10 мнения за “Сердика vs. Активия”

 1. Хмм, тази „Сердика“ не съм я виждал при нас все още. Но си прав, копие от всякъде! Като каза бензиностанции, сетих се в Панагюрище има една бензиностанция в червено-жълто…същински ШЕЛ…казва се обаче ТИМ ШЕЛ 🙂

 2. Само една малка забележка – преди години данон купиха завод „Сердика“ така, че много вероятно те да притежават и марката!

 3. Стана ми интересно и се загледах по магазинчетата. Забелязах на няколко места да предлагат само тази Сердика и изобщо да не предлагат Данон.
  Сега си мисля 2 неща:
  1 Или всички търговци взимат по-евтиното, като разчитат на приликата;
  2 Или Данон се опитват да „финтират“ кофти името си. Щото те и така продават само благодарение на рекламата. Всеки с 2гр здрав разум никога не би си купил техните „млечни продукти“. Казват се млечни защото на някои от опаковките им има нарисувана крава.

 4. Ха виж какво се сетих. Като ходим на Старо Железате (имаме къща там) си купуваме (понякога) едно кисело мляко дето се казва „Фермерско“ или нещо такова беше. И в Хисара съм го виждал. Е няма такова купешко мляко.
  А иначе си купуваме мляко и киселото такова си го правим сами. Последния път нещо закваската не беше много „аферим“. Ползвах Фибела (май). Може и „Елена“ да е било. Ипак си стана 100 пъти по-хубаво от купешкото.

 5. Здравейте, коментатори.
  Реших да се включа и аз, като кажа, че това нещо сердиката не съм го опитвал и не ми вдъхва кораж да го опитам… А „фермерско“то е страхотно мляко, защото се прави от мляко, но към Варно го нема’.

  А като цяло, защо се сравнява „Активия“ с кисело мляко? Преди време във щатите стана голям скандал заради този млечен продукт, тъй като няма научно доказани факти да помага на стомаха за 14 дни, а и е млечен продукст с много Е-та. 🙂

  Баш ми е драго и по живо по здраво.

 6. Сердика е кисело мляко, което няма нищо общо с брандовете на Данон, данон приватизираха фабриката преди доста години, но това кисело мляко няма нищо общо с тях. Относно Активията, никой не е казал, че Активия е кисело мляко, защото всичко различно от кисело мляко се нарича млечно кисел продукт/ т.е. всичко което има например плодчета, мюсли или има трета бактерия, задължително е млечно кисел продукт – така пишеше преди време в пресата. Така, че аз лично предпочитам да си купувам Активия, вместо непроверени други марки. А относно Е-тата, няма такова нещо, ако има Е-та, са задължени да ги обяват, иначе ще им треснат такива сериозни глоби, че не може да си представите. Освен това според мен няма голяма компания , която да рискува да слага неща, които не са обявени и не са разрешени, ако е така какво да говорим за дребните малки мошеници?

 7. Привет,
  1) относно постинга за Активиа и разликата между кисело мялко и млечно-кисел продукт.
  Според закона в БГ кисело мялко се нарича това, което съдържа двете бактерии Стрептококс Термофилос и Лактобацилус Булгарикус. Всеки млечен продукт с добавена трета бактерия няма право да се нарича кисело мляко, т.е наличието на Бифидус Актирегуларис в Активиа я прави кисело-млечен продукт. Това съвсем не означава, че Активиа не е кисело мляко, просто няма право да се нарича така според нас, в България…

  2) Срок на годност – живеем в 21 век!
  При добавянето на закваската (2 или повече живи бактерии), трябва да се спазва много стриктна хигиена, за да се предотврати попадането на други вредни бактерии, а също и дрожди, и плесени в млякото.
  Сигурно все още има доста хора, които си спомнят как преди 20 години киселото мляко „бомбираше”, т.е. подуваше капачката на 3-тия ден и беше прекалено кисело. Не знам защо това в съзнанието на хората е свързано с високо качество и гаранция за „истинско” кисело мляко. Подуването на капачката най-често се получава при замърсяване на продукта с дрожди. Силно киселият вкус пък се дължи на прекомерно бързото развитие на лактобацилите и натрупването на голямо количество млечна киселина. Затова и в онези години срокът на годност беше само 3 дни, защото след това продуктите просто не ставаха за ядене. Да не забравяме обаче, че тогава във всеки град имаше клон на Сердика и доставката до магазините ставаше за часове. В съвременни условия това е невъзможно. Големите производители са базирани в големите градове и за да стигнат продуктите до всички потребители е необходимо повече време. Затова и технологията се промени. Съвременните условия позволяват производството да е много по-чисто, да не попадат „лоши“ бактерии и дрожди отвън – това е причината мялкото да издържа и по-дъло. Става въпрос не само за мялкото „отвън“ но и за това, което произвеждаме у нас.
  Извод: мялко, което се разваля бързо е а) с некачествена опаковка (евтина) и б) недостатъчно добра технология (отново евтино).

  3) това, че ние сме открили бактерията Лактобацилус Булгарикус не означава, че никой друг е неспособен да я използва и да прави кисело мляко!

  Надявам се да съм внесла поне малко яснота по въпроса за „страната на киселото мляко“ или по-скоро „страната на лактобацилус булгарикус“.

  Поздрави,
  А.

 8. СЕРДИКА ми е сред най-предпочитаните и любими кисели млека. Фирмата е от Добрич, а иначе се прави някъде около Враца, но като качество и близост до оригиналния вкус техните продукти са ми фаворит, дори и ги търся тук из Благоевград. Може човек да се обърка с Данн-Сердика, но общо нямат. За мен ДАДОН са изкуствен продукт и не ги купувам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.