10 първи впечатления от Барселона

barcelonaИ така, младото семейство Събеви вече е в Барселона, при това в страхотен 4-звезден хотел, при това с безплатен wireless… За сватбата ще ви пишем друг път, сега предпочитаме да споделим първи пресни впечатления от града.

1. Испанците (или поне каталунците) имат много красиви мъже… Още на летищния паспортен контрол мускулести двойници на Енрике Иглесиас и Антонио Бандерас ни провериха личните карти. За съжаление, поне досега не можем да кажем същото за каталунките – търсим опровержения. Единственото готино маце е рецепционистката, но тя не става, защото е българка, а рецепционистът като че ли в свободното си време е модел за каталозите на Calvin Klein. Стига с първа точка, че сме на сватбено пътешествие и ще ни упрекнете, че само бройкаме!

2. Още с влизането в държавата те учат на езика. Енрике Иглесиас така и не пусна Биляна да премине границата, докато не му каже „Олла“ вместо „Хелоу“. Въпреки това, почти всеки говори английски и с радост ще се опита да ви помогне и упъти.

3. Метрото в Барселона е доста объркано, ако за първи път стъпваш в града. Първите три карти на метрото, които видяхме, бяха напълно различни, линиите също бяха оцветени в различен цвят на различните карти. Веднъж стигнете ли в центъра обаче, грижи с градския транспорт няма да имате.

3. Градът е невероятно чист и спокоен. Очаквахме Барселона да прилича на Рим или Солун… Нищо общо! Дори Лондон и Париж са по-мръсни – само немските градове могат да се конкурират по чистота и уреденост.

cleaning

4. Досега „Bicycle friendly city“ ни звучеше като оксиморон. Барселона обаче наистина предлага най-доброто за колоездачите – чудесно маркирани велоалеи и велосипеди под наем до всяка голяма спирка в града. Сравнете маркировката по-долу със софийската.

veloalei

5. Трафик и проблеми с паркирането практически няма. Почти навсякъде има подземни паркинги, липсват ожулените италиански коли, нанизаните френски автомобили и е пълно със Seat… Дори полицейските коли са Seat-ове.

polizia

6. Повечето улици се пресичат под прав ъгъл, а сградите са отрязани под 45-градусов ъгъл на всяко кръстовище, така че се осигурява по-голяма видимост. Изключително просто и добро решение за лесно ориентиране, намаляване на пътните инциденти, откриване на място за снимки и паркиране, както и за решаване на редица други проблеми!

crossroad

7. Без значение дали се занимавате със строителство и архитектура или сте най-обикновени младоженци на меден месец, името Гауди няма да ви убегне… Творбите му са уникални и са навсякъде…

gaudi_sagrada

8. … Кавата-също!*

* Кава – испанско пенливо вино (шампанско), което заслужава отделен пост.cava

9. Биковете и кравичките са символ тук, което ни прави безмерно щастливи – в случай, че още не знаете, сме луди фенове на кравички. Имаме такива плюшени играчки, спално бельо, чаши, сувенири, престилка за готвене и 40 кутии с краве мляко! Днес си купихме и кутия, издаваща кравешки звук – точно като в Tais-toi!

kravichki

10. В Барселона има толкова много забележителности, че няма да ни остане време за секс от блогване… 🙂 Шегуваме се, разбира се – отиваме в леглото!

14 мнения за “10 първи впечатления от Барселона”

  1. Ех, да има начин да пренесете поне една велоалея у нас…
    Весело обикаляне по света!

  2. добре, добре, много добре.
    като влюбенаДоУши в Барселона, с нетърпение чакам вторите ви 10 впечатления.

    с нищо не можа да ме изненадаш, освен това за метрото…
    но сега като се замислям, предполагам защо си останал с такова впечатление – държавното метро има 6 линии, които „въртят“ под широкия център, а в покрайнините има още две частни компании с не-знам-си по колко линии. (едната е тъмно синя, едната тъмно зелена – 😉 )

    така че, просто компенсирайте т. 3 с т. 2 и готово 🙂

    и моля ви, не си губете времето да търсите красиви испанки ;), освен ако не сте решили да останете да живеете там 🙂

    хайде, мило семейство, приятни мигове в Барселона.
    Донесете ни подарък 😉 (може и само резултата от последното изречение да ни донесете 😉 )

  3. Като живяла цяло лято почти в Барселона смея да опровергая малко някои от впечатленията.

    1. Изключииително трудно е да се намери паркомясто. Трябва човек да се зареди с търпение и гориво, че може да отнеме и 30-40 минути. Беше си ад с кола.

    2. Аз пък рядко виждах нечукната кола (ако не е чисто нова разбира се). На тея хора просто не им пука като се чукват. А щом на вас след Рим ви се струва малко.. не искам да си представям как е в Рим 🙂

    3. Красиви каталунки и аз не съм срещала, но и красиви каталунци не съм мяркала. Всичките бяха някакви.. странни. Може да е било от града в който бях през повечето време – Леида. Ама кой знае.

    Забавлявайте се сега, а блогването го оставете са после 🙂 И приятно изкарване там!

  4. radwam se che si prekarwate dobre… medenia mesec e neshto koeto se pomni cial #iwot…… a za seksa.. mi wapros na prioriteti 🙂

  5. 8 от 10 от ввечатленията ви са погрешни. Все пак запазете си хубавите спомени.

  6. Бихте ли споделили кой е чудесният хотел с безплатен wireless? Благодаря предварително.

  7. Тодоре, хотелът се казва http://www.hotel-portamarina.com/index.html. Ако се запази за по-дълго с разни промоции, можеш да наемеш стая и за 50 евро/вечер, което си е добре за двама души в 4-звезден хотел в Барса…

  8. мноо инфантилно написано, смешна статийка общо взето.. за wirelessa се изложихте- къде се плаща бе хора..и каталунците са мноо грозни тряа да ви кажа,ама… некомпетентно написано отсякъде./живеем тука 4години вече

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.