Машина за лик върху монета

В Рим видяхме такава машина и решихме да изпрабваме как работи. Всъщност виждала съм такива машини и в други страни в Европа. Нека ви покажа как става. Специално за тази са ви необходими само 1 Евро (цената за услугата) и 2 Евро цента (които предстои да бъдат преобразени). След това си избирате какъв лик (забележителност или личност) искате точно от изложените възможни върху машината, пускате монетите и завъртате металното колело. Машината ги смачква под яйцевидна форма и щампира избрания лик. След няма и 5 секунди получавате 2-те Евро цента, но вече със съвсем различна форма и изображение на тях.

moneti

С първото изпрабване на машината  си избрахме Колизеума и върху ръката ми съм показала какво се получи:

машина за монети от Рим

След това си избрахме Базиликата Свети Петър във Ватикана:

Ватикана

Получава се чудесен сувенир за спомен или подарък за приятели и познати. А за колекционерите на монети съм сигурна, че това ще пробуди интереса им.

5 мнения за “Машина за лик върху монета”

  1. Имаше доста такива машини в Рим, като щампите са винаги четири, но варират от машина до машина. Сред спомените ми са Папата (в два варианта), римски легионер, Капитолийската вълчица, храмът „Св. Петър“ и Колизеумът.

  2. Изглежда странно, защото не съм чувал да има държава, в която унищожаването на пари да не е подсъдно… Не знам как са се оправили законово, за да произвеждат тези машинки…

  3. Явно са заобиколили закона по някакъв начин, Филип, а и не само в Италия. Такива машини има и съм виждала и в Лондон.

  4. Ха! Интересна машина! Днешно време е много разпространено да се изобраяват какви ли не монети по вид и форма…

  5. Такава машина има и в България. На връх Шипка, работи с монети от 1 лв. Отпечатва храм-паметника Шипка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.