Игрите на глада

Сещаме се само за пет възможни причини да попаднете на този пост:

 1. Гладни сте.
 2. Играе ви се.
 3. Четете блога ни редовно.
 4. Киномани сте.
 5. Попаднахте тук случайно.

Признайте си, която и да е причината, ще гледате филма. Най-малкото защото приятелите ви са го гледали, всички говорят за него, а и скоро не е излизал филм с толкова масивна реклама. Има дори и чудесен официален сайт на български език.

Какво ви трябва да знаете?

Действието се развива в бъдещето. В Северна Америка е държавата Панем, където властва тоталитаризмът, а правителството е възприело конфликтът „столица-провинция“ малко по-насериозно, отколкото е нужно. И понеже преди време е бил вдигнат бунт срещу столицата, който е потушен, правителството решава частично за назидание, частично за възпоминание и частично от тотален идиотизъм да се организират кървавите „игри на глада“. Какво представляват игрите? 24 нещастници – 12 окръга по 1 момче + 1 момиче (задължително тийнейджъри) биват избрани на случаен принцип от хилядите билетчета за участие (освен ако някой не реши да участва доброволно, разбира се, както и се случва). За още по-голям драматизъм е въведена „обратна купонна система“, т.е. за да оцелееш в мизерията ти трябва храна, а правителството ти я дава, ако си пуснеш името в урната още веднъж… и още веднъж… и още веднъж… Което е абсолютно икономически онеправдано, но в този филм не трябва да се замисляте за такива подробности. Важното е да се стигне до момента, в който игрите започват с микс от бляскав фестивал в стил „Рио де Жанейро“ и реалити шоу с водещ в стил „Ники Кънчев в Биг брадър“… Добавете високи технологии, много държавни пари, пръснати за игрите и още един милион научно необосновани фантастики и получавате „Игрите на глада“.

Катнис Евърдийн (Дженифър Лорънс), която се грижи за цялото семейство, хранейки майка си и сестра си като ловува нелегално „зад граница“ е една от участничките. Всъщност, избират малката й сестра, но за да я спаси, тя решава да се пробва. Дженифър Лорънс изглежда супер, особено за умираща от глад, изнемощяла, едва ли не бедстваща жена. Но естествено, разбива ги като стой, та гледай – имате 142 минути да се насладите на всеки детайл от историята, която между другото е писана по книгата на Сюзан Колинс. Книгата е първата от три, така че ще чакаме две продължения – не сме я чели, повече информация има тук. Иначе книгите са излезли и на български вече.

Като цяло, ако се абстрахирате да следите фактологията във филма и странното държание на хора пред публика с около 95,83% шанс да умрат, а и чувството, че режисьорът (Гари Рос) е колеблив, дали участниците трябва да са настанени в нещо грандоманско и луксозно или в тясна затворническа килия (баси дългото изречение), филмът става за гледане. Впечатляващо е, че рейтингът на филма е „над 13 години“, но брутализмът на игрите се усеща и зрителят съпреживява нещата и без капка кръв (сладурите от рекламата  „ако плюете кръв, когато си миете зъбите“, научете се как се прави!). Ако добавите добрата актьорска игра (липсата на емоции я отдаваме изцяло на режисьора) и готината Дженифър Лоурънс (в ролята на Катнис), както и яките ефекти, почти няма да съжалявате за дадените пари… Disclaimer: яките ефекти не включват размазаните кадри на подвижната камера, която трябва да изглежда естествено, но си е леко дразнеща на моменти. Но най-голямата глупост са хората, които се радват на смъртта на деца. Не мисля, че който и да е народ, държава или човек биха се радвали на подобно нещо, било то и в бъдещето…

Какво не ви трябва да знаете? (за тези, които са гледали филма)

Да видим… Можем да ви кажем малко ненужни факти, например: Името „Катнис“ идва от растение от род „Сагитария“, т.е. стрелец. Или, че ако искате да изсвирите мелодията й за сигнализиране, трябва да запеете „сол-си бемол-ла-ре“… Може би ще се впечатлите и от факта, че в Панем има супер-бързи влакове стрели, компютърно-генерирани реални животни, GPS импланти и лекарства, които лекуват тежки прободни рани и изгаряния за секунди… Въглищата обаче се добиват на ръка, добитъкът се храни с хляб (не се генерира компютърно, нали народът трябва да мре от глад), а хлябът се пече на ръка, от пич, който се казва Пита (ау, какво съвпадение!).

Малко „военни“ трикове – никога не атакувайте враговете си, ако те хъркат до вас, а вие сте въоръжени до уши! И не се безпокойте, ако смъртния ви враг виси на дървото, под което спите кротко… Също така, винаги наобиколете ценните си провизии с мини, за да може да ви ги взривят (а и вас самите) отдалече.

Друг важен момент, който не ви трябва да знаете – така и не става ясно дали Катнис е с пусната или вдигната коса (сменя се в няколко кадъра през няколко секунди на моменти). За нелепата любовна сцена между Катнис и Пийта не ни се говори даже… казахме си по едно „оффффффффф“ и унищожихме и последните останали пуканки от отегчение.

Оценка на Петър: 5/10

Оценка на Биляна: 7/10

Очаквайте продължения, игри, книги, книги-игри, брандирани сойки-присмехулници като плюшени играчки, златни брошки и автомобилни тапицерии… филмът може и да не ни харесва, но вече е хит (добре, де, Биляна ще гледа и другите две части, ако ще да е и само заради Лени Кравиц)! А ако нашето ревю не ви е харесало, това и това май са по-добри!

7 мнения за “Игрите на глада”

 1. Причина #6 – Някой е добавил линк към блога ми тук 🙂

  Така и не разбрах от ревюто дали сте чели книгите? Аз все още не съм събрала смелост да гледам филма, вашите впечатления още по-силно ме разколебават…

 2. Не сме чели книгите – за съжаление, с планираните ми ангажименти до края на 2014 г. включително, едва ли ще успея скоро. А колкото до филма – знаеш, че ще го гледаш 🙂 Хората, които са чели книгите като цяло са доволни… Може би защото вече знаят много неща за Панем, 12-ти район и т.н. и филмът им дава красива картинка, а книгите им помагат да си обяснят иначе необяснимите неща 😉 Не знам! Да каже някой, който има визия и върху двете. И да пишеш какво мислиш, след като гледаш филма 🙂 P.S. Готин блог имаш!

 3. Аз съм чел книгите, и трите, и се чудих дали да гледам филма. Май ме отказа.

 4. 🙂 Ха, благодаря за комплимента.

  Иначе – определено препоръчвам книгите. Не защото са „модерни“, „хитови“ и се заформя някакъв култ, подклаждан и от холивудкия интерес към тях. А просто защото са добри, смислени, увлекателни… Не съм убедена, че филмът има какво да ми даде в допълнение към книгите обаче. Не само, че обикновено филмите по що-годе съдържателни книги не могат дори напълно да ги пресъздадат, а и защото в романите няма неясноти, които филма да ми допълни. За сметка на това има много тънки психологични моменти, които в литературата се предлагат лесно, а на екран ти са необходими страшно добри актьори, режисура и т.н. за да бъдат усетени. В случая не виждам подобен потенциал в главните роли. Чисто визуално откъм трейлъра не виждам и глада, който е много важен момент в цялата трилогия. И затова подозирам, че филмът само ще ми създаде нервни тикове и лека форма на уртикария… Колкото до това, че много от прочелите книгите харесват филма – ами, много от прочелите книгите са открили в тях само тийн любовна история и главният философски въпрос за тях е „Пийта или Гейл“ 🙂 Та ми е трудно да се доверя на масовката в случая 🙂
  Но вероятно, ако някой ден го гледам (заради Уди и Доналд ще да е), ще си споделя наблюденията. Дано поне един от вас прочете и книгите, да споделите и вие.

 5. Филма не съм (все още) го гледал, но преди два дни свърших с първата част на книгата. Книгата не е лоша и с удоволствие ще прочета и другите две.
  Очакванията ми за филма не са кой знае колко високи, знейки холивудските продукции напоследък. Ако са се придържали детайлно към книгата би трябвало да става.
  След кратка справка с ИМДБ, персонажите като цяло въобще не ми се връзват с книгата, особенно Като.
  Сюжета ми напомня на Battle Royal (http://www.imdb.com/title/tt0266308/) в две отношение – тиндейджъри на изолирано място където трябва да се избият.

 6. Здравейте,

  Искам да ви се представя – аз съм Деница Райкова, преводачката на трилогията за Игрите на глада. Лично за мен, тази трилогия е сред най-интересните неща, които съм превеждала. Мога да говоря много за книгите, но се боя, че няма да ми стигне мястото. Ще кажа само едно: тези книги влязоха в мен, хванаха ме за сърцето, промениха ме навярно завинаги. Още първата ме обсеби, а можете да си представите как се чувствам сега, след като преведох и трите. Искам да подкрепя това, което написа някой по-горе – тази трилогия е нещо много повече от „любовна история“, и лично за мен въпросът „Пийта или Гейл“ е от твърде второстепенна важност. Опитите за сравнение със „Здрач“ са … меко, казано, неуместни.
  Колкото до филма – очаквах повече. Той просто нямаше тази сила и въздействие, което имат книгите. Бяха изпуснати доста моменти. Доналд Съдърланд изобщо не се покриваше с представата ми за Сноу. Но все пак се радвам, че го гледах – защото това ми даде възможност отново да се „докосна“ за малко до поредицата.
  Ако тук има хора, които наистина са харесали трилогията и биха искали да си поговорим, много ще се радвам да ме потърсят на скайп: dennie171

 7. Включване от мен пак, тия дни свърших и с третата книга, а днес ми остана време да изгледам и филма.
  Поддържам си тезата, книгите са много над филма и твърдя, че е по-добре да се прочетат. Филма върви по първата книга, но буквално препуска по нея, Има моменти в които се преиначават разни случки което даже недоумявам защо! Нещото което най-много ми липсваше във филма, са мислите на Катнис. Просто седиш и гледаш нещо, което не ти е особенно ясно ако не си ги прочел. Дразгите между Хеймич и Катнис практически не съществуват във филма. Лени Кравиц обаче се справи блестящо в ролята си на Cinna беше удоволствие да го гледам. Продължавам да твърдя, че актьора за Като е неподходящ, прилича на некъФ лешпер, който можеш да го ошамариш! Президента Сону съм съгласен с Деница не е подходящ за ролята.

  Прятно четене на тези които се решат, за тези които не, изпускате много, но пък приятно гледане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *