Как да си поръчате пържола, ако ходите в САЩ или Великобритания

Ако сте във Великобритания или САЩ и си поръчате пържола в заведение, във всяко себеуважаващо се място от кварталното барче до най-изискания ресторант ще ви попитат колко изпечена искате пържолата, която обикновено е телешка (beef)… Свинската (pork) и пилешката (chicken) са по-малко популярни.

Общоприетите възможни отговори са шест, ако не броим напълно сурова пържола (raw). И така, ето ги и основните варианти:

Blue Rare – тази степен на изпичане означава практически сурова и студена отвътре пържола, като външната част е съвсем леко запечена. Приготвянето на пържолата по този начин, често отнема най-много време, тъй като се налага вътрешността на пържолата да се затопли допълнително. За нашите стандарти подобно приготовление си е направо сурова пържола, всъщност дори по техните тази пържола е далеч от съвършенството, тъй като месото е твърде жилаво и трудно за преглъщане. Този начин на приготвяне е известен и с други имена – seared, very rare, blood rare, bloody as hell, black and blue, Pitssburgh rare или просто blue. „Пече“ се на 46 градуса.

Rare – по българските стандарти това все още си е сурова пържола. Изпичането се прави до такава степен, че външността е сиво-кафява, а вътрешната част – червена и леко затоплена. Сивата коричка е около 25% от пържолата, т.е. 75% от месото си е практически неизпечено. За много от хората в САЩ и Великобритания това е най-добрата степен на изпичане, тъй като пържолата остава изключително сочна.  Температурата на изпичане е 52 градуса по стандарт.

Medium rare – Съотношението между външната сиво-кафява и вътрешната червена част на пържолата е 50 на 50. Очаквайте да ви поднесат точно толкова изпечена пържола, ако не кажете изрично нещо друго. Тоест, medium rare е именно опцията по подразбиране. За хората, които са на принципа „В Рим като римляните“, препоръчвам именно подобна степен на изпичане. Пече се на 55 градуса.

Medium – Кървавочервена част в пържолата вече липсва, а съотношението на добре изпечена външна част към розова вътрешна част е 75% към 25%. За местните тази пържола вече е леко суха, докато за българските стандарти е леко недоизпечена. Препоръчителната температура на изпичане е 60 градуса.

Medium well – На повечето места в България сервират именно толкова изпечена пържола, тоест medium well съвпада точно с балканската представа за добре изпечена пържола. Тя е кафява отвън, а отвътре е сива със съвсем лек розов оттенък. За американци и британци е леко попрепечена, но за нас си е направо перфектна. Ако не си падате по експерименти, това е вашата степен на изпичане. Пече се на 65 градуса по стандарт.

Well done – Тази пържола е добре изпечена и практически няма розови оттенъци, отвън е кафява, а отвътре – изцяло сива. Много българи биха я харесали именно така, по-препечена, докато за повечето американци и британци това си е чиста загуба на ценен материал… Идеалната температура за приготвяне е 75 градуса.

Всички нации се съгласяват, че оттук нататък пържолата е прекалено изпечена и суха (overcooked).

Не знам за вас, но аз лично огладнях…

8 мнения за “Как да си поръчате пържола, ако ходите в САЩ или Великобритания”

  1. Ценна информация. Лятото бях на бизнес вечеря (баааааааси колко важно звучи!) в един стекхаус, но всички си поръчаха месото по един и същи начин, който не ми прозвуча да е особено изпечен, така че като дойде моят ред се наложи да се поизчервя и да си кажа, че искам да ми е добре изпечена пържолата. Което, като се замисля, се оказа безсмислено, защото същата вечер ядох и карпачо, което си беше напълно сурово телешко, нарязано на много рънко, с лимонов сок, който да убие поне малко от гадините, които се навъждат по повърхността преди да го изядеш, с подправки и разни интересни кашкавали. Много приятно. А принципно съм гнуслив.
    Преди година пък на интервю за работа ми се „наложи“ да ям принцеса с кайма, ама сурова. С пресен лук отгоре, чер пипер и обилно количество сол. Това беше първият ми път, когато ядох сурово месо. Беше супер вкусно, макар първата хапка да ми отне 3 минути взиране в лицата на другите, ядящи същото, за да събера кураж.

  2. Забрави да споменеш Extremely Raw: такава пържола се сервира лаеща и гледаща злобно.

  3. Много приятна публикация, поздравления.

  4. 🙂 Добре че мама тъкмо приготвя пържоли, защото съвсем огладнях! Хубав пост, аз я харесвам добре препечена отвън, но и сочна отвътре май само на мама пържолите са такива (от тези дето съм опитвала на други места и заведения :))

  5. Само едно малко пояснение. Има малка разлика между Black and blue и Pittsburgh. При Black and blue се използва т. нар. blackened seasoning , микс от подправки, който не знам как се превежда на български. При Pittsburgh може да се поръча как искаш пържолата да е изпечена от вътре Rare или Medium rare, а от вън има препечена коричка. А колкото до pork и chicken идват само well done в САЩ, защото от няколко години имат приет закон, според който не може да се сервира undercooked meat(несготвено месо), поради страх от болести.
    Иначе е доста интересно и полезно. 🙂

  6. Температурата на приготвяне е доста по-висока(като изключим метода“су вид“)!Това което пишете ,може би е вътрешната температура на месото след приготвяне?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *