Време за данъчни декларации…

Сподели тази публикация:

Явно най-накрая някой е чул мен и хилядите като мен, оплакващи се от сложните годишни данъчни декларации. За първи път тази година попълних декларацията си за по-малко от час, без помощта на трима, двама или дори един счетоводител, както през предходните години.
Причината за това е, че от НАП са пуснали електронна форма за подаване на декларация, която по същество представлява един PDF файл, за който ви е нужен само Acrobat Reader 8 или по-нов. След като си го инсталирате, не ви трябва нито счетоводител, нито електронен подпис, нито три дни отпуск… Правите следното:
 1. Попълвате личните си данни.
 2. Попълвате доходите си (всички неясни полета се изчисляват сами, вие само преписвате внимателно от служебните бележки).
 3. Принтирате декларацията задължително на лазерен принтер, заради уникалния баркод.
 4. Подавате я заедно със служебните бележки в Териториалната дирекция на НАП (или по пощата).
 5. Няма. Това е всичко!
Накратко, имате около седмица, за да си намерите Acrobat Reader, лазерен принтер и да цъкнете тук.

Сподели тази публикация:

7 мнения за “Време за данъчни декларации…”

 1. Тъкмо се чудех дали да си инсталирам Acrobat Reader 8 (имам професионален Acrobat 7 и видях, че с него не става). Ти ме убеди, 10х, дано и при мен стане бързо.

 2. Много 10х, току що направих декларациите на мен и на жена ми, отне общо около половин час. Ще загубя повече време да принтя (нямам принтер в къщи :).

  Тия PDF формички са велико нещо, Adobe трябва да получат награда за най-екологична софтуерна фирма.

  А идеята да се направи данъчна декларация като PDF форма е велика (но няма да гласувам за сегашните управляващи де).

 3. Ако имаш цифров подпис е още по-лесно – формата е същата, сканираш си служебните бележки и си готов.
  Малко е тъпо, че трябва да си попълниш отделно бележка за плащането (става и през epay, ама си е допълнителна работа 🙂 )

 4. Умно са се сетили, но проблема е че работи само с Adobe Acrobat. Аз ползшам Foxit Reader и файла не иска да се отвори 🙁 BTW 10х за инфото

 5. Аз определено съм против ползването на PDF като задължителен формат за попълване на декларации (които са данъчните, за пререгистрация на фирма и др). Ужасно обвързващо е. Пробвах няколко различни безплатни приложения за целта, но без успех (проблеми с разчитането или кирилицата).
  Ужасно некомпетентна идея е ползването на Acrobat-а като задължителна мярка. Какво стана със старите ексели и документи…

 6. nofearinc: Adobe Reader е безплатно приложение, а Excel е платено, което е точно причината да се ползва Adobe Reader а не Excel….

 7. Excel има работеща алтернатива Calc в OpenOffice пакета, който е с отворен код и работи под сума си операционни системи 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.