12 лесни начина да различим истински диамант от фалшив

Ако сте решили да си вземете (или да вземете диамантено бижу), внимавайте. Без значение дали го взимате от лъскав магазин на бул. Витоша, квартален бижутер или онлайн магазин, имайте предвид, че става въпрос за много пари и може лесно да ви измамят. Начините са много – цирконий, корунд, циркон, шпинел, топаз, оловно стъкло, кристали от татанов двуокис (тип „Сваровски“) и др. За синтетичните диаманти няма лесен начин да се определи, освен в лаборатория, тъй като те са химически идентични с природните такива. Но в останалите случаи има няколко сравнително достъпни метода за проверка. При всички положения ви съветвам да проверите кандидат-диаманта при независим бижутер, ако имате такава възможност. Давам ви и 12 начина да се оправите сами.

1. Цената на диаманта. Ориентировъчната и много груба цена на нормален диамант (дори при ниско качество) е не по-малко от 1500 лв./карат. Всичко под тази цена би следвало да буди съмнения относно качеството на продукта.

2. Цената на пръстена. Нали не очаквате, че скъп диамант ще е в евтин пръстен от обикновен хипоалергичен метал например? Вижте щампи с проби от вътрешната страна на пръстена. Ако видите символи като 10K, 14K, 18K, 585, 750, 900, 950, PT, Plat, нещата изглеждат наред. Видите ли гола вътрешност, нещата са съмнителни. Видите ли гравирано C.Z., става въпрос за цирконий, бягайте надалеч (C.Z. = Cubic Zirconia)

3. Отразяване на светлината. Добре шлифованият истински диамант разсейва светлината. Ако гледате през него, не би трябвало да можете да четете вестник. За по-сигурно, можете да отбележите малка точка върху бял лист хартия и да поставите диаманта точно върху нея. Никъде по диаманта не трябва да се вижда отражение на тази точка.

4. Блясък. Истинските диаманти блестят по особен начин, но техния блясък не е толкова цветен и силен, колкото на силициевия карбид например:

5. Топлопроводимост. Истинският диамант е изключително топлопроводим, около 8 пъти повече от златото и около 6 пъти повече от медта. Ето защо ако дъхнете върху диаманта, той не трябва да се запоти, ако е истински. Има ли изпотяване и въобще задържа ли се течност по него, значи е фалшив.

6. Реакция на ултравиолетова светлина. Истинските диаманти (но не всички) имат лека флуоресценция в синьо, когато са подложени под ултравиолетова светлина. Тоест, ако камъкът остане прозрачен или белезникаво синкав под ултравиолетова светлина, вероятно е диамант.

7. Реакция на топлина. Ако нагреете истински диамант за 30 секунди със запалка, той няма да се повреди по никакъв начин и цветът му няма да се промени. Може да пробвате и на котлон, нагрят до около 250 градуса. Ако не е истински диамант обаче, много е възможно камъкът да пострада, така че внимавайте.

8. Реакция на рентген. Истинските диаманти не се виждат на рентгенова снимка.

9. Реакция на удар и одраскване. Думата „диамант“ (както и другото му име „елмаз“) идва от гръцкото αδάμας – несломим, несъкрушим, неразрушим. Оттам идва и диамантения годежен пръстен – символ на неразрушимата връзка между двама души.  Диамантът е най-твърдият материал на планетата. Всъщност е най-твърдият материал, известен на човечеството. Може да бъде издраскан единствено от друг диамант (ето защо бижутата трябва да се съхраняват отделно). Ето защо, ако успеете да надраскате камъка с върха на топлийка, удар с метален чук (виж коментарите за подробности защо е задраскан) или търкане с шкурка, значи не става въпрос за диамант. Само пазете пръстена, защото той не е толкова неподатлив на одраскване.

10. Тегло и плътност. Истинските диаманти са около 55% по-леки от циркония, като плътността на диаманта е 3,52 g/cm3. Ако имате точна бижутерска везна, бихте могли да си припомните уроците по физика.

11. Видимо дъно и захващане. Ако диамантът е поставен в пръстен, дъното му трябва да се вижда, т.е. да е открито. Очаква се диамантът да е захванат за пръстена с държачи, а не залепен с лепило.

12. Сертификат. Всеки диамант би следвало да е съпроводен с един или няколко международни сертификата, издадени от институции като AGL (American Gemological Laboratory), EGL (European Gemological Laboratories), AGS (American Gemological Society), GIA (Gemological Institute of America), IGI (International Gemological Institute) и PGL (Precision Geosynthetic Laboratories). Търсете водни знаци, холограмни стикери и се пазете от фалшификати. Можете да проверите някои от сертификатите за валидност онлайн, например тези на GIA могат да се проверят тук: http://www2.gia.edu/reportcheck/index.cfm. Не забравяйте, че става въпрос за много пари и не бива да се предоверявате на никого, защото понякога, както казва Кант „животът е нож за мечтите, както елмазът реже стъклото“…

И… просто не се сещам за по-подходящ поздрав от този:


Ако нямате достъп до VBOX7, пробвайте с YouTube.

52 мнения за “12 лесни начина да различим истински диамант от фалшив”

 1. Това ще е преценка отсреща.Моята ще е субективна

 2. Ако оставим настрана символизма, причината на жените да се подаряват диамантени пръстени, е че след 30 години миене на чинии и подове те няма да се надраскат. Романтично, а?

  И изобщо какъв е смисъла да носиш парче оувърпрайсд камък на пръста си?

 3. Май е по-добре жените да отговорят на този въпрос, както и какъв е смисълът да го носиш на врата си, ушите си, както и да държиш още 10 подобни в разни кутийки… Но предполагам, че отговорът на въпроса е същият като на този „Защо трябва да давам стотици хиляди за кола, която няма практичен багажник, ръмжи странно, на задната седалка дори на малки деца им е тясно, а автомобил за 100 пъти по-малко пари върши същата работа?“

 4. blagodarsko za link-a kam YT…. twa VBOX-a mnogo diskriminira 🙁 fashisti…

  a za diamantite…. skapotia i polowina… ama pusto i az minah po tozi pyt…. che i reshih taka sawsem impulsiwno da go wzema.. posle se obleshtih kato krawa nastapila kabel s wisoko napre#enie.. no weche beshe kasno… c est la vie…

 5. Здравейте,

  Страшен блог имате, следя го с интерес :)))

  Един от начините да се провери дали камъчето е истински диамант е да се пробва да се одраска с рубин. Той е втория по твърдост скъпоценен камък. Пробата може да стане и със синтетичен рубин, който струва стотинки 🙂

 6. Купих златна халка в златарски магазин в центъра на Варна.Вътре се оказа гравирано буква Д, и няма никаква проба, което за жалост забелязох в къщи.Бяло и жълто злато, така продават.Можете ли да кажете трябва ли дам за контрол на проба и къде може да се направи? До Червения площад Варна има златар ,който ми изряза платина на пръстена, когато дадох го за поправка, нахално обяви, че така е и било.Страхувам се да купувам вече, много мамят. Но и за проверка явно трябва да има познати златари, а такива нямам. Търся съвет от свестни хора.

 7. Алина, почти всеки бижутер би трябвало да е в състояние да определи дали пръстенът ти е златен, платинен или нито едно от двете. Варна не е малък град, аз бих заложил на бижутери в моловете, а ако някой друг посетител от Варна може да каже за бижутер, на когото да се вярва, нека сподели.

 8. За проверка на злато не мога да кажа, но относно диамантите мога да се намеся, тъй като с това се занимавам:) Най-сигурния начин да разберем дали диамантът ни е истински е да използваме тестер и то от най-съвременните.Тестерите имат меден връх и измерват високата топлопроводимост на диамантите и почти пълното им електросъпротивление.Най-съвременните могат да ви покажат и дали диамантът е естествен или синтетичен.Лошото е ,че дори да е истински това не ни казва нищо за неговата цена, която може много да варира в зависимост някои параметри.След проверка с тестер трябва да изискаме и сертификат, за предпочитане от GIA,IGI или HRD, които са топ 3 в оценяването на диаманти.

 9. пуууу хаправо го направих на две диаманта които имам чесно стана на две 😀

 10. някой ще може ли да ми каже дали във варна има оценители за диаманти и само в софия ли се правят лабораторни изследвания

 11. Здравейте, статията с 12те проверки на диаманта е много добра за което ви поздравявам.
  Аз искам да разкажа нещо което сериозно ме притеснява. Преди седмица купих и подарих годежен пръстен на приятелката ми от „бижу-03“. Значи диаманта е 0,44C, цвят-J, шлифовка-VG- цялото удоволствия ми струваше скромните 1100 лева. Посредством уреда DiamondNite Diamond Moissanite Tester (уред който проверява топлопроводимоста) ми доказаха че е истински. Не получих обаче сертификат от тези международни лаборатории с трибуквените абревиатури.
  Възможно ли е да са ми пробутали фалшив камък все пак?

 12. Това, че диамантът няма сертификат, не означава, че не е истински. Сертифицирането на диаманти струва пари, така че от тази гледна точка, не е задължително да са ти пробутали фалшификат. Не е и невъзможно обаче. От мен като аматьор – толкова.

 13. Здравейте, харесва ми блогът Ви, относно позиция 9 за проверка на диамант с удър не съм съгласна. От 30 години работя в тази сфера в Антверпен и мога само да Ви кажа, че няма как диамант да не се счупи с удър с метален чук, всичко би се счупило, той може да е най-твърд, но е крехък, няма да стане на сол като други камъни, но със сигурност ще имате диамант на парчета 🙂 Така, че по-добре да не пробвате този начин.

 14. Zdraveite (sry za latinicata) haresa mi vashiq blog i e mnogo polezen no imam edno pitane kym Emili vyzmojno li e da mi pishesh na email:krivikru6i@abv.bg Iskam samo da popitam dnes bqh v antwerp i obikalqh magazinite za diamanti i kato cqlo navsqkyde obqvqvat nqkakvi golemi namalenie i nemoga da razbera dali prosto ne iskat da me premetnat predlagaha mi v ediniq magazin za 250 euro prysten s diamant 0.28ct choveka go namali ot 1100 euro ako mojesh da obqsnish dali tova e realno na poshtata pls pishi mi (sry che vi zaemam i bloga no nz kak da se svyrja po drug nachin s Emili) Blagodarq Veseli praznici

 15. Здравейте и честита Коледа на всички пишещи!
  Преди няколко дни търсих пръстен и попаднах на един, смятам че е подходящ.
  Златарят каза, че срещу 50 $ камъка може да е диамант. Мислите ли, че е възможно истински диамант да е толкова евтин! Благодаря за отговорите!

 16. Здравейте,

  Поздравления за блога прочетох го с интерес и получих много информация от него и от коментарите. Въпросът ми е същия като на Роси. Бях в Антверп преди няколко седмици и ми предложиха годежен пръстен с диамант който по принцип струваше 2800 Евро намален на 980 Евро. Бих искал да попитам това редовни промоции ли са и всичко наред ли е с тях. Заинтересован съм много и сигурно пак ще пътувам натам по работа. Също така бих искал да попитам има ли опрделени периоди в които се пускат такива промоции по Диамантената Улица там за да знам кога бих могъл да отида.

  Поздрави и благодаря 🙂

 17. Коментарът ми е,че: Голямото намаление е за бедното население.
  Правят си печалба от фалшификатите,
  а доброто остава за богатите.

 18. имам един малък камък но незнам дали е диамант как да го различа?

 19. Здравейте,

  Възможно ли е диамант да се надраска от лек удар с друг предмет … или просто диамантът не е истински?

 20. Възможно е да се надраска само и единствено от друг диамант. Т.е. най-вероятно не е истински.

 21. zdraveite xaresvami bloga odnosno 12 probi za istenskoto biju imam zapitvaniy na vsi4kite kriterii otgovary predi nykolko dni se dopitax s 4ovek koito e v tazi svera i mi kaza 4e karata se opredelia ot goleminata mu na diamanta bixte li mi kazali ako e s razmer na semka tova praviligo ednokaratov prenali4ieto 4e ne e s sertifikat ili 6ivrovan blagodary vi

 22. Zdraveite predstoi mi da izbiram prasten.Mnogo mi se iska da e s diamant i sam se orientiral kam model .Interesuva me da mi kajete dannite koito sa poso4ili za beliq prasten ot linka koito 6te vi pratq po dolu dali moje da otgovarqt na cenata i dali okolo tazi cena nqkade moga da namerq takiva parametri.

  http://sa-diamonds.bg/%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%B6%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8/%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%B6%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D1%81-%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD-%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%82/%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BB-r-0095

  Mnogo 6te sam vi blagodaren ako polu4a otgovor .
  Blagodarq predvaritelno .

 23. Zdaveite predstoi mi i na men skoro da vzema tova vajno re6enie s prastena kakav da e .Interesuva me parametrite koito sa poso4ili dali e fal6if kamaka ili za tazi cena moje da se nameri ne6to takova.
  Blagodarq predvaritelno za vnimanieto.
  Tova sa parametrite koito sa obqveni i cenata koqto e:

  Модел-R 0095 – Цена: 790 лв. с ДДС
  Бяло злато 18 карата- 2.40гр.
  Диамант – 0.12ct.
  Цвят – F-G
  Чистота – VS

 24. Здравеите, първо да поздравя семейството за страхотния блог! После ако може да споделя какво избрах за моята любима. От магазин Киркориан в Варна ето това бижу http://kirkorian-diamonds.com/godejni-prasteni?product_id=464#!prettyPhoto предлагат и сертификат бихте ли коментирали избора ми защото все още имам някои съмнения! Камъка не е малък 0,25ct предложиха ми намаление от 30% така цената на бижуто става около 1150лв дали е нормално за този пръстен, златото е 14 карата а от вътрешната страна на пръстена има щампа която не мога да прочета на място! Казаха ми че е просто тяхна щампа!

 25. Цените варират много според самия диамант, но ми звучат нормално. 14К пръстен трябва да има проба 585.

 26. Купих въпросния пръстен и веднага отидох при златар! За 2 мин. прожериха диаманта с тестер. „Отличен камък с 57 фасети най-важното за мен естествен диамант, за карата ми каза, че не може да ми каже с абсолутна точност понеже камъка е вече върху пръстена но приблизително големината отговаряла на 0,25 карата.Така, че съветвам всеки да си купи спокойствие срещу 10лв при златар. Колкото до сертификата който ми обещаха в магазина, такъв не получих или поне не това което очаквах, дадоха ми подобие на визитна картичка на, което пише „сертификат“ и ръчно написани каратите на камъка и златото! Златаря ми отговори, че в БГ никои няма да ми даде сертификата който очаквам да получа, от сертифицирана лаборатория! Обяснява, че покачвало значително цената на диаманта и никои не го правил! Късмет на всички!

 27. За гр.Варна мога да потвърдя на 100 % за камъни и злато едно малко ателие в улицата зад кафе Дилайт срещу компютърна зала DOOM.

 28. Здравейте,
  Искам да продам диамант, но ми се струва, че ми предлагат твърде ниска цена. Диамантът е със сертификат от I.D.C. със следните параметри: 0.33 карата, цвят Н, чистота SI2. Предлагат ми 200-250 долара. Дали е нормална? Знам, че е нормално, да го изкупуват на по-ниска цена от продажната, но е купен много по-скъпо преди 8 години, а нали цената се покачва?!

 29. Купихме диамант със сертификат от DIA, http://www.diagrading.co.za .Виждам, че сте описали няколко известни лаборатории, но се притеснявам, че тази не влиза във вашият списък!

 30. Здарвейте, минало е време откакто статията я има, но ми направи впечатление, че коментирате само търговски обекти в гр. Варна. Бях наскоро в София и попаднах на една заложна къща, в която имат страхотен избор на бижута със скъпоценни камъни, а в същото време ги продават на цени, които са под всяко ателие или бутик. Намира се в гр. София, на улица „Алабин“. Бяха много любезни и в последствие, отидох в лаборатория, където ми казаха, че камъка ми е автентичен и направо са ми го подарили! Добре ли е да се доверяваме на заложни къщи или просто съм уцелила далавера еднократно?

 31. Sdraveite,
  Interesuva me v koi institut v Balgaria Ipodoben na IGI o GIA) moga da iskaram certificat
  na diamant?

 32. Здравейте,
  Сдобих се с годежен пръстен с диамант. Проверих го с тест за вестник и с точка на хартия. По тези показатели се оказа фалшив. Накрая отидох в музея „Земята и хората“. Там потвърдиха, че е фалшив и казаха, че мога да ми издават и сертификат срещу 10 лв. Сумата, която искаха за „скъпият“ пръстен беше отвратително висока. От магазина казаха, че е станала някаква грешка и ще ни дадат този като подарък. Това за мен е чиста измама.

 33. Sporim s ;liubimata;koi e nai-golemiq diamant otkrit dosega na planetata.Nqkoi znae li?

 34. Най-голям е Cullinan (3106.75 карата или над 620 г), има и Cullinan II с абсолютно същият размер. Имаме и Sergio, който е 3167 карата и е по-голям, но пък учените спорят за точния му произход, тъй като е черен карбонов диамант и вероятно е извънземен (парче от метеор). Тези килограми обаче са преди шлифоването.
  След шлифоването Cullinan от 3106.75 карата е достигнал до 530.4, което го прави вторият по големина. Golden Jubilee Diamond е бил едва 755.5 карата като нешлифован, но като шлифован е запазил цели 545.67, което го прави най-големият шлифован диамант в света.

  Накратко:

  Най-голям нешлифован диамант въобще: Sergio (3167 карата)
  Най-голям нешлифован диамант със земен произход: Cullinan (3106.75 карата)
  Най-голям шлифован диамант: Golden Jubilee Diamond (545.67 карата)

  Кой излезе прав?

 35. ….. Cullinan (3106.75 карата или над 620 кг) Да се има пред вид грама, не килограма

 36. ZDRAVEI PETAR,,,НАМЕРИХ МАЛАК ПРАСТЕ ОТ СРЕДНОВЕКОВИЕТО С КАМАК,,,,КОГАТО ТРАКНАХ ПО КАМАКА С ВАРХА НА ТОПЛИИКА ИЗЛЕЗЕ ИСКРА,,,ДАЛИ Е ДИАМАНТ,,,БЛАГОДАРИА..

 37. Здравейте аз имам малък диамант и не мога да разбера дали е истински. Когато го насоча към светлината блести в синьо и оранжево, също блести и в други цветове. Също като го насоча към лампата пак блести но когато го насоча към прозореца блести в различни цветове. Също блести в зелено. Според вас дали е истински?

 38. Здравейте, поздравления за блога! Може ли да получа фий бек за варненския магазин Киркориан?

 39. Фалшификатите в днешно време са се усъвършенствали толкова много, че не могат да се различат от истинските.

  Статията е изключителна изчерпателна и дава вероятно достатъчно насоки за да подготви обикновения човек за това какво да гледа при покупката на този скъпоценен камък.

  Дори, аз не знаех, за някои от тях.

  Голяма част от сертификатите вече могат да се проверяват онлайн, но и там трябва да се внимава, има доста фалшиви сертификати, както и мними институции.

  Абе, голямо проучване си пада докато се купи едно такова бижу :))

 40. Аз също имам някъкъв камък но никой златар неможа да каже точно какво е пращат ме във софия

 41. А в случай, че камъкът е фалшив, знаете ли коя институция би съдействала, за да си потърсим правата, ако в магазина се правят на ударени и не признават?

 42. КЗП биха свършили работа, ако имате нужните документи – за плащане, сертификат и примерно експертно мнение от друг магазин/бижутер.

 43. Здравеите! Имам малки камачета горе долу 1 милиметър, направих теста с нагряване с запалка за 30секунди не се напукаха но теста с точката на хартия ми точката се вижда доста добре, това значи ли че не са истински диамантчета?

 44. Здравей те имам камачетата които са 1 милиметър, направих теста с нагряване с запалка не се напукаха но теста с точката с химикалка на лист, точката се вижда доста добре, това значи ли че не е истински диамант?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.