Вържи агнето за Гергьовден!

Ето една задача, която научих от колегите ми и, признавам си, не успях да реша… Ситуацията е следната:

Имате пасище с формата на полукръг с радиус 5 метра, няколко колчета и две въжета, всяко с дължина 10 метра. Взели сте си и Гергьовско агънце (Animalia Chordata Mammalia Artiodactyla Bovidae Caprinae Ovis Aries Gergiovdens), което има нужда да си пасе спокойно и да достига абсолютно всеки сантиметър от тучната ви полукръгла ливада.

За съжаление, навсякъде около ливадата съседът ви е боднал зелки и в името на добросъседските взаимоотношения не трябва да допускате агънцето да изпасе съседските зелки.

Накратко, въпросът е как да вържете агнето с въжетата така, че да достига всяка част от ливадата, без да ходи при зелките на съседа.

Можете да напишете отговора си в коментар или пък да ми изпратите картинка на познатия ви е-mail psabev кльомба gmail точка com.

Преди това, някои уточнения „от кол и въже“, както се казва:

 • Приемаме, че въжето, което отива за връзване на възли, примки, джувки, крака, опашки и колчета е пренебрежимо малко като дължина.
 • Приемаме, че няколко колчета е число между 2 и 7.
 • Приемаме, че каквито и огради от колчета и въжета да правите, агнето може спокойно да ги прескочи – заложете на връзването на агнето, а не на ограждането на терена.

Успех и весел празник!

8 мнения за “Вържи агнето за Гергьовден!”

 1. Мерси за задачката. Мисля, че имам решение. Пратих ти имейл.
  Съдбата на агнето остава неясна …
  Приятно прекарване на Гергьовден!

 2. Ето го моето решение с 3 колчета:
  Бодваме 2 колчета всяко на 5 метра на север от двата „края“ на поляната (да ги наречем А и B) и опъваме едното въже между тях. Третото колче (нека е C) забождаме в центъра на полукръга. Единия край на второто въже връзваме за C, точно на в средата (на 5 метра от двата края) завръзваме агънцето, а с другия края на въжето правим бримка около първото въже – така, че бримката да може да се движи напред назад.

  Готово!

  Сега агънцето не може да отиде на повече от 5 метра колчето C, защото второто въже го държи и в същото време не може да отиде по на юг от южната граница на поляната защото второто въже с другият си край е завързано за първото въже (това което е опънато м/у А и B). Е, разбира се трябва да забучим 2 колчета в чуждата поляна, но пак по добре от колкото да оставим агнето да изяде зелките 🙂

 3. С тази задача направо ме върна в трети клас…
  Връзваш агнето с две въжета – първото за колче в центъра на полукръга, с радиус 5м – което го ограничава от това да пасе само в кръг с радиус 5м около колчето.
  Второ, между две колчета опъваш второто 10-метрово въже в права линия и ги поставяш по допирателната на полукръга, успоредна на правата, която го реже.

  сложно стана… дишай!

  За това въже връзавш „на халка“ останалите 5м въже, така че агнето да може да придвижва второто въже по първото. Така си го ограничил в 10-метрова ивица с ширина 5 м.

  Понеже е ограничено в две площи едновременно, сега агнето може да се движи само в сечението на тези площи – а именно желания пролукръг :).

 4. Получих доста отговори и всички бяха правилни (макар че двама души ми изпратиха файлове koza.jpg – ????). Наистина решението е да се прокара права линия с едното въже като допирателна към перпендикулярния радиус на окръжността, а другото да се завърже на три места: колче в центъра на окръжността, подвижна примка към другото въже и към агнето точно на половината, ето по този начин:

  http://www.peter.and.bilyana.net/wp-content/uploads/2010/05/agne-otg.jpg

  Друг, много по-икономичен вариант, предложен от Димитър Чолаков (dch37) е правата линия с първото въже да се опъне на разстояние 2.5 метра, като на агнето се разрешава да ходи 2.5 метра нагоре и надолу, така че ви остават цели 5 метра излишък.

  Останалите правилно отговорили са Марта, Пац, Сашо, Марин, Борис Попхристов и Венци Кунев.

 5. mi ne znam zashto s „koza“ tazi zadacha po-lesno ia reshih… stranno naistina 🙂

 6. икономичния вариант е само с 2.5м излишък май, а на агнето ще му се налага да прескача опънатото въже и току-виж се е обесило

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.