Аватар

Жанр: ъъъ… екологично-романтичен научно-фантастичен екшън-драма

IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0499549/  

Официален сайт: www.avatarmovie.com

Трейлър: на официалния сайт

Режисьор: Джеймс Камерън

В ролите: Сам Уортингтън, Зоуи Салдана, Сигорни Уивър, Стивън Ланг

Оценка: 10/10

Когато излязохме от киносалона (ако не и още в киното) след „Аватар“, знаехме, че ще пишем за него. Въпросът беше дали да пишем веднага, въодушевени, че „това е баааси якият филм, най-великият, най-готиният и т. н.“  или да оставим първото впечатление да поотлежи и да напишем малко по-зряло ревю.

Решихме да изчакаме. Нали и Джеймс Камерън е чакал 15 години от първата буква на сценария до първата прожекция на филма, за да може филмовата индустрия и технологиите да са в състояние да възпроизведат идеите на Камерън.

Чакането си е струвало – резултатът е потресаващ. Няма друг такъв филм…

Историята

Аспарух като че ли най-добре е обобщил на какво прилича историята, така че ще го цитираме дословно: Сюжетът на „Аватар“ е черпен с пълни шепи от “Светът се нарича дъбрава” на Урсула Ле Гуин, комиксите Timespirits на Marvel, „Танцуващият с вълци“ на Кевин Костнър и класическата история за Покахонтас. Плюс яко е черпено и оттук. Край на цитата.

Накратко, през 2154 г. хората са се развили достатъчно, за да могат да колонизират други планети, но определено са в енергийна криза. Изходът им е в планетата Пандора, където има ценен ресурс – минерал, наречен „Унобтаниум“.

Колонизирането на Пандора е свързано с разрушаване на невероятната природа, с което хората директно влизат във война с местните триметрови човеко-котки, наречени На`ви.

Ето защо хората създават хибридно същество (аватар) от ДНК-то на човек и на’ви, което се контролира от съзнанието на оператор-човек. Това става в специална криогенна камера, така че докато човекът спи, аватарът му е активен, а ако човекът се събуди, аватарът заспива…

Хората използват аватарите главно, за да се „сприятелят“ с На’ви и да постигнат дипломатично „изгонване“ на местните.

Джейк Съли (парализиран бивш морски пехотинец) е главният герой в историята и по случайност попада точно в центъра на събитията, сред местните и започва да се колебае дали трябва да помага на хората или на местните на’ви.

Спираме дотук с разказа – ако сте го гледали, вече знаете какво се случва, а ако не сте, ще ви оставим сами да научите интересната част от филма и неговия завършек.

Картина

Аватар се гледа на 3D !!! Точка по въпроса.

Да гледате двуизмерно този филм е все едно да правите тест-драйв на Ферари с не повече от 40 км/ч.

Най-голямата красота и новаторство във филма е именно атмосферата – озовавате се в един изцяло нов свят, с напълно различни растения и животни – невероятно реалистичен и в същото време – друг.

Актьорите хем са компютърно генерирани, хем изглеждат невероятно истински: всяка гънчица на лицето им, всяко разширяване на зеницата и потрепване на устната е хем извънземно, хем изглежда толкова човешко и естествено!

За да почувствате за какво се говори във филма, трябва да усетите уникалната атмосфера и природа на Пандора, а за да се случи това, трябва да гледате филма на 3D. Препоръчваме даже на IMAX, въпреки че от българска страна пак не са си свършили работата: субтитрите не са тримерни и от време на време развалят илюзията за това, че си в друг свят, но се свиква.

Музика

Музиката е писана от Джеймс Хорнър, който след това заявил, че това е най-трудният филм в живота му и работил неуморно от 4 сутринта до 10 вечерта в продължение на месеци. Саундтракът на филма („I See You“) се изпълнява от Леона Луис.

Технология

Три въпроса не ни дават мира и до ден днешен:

 1. След като могат да изградят цяло ново тяло с човешка и извънземна ДНК, как не могат да направят едни обикновени човешки крака за Съли?!
 2. Нейтири има ли зърна на гърдите в крайна сметка?!
 3. Как аджеба е направен толкова добре този филм?!?!

И имаме частичен отговор единствено на последния въпрос…

Както знаете, всяка секунда от филма съдържа 24 кадъра. А за всеки кадър са били нужни 47 часа, за да се рендира на супермощните компютри във филмовото студио, заедно с третия по мощност в света компютър.

Според шефът на студиото, обаче, трудната част е била не създаването на невероятната планета и обкръжаващия свят, а близките планове на актьорите. Всички, които са виждали филми с компютърно генерирани образи или пък са играли на някоя 3D-игра знаят, че липсват емоциите на актьорите.

Ето защо създават изцяло нова технология, която наричат „виртуална камера“.

Всъщност, малките точки, които виждате по лицата на на’ви се ползват за координатна система при създаването на виртуалните образи. Останалото можете да видите тук:

Между другото, ако още не сте гледали филма (или пък отидете отново), останете за финалните надписи… Ще се учудите, че вървят над 5 минути и всички имена вътре са „директор на…“, „главен…“, „ръководител…“ и т. н. Не можем дори да си представим колко души всъщност са взели пряко участие в направата на филма!

10 любопитни факта

 1. В оригиналния сценарий името на Нейтири е Цулейка, а на Джейк – Джош.
 2. Филмът се състои от 40% реални сцени и 60% компютърно генерирани.
 3. Целият актьорски екип прекарал известно време в горите и джунглите, точно в стил „Survivor“, за да почувства какво е да живееш сред природата. Зоуи Сандана дори била облечена в костюм на на’ви, за да свикне с фигурата на героя си.
 4. На’ви имат по четири пръста на ръцете и краката, а аватарите имат по пет.
 5. Сигорни Уивър носи тениска на Станфордския университет по време на филма. Актрисата е завършила именно там.
 6. Езикът на на’ви е бил създаден специално за филма от лингвиста Пол Фромър, така че да се произнася лесно, но да няма общо с нито един друг език по света. Езикът на на’ви съдържа около 500 думи.
 7. На тайски, „нави“ означава „пехотинец“ – точно какъвто е Съли във филма. На иврит пък означава „месия“.
 8. Ам-Гъл от „Властелинът на пръстените“ е един от главните виновници за „Аватар“. След като Камерън го видял, решил, че технологиите вече са готови да поемат технологичното предизвикателство на филма. Камерън дори назначил същата компания – новозеландската WETA Digital.
 9. Когато попитали Камерън, защо на’ви са сини, той отговорил „За да създам концептуален паралел между тях и традиционните източни представи за божественото, но най-вече защото обичам синия цвят“.
 10. Част от животните и превозните средства в „Аватар“ били създадени първо в едноименната игра на Ubisoft, а после – импортирани в самия филм.

За финал

Камерън всъщност подготвил сценарий за трилогия, като „Аватар“ е само първата част. Също така заявил, че ако „Аватар“ има успех, публиката може да очаква втора, а и трета част на филма. Естествено, доста хора са го помислили за луд, когато вложил около $237 млн. за филма. Е,  при над $2 500 000 000 приходи (най-високите приходи в историята на киното въобще), мисля, че отдавна е разбрал, че инвестицията си струва и че съвсем скоро ще дойдат „Аватар 2“ и „Аватар 3“.

А ние вече сме напълно подготвени за кастинг, в случай, че му трябват женени на’ви:

Препоръчваме ви да отидете и да гледате „Аватар“ с любим човек – половинката, или пък да заведете родителите си (както казахме, задължително на 3D и по възможност – на IMAX). Определено ще се впечатлят от технологията.

И внимавайте – билетите за хубавите места все още свършват няколко дни преди прожекцията, а опашките пред киното са дълги… Има защо.

25 мнения за “Аватар”

 1. За нас простосмъртните без три Д кино.. е невероятно дразнещо всичко да е в столицата… От седем мола поне един да е готов с Кино да му се невиди 🙁 иначе ако има кастинг и гласуване ще гласувам за вас – може да станете Най-добрата женена двойка в историята на киното 😉

 2. Абсолютно… Бях под въздействието му почти 4 дни след излизане от киносалона… и все още съм. Няма такъв филм – като сюжет и като смисъл… оставяме специалните ефекти настрана… не там е силата на този филм, и не там е силата на Джеймс Камерън. *bow*

 3. П. П. Това, с женените на`ви, направо ме разби! 😀 Супер сте!

 4. Здрасти,

  1. След като могат да изградят цяло ново тяло с човешка и извънземна ДНК, как не могат да направят едни обикновени човешки крака за Съли?!

  Отговор:
  Шефа на военните (не помня как се казва, гледах го преди доста време) – полковника/капитана, каза на Джейк, че ако се справи с мисията си ще му оправи краката 🙂

  😉 Лек ден

 5. Мда, обещаха му нови крака. Аватарите са доста скъпи, вероятно и процедурата за новите крака не е евтина, затова трябва помощ от висш военен с връзки.
  А за втория въпрос – вероятно има, иначе нямаше толкова старателно да ги крият 🙂 А и иначе не знам каква функция биха имали тези „подутини“ отпред.
  А мен още ме е яд на преводача за това „унобтаниум“…

 6. Продължавам да се озадачавам какво му харесвате на тоя плосък, дълъг, издишащ като сценарий, научна обосновка, актьорска играи диалози филм, ама вие си знаете 😀

 7. Прасунсен, остави ме да позная – не отиде на кино и го изтегли от торентите, нали?

 8. Напротив, набутах се да ида на кино и едва издържах до края 🙂 Не гледам филми от торенти.

 9. В такъв случай, не знам какво да кажа… Хората са с различен вкус, все пак.

 10. Tъкмо щях да питам само на мен ли този филм ми се струва като компютърна игра.

  За замисъла добре, но независимо от милионите, които са дали за ефекти, пак си личи че не са истински хора.
  И всички се прехласват да го хвалят колко е супер, какви пари са хвърлени там, колко невероятно е всичко, само и само още някой да отиде да го гледа. Май рекламата му е повече от колкото си заслужава.

 11. Ъъъъъ къде в България има истински IMAX? Питам защото това дето е в един Софийски МОЛ май си е чиста проба LieMAX. Филма съм го гледал там и в Арена(Dolby3D) (и на двете места централна позиция, 2-3 реда по-назад от центъра). За качество на картината все едно да сравняваш стара аналогова лента на „Ну Погоди“ с „Toy Story“ на DVD… Язък за големия екран. На него само косъмчетата от лентата бяха огромни. Не правя реклама на арена, но отидете гледайте го там и тогава препоръчвайте LieMAX-а(там и визуализацията на субтитрите си е 3D а не напечатана от леля Пена с правописни грешки).

 12. 🙂

  (Movie Theater | Pennsylvania, USA)

  Customer: “Hi, I would like 4 tickets for Avatar 3-D.”

  Me: “I’m sorry sir, we don’t have projectors capable of 3-D. We are showing Avatar in traditional 2-D. Is that alright?”

  Customer: “Oh, so no 3-D? Sure! Thanks for letting me know!”

  Me: “No problem sir. That will be $31.50.”

  (The customer pays for the 4 tickets.)

  Me: “Thank you very much. Enjoy your show!”

  Customer: “Thanks! Now where do we get our 2-D glasses?”

 13. Краси и Прасунсен, Петър ви го е казал, с други думи: там, имало, една приказка за товарищите, за цветовете, и за вкусовете.
  Личната ми позиция? Че всеки, който каже, че този филм е нищо особено, има нещо сбъркано в главния компютър.

 14. Само да допълня с едно местата, откъдето Камерън е черпил с пълни шепи идеи за филма си – анимационния сериал „Avatar: The Last Airbender“. Оттам най-вероятно е взел идеята за централното дърво и за свързаността на всичко живо 🙂 Не искам да кажа нищо лошо за новия „Аватар“ – филма е чудесен, просто допълнение за информация 🙂

  П.П. Анимационното сериалче също си го бива 🙂

 15. Ти хубаво споменаваш да го гледаме на 3D или IMAX, ама тука в Русе дори КИНО НЯМАМЕ ! Та какво да правим ние обикновените провинционалисти ?

  Нито 2012 можах да гледам на Кино, нито Avatar .. Пуста работа. Много ме е яд.

 16. @Biliana само защото някои хора нямат твоя (масов) вкус, не означава, че имат нещо сбъркано. За мене Сектор 9 беше в пъти по-хубав от Аватар (въпреки че и там екшъна е малко в повече), но разбира се за него не се вдига толкова шум, защото не са изсипани милиарди за промиване на мозъци. (А дори не ми се говори за смехотворните сравнения с Матрицата, които се въртяха насам-натам при излизането на филма)

  Всъщност, с въпроса си „Прасунсен, остави ме да позная – не отиде на кино и го изтегли от торентите, нали?“ Петър сам – съзнателно или не – подсказа, че в тоя филм няма друго, освен красиви картинки. Ако филмът имаше нещо повече от визия, и черно-бял да го гледаш, пак щеше да ти хареса.

  Но както каза Петър, въпрос на вкус. Да наричаш другите сбъркани затова, че вкусът им не съвпада с твоя, говори за проблеми в твоя главен компютър.

 17. И аз не съм сългасна, щото видиш ли не припадаме по филма, значи нещо не ни е наред. Ами явно просто мислим различно, но това не е причина да се обиждаме. Нали имаме право да изказваме мнение или могат да пишат само хора, които са съгласни с написаното от теб и Петър?

  Не ми разваляй моля те мнението, че блогът ви е хубав и заслужава да се чете.

 18. Май обърках Биляните, извинявам се за което, но това не променя горното ми мнение. Блога е готин за четене и мисля да продължавам да си изказвам мнението, дори понякога да не съм съгласна с написаното от авторите.

 19. Краси, понеже предполагам, че коментарът ти е към мен – Биляна Събева, ще ти кажа, че не съм единственото момиче с името Биляна (тук пишат коментари и други момичета с това име). Ще те помоля само преди да пишеш към някого, да се насочваш към точния човек, като предварително проверяваш кой свъщност е той. 🙂
  Аз също съм на мнение, че всеки има собствен вкус и ви благодаря, че го споделяте тук.

 20. Тази нещастна пародия на филм съвсем скоро ще бъде подобаващо оценена от световната общност и простаците, които сега харесват некадърно направения филм отново ще бъдат в небрано лозе – точно както им се случи, след като изпитаха срама от „Титаник“…
  А пдевдо-лежисьорчето Камерън със сигурност ще се навре в миша дупка!

 21. Резултати от анкетата:

  Гледахте ли Аватар?

  # Да (58%, 185 Votes)
  # Не, не мисля да го гледам (27%, 87 Votes)
  # Не, но ще го направя (15%, 49 Votes)

 22. Обикновенна любовна история, но съчетана със страхотни визулани ефекти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *