Посетителите на блога: Кой с каква операционна система е?

Днес ви представям и последния ми анализ на статистиките. Този път ще се спра на операционните системи… Както виждате по-горе, голямата картинка не се е променила значително – Windows е най-предпочитаната операционна система (а най-често срещаната конфигурация все още си остава Win/IE). Нещо повече. Ако се вгледате подробно в статистиките, ще видите следната тенденция:

Какво значи това?

Дялът на потребителите, ползващи Windows се покачва още повече, макар и все по-бавно и по-бавно. Според графиката потребителите на Windows едва ли ще достигнат повече от 97%, което си значи абсолютен шампион!

При Linux се наблюдава обратната тенденция:

Забележете: не казвам, че потребителите на Linux намаляват, а само че относителният им дял е намалял. Тоест, ако през 2006 г. е имало 9 посетители на Windows и 1 на Linux, това са си 10%. Ако през 2010 г. посетителите са станали 100 и от тях 3 ползват Linux, практически броят им се е увеличил тройно, но пък дялът им е паднал до 3%. С подобни промени сред хората, още след 2013 г. се очаква потребителите на тази операционна система да са под 1%.

Apple обаче вървят в правилната посока и още догодина очаквам потребителите на MacOS да надминат броя на тези на Linux:

При това, забележете, не включвам хората с iPhone (iOS). При тях растежът е огромен и дори следната прогнозна графика ми изглежда нереална (т.е. очаквам още по-бърз и голям растеж)…

Какво ще стане обаче в действителност, предстои да разберем…

2 мнения за “Посетителите на блога: Кой с каква операционна система е?”

  1. Относно коментара ти за Линук не съм съгласен не можеш да съдиш за една операциона система колко е употребявана по посещението на твоя сайт. Моето мнение че тези резултати са не реални ако наистина искаш да представиш реални резултати за ОS то тогава трябва да се направи поне национално проучване.

  2. Вярвай ми, това е най-представителното публично обявено национално проучване по темата. Не се правя на интересен, ще се радвам да видя друго по-подробно такова. Единствената разлика е, че у нас, за разлика от САЩ и Западна Европа, Mac се използва много по-малко от PC. Иначе можеш да видиш подобна статистика тук – http://www.w3schools.com/browsers/browsers_os.asp

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.