Обърнато търсене на изображения

Колко пъти ви се е случвало да имате под ръка снимката и да се чудите кой или какво е на нея? Подобно нещо е възможно отдавна, но малко хора знаят за това…

Да приемем, че имате файл с необичайното име snimka.jpg и на него е изобразен автомобил:

Интересува ви каква марка е автомобилът, но няма как да разберете по снимката… Не е вярно – просто отивате на http://images.google.com/ и буквално завлачвате файлът със снимката в браузъра си (Google се усеща и ви се появява съответната кутийка, където да го поставите):

Останалото е работа на Чичко Google, който евентуално ще открие подобни изображения в Интернет и вие ще можете да си прочетете по-подробна информация:

Яко, а?
Ако случайно пък с Google Images не постигнете резултат, TinEye (www.tineye.com) е услуга, при която принципът е същият:

Подобно търсене е и изключително удобно, ако искате да видите кой използва ваше авторско изображение неправомерно, интересувате се къде е публикувана ваша портретна снимка или пък се интересувате от конкретен автомобил, уред, място, кадър от филм, физиономия и др.

Цветя и бонбони (както обикновено) не пия!

6 мнения за “Обърнато търсене на изображения”

  1. Супер полезна функционалност 😉 Най-много я ползвам като искам да посоча източник (на изображението) 🙂

    Щото имаш една снимка от… 5 години, примерно, ама не помниш чия е 😉 Но пък държиш да си блогополитически коректен! 😀

  2. towa go imat w android telefonite ot baia wreme…. snimash neshto i to ti pokazwa kakwo e 🙂

  3. Не мой да бъди! Направо съм изумена! Благодаря! Сега си запълних цяла седмица от живота…:)

  4. От много време насам се чудя как става този номер! Супер е, че има начин. Само дето не мога да разбера как точно да „завлача“ снимка до гугъл имидж…. Ако можеш да обясниш мааалко по-подробно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *