Черен влак се композира…

Като истински фен на БДЖ, преживял не една и две истории със славната железопътна компания, преди време пуснах играта „Познай гарата„. Сега започвам този пост с подобен въпрос:

Къде се намира този влак?

а)  Провадия, България

б)  Пирот, Сърбия

в)  Грац, Австрия

Който и отговорите по-горе да изберете, не сте познали… Истината е, че влакчето по-горе може да се намира в хола, в детската и дори на двора… Влакчето по-горе е макет с уникална детайлност, побира се върху маса за хранене и е производство на „Пико“ (PIKO Spielwaren GmbH). „Пико“ е една от най-известните фирми за влаков моделизъм и най-популярният им мащаб е 1:87.

Моделите

Произвеждат всякакви влакове – от парни влакове до свръхмодерни електрически:

Ако сте истински маниаци на БДЖ, може да си направите дори колекция с български влакове. Обърнете внимание на надписите, детайлността на купетата, седалките…

Ето една интересна колекция с макетни влакове на БДЖ

А ние продължаваме с…

Релсите

Релсите са изработени от сплави на никел и сребро и имат много добра електропроводимост (от тях се захранват влакчетата).

Те, както и всичко останало са изпипани до най-дребния детайл.

Дори отблизо, гледката е поразяваща:

Можете да ги видите на сайта на Пико (www.piko.de), където има и софтуер за проектиране на ж.п. линии. Така можете да си създадете от обикновено кръгче до сложна система от пресичащи се релси:

А най-брутално е ако направо обиколите градината или стаята с ж.п. линия, както ще видите по-долу.

Управление

За да пуснете влакчето си по релсите, ви трябва контролен пулт.

От „Пико“ предлагат куп дистанционни, контролни пултове и други джаджи, с които влакчетата ще се движат напред-назад, ще се изчакват, ще ту-туткат, а скоростта, стрелките и светлините ще се сменят…

Декор

Ако добавим и уникалния декор, картинката става наистина реалистична… Продават се десетки къщички, гари, фигурки… може да си купите дори купчина мини-тухли!

В крайна сметка се получават красиви пейзажи…

А когато всичко това се комбинира…

Нямам думи, затова вижте видео – като за начало, едно високоскоростно ICE3:

Продължаваме с един доста напреднал колекционер, който си има и звуков декодер:

Има и истински маниаци… ама ИСТИНСКИ!!!

Всички видеота, показани досега, са от влакчета, които са в помещения. Но моделчетата са толкова реалистични, че спокойно може да ги ползвате и навън. Дори в сняг, който според мащабите на „Пико“ би следвало да е около 1,5-2 метра:

Само внимавайте, малките влакчета често срещат препятствия, които няма как да се случат на големите им оригинали:

Всъщност, далеч не е необходимо да имате огромна колекция с декори и всякакви влакове, за да се забавлявате:

За финал – не исках този пост да изглежда като реклама, но наистина се зарибих…

Иначе освен „Пико“, има и други големи производители на макетни влакчета, като другите три от „великата четворка“ са „Мерклин“, „Флейшман“ и „Роко“. Някои модели и мащаби дори са съвместими с други!

Написах този пост за „Пико“, тъй като това са единствените влакчета, които видяхме в България. Адресът е София, Пиротска 9 („Малкият ЦУМ“), ет. 2. Сравних цените с тези в чужбина и… сравними са!

Моля колекционерите и феновете на миниатюрните влакчета да споделят информация в коментар, ако имат такава.

За край – едно важно уточнение – тези влакчета НЕ СА играчки. Дори най-евтините комплекти струват 200-300 лв. без декорите, така че ако ще ги купувате, препоръчвам ви да е на човек над 10 години. Всъщност, ако се чудите какво да вземете като подарък за съпруга си, баща си, порасналия си син… вземете им влакче 🙂

Каквото и да ви казват някои мъже за това колко са зрели, за някои неща никога няма да пораснем!

17 мнения за “Черен влак се композира…”

 1. И аз виаги съм им бил фен, обаче никога не съм имал достатъчно място, време, пари 🙁 Баси триъгълника.

  Иначе като малък имахме руски, огромни и недодялани влакчета, но пак се забавлявахме 🙂

 2. Chudesna e statiyata! Kato maluk imah mnogo vlakcheta, vsichki v semejstvoto mi misleha, che shte stana mashinist. Po cyal den pulzyah i karah vlakove 🙂 Kakvi li ne sa mi kupuvali! Tazi statiya me vurna mnogo nazad vuv vremeto! Hubavo vreme! Shte se zamislya za podoben podaruk!

 3. Всъщност мащабите на всички фирми са едни и същи и в това отношение са напълно съвместими. Разлики има в захранването на локомотивите и закачането на релсите. Мащабите са подбрани така, че съотношението между даден размер и следващия по големина да е като теснолинейка към нормална железница. Най-малкият мащаб е N, и в магазина на Пиротска могат да се намерят доста влакчета в него, следващия – ТТ, мащаб 1:120 май беше – е доста разпространен заради по-скромните нужди от пространство. НО е определено най-популярния размер, мащаб 1:87. Някога доста се занимавах, но и тогава бяха скъпи, а освен това ги нямаше.

  Управленията, които си показал, са за влакчета с цифрово управление, и при тях цените стават наистина много солени. Базови комплекти май струваха към 600 лева.

 4. Две неща само:
  1. Опитният БДЖ-юзър не може да се подлъже от първата снимка. Веднага схванах какво е 🙂
  2. Линковете долу ме върнаха към малко позабравени, но любими мои, твои постове 🙂

 5. Още един магазин в София имаше на ул. „Кирил и Методи“, почти до Лъвов Мост, но за съжаление го затвориха преди няколко месеца. Ако не се лъжа беше собственост на същата фирма като този в посока Овча Купел (в една пресечка на Борис III).
  Но този в малкия ЦУМ определено е с най-много стока.
  И, както обикновено, за да ни е гадно, в него работи един възпълничък човечец, който е готов да ви набие задето, видите ли, вие не оценявате какви ценности бил продавал (последния път когато ходих държа реч на жена ми и сина ми как инвестицията във влакчета била несравнимо по-добра от инвестицията в недвижим имот, ценни книжа и подобни дивотии, wtf??? ).
  ОК, съгласен съм че нещата са ценни, и затова винаги с кеф ходя там за да гледам витрините и да купя нещо, обаче…
  Стигнете дотам да се поинтересувате от издаване на касова бележка или пък не дай си боже да се опитате да му обясните, че имате право да върнете стоката в определен срок.
  Тогава внезапно ще се окаже, че ценната стока била внасяна незаконно (точните му думи бяха – всичко е нелегално) от този меценат и трябвало да платите ДДС (ако искате касов бон) или че не можело да се връщат стки втора употреба.
  Нищо против нямам магазина, нито пък искам да правя реклама на някой друг, но винаги с неудоволствие виждам този човек (а на щанда съм срещал и доста по-приятни хора).
  Иначе магазин за PIKO съм виждал във Виена – на три етажа всеки от които към 80 м2.
  Нещата са на съвсем различно ниво – и като асортимент и като обслужване и като цени.
  Май се увлякох, но PIKO е истински шедьовър, приятни забавления!

 6. @Василев, да, вярно е, че собственикът на магазина на Пико е доста неприятен и неуслужлив и убива всяко удоволствие от пазаруването в такъв магазин. Последният път, когато кодих до магазина на Каблешков, хората там бяха доста по-учтиви.

  Спомням си, когато като малък с нашите бяхме в Берлин (1981) – съвсем спокойно ме оставяха на етажа с влакчетата в техния ЦУМ и ходеха да си пазаруват по другите етажи. Просто не можеха да ме отлепят от там!

 7. здравейте,
  можете ли да ми кажете къде в България може човек да си купи влакчета Märklin

 8. Поздравления за страницата и желанието да се занимавате с моделни влакчета. Аз се запалих преди 35 години по тях и тогава имаше такива само от ГДР. Така се оборудвах с ТТ мащаба (1:120) и при ограничените пренаселени жилища си направих приличен плот (200х120) с доста линии, гари, къщи и „подвижен състав“. Превратностите на живота наложиха да го консервирам, но любовта ми към влакчетата остана и където съм бил из света, съм ходил да гледам функциониращи модели. Радостта ми беше голяма. И сега на стари години реших да си отворя и видя модел. Работи!!! И тръгнах по интернет да видя какво правят „колегите“. Попаднах на вас и благодаря!

 9. Аз имам доста модели от НО мащаб. Бащата ми ги носеше от Чехия, а други купувахме от тук.
  Напоследък съм купувал някой по евтини вагончета от Неприятният Откачалник в Малкият Цум на Пиротска.
  Обаче сега има голям избор и в Нета на по евтини влакчета в нета. Та скоро си купих два Класически локомотива и линии + стрелки + адаптер + два вагона за без пари. И то в добро състояние.
  Та Откачалника ми е близо до работата и ходех тези дни да гледам нещата му, но явно не му вървят ценностите и се е озлобил на максимум. Започна да ми прави забележка че съм му пипал витрините с пръсти и съм оставял петна.
  Също се заяде че съм идвал често и съм гледал. Този превъртя хора !!!

  Та му казах че няма да идвам повече и да го духа !!! Напълно луд !

  А веднъж като минавах по Пиротска и Откачалника релаксираше пред магазина ме заговори сам, познавайки ме от преди когато купувах някой неща от ценностите му.
  Та явно сега не си беше пил лекарствата и откачи лавинообразно !!! Мошеник с Откачалник.

  Нета и ОЛХ ще го срине този ЛУД !!! 🙂

 10. Имам доста модели от НО мащаб. Бащата ми ги носеше от Чехия, а други купувахме от тук.
  Напоследък съм купувал някой по евтини вагончета от Неприятният Откачалник в Малкият Цум на Пиротска.
  Обаче сега има голям избор и в Нета на по евтини влакчета в нета. Та скоро си купих два Класически локомотива и линии + стрелки + адаптер + два вагона за без пари. И то в добро състояние.
  Та Откачалника ми е близо до работата и ходех тези дни да гледам нещата му, но явно не му вървят ценностите и се е озлобил на максимум. Започна да ми прави забележка че съм му пипал витрините с пръсти и съм оставял петна.
  Също се заяде че съм идвал често и съм гледал. Този превъртя хора !!!

  Та му казах че няма да идвам повече и да го духа !!! Напълно луд !

  А веднъж като минавах по Пиротска и Откачалника релаксираше пред магазина ме заговори сам, познавайки ме от преди когато купувах някой неща от ценностите му.
  Та явно сега не си беше пил лекарствата и откачи лавинообразно !!! Мошеник с Откачалник.

  Нета и ОЛХ ще го срине този ЛУД !!! 🙂

 11. А знае ли някой къде и кога ще има някаде изложба.

 12. Добър ден.
  Предлагам за продажба влакчета ПИКО мащаб НО, подвижен състав, релси, стрелки, и др. Също аутобани на Ренбан пак от бившето ГДР. Доста са запазени. Бих искал да попаднат в добри ръце. Поостарях.

 13. За влакчетата и аутобаните от предходната обява, може да ми пишете на npmc@abv.bg
  Moni

 14. Черен влак се композира
  Музика: неизвестен композитор
  Текст: адаптация на д-р Стефко Баросов от Свищов

  Бляк трен се композишън
  бляк трен се композишън
  бляк трен се композишън
  Ленчеле фром Бургас то София.

  Ай ам гоинг то София
  Ай ам гоинг то София
  Ай ам гоинг то София Ленчеле
  бизнеса да ай лърня.

  Не налърних ай бизнеса
  не налърних ай бизнеса
  не налърних ай бизнеса Ленчеле
  най-налърних ай лавта.

  Че лавтъ е шугър нещо
  че лавтъ е шугър нещо
  че лавтъ е шугър нещо Ленчеле
  кой не лавър той донт ноу.

  Ах да ноу мойта мадър
  ах да ноу мойта мадър
  ах да ноу мойта мадър Ленчеле
  гроба уил ми изкопай.

  Енд на него ши уил райтинг
  енд на него ши уил райтинг
  енд на него ши уил райтинг Ленчеле
  тук почива май лавтъ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *