Записки по българската чалга през отминалия век

Съвет: За да се насладите максимално на поста, съветвам ви да кликвате върху отделните линкове. Постът би бил прекалено претоварен, ако бях включил всички избрани песни като клипове… А върлите чалга-фенове да си осигурят и място за танцуване!

Преди всичко, ще започна с това, че никога не съм бил фен на поп-фолка. Израстнах с песните на Deep Purple, Scorpions, Сигнал, Щурците, Васил Найденов, Тангра, Metallica, Iron Maiden… но покрай тях неизбежно вървяха и балканските чака-рака ритми. Вчера с Биляна си говорехме за старите парчета, смешните видеоклипове и тайната ми компилация „150 златни чалга хита за блек-метълисти“…

И днес, почти 20 години след първите чалги, се замислих да направя мини-антология на чалгите от отминалия век. Веднага се уговаряме, че няма как да включа всички и всичко – по-скоро идеята ми е да ви припомня 90-те и времената, в които живеехме тогава. Но преди това…

Предисторията

И така, как се появи чалгата в България? Предполагам, че първите наченки започват в началото на 80-те. Кой каквото ще да казва, но за мен Тодор Колев е един от главните виновници – помните ли „Камион ме блъсна„, „Сто кила ракия„, „Черно море„… Бил съм на две годинки, когато съм слушал тези плочи. Определено повлияха и съседите ни (и особено Лепа Брена, но това е друга тема). Като пример ще дам Хисарския поп с „Дай си сърцето“ (от гръцки) и Мустафа Чаушев с „А ти си ме чакала“ (от сръбски):

По мое лично мнение обаче първата баш най-истинска чалга е „Камъните падат“ на Андон Събев (1988 г.)

А ето в какви времена живяхме и какви песни слушахме до края на XX век…

1991 г.

По света: Приключва войната в Персийския залив

У нас: Създава се групировката „ВИС“. Дъвките-цигари и турските дъвки „Турбо“ с картинки току-що са изместили доскоро единствените на пазара български дъвки „Идеал“.

Поп-фолкът в България: Компанията „Пайнер“ е току-що създадена. Тони Дачева започва с оркестър „Кристал“ от гр. Ямбол. Една от най-известните песни по това време е „Звезди ли искаш да ти свалям“. На концерти е модерно да се ходи по анцуг:

1992 г.

По света: Югославия се разпада, Бил Клинтън става президент на САЩ.

У нас: В България се появява Ефир 2 и вече има две телевизионни програми! Всички българи мечтаят за западна кола, но малцина имат.

Поп-фолкът в България: Бум на дискотеките! Анцузите са изместени от дънки и раздърпани тениски и карирани ризи. Появява се култовият хит на Тошко Тодоров – „Радка Пиратка“:

1993 г.

По света: НАСА изстрелва совалка, която да поправи телескопа „Хъбъл“.

У нас: Появява се първото комерсиално забавно предаване “Супершоу Невада”, първият американски комедиен сериал („Алф“), първите сапунки („Пътеводна светлина“ и „Докато свят светува“), както и „Доктор Куин – лечителката“.

Поп-фолкът в България: Почти няма изпълнители, които да издават албуми на грамофонни плочи, особено пък сред чалга-изпълнителите всичко излиза на аудио касети. Все още почти всички певици са част от някой оркестър и повечето пеят в кръчми. Типичен пример – Нели Николова (а.к.а. Нелина) и Еми Стамболова с формация „Фаворит“ и песни като „Има ли Господ“:

1994 г.

По света: Сърбия удря Сараево, Руснаците атакуват Чечня, САЩ изпраща военна сила в Персийския залив.

У нас: България е четвърта на световното първенство по футбол. Нищо друго няма значение.

Поп-фолкът в България: Първото голямо раздвижване в поп-фолка започва. Ку-ку издават албума „Рома ТВ“ и парчето „Sweet Chalga in time„. Всяка българска дама мечтае да кара „Тико“ и Тони Дачева прави песен за това. Дори и малките деца знаят за борчетата и мутрите. За голяма част от мъжете девизът „секс, наркотици и рокендрол“ се превръща в „пиене, пари и мацки“, както пее Илиян Михов в песента си „Баровец„. Абсолютният хит на годината обаче става „Тигре, Тигре“ на Попа и Белите шишарки:

1995 г.

По света: Космонавтът Валери Поляков се завръща след година и половина, прекарана в Космоса. Създаден е езикът за програмиране Java.

У нас: Появяват се апаратите и фонокартите на Булфон и Бетком, всеки българин мечтае да има мобилен телефон.

Поп-фолкът в България: Стотици българи са измамени от финансови пирамиди. Володя Стоянов прохожда в поп-фолка с песента „Пирамиди-фараони„. Глория е прилапана от „Пайнер“ и от местна русенска певица се превръща в най-популярната поп-фолк изпълнителка. Авторската й песен „Оставете ме на мира“ се пее от всяка тийнейджърка:

1996 г.

По света: Талибаните превземат Кабул, столицата на Афганистан. САЩ напада Ирак.

У нас: Средната заплата в България е под 50 долара. 15 български банки фалират.

Поп-фолкът в България: Всички българи следят курса на долара и германската марка. Сашка Васева записва хита си „Левовете в марки„. Момиченцата са луди по прическа „Чоки“, клинове и вафла „Серената“, възпята от Руси Русев в песента му „На бургаската гара“. Западните коли навлизат все повече в България, като „Мерцедес“ е най-желаната марка – Нелина записва „Бял мерцедес“:

1997 г.

По света: Принцеса Даяна загива в автокатастрофа. Майка Тереза умира.  За първи път са направени близки снимки от повърхността на Марс.

У нас: Магазините са празни, портфейлите – също. Започват улични протести, които довеждат до смяна на правителството, въвежда се и валутен борд.

Поп-фолкът в България: Нещата от 1996 г. не се променят особено в чалга-културата. Хората продължават да пеят за коли (Цветелина – „100 мерцедеса“, Слави Трифонов – „Едно ферари с цвят червен„) и пари (Симпатяги – „За милиони няма закони„). Световното по футбол във Франция наближава, българите са с големи очаквания и Кали пуска култовата „4-4-2“ (всъщност, оттогава България няма реален футболен успех, може би именно заради песента):

1998 г.

По света: На пазара се пуска хапчето „Виагра“. Появява се „Google“.

У нас: България дава въздушен коридор на НАТО за бомбардировките над Белград.

Поп-фолкът в България: Обстановката в България леко се поуспокоява, а пазарът е буквално залят от чалга-изпълнители. Появяват се и подразделения на чалгата – пълни чалга кретении тип „Мъни, мъни“ на Кондьо, „Рибна фиеста“ на Валдес (а.к.а. „И ловец съм, и рибар съм“) или направо цигании (навлизането на Софи Маринова със „Стари рани„), както и т. нар. стил „чалга за тийнейджърки“, обикновено изпълняван от цицорести какички за радост и на татковците. Типичен пример от последната категория са „Да, да, да“ на ДесиСлава и „Огън момиче“ на Камелия:

1999 г.

По света: Направен е първият околосветски полет с въздушен балон. Световното население достига 6 милиарда души.

У нас: Подписан е меморандум с Европейската комисия за сроковете за извеждане от експлоатация на блокове в АЕЦ Козлодуй, разрушен е и Мавзолеят на Георги Димитров.

Поп-фолкът в България: Устремното разрастване на поп-фолка в България продължава. Въдят се нови и нови изпълнители. Появяват  се Кати с „Волна пеперуда“ и Азис с „Напипай го„. Кретениите тип „Педагогическа поема“ (а.к.а. „Три по три равно на девет“) на формация „Ромски перли“ отстъпват за сметка на цицорестите каки. Поп-фолкът става най-популярният жанр в България и определено е доходоносен. Започват да се появят сравнително професионални клипове с компютърна обработка, какъвто е „Палаво око“ на Весела например:

2000 г.

По света: Масова психоза, че всички компютри ще блокират през новата година. Появява се болестта „Луда крава“. Човешкият геном е успешно дешифриран.

У нас: Европейският парламент гласува резолюция Румъния и България да бъдат извадени от т.нар. негативен визов списък.

Поп-фолкът в България: Пиковият момент за българския поп-фолк. Темите за пари, коли, мадами и мобифони се поизчерпват, но продължават да се експлоатират от ентусиасти като новопоявилия се Милко Калайджиев („GSM„). Най-много песни обаче започват да се пишат за любов, изневери, човешки взаимоотношения – от Руслан Мъйнов („Що така, бе, Миме„) до навлизането на Ивана на поп-фолк сцената с песента „100 патрона„. Темата за предстоящото свободно пътуване в Европа също е силно експонирана (естествено, готините коли, жени, корупцията и далаверите присъстват). Два примера: Кали – „Шенген“ и Лия – „Митничарю“:

XXI век

Постепенно жанрът „поп-фолк“ отстъпи място на идващата в България „рап-вълна“. Естествено, появиха се много нови парчета, но ако говорим за тях, ще го направим, когато станат достатъчно стари, т.е. на над 10 години. Аз се замислих за друго…

Осъзнавайки или не, моето поколение и това на родителите ми израстнахме в периода на прехода, с всичките му положителни и отрицателни страни. Но като се замисля, че само преди 10-20 години не можеше да напускаш България без виза, а и да вземеш виза, един сандвич с кола в германско заведение бяха половин заплата; като се замисля, че дъвките „Идеал“ дълго време бяха единствените тук, нямаше „Метро“, „Кауфланд“, „Билла“, „Практикер“, „Бриколаж – само кварталния супер-маркет с етикети, лепнати директно върху сиренето; като се замисля, че всеки, осмелил се да започне собствен бизнес го „застраховаха“ по бързата процедура, а да караш „Голф 2“ пета употреба си беше признак на висок статус; като се замисля, че нямаше кабелна телевизия, климатици, Интернет, лаптопи, молове, 3D кино, DVD, плазмени телевизори, китайски ресторанти, софийско метро, телевизионни реклами (освен „Пурлан“ и „Куку-руку“) и мобилни телефони; като се замисля, че апаратите бяха с лента, а дискетите (тогава – 5,25″) се перфорираха, за да може да се ползват и от другата страна; като се замисля колко много неща се промениха в света и особено в България през последните 20 години…

Да, днес имаме много проблеми. И все пак, мисля, че трябва да осъзнаем колко по-добре живеем отпреди.

И определено трябва да благодарим на родителите си, които са направили невъзможното, за да оцелеем живи, здрави, нахранени и образовани в тези смутни времена…

А чалгата, макар и да не е любимият ми жанр, е един много добър индикатор за това, което се е случило в последните години през погледа на обикновения човек. И поне в това отношение ми дава подозрително точна представа какво ще е, когато четем блоговете си след 10-20 години…

49 мнения за “Записки по българската чалга през отминалия век”

 1. Много си се потрудил за това описание. Наистина ме върна доста години назад и колко е било грозно 😀

 2. Пешо, забравяш ‘Едно Ферари с цвят червен’. Беше голям хит през 97-ма. 😀

 3. Добавих го специално за теб… За съжаление, няма как да включа всички култови парчета от онова време, а пък и не е това идеята.

 4. Ех, аз като дете на демокрацията и чалгата наистина като прочетох поста си спомних доста от детството си (не че още не съм дете ((Нямам 20 все още!!! :D))), но тогава си беше забавление да крещим люлеещи се на люлките модерните тогава чалга-песни. Ивана ми беше любимка, а Глория пяхме в автобусите, когато отивахме на екскурзии! Лееле беше си забавление 🙂 Наистина прекрасен пост! Но пък се радвам че Мимето ми даде диск с рокаджийски песни, които дадоха приноса си към дооформянето на личността ми! 🙂 А и мама не ми даваше много много да гледам „Планета Пайнер“, защото „се затъпявало“ 😀 20 години с 200000000 неща които сега ни карат да се чувстваме по-добре! Благодарим за прехода!

 5. Една малка корекциика: Радка пиратка излезе пред 94 – спомням си го като … по ред причини

 6. E, mnogo spomeni izpluvat. Nyama chovek ot pokolenieto na prehoda, kojto da ne si e pripyaval pone edna ot tezi pesni 🙂

 7. 1991 г.

  Българските дъвки „Идеал“ вече не са единствените на пазара – появяват се турските „Турбо“ с картинки!

  извини ме, но Турбо дъвките са доста от преди тази дата на пазара. check yr facts, dude …

 8. 🙂 Започнах малко скептично да чета, знаеш, че никога не ме е вълнувала особено много тази тема.. И все пак на третата година вече ме хвана. Наистина много спомени:) Нали не сме остаряли? Нали все още имаме повече мечти, отколкото спомени?

 9. Statiata e prekrasna !
  Ako se vurnem o6te malko po-nazad, 6te si spomnim 4ernite dunkovi kojeni yaketa -vnos ot Surbia i duvkite s forma na cigara, pak ottam. Tezi duvki, kakto i tsvetni snimki na zapadni pop i rok- izpalniteli niakoga se prodavaha po strelbi6tata za basnoslovnite 2-3 leva, ako ne me luje savsem pametta…
  Surbite togava patuvaha svobodno na Zapad…
  Ina4e za Todor Kolev i Hisarskia pop si napulno prav ! Dvoynata dalgosvire6ta plo4a na Todor Kolev ot 1985-a e kultovo proizvedenie na Balkanton i sadurja dosta stoynostni pesni, mejdu drugoto. V onezi godini (85-a-87-a) biah v kazarmata i dokato edni ot nas kufeehme na platsa ve4er pod zvucite na Final Countdown na Europe, drugi vurtiaha na kasetki „Day si sarceto …“ na Hisarskia pop, taka 4e vkusovete vinagi sa bili razli4ni…
  O6te vednaj pozdravlenia za hubavata statia !

 10. И аз зачетох страницата доста скиптично ма ме израдва . Не съм точното дете на прехода защото съм 95 , обаче доста от всичко това ми говори много . Спомням си колко беше модерно да пееме Ивана и Милко в пясъчника в детската градина . изнасяхме си концерти . Спомних си и времето в което мама и тати живееха безгрижен живот на разноските на техните мама и таати и всяка вечер ме мъкнеха на кръчма и не беше радо шишарката , лепа брена , слави трифоноф , радка пиратка и тн . Все пак обаче повече израстнах с Deep Purple , Metallica , Nirvana , Black Sabbat и до ден днешен тях слушам . Наистина колко много се промени всичко…..

 11. МНГО, МОНОГО, МНОГО Неточности!!!

 12. Радка пиратка излезе пред 96!!! турските „Турбо“ 80-Te!!! първият американски комедиен сериал („Алф“) 87- 88Ma…!!!

 13. ….. zabrawil si neustoimia hit HACKER CHALGA…….. ako se raztarsia iz diskowete mo#e da go nameria :).. li pone nachlna wersia…..

  no towa e po-skoro primer za reakciata na mladite po nego wreme 🙂

 14. Чудесна статия!

  Поздравления за систематичното описание на епохата на нашето израстване. Наистина световните и българските събития са представени на базата на абсурдна основа за сравнение.

  Но пък чалга примерите идеално се вписват в българската история, колкото и тя да не се вписва в световната!

 15. Поздравления:)Подобрих си чалга културата:)някои песни съм ги пропуснала през годинките:)Сетих се, че бях ходила на една кръчма във Варна и като изпяха Стари рани всички много се накефихме:) Чалга чалга ама са си песните на нашето време и винаги могат да ти стоплят душата:)

 16. Епа как ги измисли Петре тия дати не знам ; ))
  96-та САЩ нападат Ирак? WTF!
  И аз лично се сещам за сладоледажийница с лика на Алф до пионерския лагер в Равда 🙂
  Да на говори пък за чалга датите ;))

 17. Много критики за датите, но не всички са основателни.
  Радка Пиратка наистина се е появила през 92-а, а не през 94-та или 96-та. Вижте тук: http://www.telemaniac.com/of-radka и тук: http://www.slusham.com/13834
  Колкото до Алф, вижте сами сайта на БНТ и ще се уверите, че е 93-та: http://50.bnt.bg/article-146
  САЩ наистина напада Ирак след предупреждение, точно на 2 септември 1996, както пише тук: http://www.infoplease.com/ipa/A0192189.html (и на още много други места).
  Единственото, което няма как да определя точно е кога дъвките „Турбо“ са влезли на пазара. Сега като се замисля, аз също дъвках първото си „Турбо“ в трети клас, т.е. някъде към 1989 г. Все пак, няма как да знаем кой какво е внасял тогава. Ето защо ще направя малка корекция за това.
  А песни като „Хиляди слънца“ на Орхан Мурад и „Мой ангеле“ на Сашо Роман просто не ми се вписват на 100% в графа „чалга“.
  В заключение, опитвам се да съм максимално точен, но не винаги е напълно възможно – все пак благодаря, че отделихте време да коментирате датите и не спирайте да поставяте всичко под съмнение 🙂

 18. Dawki turbo… imam mnogo iasni spomeni kak si razmeniahme kolite oshte w parwi klas.. nai-kasno wtori.. koeto shte znachi, che 1989 shte gi e imalo weche 🙂

 19. И аз ще подкрепя, че Алф го имаше 87-88-ма, и не по-късно от 1990-та даваха и семейство Флинстоун, инспектор Инч Хай, Фрагълите и Ръкспин. Бил съм втори клас през 88-ма и такива са спомените ми.

 20. Феноменът „Радка Пиратка“ излезе пролетта/лятото на 96та, тогава бях 1ви курс студент и живеех в 50ти блок в Студ. град и от 51ви ебаваха мамата на целия район с тая песен, иначе може да е измислена в някоя квартална кръчма и 88ма. В чалгата от 90те имаше страшно много енергия и голяма част от изпълнителите просто изразяваха себе си, после стана бизнес, а малко по-късно порно бизнес. За съжаление всички песни минаха под общия знаменател чалга, а да се сравнява „Бедни и Богати“ на Тони Дачева с Доко Доко на Кондьо е престъпление.

 21. За дъвките Турбо първият ми спомен е от зимата на 89. Точно бях започнал 3-ти клас. В голямото междучасие едно момче дойде и ни показа коя кола му се е паднала. Спомням си, че тогава беше рядкост да намериш колите с номера под 100. Егаси колко трудно беше да сдъвчеш дъвката тогава.
  Относно първата българска чалга не видях никъде да пише за Кака Дора (с дупето си пленява всички хора) – не е ли тя една от първите!?

 22. Браво , че си се потрудил. Въпреки, че съм анти-чалга фен считам, че статията е чудесна. А за дъвките „Турбо“ мисля, че няма нужда от коментар. Най-яките дъвки за тогавашните времена.

 23. Може да е грозена историята на чалгата, може да сме работили за един сандвич в германско заведение, но това беше моята малдост. Искам да ме върнат в онези времена. Тогава живеех с мисълта, че всичко ми предстои. Сега за мен всичко е минало, само десетина години още имам до пенсия. И днес чалгата пак си е грозна, но дизайнерски изпипана. Много хора си живеят още с анцузите и мобифоните, политиците са си все същите неграмотници. Единственото което се е променило е стила с който ни поднасят всичката тази пошлост. Поне през 90-те всичко беше неподправено и не пипнато от медийни специалисти.

 24. Petyr, BRAVO za truda, koito si si napravil da ni vyrne6 v blizkoto minalo ;)))) To4nite dati ne sa ot osobeno zna4enie.Nai-vajnoto e da pomnim v kakvo vreme sme jivqli. Golqm kupon si zaformihme na tvoqta strani4ka:)))) Nostalgiq po mladostta…… Blagodarq!

 25. Уникален мат’риал, това трябва да учат децата ни в училище, а не някакви пробити остаряли неща, това вече е история!

 26. Някои от заглавията сред филмовата програма са „Тиун Пийкс”, “Пътеводна светлина”, “Докато свят светува”, „Алф”, както и “Доктор Куин – лечителката”. Къде тука видя,че „Алф„ е пуснат по това време за първи път. Информирай се по добре……

 27. И несъмнено чалгата се превърна в „поп фолк“, и помеждо другото са пропуснати парчета на Слави Трифонов нали и той с разни червени мерцедеси и трактори изкарва пари от тази музика.

 28. Тоя младеж бая се е пообъркал. Ефир 2 под името Втора програма съществува от началото на 70-те, аз като дете съм си събирала колички от дъвки Турбо (сиреч в края на 70-те), първата истинска сапунка по която ронеха сълзи и сополи домакините се появи през 80-те и беше „Робинята Изаура“, веднага след нея цъфна „Завръщане в Рая“ (което беше повече мелодрама, както и „Гулденбургови“), „Алф“ също го даваха още през 80-те (моя любим серайл тогава беше „Седморката на Блейк“ ехаааа). А като студентка в СОфия съм говорила с фонокарта още през 88-ма (в телефонната палата имаше само тоя тип автомати). Така че хич не ме интересува какво пише по сайтовете – аз спомените си ги пазя.
  Колкото до Тодор Колев, това си беше пародия и бъзик (не ви ли прави впечетление, че човекът е в роля там). А чалгата че си е простотия спор няма. И си мисля, че ако по времето на соц-а маститите културтрегери не преследваха тоя вид субкултура, досега щеше да е само и единствено в кръчмите, където й е мястото.

 29. Между другото добра статия и ме върна във времето когато и аз се подвизавах на местната рок сцена и по малко извън пределите на Благоевградски окръг. Понеже съм малко по- голям/STAR/ си спомням, че през 80 и 81г. даваха и други интересни филми като „Богат беден“ и да допълня че втора телевизионна програма я има много отдавна. По нея вървеше студио Х. А много преди когато и аз бях малък пък нашите РОДИТЕЛИ се захласхваха по сериала „Семейство Форсайтови“. По принцип не обичам да се връщам назад но благодаря, защото малко носталгия не е излишна

 30. Много добра статия 🙂 Искам все пак да отбележа и една смислена чалга песен (може би единствената с някакъв смисъл). Песента се казва „Карам си Трабанта“ на Коста Марков. Излиза ако не се лъжа 1998 година (точно когато се създадоха бая кретенски песни). Така – припева е: Ех, жени, ех, жени, вашите очи гледат само в пари, мобифони и коли“. Това е много вярно. И до ден днешен е така (само дето мобифоните станаха GSM-и). Просто отбелязвам, че има и доста добри изпълнения. Още веднъж благодаря за статията 🙂

 31. Всичко това показва, че през изминалите 30 години, българският народ бавно, но сигурно е затъпявал с тези пошли песни. Изпростявал и деградирал. За това сега културата, възпитанието, етиката и моралът на българина е под всякаква критика. Дано да тръгнем вече в друга посока. Да дойдат времена, в които отново да можем да се похвалим, че сме културна, морална и цивилизована нация.

 32. Това с въздушния коридор за нападението над Сърбия, беше през 99-та, тогава се проведе операция „Съюзна сила“…иначе с изводите съм горе-долу съгласен! 😉

 33. Съжалявам че трябва да го кажа но авторът на тази страница за мен е откровен ПРОСТАК.

  Да, днес имаме много проблеми. И все пак, мисля, че трябва да осъзнаем колко по-добре живеем отпреди.

  Не се опитвай да вменяваш на хората че живеят по добре щом на теб ти е по добре.
  Искаш да кажеш ,че е по добре да живеем в бедна престъпна държава без никаква промишленост с изкуствена икономика (заробена) царстващощо беззаконие корупция е по добре (защото има кауфланд и била) от колкото да живеем в държава със силни закони ниска престъпност здрава икономика , развита промишленост и селско стопанство.
  А сега аз ще се опитам да разясня защо на господинът и на други като него им е по добре а на нормалните хора не.
  За това както самия автор каза виновна е чалгата.
  Той е нейн продукт и олицетворение.
  Сега по същество мисля да съкруша простака веднъж за винаги без да оставям съмнения в правотата си за да няма възможност да ми спори в бъдеще и хората да разберат защо сме на това дередже.
  Икономиката на една страна има сектори
  Първичният икономически сектор е сектор, който представлява добиването на суровини за преработване, като добиване на полезни изкопаеми, земеделие, дърводобив В него се отглеждат и добиват хранителни продукти и суровини, които се преработват в отраслите на вторичния сектор.
  Вторичен – взима изработеното от първичния сектор и произвежда завършени стоки, Този сектор се дели на лека и тежка индустрия.
  Третичният икономически сектор – в него се извършват услуги, задоволяващи потребностите на хората. Третичният сектор се развива успоредно с нарастването на националното богатство и жизнения стандарт на населението. С най-голямо значение са отраслите: транспорт, търговия, туризъм, образование, наука, комуникации и съобщения.

  Сега да обобщя – зашо стана така ,че за милиони нормални българи с образование животът се стъжни а за хора като Автора на блога (чиято визия издава близки родствени връзки с Бай-Ганьо Балкански)
  Както е видно в България след 90-те години усилено се разрушаваше вторичния и третичния сектор на икономиката и сега състоянието им е окаяно- бяха буквално разграбени 2000 действащи завода. (справка към 1989 година в бЪлгария има 2200 действащи завода)
  Цялото животновъдство у нас е ликвидирано- животинските продукти , които се произвеждат задоволяват едва 15 % от потреблението останалото е внос.
  Големите вериги магазини предлагат предимно вносни стоки , което довършва бавно , но сигурно и малкото останали предприятия от вторичния сектор у нас.
  Така връзката между първичния и третичния сектор е прекъсната и той съответно загива
  На практика единственият останал почти незасегнат сектор е ПЪРВИЧНИЯ
  Това е ДОБИВНАТА ПРОМИШЛЕНОСТ И ЗЪРНОДОБИВА
  техните суровини винаги ще намират пазар навън
  Нашите суровини се изнасят навън – там се преработват и биват отново внесени у нас като готови продукти , които ние купуваме с пари пратени от гастербайтерите , останали без работа у нас и емигрирали в чужбина.
  Това е типичен пример за колониална политика – ресурсите на страната се изнасят за без пари навън а тя тъне в мизерия.
  И тоя простак Автора ще ми говори че сега е по добре
  Бай-Ганьоооооо колко си прост само – ти си елементарен няма какво да ти тежи – как може да кажеш че сега е по добре като една трета от населението е емигрирала или загинала
  с тоя темп след 40 години няма да има България
  От такива мъдретци като теб никога няма да се оправим.

  Тия работи не може да ги решаваш докато си на маса в полупияно състояние да разсъждаваш.
  Има хора учили и завършили икономика
  Има институти
  Има БАН

  Но тях не ги оставят да управляват държавата такива като теб на които интереса им клати феса

 34. Стана така , че образованите и интелигентни хора като инженери , учители с почтени професии останаха без поминък.
  А простите и необразовани разни там комбайнери и трактористи кооператори излязоха напред , защото техния сектор е незасегнат.
  Това , което е било градено половин век беше съсипано за нула бройки и сега в този свят на постоянно съревнование сме безвъзвратно изостанали.
  Тия неща не могат да се възстановят за година , две.

 35. а за качеството на хранителните продукти и произхода им това е съвсем друга тема –

 36. Радка-та трябва да е някъде 96-то лето, че тогава влязох в казармата и я чух от моите нови приятели.

 37. Браво! Страхотна статия! Защо не я публикувате в Уики педия? Как успяхте да съберете и систематизирате това инфо?! Малко е невероятно и затова още веднъж – БРАВО! А „Радка пиратка“ се появи някъде през 87-ма или 88-ма. Помня, бях студентка и се чудехме, и забавлявахме с безумието й

 38. Поздрави и от мен за инфото! Обаче, „Радка пиратка“ е още „по-стара“ от 92-ра. Бях студентка в периода 1985-1990 г. Сега ми изглежда тъпо, но през 1988-1989 г. излизахме на дансинга, щом чуехме „Радка пиратка“. И много се надсмивахме един на друг, използвайки тази песен. Така че не я състарявайте, като я запращате чак през 90-те!

 39. Дъвките Турбо, бяха на пазара много преди 1990 година. Началото и средата на 80-те се появиха.

 40. всичко го описа в най-дребния детайл ,най ми липсват дъвките турбо

 41. Искам да поздравя автора на статията за нея.
  Малко ретро-носталгия от прехода, наистина.
  За съжаление, описанието ти и включените песни
  са просто пяна над океана от култова ретро чалга.
  Такива велики изпълнения има, че са сигурно 200+ песните
  аз отдавна съм казал, че за всяко нещо в живота има чалга направена. За любов ясно. За меркантилност, за бизнес, за секс, за бъзик, за казарма, за рожби, за сватби, за загуби, за работа, за тарикати, за балъци, за шефове, за работници, за майстори и за всичко всичко всичко под това небе.
  Но статията е приятен опит в областта.

  П.С> г-н комуниста Йорданов отгоре. господине каквато и глупост да напишете никой няма да излъжете с вашия гаден сив затворен комунистически строй. Опорките за образование и ниска престъпност са престъпно тъпи. Аз личн като дете всеки ден виждах ограбени деца, пребити деца, пребити юноши и хора дето крадат от държавното и 50-60 % мъртво пияни по рейсовете прибиращи се вкъщи. НЕ ИСКАМЕ ОБРАТНО ВАШИЯ КОМУНИЗЪМ ЗАДРЪЖТЕ СИ ГО И СИ ОТНЕСЕТЕ НА ЕДНО ДРУГО МЯСТО!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *