Книги за родители и бебета

Книги за отглеждане бебета има много и голяма част от тях са толкова дебели, че могат да бъдат използвани както за четиво, така и за самоотбрана… Предлагаме ви две книжки, които НЕ са такива. Съдържат цялата ви необходима информация, в кратък и стегнат вид, систематизирано. Ето ги и тях:

Ето я и книжката за отглеждане на бебета по предложения на Биляна:

Дневникът на мама

изд. Римембранд ЕООД

 • Книжката съдържа най-важната информация за отглеждане на малки деца (от новородени бебета до тригодишни дечица). Застъпени са любопитни и така необходимите теми за младите майки (и за бабите, които вече са позабравили всичко) като „подготовка и кърмене“, „къпане и тоалет“, „масаж и гимнастика“(с илюстрации), „имунизации“, „захранване“, „никнене на зъбчетата“, „основни принципи и техники за закаляване“ и др.
 • На 8 стр. ще намерите „схема на развитие“ на детето от 1 месец до 3 години с характерните за всяка възраст фази на растеж.
 • Много полезни са и справочните таблици, в които можете да попъвате основните грижи за рожбата ви и/или изследвания, лечение и промените, настъпващи у вашето дете.
 • Разпространява се безплатно в болнични заведения, медицински центрове и педиатрични кабинети. Аз лично си взех моята книжка от болница „Вита“ в София. Ако искате да си  получите книжката директно вкъщи ще трябва да заплатите 5 лв. за доставката до дома. Повече информация тук: http://www.facebook.com/group.php?gid=59710323392

Какво ми харесва: всичко е събрано на едно място, съветите са полезни, има много таблици и упътвания.

Какво не ми харесва: разпространението нещо куца, няма го в големите АГ болници в София; има много реклами в книжката (някои обаче са полезни, защото са таргетирани към млади майки).

Полезен съвет от книжката: Когато къпете детето, проверявайте водата с лакът, а не с длан… Бебето усеща водата с тялото си така, както вие бихте я усетили с лакът (стр. 54)

Любимата книжка за отглеждане на бебета на Петър:

Бебето: ръководство за употреба

изд. Вакон

Признавам си, че когато си купя техника (хладилник, пералня, телевизор или устройство за стерилизиране на бурканчета с кърма), рядко ползвам ръководството, поне докато нещо не се прецака и не съм опитал всички други възможности (след което ръководството пък ти е напълно безполезно в 99% от случаите)… При бебетата обаче не е така – нещата при тях просто не бива да се прецакват!

Всеки технически обременен родител (бил той програмист, системен администратор, инженер, специалист по поддръжката, преводач на технически ръководства или телевизионен техник) страшно ще се изкефи на тази книжка… (идеален подарък, между другото) Всичко е с точни и ясни схеми, бебето се нарича „модел“, систематезирано по глави, с типичния „технически“ стил, но все пак запазвайки основното…

Пример от книгата: Бебето – диаграма и списък на частите

Главата: средната обиколка на главата за всички модели е 35 см. За нормална се смята обиколката между 32-37 см.; Коса: при раждането е налична само при част от моделите. Цветът варира.; Фонтанели: Фонтанелите са две дупки в черепа на бебето, където костите не са сраснали. Никога не употребявайте натиск върху тях! Те трябва да укрепнат до първата една година (или скоро след това)…

И така, с ясни схемички получавате основни инструкции относно къпане, инсталиране на памперс, активиране на режим „спане“, измерване на температура, създаване на комплект за първа помощ и т. н.

Какво ми харесва: много близка до технически ръководства книжка; ясни последователни стъпки за дейностите, свързани с бебето; прости и ясни схеми с прокрадващ се инженерен хумор… Книгата се препоръчва от „Денят е прекрасен!“ и може да се намери във всички големи книжарници. Издателство: www.vakon-bg.com

Какво не ми харесва: преводът не е перфектен, много от нещата са валидни за САЩ, но не и за България (например имунизациите), някои понятия звучат странно и хуморът се е изгубил при превода (например „доставчик на услуги на бебета = педиатър“), цената (16 лв.).

Полезен съвет от книжката: 1. Ако кърмите и все още не произвеждате достатъчно мляко за бебето, опитайте се да увеличите броя на храненията. Колкото повече биват стимулирани гърдите, толкова повече мляко ще произвеждат.

2. Ако след разходка бебето заспи, при възможност оставете го да си доспи в количката.

Още няколко вече изпитани четива:

 • Анастасия Лира – „За едно щастливо начало“, Care Direct S.A. www.caredirect.com (разпространява се безплатно), дадоха ни я в родилното заедно с още няколко брошурки „Вашето бебе“, „Препоръки за здравословно хранене“ и доста рекламни материали…
 • д-р Бенджамин Спок – „Грижи за бебето и детето“, издава се от няколко издателства, вечна „класика“ в отглеждане на бебета;
 • форума на БГ Мама – неведнъж сме се възхищавали на знанието, събрано в този сайт, който скоро може да стане конкуренция на Gооgle.

И най-важното…

Каквото и да пише в книгите, вие най-добре си знаете как да си гледате детето, според вашите усещания и разбирания. Не забравяйте, че природата си знае работата и не се предоверявайте на която и да е книга… Примерно, ако в една книга пише (а то си пише), че идеалната температура за детето е 22 градуса, едва ли ще е добра идея да го вкарате буквално на студ, ако навън е било 36 градуса…

7 мнения за “Книги за родители и бебета”

 1. А сега ако кажеш, че в книгата пише как се прави Cron job за автоматизиране на поддръжка на „моделите“…

 2. Според мен децата заспиват още по време на разходката.

 3. Аз ползвах предимно двете книги на Лоранс Перну и тази на д-р Спок за отглеждането на двете ни момчета. Не съм сигурна дали Перну сега се преиздава, но Спок го виждам непрекъснато. Книгата на френцузойката дълго време ми беше настолна и заради полезните практически съвети за къпанитео, кърменето, игрите, таблиците и още куп неща, и заради азбучния справочник за болестите и най-добрите медицински грижи („майката – медицинска сестра“) за бебето и малкото дете. Тези съвети и насоки за действие ми даваха определено спокойствие и сигурност, че постъпвам правилно. А да не изпадат в паника родителите е от особена важност в повечето стресиращи ситуации!

 4. Ние отглеждаме нашето диване* със съветите на Трейси Хог (Tracy Hogg). Трейси ни даде безенни съвети как да се държим и как да разчитаме на различните настроения на нашето отроче. Не е сбъркала нито веднъж и на момнти ни се струваше, че все едно сина ни е буквално изваден от книгата.
  Ще си позволя да цитирам Трейси „Няма грешни книги за отглеждане на деца, но ако ще ползвате една книга ползвайте нея, а не пробвайте от всички всико“
  За мен и съпругата ми съветите които прочетохме бяха безценни – ако имате желание, прочетете я.

  http://judyoz.com/media/ccp0/prodlg/baby-whisperer.jpg
  http://www.judyoz.com/ccp0-prodshow/secrets-of-the-baby-whisperer-tracy-hogg-new-book-sleep-problems-parenting-bestseller-.html

  п.п. не знам дали я има на Български, не съм я търсил.

  * под думата „Диване“ визирам най-готиното активно момче което искахме :_)

 5. А шишето на снимката в каква връзка е 🙂

 6. С уважение към някои доста полезни неща, които публикувате, но д-р Спок е доста противоречив и най-актуалните тенденции в родителството общо взето го отричат. Примерно, съветите на Спок са в разрез със съветите на д-р Сиърс, който е автор на Книга за бебето (The Baby Book), която в момента е издадена и на български и е чудесна книга.
  Caredirect, от които сте получили книжката в родилното (и подаръците) са събирачи на лични данни и не питайте какво правят после с данните ви – имаше тема в друг блог по този въпрос. С книгата не съм запозната, но определено съм против събирането на лични данни от хора, които на практика обикновено не съзнават, че техните данни и данните на детето им, биват събирани и използвани за най-разнообразни цели (и продавани, разбира се).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *