Детски столчета за автомобил: сравнителен тест на над 120 модела!

ТАЗИ КЛАСАЦИЯ Е ВЕЧЕ СТАРА!!! ЩРАКНЕТЕ ТУК ЗА НОВАТА ВЕРСИЯ

Странно нещо са бебешките списания в България. Напоследък се докоснах до няколко и това, което виждам като цяло е разочароващо – няколко бебешки снимки, няколко статии, общо взето преписани от Интернет, консултация с някой (най-вероятно безработен) психолог и много, много реклами…

Никакви сравнителни тестове, почти нулева реално полезна информация. Донякъде ги разбирам (заради рекламодателите), но като цяло не. И понеже ние не се занимаваме с реклама в блога и пишем за удоволствие и „в полза роду“, а Вики порасна достатъчно за следващ размер столче, решихме да направим един подарък на читателите си – смея да твърдя най-подробното сравнение в България (а и не само) на детски столчета за автомобил – над 120 модела! Естествено, познавайки що за хора са родните журналя, няма да се учудя, ако видя тази статия в някое списание или вестник само след няколко месеца (за което нямаме нищо против, стига да ни цитирате; дори можем да ви дадем изображенията без водни знаци по тях).

Сега – по темата. Преди да започнем с тестовете, няколко основни въпроси, отговори и понятия:

Има ли смисъл от бебешка или детска седалка?

Да. При това винаги. Като дете примерно съм стоял прав между двете седалки на Вартбурга ни, но оттогава насам е минал четвърт век, колите са други, скоростите са по-високи и трафикът е много по-тежък… Родители сме и знаем колко трудно понякога е да удържиш хлапето, още повече, че то реве, та се къса. Но ще ви отговоря с видео дали има смисъл да го сложите на детската му седалка:

Абе вие нормални ли сте изобщо? Как си представяте дете на 7-8 години със седалка?

Няколко души казват: добре, за бебе и малко дете на година-две разбирам, ама дете на 7-8 години си е голям човек. За тях пък е това видео:

Надявам се, ще се съгласите, че задължителните седалки не са поредната идиотска приумица и са наистина разумна инвестиция в името на сигурността на детето ви.

ECE възрастова група

През 2005 г. ООН налага стандартите ECE R 44/03 и ECE R 44/04 при изработка на детски седалки и обособява следните възрастови групи: O (до 10 кг), O+ (до 13 кг), I (9-18 кг), II (15-25 кг), III (22-36 кг).

Оттук нататък остава да ви обясним и как тествахме:

Как тествахме?

Използвахме резултатите от три вида тестове на три различни организации в три различни държави:

 • ADAC – 40% от общата оценка се взима от тестовете на Асоциациацията на немските автомобилисти; от тях се взима най-голям процент, защото им вярвам най-много (ADAC = Allgemeiner Deutscher Automobil-Club);
 • ÖAMTC -30% от общата оценка се взима от тестовете на Австрийският клуб по автомобилизъм, мотоциклетизъм и туризъм (Österreichischer Automobil-, Motorrad- und Touring Club).
 • RACE – 30% от общата оценка се взима от тестовете на Кралския автомобилин клуб на испания (Real Automóvil Club de España)

Всички тези организации тестват бебешките седалки по четири показателя, като от тях взех процентна оценка по следния начин:

 • Сигурност – най-важната характеристика, така че й дадох 60% от общата оценка;
 • Удобство на ползване – голям процент от инцидентите стават точно заради неправилно поставени колани и седалки, така че 25% от общата оценка се формира от това доколко е лесно да поставите детето в седалката и да го вържете с колан;
 • Комфорт – през последните три дни обикаляхме по магазини и един много готин продавач (Светльо от Babytoria) ни каза така: разберете, в бизнеса съм от няколко години – няма седалка, която да не спарва! Но пък има такива, които спарват много и такива, които са от специални проветливи материи. Ето защо 10% от общата оценка отива там.
 • Почистване – каквото и да си говорим, децата цапат, а родителите им чистят; ето защо, 5% от общата оценка сме отредили и на това колко лесно се почистват седалките.

Избрахме модели от 2007 г. до 2010 г. Част от тях бяха тествани от само една асоциация, така че се наложи да приложим допълнителен алгоритъм, който да усреднява резултатите за нетестваните модели, като се взима възможно най-ниската оценка, с цел някоя от седалките да не получи незаслужено висока оценка. По тази начин някои седалки може да имат и по-ниска от реалната оценка, но не и по-висока. Т.е. ако дадена седалка е оценена като сигурна, значи наистина е сигурна!

Понеже някои от седалките имаха еднакви резултати, допуснахме до 5% отклонение, базирано на приблизителна цена, година на теста (напр. седалките от 2007 г. получават наказателни точки спрямо тези от 2010 г., защото очакваме по-новите модели да са по-добри) и наличието на isofix-система.

Така получихме много точна сортировка и класиране от 0 до 1000 точки, като 1000 точки би получила седалка с максимални показатели от 2010 г. с isofix, която струва 1 лв. Е, най-доброто постижение е на Maxi Cosi CabrioFix + FamilyFix от 628,50 точки, а най-лошото е на Teamtex Newfix SP с 71,60 точки. Повече за класирането – малко по-надолу.

Какво е Isofix?

Снимка и повече информация за Isofix: Wikipedia

Isofix е международен стандарт за прикрепящи скоби на детски седалки, известен още като ISO 13216. В седалката на автомобила се поставят специални халки, за които седалката се прикрепя и по този начин досадното завързване с колани отпада или поне намалява според дизайна и вида на детската седалка. Новите автомобили обикновено са снабдени с Isofix-система (ако си купувате кола и [ще] имате деца, ви съветвам да си вземете точно такива седалки).

Като цяло, почти всички isofix-базирани бебешки седалки могат да се ползват и с нормален триточков колан (обратното НЕ е валидно), но сигурността при колана пада (т.е. тестовите данни тук няма да са актуални) и освен това, седалките с isofix са доста по-скъпи от тези със захващане за обикновен триточков колан.

Препоръчителни и непрепоръчителни категории седалки

Според възрастовите групи на ECE, има 5 вида седалки:

 • 0/0+ – от раждането на бебето грубо до първата му годинка; това са най-сигурните седалки, обикновено бебето е обратно на посока на движението и е добре да се ползват колкото е възможно по-дълго;
 • 0/I – от раждането на бебето до 4-годишна възраст; като сигурност, тези седалки са доста надолу в класацията – все пак, детето доста се променя от раждането си до четвъртата година и е странно да ползваш една и съща седалка; особено в случая, когато нямате isofix-система, не препоръчваме подобна седалка – нито една от тях не издържа теста, за да се включи в класацията ни;
 • I – тези седалки са естественото продължение на 0,0+ и ще ви служат вярно около 3-4 години;
 • I, II, III – това е големият комби-вариант, в който детето ще ги ползва грубо от 9-тия си месец до 9-тата година. От гледна точка на сигурност не са особено надеждни и точно затова почти не се предлагат в isofix-вариант: в тестовете има само един такъв модел и той се провали с гръм и трясък. Във варианта със стандартен колан има някои решения, но като цяло резултатите им са по-зле от тези за група II, III.
 • II, III – тези седалки са за големи деца (над 15 кг) и не са особено скъпи; почти всички те се ползват първо с облегалка, а когато детето достигне 22 кг, се ползва само долната им част.

От гледна точка на оптимална сигурност, едно дете би следвало да има три автомобилни седалки: 0, I и II/III.

Класиране

Класирането направихме по категории, като за всяка от тях избрахме трите най-добри модела. Ориентировъчните цени са наистина много груби, но все пак ще ви дадат някакви приблизителни насоки. Сами ще се убедите, че не винаги най-скъпото е най-доброто и обратно. Типичен пример: Emmaliunga First Class 0+ Base Primafix струва почти 700 лв., но е една от най-зле представилите се в класирането. От друга страна, Kiddy Infinity Pro е най-добрата в тестовете за категорията си и в същото време – една от най-евтините.

За още по-голямо улеснение на читателите ни с ограничен бюджет, включихме и най-евтин вариант за всяка от категориите. Разбира се, без да правим компромис със сигурността – най-евтините варианти са избрани само от седалките с оценка над 400. Всъщност, която и седалка с оценка над 400 да вземете, няма да сбъркате!

Ето и класирането:

Решихме да публикуваме и цялото класиране:

Прикачваме ви и „Детски столчета за автомобили“ Excel-ски файл, за да можете сами да разгледате оценките на столчетата.

В класацията по марки, общото класиране на най-добрите се води от MAXI COSI (11) и RÖMER (11), следвани плътно от KIDDY (7), CYBEX (6), HTS BESAFE (5), RECARO (5), CONCORD (4), BÉBÉ CONFORT (2), BRITAX(2), CASUALPLAY (2), CHICCO (2), JANÉ (2) и WAVO (2).

Сред най-лошите марки са CHICCO (6), NANIA (5), CASUALPLAY (3), IWH (3), JANÉ (3), PEG PEREGO (3), HTS BESAFE(2), RECARO (2), TEAMTEX (2).

Забележете, че пет от фирмите-производители (CHICCO, CASUALPLAY, JANÉ , RECARO и HTS BESAFE) се класират както сред най-добрите, така и сред най-лошите производители. Това означава едно: не е важна марката, а конкретният модел на бебешкото столче. Ето защо се надявам, че тази класация ви е била от полза.

Ще се радвам да ни кажете какво мислите в коментар.

55 мнения за “Детски столчета за автомобил: сравнителен тест на над 120 модела!”

 1. Поредната измислица за правене на пари … Изобщо няма смисъл от такива столчета. Вероятността да помогне е по-малка от проблеми, които може да създаде, а да не говорим ако имате и въздушни възглавници из колата…

 2. Благо, докажи ми и може да се съглася… Дотогава си държа на резултатите от видеото по-горе.

 3. Много ми хареса изследването. Благодаря, ще го имам предвид. Целувки 😉

 4. И едно уточнение за читателите ни от Англия и Великобритания – компаниите Britax и Römer са се обединили, така че Britax Duo Plus и Romer Duo Plus например е едно и също столче, също както Vauxhall и Opel са едно и също нещо, но марките са различни. По този начин абсолютният шампион при марките става именно германско-британската Britax-Römer.

 5. @Благо,

  Възглавниците не са проблем дотолкова, доколкото столче НЕ СЕ слага на предна седалка, а ако се налага, съвременните автомобили „усещат“ че на седалката не е възрастен човек и не включват възглавницата.

  Че се правят пари от това – правят се, както от всичко останало. Компаниите които ги произвеждат имат нужда от тези пари за да развиват продуктите си.

  @Петър,
  Ще има ли продължение на „ФМИ“? Съвсем скоро направих връзката… 🙂

 6. Доста от снимките не се виждат. Класацията също:
  Not Found

  The requested URL /wp-content/uploads/2011/02/car_seats.jpg was not found on this server.

  Additionally, a 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.

  Apashi Serv Server at peter.and.bilyana.net Port 80

 7. Георги, не се знае, зависи от още трима души…
  Ира, благодаря ти за информацията, проблемът е решен. Принципно подменяхме версията на WordPress, но занапред ще гледам да го правя в малките часове.

 8. @Blago имам познати, които точно защото бяха с хубаво столче, синът им е още жив.
  Случката – пътуват вечер, синът им спи в столчето. Какво точно е станало не помня, знам обаче, че колата се въртяла два пъти, на покив, цялата смачкана, а синът им даже не се беше събудил от цялото това нещо – без наранявания.

  @Петър – ние сме със Kiddy Comfor Pro, за едната кола, къдто захващането е от пред, мога с чисто сърце да заявя, че това е най-доброто решение, за нас.
  Имаме и по-ефтин стол, Nania, който е с колани, него го ползвам за моята кола, защото в нея не пътува малчугана много често.
  Разликата между двете – с Наниата се измъква на втората минута от презрамките т.е. защита никаква. От Кидди обаче няма как да стане това, наистина е добре фиксиран и бих казал, че е доста удобно и много лесно можеш да го освободиш.

 9. @Петър извинявай, видях се две правописни грашки, ако ти в възможно моля да ги поправиш „веВтин“ и „отпред“

 10. „Грашките“ са верни, vde, евтин, вярваш или не, си се пише с „В“ като втора буква, а „отпред“ се пише… с „о“ 🙂

 11. Смятам, че цените са безумни. Човек може да мине и с втора употреба. И въобще такова мислене не съм удряла за нещо толкова временно. Но всекиму според възможностите, разбира се.

 12. Цените са си напълно нормални щом става въпрос за живота на дете!!!
  Заплатите са ни БЕЗУМНИ!!!
  А 3-4 години според мен хич не са временно нещо!!!

 13. Съгласен съм с Галина…
  Друг е въпросът дали наистина не може да се измисли нещо много по-ефективно и по-евтино от седалките, особено при по-големите деца. Всички, които се интересуват, могат да видят тази реч от TED: http://www.ted.com/talks/steven_levitt_on_child_carseats.html

 14. brawo za truda po srawnenieto.. i nie bichim s Britax (edna ot malkoto koiato pokriwa i tukashnite standarti…. malko izchancheni stawat horata tuk…)

  Mnogo mi dopadna tazi lekcia ot TED…. :)… ama pusto triabwa da se sponsorira ikonomikata…. inache shte ni podgoni edna stagnacia 🙂

 15. Идеално. Сега малкия като порасне (сега сме на 6 мес., а пък Петър и Биляна имат хубава мома :P) горе долу се ориентирах към какво да се насоча. Но аз да си питам в момента сме с едно столче за 67лв. от Хипо-то, Bertoni, но не видях никакви тестове за него. Малко ако може да ме светнеш ще съм благодарен. Поздрави

 16. Какво ли няма да измисли човек, за да оправдае бързото и безотговорно каране по пътищата? Слага детето в столчето и вече сигурен, че нищо няма да му стане – 160 на магистралата и си свирка щастлив. А някой е произвел автомобил, който да вдига 160, при максимална разрешена скорост където и да е в страната, в която се продава – 120. Естествено, че за този автомобил трябва допълнително да се продаде и столче и въздушна възглавница. Може и бутон за автоматично катапултиране на всички пътници в случай на опасност. Да, с такава агресивна консумация на чалга наистина столчетата са наложителни.

  Аз се чудя защо все още леките автомобили не се произвеждат фабрично с четириточкови колани за шофьори и пътници. Сега децата са защитени добре, но другите не. Значи произвеждаме сирачета (виж втория клип, за да се увериш).

 17. И аз да питам защо Бертони ги няма, и трите ми деца са с такива и чак се притесних…

 18. Проучих нещата за Bertoni – от това проучване разбрах, че всъщност фирмата е българска (от Шумен). За съжаление, седалките не участват в нито един от тестовете на детски седалки. Столчетата се предлагат в България, Румъния, Русия, Украйна и частично в Германия, като доста от моделите са реплики на известните марки (видях Kiddy, Recaro, Maxi Cosi)… За съжаление, без тест няма как да ви кажем доколко репликите на визията са реплика и на характеристиките за сигурност.

 19. Заедно със статията за нови автомобили това са двете най-добри статии в блога. Много полезно. Благодаря!

 20. Първо искам да ви благодаря за труда, който сте положили и за сдъвканата информация, окято получихме наготово.
  Имам обаче някои въпроси:
  според описанието в статията би трябвало изофикс столче от 2010 да е най доброто, обаче според точките от таблицата най-доброто столче от 1-ва група е Киди инфинити про и то с доста точки над изофикса на Рьомер дуо.
  Да не би Кидди да са от тези столчета, които сте осреднявали по алгоритъм и не са участвали в всички тестове?
  Питам защото трябва да си купувам столче точно от първа категория и първоначално след като видях схемата си казах ето Ромер дуо с изофикс е нашето столче, обаче после видях че Киди без изофикс има повече точки и изглежда е по-безопасно от тези с изофикс, да не казвам че е два пъти по-евтино.
  Киди обаче имат тотално различна концепция от другите столчета и не ми е много ясно тя плюс ли е или минус. Вие кое бихте избрзли за вас?

 21. Здравей, Краси. Нашият алгоритъм дава повече точки, когато дадено столче е тествано от повече институции (разбира се, ако оценката му е добра). Той дава допълнителни точки на isofix-системите, произведените по-късно седалки и, разбира се, по-ниската цена, което също си е много важно. В прякото сравнение между тези две столчета, оценките са абсолютно идентични, но Romer не е тестван от испанската организация RACE. Според ADAC обаче Romer има малко повече точки за комфорт. Накратко – мнението ми е, че тези столчета са еднакво добри. Въпреки това, ако имате автомобил с isofix-система и финансите не те бъркат, бих ти препоръчал столчето на Britax/Romer, за да не се занимаваш с досадните колани постоянно.
  Нашият персонален избор обаче е именно Kiddy Infinity Pro, тъй като нямаме автомобил с isofix (не, че не можем да ползваме isofix-седалка, но няма смисъл). Ако си се спрял на тези два варианта, моят съвет е – разходи се по магазините, виж и двата модела, огледай ги, пипни ги и реши сам за себе си кой ти допада повече. Ако пък искаш Excel-а с подробности за всеки модел седалка, пиши ми на лични и ще ти го дам.

 22. Нещо не виждам как става на лични, та ще пиша тук.
  Благодаря ти за допълнителната информация, бих прегледал ексела с удоволствие ако ми го изпратиш. Относно столчетата се спряхме на Киди, макар че имаме изофикс седалки, мисля че предпочитам системата на Киди без колан пред останалите столчета със собствени колани. Като си направих математиката Киди=най-сигурно столче в класа си и второ изобщо в класацията ви+иновативна система използваща колана от седалката на автомобила и допълнителна възглавница (което доста се връзва с любимата ми част на лекцията от ТЕД, която си постнал по-горе)+най-ниска цена от топ 5 на класацията ви, реших че това е нашето столче. Хибавото е че хващаме последните бройки, защото няма да го има още дълго време а наследника му Киди енерджи про е с по-малко точки в класацията ви и по-висока цена (което ме подсеща да напомня единственото слабо място в целия ви труд, което ми направи впечатление, според мен не би трябвало да давате бонус точки на по-новите столчета, както се вижда от конкретния пример а и както казвате всичко е до конкретния модел а не до марката) АДАК до колкото видях дават ниска оценка на комфорта заради нарушена отчасти видимост на детето в столчето, което е ок за мен.
  Искам да кажа, че с удоволствие бих се запознал с вас и прекарал 2-3 часа в разговор с вас за столчетата и черпейки ви бира, защото много харесвам материалите ви и ще е удоволствие за мен да ви се отблагодаря. Ако идвате към Варна да се обадите.

 23. В качеството си на вносител на детските обезопасителни средства за автомобили с търговската марка BeSafe ще си позволя няколко въпроса и няколко коментара.

  Първо искам да попитам кои са 2та модела на HTS BeSafe които смятате, че „не стават“ и са сред тези с най – лошите показатели и какво всъщност за вас е „лоши показатели“ ?

  Второто нещо за което искам да попитам е как решихте, че седалките от група 0/1 са най – надолу в класацията ? Имате ли представа въобще за какво иде реч при седалките от тази група ? Идея, че всъщност в тази група има различни варианти едни от които се ползват обратно на движението до 1 година, след което се монтират в посока на движението и други които могат да се ползват обратно на движението до 4 години. А да сте чели и да сте се интересували каква е разликата в безопасността на столчетата с посока на движението спрямо тези които се ползват обратно на движението ? Имате ли представа колко от тестовите компании имат датчици за напрежението във вратната област и колко от тях вземат това като отчет при тестовете ? Интересували ли сте се, че столовете с монатж обратно на посоката на движение са 5 пъти по – безопасни от седалките с монтаж в посока на движението, че осигуряват безопасност до 92 % за разлика от седалките с монтаж в посоката на движението до приблизително 60 % ? Предполагам не сте имали възможността да се запознаете със статистика за детската смъртност в Швеция (където децата се возят обратно на движението до 3/5 години) и Германия (където се возят в посока на движението след 9 месеца) ?

  Ето малко статистика:
  http://detiavto.info/node/25

  ако позволите и аз ще се включа с малко медия:
  http://www.youtube.com/watch?v=fKIeExpDLDA
  повече информация тук:
  http://www.besafe.bg/home/detski-stolove-za-koli-s-montaz-obratno-na-posokata-na-dvizenie
  или ако не вярваме на български сайтове в гугъл:
  http://www.google.bg/search?q=rear+facing&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&client=firefox-a&rlz=1R1GGLL_bg___BG411

  Следващият ми въпрос е: как определихте, че група 1/2/3 или 9-36 се ползва до 9 години 🙂 – напълно погрешно, самото включване на 2/3 означава, че столът се ползва до 36 кг. а 1 означава, че се ползва от 9 кг.

  Написаното за група 2/3 до известна степен е вярно, но старо като информация. Ако обърнете внимание ще забележете, че повечето производители спряха производството на столове от група 3 и произвеждат само от 2/3 тъй като само бустъра не осигурява нужната защита, поради тази причина вече повечето седалки от група 2/3 се ползват с облегалките си до 36 кг.

  Що се отнася до 1/2/3 група ако погледнете ADAC ще видите, че BeSafe iZi Up X2 е с показатели идентични с CYBEX Free-fix, въпреки че вторият е с IsoFix (или както би било по – правилно IsoFit – защото в група 1/2/3 фикса има само 2 точки и не е типичният IsoFix).

  Похвално е старанието ви, при това МНОГО ПОХВАЛНО !
  Важно е родителите да бъдат запознавани с нуждата от обезопасяване на децата в автомобилите и с ползите от това.
  Лошото е, че както винаги в България липсват институции които да се занимават с това и съответно специалисти в областта които да дават точна и актуална информация и се налага това да се прави от неспециалисти които разполагат единствено с текстове в интернет.

 24. Здравей, Рошко! Както писах, събрал съм данните от три от най-големите асоциации – немска, австрийска и испанска. Единственото, за което мога да бъда упрекван е, че съм дал повече точки на данните от немската (ADAC), защото просто считам, че техните условия на тестване са най-сериозни и резултатите би следвало да имат по-голяма тежест. Моделите на HTS BeSafe, които получават ниска оценка са HTS BeSafe iZi Combi X2 и HTS BeSafe Comfort X1. Ако при приблизителен превод на оценките означим резултатите като отличен, много добър, добър, задоволителен, Незадоволителен, то и двата имат резултати „задоволителен“. За мен това не е достатъчно.
  Иначе в класацията съм класирал и цели пет модела, които имат висока оценка, единият от тях HTS BESAFE iZi Kid X1 Isofix дори е сред призьорите (на картинката по-горе). Моделът HTS BESAFE iZi UP X2 , за който споменаваш също е много добър и е на 6-то място в класацията (какво да се прави, по-доброто е врах на доброто). Иначе резултатът му е 498 точки, а на CYBEX Free-Fix е 500,4 точки – мисля, че и тук резултатите са почти идентични, така че считам класацията за достатъчно добра; ако считаш, че някъде е допусната техническа грешка, кажи.
  И накрая – относно възрастовата група O/I, при пряко сравнение с другите седалки резултатите просто не са достатъчно добри (особено за седалки без isofix). Както и писах, за мен би било странно бебето да промени теглото и размерите си до 5-6 пъти и една и съща седалка да му върши същата работа през цялото време, но всеки сам си решава…

 25. Здравей Петър 🙂

  Както ти казах (надявам се, че нямаш против личната форма) и по – рано ADAC и другите тестващи компании които си цитирал нямат датчици в манекените за напрежението във вратната област, нещо което е много важно и със сериозни последствия.

  Мисля, че ако се разровиш да прочетеш за „rear facing“ детските седалки и идеята „обратно на движението“ ще разбереш разликата в безопасността, същатата безопасност която обаче не се отчита от цитираните тестови организации. При съпоставянето на различните модели взе ли предвид, че нито една от тези организации не провежда тестове за напрежението във вратната обаст ? Единствената компания която прави такива тестове е шведската VTI
  (http://www.vti.se/templates/Page____11881.aspx).

  Това коя година е правен теста също смятам, че не би следвало да приемаш като условие, цената още по – малко.

  Що се отнася до HTS BeSafe iZi Combi X2 той е напълно аналогичен с HTS BeSafe iZi Kid с тази разлика, че има възможността на по – късен етап да бъде поставен в посока на движението.
  Понеже е с много „лоши“ показатели, в Швеция (където е най – продавания стол за кола) смъртността е в пъти по – малка от тази в Германия и Франция (както сам си видял на диаграмите, ако си ги разгледал) 🙂 .
  На тестовете през 2003г. – когато е проведен теста на HTS BeSafe iZi Comfort е бил единственият останал със затегнат автомобилен колан. Вярно е, че оценката му на тестовете 2007г. са по – ниски но са напълно в границите, трябва да вземем предвид, че IsoFix навлиза 2006 – 2007 по – активно и тези които са без него са оценени доста по – ниско в тези години (справка тестовете на група 1 за 2007 ADAC). Забележи, че въпросната година почти всички без IsoFix са оценени като задоволителни, единствено стола KIDDY Infinity Pro е без изофикс и с по – добра оценка, предполагам заради различната идея (нямам намерение да коментирам идеята, имам си собствено менение по темата). Освен всичко това HTS BeSafe iZi Comfort вече се предлага в серия X3 т.е. има 2 модификации с цел подобряване на забележките (изцяло нов подглавник от ESP пяна, нов текстил от алкантара и др. качествени материали, система за коланите с магнити които позволяват по – лесно поставяне на детео в стола) и подобряване на комфорта.

  Относно сравнението между HTS BESAFE iZi UP X2 и CYBEX Free-Fix, пропускаш нещо много важно, да разликата е 2 точки, но единият е без изофикс, а другият е с такъв 🙂

  Накрая за група 0/1 – детето в тази група всъщност не променя теглото си 4-5 пъти, защото според HTS BeSafe и няколко други производители седалките от тази група могат да бъдат ползвани едва след 6 месец (около 6-7 кг.) до 18 кг.

  Вероятно имаш предвид комбинираната група 1/2/3 където наистина срока за ползване е голям и килограмите варират в по – сериозни граници от 9 до 36 кг.

  В заключение ще се повторя: хубаво е да се поинтересуваш и да прочетеш малко повече за „rear facing“ детските седалки и идеята „обратно на движението“. Ще разбереш, че има и друга концепция 🙂 .

 26. Днес съм приятно изненадан 🙂
  В подкрепа на всичко което изписах по – нагоре е новото становище на Американската академия по педиатрия – Децата обратно на движението най – малко до 2 години, за предпочитане колкото може повече.
  http://www.aap.org/advocacy/releases/carseat2011.htm

 27. Рошко, хубаво се включваш по темата, харесват ми доводите ти, но:
  1. вземи данните от шведската организация добави ги към данните, които е събрал в таблица Петър и публикувай статия с таблица с резултатите и насоките, които искаш да вземат под внимание потенциалните клиенти.
  2. Ти си вносител, не си независим, затова дай ни сдъвкана информация от шведските тестове сравнена с резултатите на Петър.
  3. Оценявай и удобството, аз трудно бих се навил на обърнато столче за две годишно дете, макар че знам много добре физиката на челен удар.
  4. Трудно ми е да повярвам, че АДАК ползват дъмита без сензор на врата

 28. Краси,
  мисля, че по – важни са резултатите в реална ситуация, а не краш тестовете.
  Графиките по -горе показват правилният начин, потвърждава го и становището на Американската академия по педиатрия.
  Що се от нася до това дали има датчици за напрежението във вратната област в манекените на ADAC – не, няма, поне до сега. Единствените които следят този показател са VTI.
  Удобството на столовете обратно на посоката на движение е по – голяма, тъй като осигурява пряка видимост на движението, нещо към което детето се стреми. Вероятно си забелязал колко необезопасени деца висят на задните прозорци. По – лесно и интересно е да наблюдават движението през задното стъкло отколкото да гледат движението през гърбовете на родителите си и предното стъкло.
  Шведите ползват седалки обратно на движението. Преди са били задължителни, сега не (европейския съюз е изискал да няма задължение по закон за да няма нелоялна конкуренция), въпреки това ползват rear facing детски седалки до 3-4 години и за това е разликата в смъртността между тях и всички останали.
  Каквито и данни и статистики да ви дам, пак няма да имате вяра, защото имам интерес 🙂 за това е най – добре да потърсите и да прочетете сами, дал съм достатъчно източници, а и гугъл е добър приятел.
  Всеки сам избира как да обезопаси детето си в автомобила, вменяването като задължение не ни пряви по – отговорни 😉

 29. http://www.test.de/themen/auto-verkehr/test/Produktfinder-Kindersitze-Der-Beste-fuer-Ihr-Kind-1806826-1806829/ Щифтунг Варентест е независима организация, която тества всякакви продукти, в това число и от много години столчетата за кола.

  Не съм съгласна изобщо с коментара на Данни, че можело да се ползва и столче 2ра употреба. Човек не може да е сигурен дали едно употребано столче не е било замесено в птп или е паднало. Освен това, пластмасата с годините става порозна и от това намалява качеството и съответно сигурността.

  Покупката на столче е инвестиция в сигурността на това, което ни е най-скъпо: децата ни. Изобщо не трябва да се правят компромиси тук!

  Ние сме със столчета на Рьомер, също с Изофикс, вече 3ти модел и все много доволни.

 30. Хора,браво за труда ви!:) Супер сте!:D

 31. Браво за огромното ви старание и полезната информация!

  Да си призная не съм се задълбочавала ЧАК толкова при избора на седалка, но аз пък гледах марката и модела да имат някакви международни сертификати за сигурност (именно за това Bertoni бяха зачеркнати веднага като вариант). Дори това бе сметнато от много мои познати за еретизъм и излишни претенции – безумно е как толкова много хора продължават да твърдят че от столчетата няма смисъл, при всички видеоклипове, краш тестове и т.н.! Любимия ми аргумент „Ако се блъснеш сериозно и колата стане на сол, няма значение какво ти е столчето“ – затова взимай си Bertoni за 60 лв за да отбиеш номера и си свиркай.

  Друго нещо на което ми се иска да обърна внимание е поставянето на бебешката седалка с гръб към движението. Масово се подценява! А това драстично повишава сигурността на детето, защото то много лесно може да получи травма (счупване) на врата при челен удар, ако е обърнато по посока на движението, дори да е в столче и закопчано с колан. Затова в САЩ по закон трябва децата до 1 година да са с гръб към движението, а се препоръчва и колкото е възможно по-дълго след това. Възмущавам се когато родители слагат бебета на по 7-8 месеца с лице напред защото „той иска да гледа“ или нещо подобно. Моята дъщеря е на 13 месеца и съвсем не е дребна за възрастта си, но все още седи в кошницата с гръб към движението и ще си остане в нея докато не достигне максималните ръст и килограми.

  А ето и едно клипче за нагледна демонстрация:
  http://www.youtube.com/watch?v=fKIeExpDLDA

 32. Чудесна работа сте свършили, благодаря!
  Опитах да сваля ексел таблицата, но при разархивирането не излиза както трябва….

 33. Здравейте Петър,
  искам да попитам всички столчета ли от по-горе изброените се слагат по посока на движението? Изключвам марката BeSafe.
  Интересувам се защото и при нас дойде момента за избор на ново столче, но определено тези с марка BeSafe ми идват доста скъпи.

 34. Разбира се, че не – всъщност почти всички столчета от най-малките групи (0,0+) се предлагат по посока, обратно на движението или пък в двете посоки. Най-добре си харесай модел и търси с google за повече информация 🙂

 35. Здравейте!
  Благодаря за хубавата статия!
  Живот и здраве, скоро и на нас ни предстои покупка на столче за кола, поради което представената информация представляваше изключителен интерес за мен.
  Видях, че класацията е направена в края на 2010 година. Оттогава досега доста от марките са изкарали и нови модели на пазара.
  Тук молбата ми е по-скоро към Петър, тъй като видях, че той е автор на статията и на коментарите под нея. Моля, дайте своето мнение за ето това столче: http://www.detski-sedalki.com/%D0%B4%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB%D1%87%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0-britax-trifix! Къде бихте го поставили в класацията? Мислите ли, че е достатъчно надеждно?
  Предварително благодаря! Ще очаквам отговора Ви с нетърпение!

 36. На мен лично ми харесва, но моделът е прекалено нов – не намерих никакви тестове за него все още. Ето защо няма да го поставя в никаква класация…
  Но Britax са един от топ-производителите на детски столчета и казват, че това е най-сигурният им модел – затова, иди до някой магазин, където се предлага и го разгледай подробно. Ако ти се стори сигурен, материята и дизайнът ти допадат и цената ти се стори добра, взимай. Поздрави и успех!
  П.С. Гледам, че столчето е с IsoFix система – тя е общо взето 1/3 от цената на седалката, така че ако автомобилът ви няма такава система, потърси по-евтин вариант, няма смисъл…

 37. Петър, благодаря ти много за бързия отговор!
  Имам Isofix-система в колата и опцията за прикрепяне на столчето към нея беше едно от нещата, които ме привлякоха. Другите неща са дизайнът и фактът, че самият производител определя столчето като най-сигурното от всичките си модели. За жалост, в българския сайт на марката все още няма информация за цената, което ме навежда на мисълта, че едва ли мога да го видя на живо тук. А и предвид грандиозните надценки върху бебешките и детските стоки, поставяни от родните търговци, вероятно това ще е поредната ми покупка от чужбина, ако реша да заложа на този модел.

 38. Поправка! Вече има информация за цената и тя е 695 лева. Предвид всичко, което намерих из чуждестранните сайтове, тя е напълно приемлива. Моделът е нов и цената му в чужбина е малко над 300 паунда.

 39. Само още нещо – в някои държави (Англия) марката е Britax, в други – Romer, но става въпрос за един същ производител и едни и същи продукти… Ако потърсиш с Romer Trifix, може да имаш по-голям успех! Леко и безаварийно – както се казва, дано не се налага да доказваме кое столче колко е добро!

 40. Пепи, благодаря за уточнението – прочетох по-нагоре в коментарите за сливането на марките. Хубавото е, че според сайта на българските вносители, може да се запишеш за демонстрация на избрания модел столче на живо (или на няколко модела, ако имаш колебания). Мисля да се възползвам, живот и здраве, защото това столче определено ми допадна.
  Още веднъж, благодаря ти от сърце!

 41. Хареса ми, че споделяте информация от вашите проучвания. И аз се опитах да направя такива проучвания, но за съжаление ударих на камък при сравняването на марки извън тези в списъка на ADAC. Знаете ли на какво се дължи това. Нашата кола е модел 96 година и разбира се няма изофикс, но все пак ми се иска столчето да е удобно (малкият му хареса като седна в него) и сигурно. Спрях се на марката Cosatto, която е британска, но липсва в тестовете. Така нямам нито положителна, нито отрицателна информация (освен че отговаря на европейските стандарти). Ще се радвам ако споделите, ако имате повече информация от мен.

 42. Информацията е наистина добре подбрана. Не съм виждал другаде така обстойно, с народни думи, да бъде обяснена ползата от детските столчета. Брилянтна работа сте свършили. Браво!
  Сложил съм линк към нея за младите момчета от Лада Клуб България.
  Поздрави

 43. Поздрави и от мен за положения труд и споделената информация! Изчетох и доста от коментарите…Както се казва в спора се ражда истината и вие с Рошко го доказахте! Има и другла гледна точка…Това е много полезно! Дано наистина не се налага да разбираме колко са ни добри столчетата…Поздрави!

 44. Здравейте,аз също се интересувам от вашето наблюдение за столчета Cosatto,за тях не успях да открия никъде тест или някаква конкретна информация за сравнение при сигурността? Моля ви за малко помощ,за модел Cosatto Moova

 45. Лошата новина е, че не сме лаборатория за тестване и няма как да включим всички модели столчета. Щом го няма, значи го няма и толкова. Добрата новина е, че след май месец ще публикуваме обновление на тази статия с нови модели.

 46. Благодаря Ви,но малкият ни малчуган няма да може да изчака май месец,вече столчето до 9кг ни е доста тясно и трябва да вземем по-голямо. Може ли на лични да ми препоръчате или насочите към някакъв междинен резултат от модели които сте следили .Благодаря ви предварително.

 47. Много полезен труд, благодаря за което. Ще очаквам с нетърпение обновяването му май месец, защото и на нас предстои купуването на столче и тази информация ми е повече от полезна! 🙂

 48. Здравейте,

  сега намерих статията, изключително полезно сравнение.
  Знам, че статията е писана отдавна, но може ли някой да даде мнение понеже карам Renaul Scenic 2001 с 3 седалки и не знам кое е по-добре, с isofix на странична седалка или с колани на средна седалка?

  Благодаря предварително.

  Поздрави,
  Павел

 49. С минимално значение на точния модел автомобил, isofix е по-сигурен като цяло, особено при челен удар. Единственото, за което може да има някаква разлика в полза на колана е страничен удар и то не заради колана, а заради това, че детето е по средата. Като цяло обаче ти препоръчвам isofix.

 50. Здравейте,

  В детския магазин ми препоръчаха да не вземаме кошница, а направо 0/1 седалка, а за пренасяне на бебето да си ползваме легналия кош на количката. Какво мислите, за този вариант, като може да вземем Cybex Sirona или е по-добре да са отделни седалки?

 51. Аз съм го написал в публикацията: не може теглото на детето да нарастне 5-6 пъти и всичко да е супер. Моят съвет е 3 столчета за детето: група 0, група 1 и група 2-3.

 52. Здравейте, исках да попитам мнение за следните модели столчета , към кое бихте ме насочили за тази категория килограми?
  1. BebeConfort Столче за кола ISEOS TT (9-18кг)
  2. Britax Eclipse (9-18кг)
  3. Jané Racing (0-18кг)
  4. Inglesina moovy (0-18кг)
  5. Romer King Plus- (9-18кг)
  6. Britax Prince (9-18кг)
  7. Maxi Cosi PRIORI SPS+ (9-18кг)
  Благодаря предварително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.