„Тилт“

Така и така сме го подкарали на съвременни български филми в киното, не мога да не разкажа и за „Тилт“… Няма смисъл да обяснявам подробно за трейлър, актьорски състав, история и т. н. Сайтът на филма получава моите адмирации: има цялата информация, която ви е нужна.

Ще се спра само на няколко неща:

За кого е „Тилт“?

„Тилт“ ще се хареса на всички, които са преживели бурните години на прехода, но е особено подходящ за хората от набор 1965-1975. Феновете на „Стъклен дом“ също ще се изкефят…

Кого ще видите?

Радина Кърджилова (Беки) определено е дръпнала много като актриса в сравнение с първите сцени в „Стъклен дом“. Да, има и гола сцена! 🙂 Явор Бахаров си е естествен както винаги и цепи мрака (то и брат му не му отстъпва в Love.NET, де), а и като цяло и при останалите млади актьори го няма онова типично преиграване, познато от ТВ сериалите. Или са се научили да стоят пред камера, или просто режисьор-продуцентът Виктор Чучков и снимачният екип са си свършили работата. Пак да кажа – мое лично мнение, с което може и да се съгласите, може и да не се… Колкото до по-възрастните, на Биляна всъщност най-много й хареса играта на Георги Стайков и наистина има защо.

Какво ще видите?

Много неща. Бой, е.ане и сръбска музика, както се казва… За мен най-ценното от филма е тоталното връщане към онова време, което всички сме забравили: масовото емигриране; видеокасетите, озвучени от един-единствен човек; скейтърите пред НДК, предлагащи я порно, я нещо по-незаконно; падането на Берлинската стена (леле, бил съм на 7 години); електронните игрички с ръчки и монети; жълтите регистрационни номера на Ладите и Москвичите; телевизорите без дистанционно…  вече съм говорил за тези неща в поста за ретро-чалгите

Разбира се, има и неща, които си остават непременени във времето. Сещам се за две такива: любовта и вагоните на БДЖ.

Иначе „Тилт“ е един от малкото филми, в които сюжетът се натоварва, ситуацията се усложнява и към края вече се чудите – добре, де, как ще свърши? Ами… в последните пет минути всичко си идва на мястото, макар че аз очаквах малко по-холивудски финал, но пък избраният завършек е отворен и много силен в същото време.

Между другото, Любен Дилов-син и в момента пише едноименна книга, в която можете и вие да се включите. На сайта има повече информация. А аз вече очаквам с нетърпение „Тилт 2″… и да дойде уикенда! 😉

Лична оценка: 8/10

9 мнения за “„Тилт“”

 1. Гледах филма със сина си тийн и неговият коментар беше, че най-после са му станали ясни онези неща, дето се опитваме да му обясним за „нашето време“. Ами то така, на днешното трябва да му го покажеш, та да разбере, от обяснения много много не отбира, да не говорим пък, ако трябва нещо да се прочете.
  Ох, прозвучах като пенсия, извинете, ама друга ми бе мисълта – че TILT добре си свърши работата…
  Е, имах някои дребни забележки – например недостоверните суичъри с качулка, фанелки с щампа и шапки с козирка – бяха кът тогава, да не говорим, че хич ги нямаше.
  Пък филмът си е като цяло приятен за гледане

 2. Разбира се, има и неща, които си остават непременени във времето. Сещам се за две такива: любовта и вагоните на БДЖ. :DDD

 3. ТИЛТ е сниман преди Стъклен дом, но по стечения на обстоятелствата чак сега е пуснат 🙂

 4. Мен лично много ми допадна филмчето, и се надявам българското кино да продължи в такава посока. Виждам, че има и огромен (особено за български филм) рейтинг в IMDB (което за мен си е мерило) – 8.7 ( http://www.imdb.com/title/tt1680019/ ).

 5. Аз го гледах с брат си – тийнейджър, с 10 години по-малък от мен, и не само на мен – и на него много му хареса. Според мен е в много голяма степен заради сюжета. Просто те завладява и наистина се чудиш как ще се развие. А братята Бахарови няма какво да ги коментираме – и по двамата съм луда, страшно са готини!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *