Цената на… нуждата!

Тази снимка направих в сладкарница „Неделя“, гр. Русе преди около две седмици:

Държа да отбележа, че подобна цена в цяла България е висока, а в Русе направо си заслужават да им се изакаш на входа вместо в кенефа… Но да не бъда циничен. Да речем, че наистина много настоявате да ползвате тоалетната на сладкарницата. Ами по-евтино е да им станете клиент!

Ето снимка на част от менюто във въпросната сладкарница:Реклама:

Booking.com

Значи, отивате и си поръчвате сметанка. Плащате 20 стотинки, взимате си я и гордо отивате в тоалетната. На пет пъти по-ниска цена!!!

Да не говорим че вече сте клиент на заведението и ограничението за ползване от клиенти не е ограничено със срок. Пазете си касовата бележка и си ходете до тоалетна колкото ви душа иска!

Сега сериозно – навремето Елеонора Николова, бивш кмет на Русе, беше постановила в обществените заведения да няма такса вход за тоалетните. Наясно съм, че никой не е длъжен да поддържа тоалетната на заведението си в полза роду, но пък не мисля, че трябва човек да бъде лишен от елементарни природни нужди, каквито са нуждата от малка и голяма нужда.

20 стотинки (цената на сметанка) е напълно приемлива цена. Цената на ролка тоалетна хартия. Цена, която бих платил без да се замисля, ако съм на зор и не ми се яде торта.

Да не говорим за проблемите, когато някой чужденец слезе на централна автогара в София и все още няма заветните 50 ст., за да си свърши работата… Е, сигурно и с едно евро ще го пуснат, но не е там работата.

Проблемът с тоалетните е по целия свят. Виждал съм как автобус с български туристи спира на бензиностанция в Сърбия и сръбските бензинаджии заключват вратата на тоалетната (да не говорим, че пък за да се добереш до платената тоалетна на някоя междинна спирка, се налага да платиш такса за допълнителна „перонска карта“, за да се върнеш в автобуса си).

Но да не съдим само по сърбите (и само по земя всъщност)… Ирландските измекяри от Ryanair мислеха да въведат платена тоалетна в самолетите си, какво да говорим повече.

А още през ноември 2002 г. ООН  обяви ползването на санитарни съоръжения за фундаментално човешко право.

И за да завърша оптимистично – не навсякъде е така. В България съм виждал много безплатни тоалетни. А-ха да посоча Макдоналдс за добър пример и те си заключиха тоалетните в центъра, като ги отключват само срещу касов бон… Направо се чудя дали наистина си струва да плащаш на лелка, която да пази и проверява за касовите бележки, за да те пусне вътре (т. нар. „лелкомат“) ?

И тъй като не мога да се сетя за добър пример от родината ни, ще ви покажа една снимка от Гърция, направена през август 2009 г. по време на екскурзията ни до Керамоти. Това е безплатна тоалетна, намира се точно до магистралата. Нямаше липсващи кранчета на чешмата, счупени казанчета… нямаше охрана, нямаше никакви такси, нямаше охранителни камери, нямаши графити или каквито и да било вандали… И беше по-чиста от много платени тоалетни:Реклама:

Booking.com

Е, можело значи… А вие как мислите? Трябва ли тоалетните да са безплатни?

Пуснахме нова анкета в сайта ни, така че можете да гласувате смело веднага, или пък да изкажете мнението си в коментар.

19 мнения за “Цената на… нуждата!”

 1. Ако от ХЕИ разберат, че някое заведение, в което се сервира алкохол/пиво събира такса за тоалетна, гарантирам ти, че ще го побъркат от глоби. Иначе ако няма тоалетна – няма да има разрешително за такова (всякакъв вид хр.заведение). Вече за външни посетители.. никой не може да ги принуди да поддържат безплатна такава.
  Да, трябва да са безплатни, но освен общинските, не виждам кой друг.

 2. За мен е по-важно тоалетната да е чиста. Но 1 лев е прекалено. А безплатни тоалетни на магистралите има във всяка една цивилизована страна, където съм пътувал. И при нас трябва да има. То всъщност тия тоалетни няма и да са безплатни, нали плащаме за винетки така или иначе.

 3. Безплатен обяд няма. Цена от 1 лев е висока за някои, за други е нищо. И аз мисля, че 2 лв./час е много за паркинг, но те са пълни и други хора спират. Като ми е много 1 лев ще ходя другаде. Поздрави 🙂

 4. Общо взето всичко се плаща – директно, чрез данъци, чрез реклами, т.н.
  Когато си плащаш за магистрала (такса, винетка) би трябвало в цената да ти е включена и тоалетна.

 5. > Като ми е много 1 лев ще ходя другаде.

  Точно това е тъпото… Че абсолютно по правилата можеш да го направиш и за 20 ст. и получаваш бонус сметанка… Поне да я бяха направили колкото най-евтиния артикул цената…

 6. Казваш че нямаш добър пример в България. Е аз ще ти дам такъв – във всяка една бензиностанция на Лукойл/ ОМВ можеш да ползваш тоалетна, без да е задължително да си заредил там или да си си купил нещо, или да плащаш каквато и да е такса. Или поне на мен досега никой не ми е искал пари за това. А в тези бензиностанции тоалетните са си супер.

 7. По магистралите, на Унгария, Австрия, Германия и Швейцария има тоалетни на не малко места и всичките са безплатни и даже не бих казал, че миришат.
  Това със странностите по тоалетните е балкански синдром.

 8. В Англия се плаща само в обществените тоалетни. Направо ми падна шапката, като видях надпис „Public Convenience“. А в заведенията не се плаща. И никой не те пита дали си клиент. За чистотата не говорим…

 9. В отговор на Sash. Не съм видял в Англия, по-точно в Лондон, да се плаща в обществена тоалетна,никъде, само с едно-две изключения. В метрото, в турестически обекти, в големи магазини – никъде ! и на всякъде топла вода, сапуни, хартия . Да не горорим за бейбичейндж – на толкова много места ги има и всечко освен памперсите е безплатно!

 10. eii shto ne doidete na gosti w Toronto, i publichnite toaletni, i tezi w zawedeniata sa absoliutno bezsplatni…. s drugi dumi bileta e skap, no pone shte spestite ot toaletni 🙂

 11. @Данчо Колев – не претендирам, може. Аз платих на едно място там и така ми казаха приятели, склонна съм да ти вярвам, което обаче ме потиска, щот’ живея в БГ 🙂

 12. Аз искам да кажа за тоалетните на МакДоналдс – има сложна система на въвеждане на код от касовата бележа. Поне в подлеза на СУ е така.

 13. Еваларка за ОМВ. Винаги ми е било приятно при някое пътуване да спра, да си взема любимото макиато и да взлезна да се облекча и освежа след това. Много добро впечатление прави и чек листа с подпис и час на обслужващия персонал, почистил преди теб тоалетната. Петрол предприеха редица стъпки да подобрят имиджа си като бензиностанция, но докато не направят по една чиста и свястна тоалетна, няма да си създам навика да спирам там, колкото и учтиви да са служителите им 😉

 14. Радвам се че хората не подминават подобни неща. Многократно съм се вбесявал от подобни политики на разни заведения. Не могат да покрият надника на една чистачка с пастички от 5лв ли!?
  Държавата трябва да следи за подобни неща. Знам, че много често се злоупотребява с тоалетните на места, където те са в ограничен брой, но това не може да стане причина за такива смешни стикери по вратите.
  Тази верига специално претендират да са много големи 🙂

 15. Като прегледах коментарите отгоре отгоре, видях само мнения на клиенти. Сега ще изложа моята теза като бивш собственик на заведение, т. е. другата гледна точка.
  Не бъркайте обществените тоалетни с тези в заведение. Моето заведение се намираше на 50 метра от обществена тоалетна, където цената беше от скромните 50 стотинки. Но защо хорицата ще дават 50 стотинки като могат да се облекчат без парички. И къде е най удобно в някое заведение. Ние си имаме чистачка, но това не помага при цялата вандалщина и помия, която оставаха тези тарикати в нужда. Ние не вземахме пари, просто не пускахме външни хора. Тоалетната в едно заведение не е обществена, тя е за клиентите на заведението и въпросната висока цена от 1 лев е сложена за да откажи тези навлеци да рушат и мърсят. Все едно е като минавам покрай дома ви да ви звънна и да ползвам тоалетната ви.

 16. Миглена, благодаря, че споделяш и мнение от другата страна – разбирам те. Но… в случая с „Неделя“ и най-големият и мърсящ вандал може да стане клиент за 20 ст. И да ти изцапа и разруши тоалетната също толкова, колкото и в другия случай… Нито 20 ст., нито 1 лев променят нещата. И 100 лв. да сложиш вход за външни лица в случая, нещата стават практичеси същите. По мое виждане тоалетната в заведението ти си е обществена тоалетна, в крайна сметка всеки един човек от обществото може да я ползва, независимо срещу какво заплащане и дали ще трябва да си купи от заведението ти или не… Въпросът е (често ми се е случвало) ако съм ти редовен клиент, но точно сега бързам, на голям зор съм, твоята тоалетна е единствената наблизо и всичко, което искам е да си свърша работата, без да се налага да си поръчвам кафе или нещо друго, защо трябва да плащам повече, отколкото ако си поръчам нещо, при условие, че в крайна сметка ще си останеш с повече продукт за същите пари… Това е нещото, което ме озадачава. Скоро ще публикувам резултатите от „тоалетните“ анкети, между другото.

 17. Петър,
  в отговор на въпроса ти ако си редовен клиент… разбира се, че ползваш тоалетната. Не мислете, че не сме правили компромиси, естествено, че сме пускали и тези, които не са клиенти. Просто все пак си мисля, че трябва да има някакво разграничаване на обществените тоалетни, от тези в заведенията, защото ако се приемат за едно и също нещо, тогава дейността на едно заведение ще се премести към това да обслужва тоалетна, а като допълнение на услугата между другото ще предлага кафенце и пастички :), защото много често хората, които искат ползват тоалетната ще са повече от клиентите.

 18. Не коментирайте надписа, а се замислете, какво ги е накарало да го сложат. На всички който искат да с*рат без пари ще ги поканя в моето заведение в което аз съм всичко. И барман и сервитьор и квото дойде. В тоалетната ми е като аптека защото си ценя клиентите. И дойде некой сульо – даже и добър ден не казва – отива изс*ра се ама така доволно. Даже ми се е случвало тъпите женки да серат като се качват на тоалетната чиния с краката и серат като кокошки на плет. Та изс*ра се въпросния нито пуска вода нито нищо и си отива и мисли, че аз съм длъжен да му чистя лайната. Айде да си имаме уважението. Един отнесе така няколко шамара. То на човек му писва ве. С човеците съм човек. Идва пита дали може да ползва. Казвам му, че може и готово. Културна работа. Май се отнесох. Мисълта ми беше, че каня всеки който си мисли, че трябва да сере и пикае без пари да дойде да работи един ден и да чисти на некой си говната – щото на оня му се срало – и после пак ще говорим

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *