Старо Железаре – селото на щъркелите

Ако пътувате от Пловдив към Старосел, непременно ще минете през с. Старо Железаре. Селото се слави като „българския Стоунхендж“, носят се и легенди за извънземни посещения, както и че ще преасфалтират улиците в селото.
Не знам доколко това са истини, но определено има една друга истина – селото е пълно с щъркели и щъркелови гнезда. Видях над 8 гнездещи двойки само докато преминавах оттам.
Приложената картинка е обработена с компютър и представлява няколко обединени снимки, но ви гарантирам, че няма птица или гнездо, показани два пъти, а всички тези щъркелови гнезда се намират в самото село, в радиус от 100-200 метра.
Въобще, ако сте наточили големия телеобектив, идете в Старо Железаре. Дори и да не ви се удаде възможност да видите някой щъркел с увиснала змия в клюна (като на мен), определено ще направите ценни фотоси от флората и фауната наоколо. А ако сте фен на птиците… станете член на БДЗП!

7 мнения за “Старо Железаре – селото на щъркелите”

 1. БЗДП – Българско Дружество за Запичане на Птиците?

  В кой ресторант мога да си подам документи за членство?

 2. Предлагам ти да ги подадеш в Кралското общество на неандерталците, страдащи от тотална анти-тактичност и изключителна неадекватност (КОНСТАНТИН). Моите извинения към всички други с това хубаво име, но над теб, пич, явно никога не са прелитали щъркел, орел или дори бухали (или пък не можеш да оцениш красотата на гледката), за да напишеш нещо такова. Наистина ти препоръчвам да прекараш един ден в БДЗП, за да разбереш наистина колко е тъп коментарът ти.

 3. Името е много смешно – Старо Железаре…
  Звучи ми като автоморга :))

 4. Константин, сигурно никога не сте се събуждал от песента на птиците, а камо ли да сте спасявали гълъб, сова, костенурка или друго животинче….
  А за членството в ресторант, сигурно по-добре от всички, които четат блога знаете къде отидете.
  Много е тъпо, това което си написал….

 5. защо не сте качили клип за обсерваторията на траките атланти в старо железаре

 6. Наскоро си направихме еднодневна почивка в Долна Баня – мястото рекордьор по щъркови гнезда – не успяхме да преброим всичките 21, но определено се почувствах като в Ню Йорк – в един момент се осъзнах, че гледам само нагоре, в опит да видя поне още една гнездяща двойка. Наистина са много 🙂

 7. Много сте тъпи и прости.Селото е страхотно,защото е моето родно село.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.