Нови поговорки и пословици

Като деца с класа ми често разменяхме буквички… Получаваха се интересни и звучни фрази: „задъждка пръс“, „мисело кляко“, „первен чипер“, „Мядо Драз“… Днес си спомних за това и се присетих за някои български поговорки и пословици, на които ако се разменят думите, се получават наистина интересни и не по-малко мъдри мисли. „Всяко време с нещото си“ например използвам от доста време. Ето още няколко примера:

Всеки гьол да си знае жабите. // За всеки човек е важно да знае къде принадлежи, но не по-малко важно е да знае и какво му принадлежи.

Вържи селото, да ти е мирен попът. // Има много хора, които се възползват от високото си положение в дадена йерархия на гърба на другите. Но има и хиляди скатавки, които „постоянно оцеляват, защото други срещу бурята стърчат“.

Голяма дума кажи, голям залък не лапай! // В днешно време на никой не му пука кой какво е казал – важно е кой какво е подписал и направил… Ето защо всеки трябва да си преценява какви отговорности може да поеме и колко голям е рискът за тях.

Да би чудо видяло, не би мирно седяло! // Типичен пример: Ако знаеше колко добър ще е концертът на Мадона, нямаше да си останеш вкъщи и щеше да си вземеш билети, нали?

Дърта върба млад пръч кърши. // Реципрочността при междуполовите връзки няма нужда от много коментиране

Една пролет птичка не прави. // Във връзка с глобалното затопляне, вече нищо не е същото… Другото тълкуване е, че няма значение колко се трудят всички и какво постигат, винаги ще има поне една „птичка“, която няма да е щастлива от идването на „пролетта“.

За всеки пътник си има влакове. // Отдавна мина времето когато продавачите си избираха клиентите… Във всички сфери на обществото клиентът избира (или поне си мисли, че е така).

И агнето сито, и вълкът цял. // Казваме обратното, когато всички са доволни и работата е свършена… Предлагам тази поговорка за ситуации, в които работодателят е доволен, а всички са свършени…

И воин, самотникът е сам. // Няма значение колко си силен и колко се бориш, няма как да спечелиш ако си сам в своята кауза… особено валидно за несподелената любов.

Който сполучи, той ще се учи! // С днешните такси в университетите, трябва първо да изкараш добри кинти, за да можеш да ги инвестираш в добро образование.

Дървото не пада по-далеч от крушите си. // Като се замисля, повечето хора, които познавам са постигнали доста повече от родителите си.

Лесно се галят гредите, мъчно се дялат момите. // Има толкова много моми с толкова трески за дялане, че понякога определено е по-добре да си… „погалиш гредата“!

Накарай акъла си на работа, да те научи на мързел. // С други думи: хората, които работят с акъл, обикновено не се потят много-много, поне в буквалния смисъл…

От всяка свирка дърво не става. // В чисто еротично-технологичен смисъл…

Око за зъб, зъб за око. // За случаите, когато е важна не толкова далаверата, колкото самата сделка.

Покритата котка не лочи мляко. // Вместо да се фокусираме върху решаването на последствията от проблема, винаги трябва да се стремим да отстраняваме причината за него.

Сиренето е с пари, но приятелството си е приятелство. // Понякога (но само понякога) приятелството все пак е по-ценно от материалните неща, нали?

С какъвто ти стане, с такъв се събираш. // Факт! (отново в чисто еротично-технологичен смисъл)

Старата ръжда любов не хваща. // [Почти] никой не обича да кара стара трошка, да живее в стара олющена сграда или да се сваля с някой старчок… Виж, старо вино обаче [почти] всеки обича!

Стигнал до под крушева крива. // Да се използва за хора в мъртво пияно състояние, застанали в характерната йога-поза „лотус“ в следствие на крушевата ракия на дядо им – май няма да се ползва много често тази фраза, всъщност

Цар умува, роб умува, патка с ум пасе… // И милион души да се съберат да обмислят хиляди теми, винаги ще има патки, които просто ще си пасат.

Хубавите свине ядат ябълки. // Всяка уважаваща себе си свиня, която може да си позволи да яде ябълки, кара гъзарска кола, сваля млади мадами и т. н. – не се съмнявайте, ще го прави!

Хубавият чул и на скъсан кон се познава. // В днешно време опаковката има по-голямо значение от самата стока… Колко пъти сте си купували пълна глупост само заради начина, по който изглежда опаковката й?

Е, какво мислите за новите ми мъдрости?

4 мнения за “Нови поговорки и пословици”

  1. Ами браво! С мъдростите в пословиците става нещо като с числовите равенства – дори и да размениш местатат на събираемите, резултът не намалява по стойност. Просто има своето значение. И е добре да се взема колкото може повече от пословиците и непрекъснато да измерваме „нещотото му“ на времето с тях, за да сме по-въоръжени, по-подготвени и с по-добри рефлекси към предизвикателствата. Преди няколко дена от новините в Нета ми натякнаха колко съм си навредила с инвестирането на време, усилия и акъл и пари в учененто, защото „Учи, за да не работиш“ се появява днес със значение на автогол в интервютата за работа. И е особено неприятно да те отхвърлят от място, за където си сигурен, че можеш да си много полезен и т.н. … Какво е важно, за да се съобразим с новата мъдрост: спирай да искаш да работиш за другите – те не те искат и им бъди благодарен, че ти дават знак сам да си създадеш работа и да ги накараш те да работят за теб. Ох! Добре, че я прозрях и аз тази мъдрост :))
    Сега отново ще прочета новите ти пословици, че ще гледам да употребя и тяхната мъдрост по най-добрия начин в днешно време 😉

  2. Абе имаше на времето, не помня къде ги четох, разни подобни. При тях обаче се взимаше началото на една пословица, а се завършваше с друга. По този начин се получаваха супер забавни нови поговорки. Ще спомена само любимата ми – „Бързата кучка, срам за майстора“ 🙂

  3. Уважаеми приятели,
    Обичам мъдростта и поговорките. Това ми е хобито. Мечтая да превърна хобито си в професия…Кой е мъдър?Който от всички се учи(Еврейска поговорка). Е аз ви предлагам заедно да потърсим поговорки на много наций и епохи.. Мога да ви изпращам мъдрости и поговорки от различните части на света.. Ако намирате това за интересно,ще се радвам да работим заедно.

    С уважение:Иван Иванов

  4. И вълка сит и агнето цяло,а на овчаря…лека му пръст(руска поговорка)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *