  Регионален инспекторат по образованието, Видин – iomonvidin@yahoo.co.uk

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *