Коя кола излиза най-евтино

Всички говорят за криза, евтини автомобили, екология, икономически изгодни возила… Каква е истината обаче? Струва ли си да си вземеш нова кола и ако да, коя ще излезе най-евтино?

Направих една класация, като взех предвид над 50 модела автомобили – от екологичната „Тойота Приус“ през евтината „Дачия Логан“ до уж тузарското „Ауди А1“.

Определих три условия при създаването на класацията:

1. Автомобилът да е поне четириместен.

2. Да се предлага официално в България.

3. Само по един модел (най-изгодният) от всяка марка (за сравнение съм добавил дизелова и бензинова модификация).

Според статистиката, средната възраст на автомобилите в България е 13,6 години. Ако приемем, че новите коли ще изминават малко повече километри от старите (заради подобренията по самите автомобили, пътищата и др.) и сложим максимален живот от 300 000 км, се оказва, че за 13,6 години ще изминавате средно около 22 000 км/година или 60 км/ден. Това си е доста добър километраж на година и включва горе-долу следното:

 • 3000 км – Екскурзия до Алпите всяка зима
 • 2000 км – Екскурзия до Северна Гърция всяко лято
 • 5000 км – Пътуване всеки работен ден до офис на разстояние 10 км и обратно
 • 2000 км – Пазаруване до магазин на разстояние 10 км за пазаруване два пъти седмично
 • 6000 км – Една дълга екскурзия (500 км) в България веднъж месечно
 • 4000 км – Ходене до вила/село на разстояние 80 км на всеки две седмици

Щеше ми се да направя класация с автомобили на пропан-бутан, метан, хибриди и т. н., но стандартно те или не се предлагат в България, или пък са толкова скъпи, че не намират място в класацията на общите разходи. Единственият автомобил, който успя да се вмъкне, е Fiat Panda CNG (на метан, в лилаво).

В крайна сметка, при днешните цени на дизела (оцветените в зелено автомобили) и бензина (оцветените в синьо автомобили), се получават следните общи разходи:

Както виждате, ако към цената на автомобила добавим разхода за гориво, само 17 автомобила успяват да се включат под 60 000 лв., при това без да включваме разходи за ремонт и поддръжка, данъци, застраховки,  резервни части и консумативи. Разбира се, цените на горивата също имат огромно значение и най-вероятно няма да се променят. В крайна сметка (както виждате и от картинката) класацията е:

 1. Citroen C1 Hdi 55 Airdream
 2. Toyota Aygo 1.0  VVT I-MT
 3. Peugeot 107 1.0E
 4. Hyundai i10 1.1MPI
 5. Skoda Fabia 1.6 TDI – 55Kw
 6. Fiat Panda 1.2 CNG
 7. Chevrolet Spark 1.0
 8. New FordKa 1.2 Duratec
 9. VW Polo 1.2 TDI
 10. Opel Corsa 1.0 Twinport Ecotec
 11. Seat Ibiza 1.2 TDI
 12. Dacia Logan E0, 1.2 16V 75 к.с.
 13. Nissan Micra Visia 1.5dCi
 14. Renault Clio 1.5 dCi 70 B2AU1
 15. Mitsubishi Colt 1.1 12V
 16. Audi A1 1.6 TDI DPF
 17. Mazda 2 1.3 16V

Още едно наблюдение от картинката – колкото по-скъпа кола си купувате, толкова по-изгодно излиза да я вземете с дизелов двигател. Ако обърнете внимание, евтините модели е по-изгодно да си ги вземете на бензин. Решите ли да си купите по-скъп автомобил обаче, най-изгодно е да заложите на дизела. Това обяснява и защо втората класация съдържа само бензинови модели – дизелът се „избива“ след много навъртени километри.

Икономията на метан към дизел е приблизително същата (поне съдейки по Пандата), но метанът се води доста по-екологичен. Той пък си има друг проблем – малко метанстанции по света и у нас.

Ако карате колата си по-рядко и имате по-краткосрочни планове (сп. Аutobild прaви сметките си при 5 години и 14600 км/година), класацията би изглеждала така:

1. Dacia Logan E0, 1.2 16V 75 к.с.
2. Hyundai i10 1.1MPI
3. Peugeot 107 1.0E
4. Toyota Aygo 1.0  VVT I-MT
5. Сносен автомобил на старо на цена 9000 лв. и среден разход 9/100.
6. Citroen C1 1.0i Airdream
7. Fiat Panda 8V Bz ACTIVE
8. VW Polo 1.2 MPI
9. Chevrolet Spark 1.0
10. New FordKa 1.2 Duratec
11. Lada Kalina Sedan
12. Seat Ibiza 1.2 Mpi
13. Mitsubishi Colt 1.1 12V
14. Skoda Fabia 1.2 TSI
15. Nissan Micra Visia 1.2

Както виждате, в тази класация всички автомобили са на бензин, така че правите ли си краткосрочни планове с нова кола, купете си я с бензинов двигател.

За финал, ще помоля хората от в-к „Стандарт“, „Нова телевизия“ и тем подобни да цитират източника , ако решат да използват написаното в настоящата публикация. Нужно е просто да напишете нещо от рода на:

Източник: http://www.peter.and.bilyana.net/index.php/2010/09/11/best-car-for-your-money/

Благодаря!

39 мнения за “Коя кола излиза най-евтино”

 1. Ако отчетем и цената на застраховката, приусът ще иде още надолу в класирането. За кола за 15 хиляди, застраховката е ~700 лв на година, макс. 3500 за 5г период. За приус ще е ~15000.

  Също така не мога да си представя куражлията, който ще тръгне с C1 или форд КА на 5000 километрово пътуване. Може да са евтини, но ще свършат ли работата? И като задраскаме колите, които просто не стават, изведнъж остават най-популярните автомобили в Европа – поло, клио, корса, фабиа, логан и тн. в конкуренция с 10 годишни рециклирани каляски.

 2. Добре че нашата е все пак в клсацията.Но когато я купувахме ,центе бяха по-големи

 3. Забравяш обаче, че единствено в България цената на дизела е по-висока от тази на бензин.
  Имаше период от 1 година, в който дизелът беше нормално с по-ниска цена, но тази година отново го вдигнаха.
  Интересна класация, но наистина едва ли с някоя от тези коли бих изминал 300 000 км. за 13,6 години, защото са бавни и неудобни за толкова дълги пътувания посочени в километража. Място за багаж?
  Именно поради мястото за багаж и по-голямата мощност в класацията ми направиха впечатление 3 коли:
  1. Skoda Fabia с двигател 1.6 – мощен двигател сравнен с останалите и по-голямо пространство
  2. Seat Ibiza 1.2 – голямо пространство, слаб двигател
  3. Два стари автомобила на цена 4500 лв. и среден разход 9,33/100, при които обаче поддръжката за ремонт вероятно ще е значително по-голяма.

  Моят личен извод от горната класация е, че бих си купил Skoda Fabia 1.6 дизел, стига да не тресе и да е издържлива от към двигател и части. Това са негативните ми наблюдения върху марката.

 4. VP Polo 1.2 MPI разходи 16995 лв, това грешка ли е?

 5. Ремонта и цената на частите си е важно перо, особено по нашите пътища. Части за еди коли са в пъти по-скъпи от същите за други. Едновремнно някои с икономични и комфортни (визирам френските) но просто не са правени за пътища с дупки.
  Карал съм Пежо, като тръгна да е чупи (1-2 катастрофи, за щастие без мое участие помогнаха), цената му взе да се удвоява годишно. Просто частите почнаха да се скапват лавинообразно слд каранцията, а се оказаха на цени колкото за немска лимузина (а по-нисък клас немска кола ще е чупи по-рядко и частите са мнооого по-евтини).
  Олаквали са ми се служители на вносители на френски коли че имат проблем с това че по нашите пътища, ходовачаст и окачване се скапват доста по-бъро от средностатистическотото и се налага етипично рано дабъдат гаранционно обскужвани. за това и не рекламират много на практика продажбите им са неизгодни като си прибавят и сервиза в гаранция.

  Анализа естрахотен иначе – браво 🙂

 6. Наистина интересна класация.
  Все пак за да се оценят разходите по притежанието на един автомобил са доста трудно да се оценят.
  Например разходи за поддръжка (масло и ремъци), разходи за ремонт на дефектирали компоненти, разходи за данъци и застраховки…

 7. Добра работа си свършил!
  На мен лично повече ми допада подхода на Аутобилд – по-малко километри за по-малко време.
  А всъщност за едно средно семейство с 2 деца, което пътува през ваканцията за Европа, всички тези коли са малки. В този момент решението е само едно – стара (ремонтирана) голяма кола (голямо комби или ван) на дизел.

 8. Класацията е добра с много вложен труд и сметки. Но трябва да бъдат включени и разходите, които се влагат за ремонт на тези автомобили. Пътищата, релефът и климатът на Бг не са от най-благоприятните за автомобилите, особено в сегмента „малък градски автомобил“, от който са всичките гореизброени и един пробег от 300000 км е прекалено амбициозен и неминуемо прибавя тон пари към общата картина. Охладителната система, оттук и двигателят, окачването, климатикът са слабите места на малкия автомобил.
  Да не говорим за рутинна подръжка(масло, гуми, джанти, накладки, ремъци, филтри, сензори, катализатори, водни и горивни помпи) и ел. компонентите(централно заключване, стъкла, седалки, люк, аудио и т.н.) които задължително ще подлежат на ремонт или смяна.
  От казаното дотук, най-изгодният автомобил ще бъде този, който се „чупи“ най-малко, има евтини части, добре изградена сервизна база, популярен, без много „екстри“ – както казва един мой приятел механик – „климатикът за малкия двигател е като 5%-ово нагорнище“ може и да е несъвсем така, но има резон.
  Следвайки тази логика, в това класиране бих включил само Германските (вкл. Skoda и недотам Opel) и Японските автомобили(макар и със скъпи части се „трошат“ по-малко от германските). Поощрителна награда бих дал на Dacia, поради най-ниската и цена и по-„базови“ модели.
  Ха така! Айде наздраве и карайте „УМНАТА“!

 9. Не виждам защо човек би си купил френски или немски автомобил в този клас (изключвам a1). Фаворитите в тази класация за маздата, мицубишито и аудито. Говорим за надеждност и удоволствие от шофирането.

 10. Аз карам Мерцедес С180, 95-та година, бензин, но му сложих газов инжекцион за 1300 лв. Харчи 7/100 газ на дълъг път при разумна скорост /до 130 км.ч./ и 9-10/100 градско. Поддръжката му излиза по-евтино, макар частите да са по-скъпи, защото по-рядко се поврежда. Да не говорим, че по надеждност, безопасност и комфорт нито един от изброените автомобили не му е в категорията! Е, каде ви отива класацията?

 11. Интересно е да се направи и едно друго сравнение – да се вземе за града на старо малка кола, а за извън града да се използва по-голяма и нова кола под наем. Сигурен съм, че разходите ще са много по-малки от гореизброените.

 12. Недоразуменията, които си описал не са никакви коли, а детски играчки.
  Ако ще цедим и мерим всяка капка бензин и всяко болтче, по-добре да си вземете мотопед или направо колело.
  Ще ми е интересно да видя всяка зима как 4 човека ще пътуват до Алпите в нещото, наречено Ситроен С1. Да не говорим пък колко са дразнещи като почнат фукливо да се шмугват отляво и отдясно дори в тесен град като София. Понякога ми се струва, че ако замеря някой такъв отворко с бутилка минерална вода и ще го преобърна …

  Дзвер, аз пък не си давам моята добре изглеждаща и удобна 10+ „рециклирана каляска“ за никоя от т. нар. модерни градски коли, дето сигурно ще ми се поберат целите под капака на двигателя.

 13. Dzver и LordBlack, виждал съм 5 души с Corsa B (1995 г.) да пътуват на доста повече километри. Естествено, че не е комфортно, но не е невъзможно.

  Joro, абсолютно си прав за Фабия-та. Впрочем, в списание Auto Motor Sport именно тя беше обявена за шампион сред „малките“, а VW Polo беше на второ място.

  re, имаше грешка, която вече е коригирана. Благодаря!

  Tech_Noir и Милен, прави сте за разходите, но никак не е лесно да намериш информация за това, особено пък при нови модели и за сравнение. Дори каско и данъци е трудно да се изровят, но ако ми предоставиш данни ще обновя класацията. Иначе като цяло евтините автомобили имат евтина поддръжка, но пък се чупят по-често. Скъпите се чупят рядко, ама счупят ли се, излиза ти скъпо… Нещата са горе-долу на кантар.

  Марине, знам за какво говориш. Дори с едно дете Поло-то ни е отесняло, но затова ще пиша в друг пост. Наистина една такава кола е добро решение, особено ако може да те изкара още стотина хиляди километра. В големите градове обаче имаш още един проблем и той се нарича „паркиране“. А повечето от участниците тук поне се вписват добре в тази графа.

  Limbo, гледах едни обяви на евтини Пасати 2003 г. с навъртяни много километри… Имаше числа като 400 000, 450 000, 500 000, 550 000!!! Е, обявите бяха от Германия, което обяснява много неща, но все пак…

  Mick, при цена от 40 евро на ден, един уикенд ти излиза 120 евро. Ако излизаш извън града два пъти в годината е приемливо, но ако излизаш като нас почти всяка седмица, това са си около 9000-9500 лв. още първата година.

  Javor и LordBlack, разбирам, че си обичате големите коли, но малките също имат много предимства и те не са само цената. Смея да твърдя, че един добър мъник (като Polo, Fabia или A1) ще е много повече по мярка в сравнение с някой огромен Мерцедес, например…

 14. Не става въпрос за огромен Мерцедес или другите корабни модели на известните марки. А за стабилен, средноголям автомобил. Виждам че имаш и дете, повярвай, много по-сигурно би се чувствал човек при това положение в средно-голяма стабилна кола, вместо в някой мъник. Нещо от типа на А4, 3та серия комби и т.н., по възможност разбира се произведена в Deutschland, защото там от началото на миналия век знаят как да правят нещата като хората …

  Пасати, БМВта и Аудита с навъртяни няколкостотин хиляди километра може и да са по-добро решение от нещо почти ново – на 2-3 години. Появяват се все поввече мнения, че автомобилостроенето в момента изобщо и във всички марки далеч не е с качеството с което е било преди 10 години. С консуматорския подход и епълджийския маркетинг хората са стимулирани да си сменят автомобилите веднъж на 4-5 години и съответно и самите автомобили се правят с подобен .. ‘срок на годност’

 15. Малките коли имат един ужасно важен недостатък, който ме е отказал от тях завинаги. При катастрофа, да не дава Бог, просто ще бъдеш смачкан от една по-голяма кола. И какво, правил си сметки, сравнявал си, търсил си нещо изгодно, цепиш стотинката, а един ден пиян шофьор те удря челно без ти да имаш ни най-малка вина… Най-важните характеристики на една кола са свързани с безопасността. Паркиране, разход на гориво, комфорт, резервни части – всичко това са подробности…

 16. Напълно съм съгласен с Филип! Даже и да съм пенсионер и с жена ми, пак не бих карал малка кола ! Между другото карал съм Поло две години, навъртях му 67000 км. и съм много доволен, но си е за градско каране и толкоз !

 17. Искам да проагитирам за една кола която не си я включил в класацията.
  Fiat Panda http://www.fiat.bg/index.php?lan=BG&id=237
  Незнам защо си избрал Fiat Grande Punto в сравнението.
  Собственик съм на FIAT PANDA 1.1 от 2006 година. Карам си я по тепетата в Пловдив – а и около тях. На градско е перфектна. За дълъг път също става. Ходих до Кавала, няколко пъти до Бургас, и веднъж до Оряховица.
  В Ауто билд има статия, за 100 хиляди километра с нея – получи 5+ или 5- . Качеството е добро, доволен съм, гори като по каталог. Ето и малко цифри.( Вадя ги от една екселска табличка, в която записвам всички разходи)
  Цена като нова 16 200 на 06.2006 г.
  Изминати километри до 08.2010 г. 59 986 км
  литри бензин заредени 3278.07 литра
  Общо разходи за бензин, винетки, застраховки, масло, гуми,ремонти, реглажи и т.н. 9703.93 лв
  Остатъчна стойност – нямам идея
  Ако имаш интерес ще ти я дам за едно кръгче.

 18. Данчо, напълно си прав… не знам къде съм спал пак:

  Fiat Grande Punto: 17 990 лв. базова цена
  Разход на гориво (EC dir. 93/116), L/100кm
  – градски цикъл 7.9
  – извънградски цикъл 5.1
  – смесен цикъл 6.1

  Fiat Panda: 15 490 лв. базова цена
  Разход на гориво (EC dir. 93/116), L/100кm
  – градски цикъл 7.2
  – извънградски цикъл 4.8
  – смесен цикъл 5.7

  Между другото, аз също съм фен на Пандата и това може би е единственият Фиат, който бих си купил, особено след като четох статията в AutoBild. До няколко дни ще го сметна и ще видя какъв е крайния резултат (че лаптопът с Excel-а остана у Биляна), иначе е ясно, че ще е много по-добър от този на Grande Punto. Дотогава те поздравявам с това:

  http://www.youtube.com/watch?v=fAg4DdXAp7Y

 19. @Петър,

  Хубава класация си направил, няма спор. От това което си писъл, знам че си любител на по-малките и икономични коли. Една молба, ако имаш желание и време.
  Тъй като съм сигурен, че тук влизат и доста хора които предпочитат, малко по-големите коли с по-голям двигател, визирам мен 🙂 , ще бъде интересно ако някой път сравниш и такива. Не говоря, за коли от с обем на двигателя на 2800 и нагоре, по-скоро коли вписвайки се в клас 1800 -> 2500 кб.см.
  Смятм, че това би било интересно.

  Поздрави
  vde

 20. vde, ще опитам… Въпросът е за нови или за стари коли говорим, защото на старо е трудно да намериш някакво добро сравнение, а за нови не знам доколко ще е полезна, при условие, че много от цените започват от 50 000 лв. за база…

 21. Мисълта ми беше за нови коли, тъй като всяка марка направи доста добри по парамери модели в последните 2-3 години, които включват освен икономичнот, също така и голям комфорт, доста дълга гаранция, на достъпна цена. Старите коли, особенно в българския автопарт, не могат да бъдат класирани тъй като при тях се губи момента с километрите, колко са били предишните собственици, в какво състояние са били като са вснесени и тн.

  Със съпругата ми търсихме да си закупим нова кола и моето лично проучване, вляейки се от няколко марки, които съм карал се е свело до 3 автомобила, Dodge Calliber, Mercedes C series, VW Passat + Opel Insignia, за който, чета само хубави отзиви.
  Други марки които също ни впечатлиха бяха Шкода Октавия и Киа Сее’д.

  Поздрави
  vde

 22. Благодаря за поздрава! Чудво ми е защо такава добра кола, е всеки път пренебрегната. Дори от производителите на Фиат. Гледат все да пробутат новия Фиат 500, който определено не ми харесва.
  Пращам ти още едно сайтче http://fiatpanda.ru/ , а на Биляна препоръчвам да отвори връзката Шопинг!

 23. Хубаво, че си включил пандата на метан, но как не ти излезнаха сметките не разбирам? Вярно е, че метан може да няма в Гърция и Алпите и е неприложим там, но в БГ го има и разхода излиза поне на половина на този с бензин, т.е. би трябвало за пандата да е да кажем 25-30к лв макс! Забележи на Дачия логан ако и слжиш метан (3к) или дори газ(1.5к), според мен ще пребиеш статистиката и ще дръпнат яко напред.
  А защо старите коли не се класират?? Земи една малолитражна Корола примерно за 10к и и сложи метан или газ и ще пребиеш класацията, пък и без да слагаш, старите коли не горят много повече от новите, но са доста по-евтини => примерно на 60% от цената, вчрно е че не можеш да сметнеш разходите за ремонти, но пък каското е по-малко спрямо нови и се компенсира.

 24. Слагам коя да е Лада и цялата класация цъфва. Може и Москвич даже. Колата си я издържам с жълти стотинки. Разходът на бензин е малко по-голям, да. И не е „евро 129“ стандарт. Но реално автомобилът ми вече НЕ е разход който усещам. Не се притеснявам от счупено „каквото и да е“. И живея евтино и щастливо. Без електронно барче за кафе, без „имобилайзер“, аларма и други „екстри“, които очевидно трябва да плащам…

 25. Хубавичка е табличката. И не е съвсем коректно да се коментира. Разбирам че някой имат определен афинитет към немската техника, но това не значи че няма и други производители. По-горе срещнах коментар за това как най-комфортни били швабите. Явно човека не се е качвал на Ситроен. Има и други не коректни коментари – като че дизела на запад бил по-евтин от бензина. Е няма такова нещо. Поне в Англия, Франция и Италия цените са почти същите като у нас.
  И в крайна сметка това каква кола караш зависи от нуждите ти. Баща ми кара едно Рено 5 от 85-та 1,6 GTD дето харчи 5 в смесен цикъл и като вземе да паркира из града винаги полудявам. А поддръжката – няма. Има едно платно на нафтовата помпа дето го сменя на 2-3 години дето струва 40 ст. Аз от своя страна имам 2 деца и пълен комплект баби и дядовци. Повечето без коли и книжки. А и село си имам. Та нямам шанс за малка кола. Та с моя 7-ситър (един 10 годишен Форд Галакси) виждам голям зор из центъра. Постоянно минавам край разни теснички за паркиране места. Но и аз не бих карал бензин. Най-малкото защото същото нещо гори 13-15 на сто ако не е дизел. А сега на нафта на държи около 5,8 смесено.
  Вчера реших че ми е ред за нова кола. Отново 7 месна. Гледах Форд; Мицубиши; Рено и Ситроен. Е това последното направо ме разби. 40 бона с данъка за кола на която мога дори да и взема ДДС-то и която харчи 4.5/5.3/6.7 си е супер. Японските подобни горят поне +1 а немските возят като талиги, а и пак горят повече.
  Та цялото това писане не струва и стотинка ако на човека, дето го чете не са такива интересите.

 26. Определено интересна класация, но не бих казала – полезна -:(
  Автомобилите, които са разгледани, са за осмокласници, а не за сериозни хора. С нито един от тези не може да се пътува по-далеч от Перник, да не говорим за Гърция, Алпите и пр…., а пък за 4-те места е меко казано смешно.
  Както и да е, благодаря за интересния подход и реда на мисли. Ако подобна схема се сътвори за двуместни автомобили от среден клас (~~Пежо 207, не че съм особен любител на френските коли, но от личен опит с Пежо 206 1.4 HDI с 30000 км за 1 година пропътувани в Европа и абсолютната констатация, че това е градска кола) определено ще има мн. голяма полза и благодарност! И то заслужена! Успех и безаварийно шофиране :)))

 27. За вас не знам, но аз мога със всяка от тези коли да отида и до Гърция, и до Алпите. Не казвам, че са идеалното превозно средство за дълги разстояния, но чак пък да не са за сериозни хора…

 28. Какъв е смисъла ,бе бате от тия сметки ………ами вземи да сметнеш и колко хляб ще изядеш през живота си ! Пълни глупости!!!!

 29. Аз съм жена на 58 с мъж с гръбначни проблеми/трудно се навежда/ и син аутист. Коя кола освен Дачиа Логан има подобни габарити и е достатъчно атрактивна като цена

 30. Ами автомобили като Hyundai или Toyota са доста по-широки от Дачия 🙂 Разходи се по автосалоните и виж за какво става въпрос.

 31. Браво! Поздравления! Много добра статия (основно като визуално представяне). Супер за старанието и отделеното време! Продължавай все така!

 32. CNG сметнато при разход 6 кг. на 100 км. за 300 000 км. =30 420 лв. при цена на метана 1.69 лв.

 33. Всичко е много добре направено,но искам да се обърне внимание,че тези автомобили които са в класацията не са коли и никога няма да бъдат!!!
  Те са само едни градски фотьоили.Те нямат никаква функционалност за хора на възраст различна от 18 или 78години.
  Поздрави.

 34. да ви кажа аман от разбирачи,всяка година пътувам с жена ми чехия-българия и обратно с поло 2002г.има си всички екстри разхода е 5.5 бензин сложих му темпомат и сега пее и върви какви разходи и глупости само се сменя масло и се кара просто не се чупи ако караш нормално

 35. Привет,

  в тази класация си заслужава да поставите пежо от по-големия клас: 307sw, 308sw, 1.6hdi (6+1) – цената и на ново и на старо върното от лизинг е много конкурентна, а трябва да споделя, че разхода е изключително малък (зависи от шофьора). Най-често извънградско 4.0-4.2, моя мъж го е докарвал и 3.6

 36. Здравейте пичаги.Класацията може би е представена коректно…с фокус към малките коли.Проблемът е,че ,,те,, не са ,,оптималното,, решение за ,,семеен автомобил,,…казвам го от опит… и то не с кво да е а с вечния отличник на класа VW Polo.На всичкото отгоре един чудесно балансиран автомобил като например VW Golf 2.0TDI може да предложи и по-нисък разход на гориво от Фабиа 1.2тди наред с другите предимства.Тъй че на въпроса ,,коя кола излиза най-евтино,, аз не бих отговорил еднозначно.

 37. Аз да ви кажа карам Корса 1.0 2000г. И съм много доволен. Нисък разход на гориво. Като залепена е на пътя. С два комплекта гуми 13 ми карат по 6-7. Но общия недостатък на колите с малък двигател е че при по дълъг път се ограничаваш около 110км в час. Първия час може да караш със 130, Не знам при другите марки коли как е. Относно ремонт, Веднъж се къса верига смених тогава клапан , бутало и вал, сменил съм и дебитомера от него зависи колата дали да върви като пушка. Много съм доволен от колата. Карал съм я с различни масла, Маннол, GM, Валволине от скъпото, даже сега съм на Репсол синтетика. GM не ми харесва по шумен става двигателя. Замислял съм се и аз, ако се повреди сериозно каква кола да си взема. Дали Дачия чисто нова или Корса около 2010г, заглеждах и Меривите. Все пак да е нещо на което частите да не са скъпи в случай на ремонт. Седмично предимно въртя около 200км предимно градско, а месечно извънградското ми е около 500км. Лятно време недостатък е липсата на климатик. Но от скромното ми познание за коли си мисля за двигател около 1,2 или 1,4 при покупка на друг автомобил но бензинов, за да може и на газ евентуално да се кара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.