Моята италианска афера

Рим е страхотен град, но едно от най-вероятните неща, които могат да ви се случат в италианската столица е да ви прецакат – без значение дали със сметката в ресторанта, с измислена промоция или пък (както в моя случай) с измислена стока…

Хартиените фигурки, както ще видите и от първия ми видео-блог-репортаж, могат да танцуват под влиянието на магнитни вълни, излъчвани от високоговорителя на обикновен касетофон, когато се пусне музика… Или поне така казват търговците, а за да открия истината ми бяха нужни 5 EUR и близо час:

Накратко – не се прецаквайте… Междувременно, отскочих до Лондон, за да проверя лично как е положението с хартиените фигурки там 🙂 И не само… Весели празници и очаквайте по-редки включвания в близко бъдеще… Отивам на шопинг.

2 мнения за “Моята италианска афера”

  1. Магнитното поле от високоговорител е постоянно, не променливо. Магнитното поле от намотката е доста по-слабо и на висока честота (20Hz – 20kHz) – също не става. Няма какво да направи хартиената ти фигурка да левитира.

    Хартията е диамагнитен материал. Ще ти трябват изключително силен магнит за да я накараш да помръдне. Нещо от порядъка на 10-тина Тесла.

    Разбира се, такъв магнит не можеш просто да си купиш. Най-силният постоянен магнит е едва 6 Тесла. Магнитът на MRI машина е около 3. За 10 Тесла ти трябва електромагнит за външен магнит, както и охлаждане с течен хелий за него. Ако ще си правиш тонколона от него ще ти трябва нещо което да държи вътрешната намотка центрирана без да ограничава движението й напред и назад.

    Моля те, предупреди всички да евакуират района в който си преди да си пуснеш музика.

  2. За първи път виждам подобно творение:)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.