Конкурси, определени от броя гласове

Вильо ми сподели за нещо за своя приятел Ивайло Тончев, което го тормози…

Ивайло Тончев се занимава с графичен и интериорен дизайн – похвално.

Whirlpool са организирали дизайнерски конкурс – похвално.

Ивайло Тончев решава да се включи в конкурса и се блъска с часове, даже дни над проекта си, разработва го, добавя го… и тук идва проблемът!

Тъпото е, че както много подобни конкурси, победителят се определя от броя гласове, вместо от жури. От SEO гледна точка, това е добре за компанията, защото докарва много посещения на сайта.

От гледна точка на качеството на конкурса обаче е пълна скръб…

Този проект например към момента има над 2000 гласа:

Същевременно проектът на Ивайло Тончев има под 100 гласа:

Оставям ви сами да прецените доколко качеството на изпълнение на двата проекта отговаря на броя гласове.

Нищо ново под слънцето, ще кажете…

Ясно е, че принципът е тъп, да не говорим, че и софтуерът на сайта е зле написан и позволява гласуване от едно и също IP след изчистване на кеша.

Не ми е проблем да напиша една автоматизация, която за броени минути да докара гласовете до 6-цифрено число… Но не това е начинът!

А и момчето, което е вложило толкова усилия в проекта си (както и много други участници) би искало да победи честно, а не по „втория“ начин… Да, вие може да гласувате за неговия проект или пък за нечий друг (в никакъв случай не твърдя, че неговият е най-добрият, но бърз поглед на останалите проекти показва, че определено е поне в топ 10%). Лошото е, че дори и 1000 души да гласуват за този проект, те няма да са достатъчни в случая. Та… как да обясним на Whirlpool, а и на другите големи компании, захванали се със „сериозни“ конкурси, че ефектът от подобно оценяване е по-скоро негативен и удря имиджа на компанията?

Броят гласувания (без значение дали със SMS, по Интернет или с вдигнати гласове) е свързан винаги с нечестно оценяване, базирано на изкривени резултати, брой приятели, хакерство и връзкарщина). Проблемът го има на Евровизия, какво остава за конкурса на Whirlpool, за който научих едва днес?

Някой да има идея какво може да се промени при подобни конкурси?

14 мнения за “Конкурси, определени от броя гласове”

 1. Май нищо не може да се промени, докато на първи план е печалбата на сайта, а не реалната оценка. Мисля, че е добре да се пише на организаторите, да се нулират гласовете и да прецени жури кои проекти заслужават. Може и да не стане, но пък може да се вслушат в гласа на народа.

 2. Нарисувай на MS Paint една маса и един стол, ама дори не изпозлвай прави линии, ами рисувай само с четката, и после го публикувай под псвевдоним и направи автоматизацията, за да спечелиш няколко милиона гласа 😀

 3. Здравейте г-н Събев,

  Ценим високо труда на всички участници. Подкрепяме казаното от Вас по-горе и сме оптимизирали системата за гласуване по начин, който е по-труден за автоматизиране. Днес следобед ще обновим системата.
  Разбира се, че във всеки конкурс има участници, които нечестно спекулират. Заради това сме предвидили жури от трима независими архитекта – Радина Гешева, Таня Глебова и Александрина Ненкова, както и представител от наша страна, за да е обективна наградата.
  Целта на онлайн гласуването е единствено да се определи любимец на публиката.
  Успех!

 4. „Класиране и жури:
  Всички проекти, които отговарят на изискванията на конкурса, ще бъдат качени на сайта за отворено гласуване от потребители и едновременно с това оценявани от жури от независими архитекти и дизайнери.

  Фаворитът от онлайн гласуването и фаворитът на журито ще се борят за голямата награда от 5000 лв. на Whirlpool. Представители на компанията ще изберат един от двата проекта.“

  Това е извадка от условията – т.е. Има един фаворит на публиката и един на журито – от тях се избира един от Whirlpool.

  В момента тече преработка на системата на гласуване и всички тези безумни гласове ще бъдат премахнати.

 5. Писах на Whirlpool Bulgaria и както виждате, веднага получих отговор, което ме впечатли наистина приятно… Изглежда, че все пак има светлина в тунела!

 6. Мили хора, знаете ли, че под 1% от българите разполагат с помещение, което може да бъде прежалено за трапезария и кухня в подобни размери (говоря за втория вариант)?! еми кво се чудите за 2000-те гласа – повечето народ живее в малки кибритени кутийки и го устройва първия вариант …

 7. Сега… не че се заяждам, ама защо портфолиото на Вильо е счупено?
  Предлагам ви той да си възстанови web.html и product.html и тогава да разпространявате сайта – между другото ми е интересно какво има там…. Но ми се струва доста непрофесионално баш на портфолиото….

  Иначе за кухнята – верно е фрапантно как невзрачната кухня е набрала гласове…. (явно как), но аз лично не бих гласувала за нещо толкова футуристично… Предполагам whirpool не ме смятат за таргет? хм…. бих се замислила, ако това им е лицето 🙂

 8. Whirlpool Bulgaria, въпреки че сте се постарали, все още не сте избегнали проблема с така нареченaтa от Петър „Автоматизация“.

 9. А в момента гласовете за този проект са 60?!?!?!?!

 10. За съжаление или не, вота отново беше манипулиран въпреки обещанията за подобряване на системата за гласуване от страна на организаторите последвано от повторно изтриване на натрупаните гласове. Съжалението ми идва от факта, че едно добро като идея събитие се превърна в пълен фарс и донесе само негативизъм и огорчение сред участниците. Подобни конкурси в цял свят обединяват и дават шанс за изява на млади и талантливи дизайнери, сплотяват гилдии, създават имидж – тук целта според мен беше чисто и просто компанията да си направи реклама на техен гръб и да ги обиди, създавайки толкова нелепа система за гласуване. Защото за мен това е което се случи – Whirlpool България подцениха и не отдадоха заслуженото уважение към участниците в конкурса си, с което ги направиха съсучастници в този фарс…
  Обидно ми е да чувам за пореден път изрази като ‘Българска му работа’ и подобни, защото това не е българска компания и не знам как гледат на това събитие собствениците на една такава голяма в световен мащаб корпорация….едва ли това е пъвия организиран от тяхна страна конкурс….изводите може да си ги направи всеки, вината да си я понесе виновника.

 11. Истината е, че има два начина да се направи система за гласуване:
  1. Бърз, евтин и несигурен
  2. Малко по-времеемък, по-скъп, но по-сигурен.

  Бързам да кажа, че под евтин/скъп имам предвид малко/много усилия от страна на разработчика, защото не е рядкост фирмата да вземе пари като за разработване на скъпа система за гласуване и да я направи по „евтин“ начин. Колко пари са дали Whirlpool не знам и не искам да знам, но мисля, че е ясно кой от начините е имплементиран.

  По-лошото е друго – не е само при Whirlpool. Има много случаи, в които компаниите искат да направят нещо добро (защото съм сигурен, че идеята на този конкурс в крайна сметка е да се мотивират млади таланти да създадат нещо хубаво)… и всички са прецакани от некадърно написан софтуер!

  Както и на много други места, така и в софтуера е добре големите компании да си наемат консултанти, които да са на тяхна страна при оформяне на поръчка и технически изисквания на договора… но действителността за съжаление е много по-сложна, така че разбирам и едната, и другата страна.

  На Whirlpool бих казал само, че инициативата е наистина хубава и техническите проблеми не бива да ги отказват…

 12. Много просто – като се въведат правила със закон, както за живо, така и за телефонно, по gsm и др. начини и то организацията да изключвасубективния фактор при броенето на гласовете, да има постоянна видимост на движението на гласовете и крайния резултат! Естествено всичко това подплатено със солидни санкции, независимо за президент ли гласуваме, или за най-мека тоялетна хартия. така ще спрат и всевъзможните кампаниии и ин-лайн игри за щяло и нещяло!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.