One Tree Hill и Ajabez – два свята, [ποне] два фена :)

С Биляна имаме любим сериал – One Tree Hill. И любима група – Ajabez.

Ако сте добре запознати и с двете, значи сте като нас.

Ако сте чували Аявис, но не знаете за One Tree Hill, гледайте сериала и съм почти сигурен, че след първите 3-4 серии ще се зарибите.

Ако сте чували или виждали само сериала, сигурен съм, че музиката на Аявис ще ви грабне и ще ви докосне по онзи специфичен начин.

Ако пък не знаете нито за едното от двете, позволете ми да ви разкажа накратко.

One Tree Hill е тийнейджърски сериал от САЩ, в който се разказва за историята на двама братя и взаимотношенията им с приятели, гаджета, родители, проблемите им… Сериалът е пълен с музика, баскетбол, постоянна динамика и обрати.

Аявис е българска група, чието име произхожда от А-Явис, като обратното на библейския герой Явис (обратното на скръб и нещастие). Музиката и поведението им доста се различава от това на много изпълнители: ако отидете на техен концерт, определено ще се почувствате уютно, ще се радвате на лъчезарните младежи и ще се наслаждавате на умелото преплитане на стилове…

Дотук – няма много общо, нали?

Но в момента, в който влязохме в Sofia Live Club и видяхме китарите на сцената се почувствахме точно като в популярното заведение от „Трий Хил“. И изведнъж приликите станаха много. И ще ви покажа визуално поне пет.

Прилика 1. Героите в One Tree Hill са група готини, талантливи младежи. Ajabez – също.

Прилика 2. Действието в One Tree Hill започва от местната гимназия в Три Хил.

Аявис започват като училищна група в 21 СОУ „Хр. Ботев“, гр. София.

Прилика 3. Пейтън (една от главните героини) събира средства и създава аудио албум, наречен „Friends with benefits“, като част от приходите се даряват за борба срещу рака на гърдата.

Аявис създават първия си албум със средства на приятели (очаква се албумът да излезе тази година) и е наречен „Made by Friends“. Групата активно се занимава с подпомагането на хората от Уганда, Африка и с проблемите на младежите в големите градове, като част от приходите ще бъдат дарени за тази кауза.

Прилика 4. Заведението в Три Хил се казва „Трик“ и често там пеят известни групи. И атмосферата е невероятна – нямам предвид барът и меката мебел… Просто когато чуеш изпълнението на Гавин Дегроу „I don’t wanna be“, няма как да не се изкефиш.

Заведението, в коетo Аявис пяха се казва „София Лайф Клуб“ и често там пеят известни групи. И атмосферата е невероятна – нямам предвид барът и меката мебел… Просто когато чуеш Мишо да започне с „Hello, how are you, my name is Stranger…“ няма как да  не настръхнеш.

Прилика 5. И в One Tree Hill, и в музиката на Аявис се преплитат хип-хоп, рок, реге и какви ли още не стилове. Във всеки епизод на Три Хил има надъхващи цитати, казани най-често от главния герой Лукас. На всеки концерт на Аявис фронтменът Мишо казва неща, които те докосват по дълбок и неповторим начин…

Да… и Три Хил, и Аявис ме докосват по един особен, приятен и невидим начин.

И сериалът, и бендът успяват да вдъхнат кураж и надежда на младежите, да ги надъхат в объркания им тийнейджърски живот.

Но приликите май са дотук.

One Tree Hill е направен с много пари, за да се изкарат още повече пари. Аявис (засега) събират средствата за издаване на албума си от приятели и то не с комерсиална цел, а за благотворителност.

Обожавам да слушам отчетливия английски на актьорите, но родното „Дъм-дъм-дъръдъ-дъм“ вече трети ден звучи в главата ми и ме кара да се радвам, че има такава група в България.

Дайте да си го кажем – Три Хил е измислено място. Американците са си създали герои като Лукас и Пейтън, дали са милиони за сценаристи, музиканти, изпълнители, актьори… за да докоснат младежите по онзи невидим начин. Аявис го правят другояче – просто са си те: истински, неподправени, обичащи и даващи музика и надежда!

Искам и аз да им дам нещо… капчица популярност, за да можете и вие да бъдете докоснати от Аявис.

Ще завърша с цитат от One Tree Hill:

Три Хил е само място някъде в света. Може би прилича много на вашия свят. Може би изобщо не прилича. Но, ако погледнете по-отблизо, може да видите някой като вас. Някой, който се опитва да открие пътя си. Някой, който се опитва да открие мястото си. Някой, който се опитва да открие себе си. Понякога е по-лесно да се чувстваш сякаш си единствения на този свят, който се бори, който е обезсърчен, недоволен или едва свързва двата края. Това чувство е лъжа. Но ако поспреш, ако намериш кураж да се бориш всеки следващ ден, някой или нещо ще те намери и ще оправи всичко. Защото на всички ни е необходима помощ понякога. Някой да ни помогне да чуем музиката в света, да ни напомни, че нещата няма винаги да са такива. Този някой е някъде там. И този някой ще ви открие…

8 мнения за “One Tree Hill и Ajabez – два свята, [ποне] два фена :)”

 1. Любимият ми цитат от сериала е:“At this moment there are 6470818671 people in the world, some are running scared, some are coming home, some tell lies to make it through the day, others are just not facing the truth, some are evil men at war with good, and some are good struggling with evil, sixs billion people in the world, six billion souls, and sometimes, all you need is one“

 2. За групата не знам, но сериалът какъвто го описваш започна да зачезва след 4-ти сезон, а пък в 7-ми напараво умря. Напъват се хората, ама вече правят съвсем различен филм, много близо до баналната съпунка и нищо общо с гимназията. По пътя, който са поели, ще го докарат до вечния сериал.

 3. Maria, и на мен това ми е един от любимите цитати от сериала.

  gamar, нормално е да има развитие на гериоите. Все пак не може да са вечните гимназисти. Относно 7-ми сезон съм напълно съгласна с теб – много е трудно и направо си е мъка да се постигне ефектът от предишните сезони, след като ти липсват двама от главните герои.

 4. 🙂 И двете неща наистина ми харесват. Даже ми се иска да си направят турне и да пообиколят малко градовете. Бих отишла с удоволствие на техен концерт. За жалост просто още нямам път към София ;). А и надали ще уцеля момента, когато имат изява. Но пък си ги слушам вкъщи и това Hello my name is Stranger… Много ми харесва! А за сериала.. Пешо предполагам се сещаш че ти ме зариби с два епизода и след това изгледах 13 епизода за една вечер… иииии продължавам да го гледам с голямо удоволствие!

 5. @Малкото Миме: Планираме турне наесен, след промоцията на първия ни албум. Ти откъде си – да знаем да включим града в списъка! 🙂

 6. Аз съм голяма фенка на сериала и сега ме накарахте да се поразровя и да потърся тази група 😉
  Винаги съм искала аз и приятелите ми да си имаме такова местенце, на което да ходим в края на деня, местенце като „Трик“, но защо пък да не открием групата, която ще привнесе тази атмосфера.

  Аз също обожавам цитата, който Мария е поднесла, но искам да ви поздравя и с фразата, която лично мен ме вдъхновява и зарежда на 100%

  Лукас за Брук:
  „She was fiercely independant. Brooke Davis. Brilliant, and beautiful, and brave. In 2 years she had grown more than anyone I had ever known. Brooke Davis is going to change the world someday. And I’m not sure she even knows it.“

  Поздрави!
  Йо. В.

 7. Извинявам се за този пост 🙂
  Пепииии да се обадиш, чу ли!!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *