Седем неща, които е добре да вземем по време на екскурзия

Има едно много вярно правило за пътуващите, което на английски звучи „half the clothes, double the money“ („половината дрехи, двойно повече пари“). Опитът ми е показал, че наистина е така. От стотиците неща, които хората взимат със себе си, когато отиват на море, планина, излет, екскурзия в чужбина или пък у нас избрах точно седем, които е наистина добре да имате с вас. Ето ги и тях:


1. Дъждобран

Човек никога не знае дали ще го грее слънце или ще го вали дъжд… Макар че шапката, слънчевите очила и кремът против изгаряне определено са по-добрият избор за Египет, например, на повечето места един дъждобран няма да ви е излишен. Най-малкото поради факта, че освен да предпази от дъжд, дъждобранът може да се превърне в покривка, одеяло и дори палатка.

2. Лекарства

Дано не ви се налага да използвате лекарства, но определено си вземете лепенки (лейкопласт), спирт, болкоуспокояващи, лекарства против алергия, против разстройство (или просто Пчелник), хомеопатични средства против простуда (прахчетата заемат малко място и са сравнително ефективни). Тук е моментът да припомня, че ако пътувате със самолет, има ограничения за течностите в ръчния багаж, така че внимавайте.

3. Кибрит

Пушачите едва ли ще забравят да си вземат кибрит или запалка, но пък непушачите рядко се сещат за това. А кибритът е нещо жизнено необходимо, особено в изолирани местности, където просто няма откъде да си намериш нещо по-добро от кремък. Да не говорим, че можете да създадете неповторима романтична обстановка само с кибрит и една свещичка. Ако не ви потрябва за запалване на огън пък, винаги може да изгубите 20-30 минути със загадки с кибритени клечки. Ето една бърза: образувайте четири еднакви равностранни триъгълника с шест клечки.
За носенето на кибрит и запалка на борда на самолет вече знаете.

 

4. Карта
Все по-трудно е човек да се изгуби, особено във времена на GPS-и. И все пак, добрата стара карта има куп предимства: по-евтина е, няма как да й свърши батерията, не губи обхват в подлези и тунели, а интерфейсът й определено е по-добър от сложните менюта на GPS-а. Каквото и навигационно устройство да ползвате, ще си спестите ценни минути в безцелно лутане, така че ако отивате на ново, непознато място, непременно се снабдете с карта или GPS.

5. Джапанки

Без значение дали сте в луксозен хотел или на палатка край реката, краката ви често имат нужда да са хем обути, хем да дишат. Джапанките (или пък гумени сандали, ако предпочитате) имат предимството, че стават както за вкъщи, така и за навън. Можете да излезете с тях на терасата, но можете да се къпете и в банята. Почистват се лесно, изсъхват бързо, а някои модели могат да се ползват и като фризби.
Тук е мястото да ви кажа нещо и за основните ви обувки: винаги носете удобни, изпробвани обувки… Иначе рискувате да се уморите много бързо, патъците да ви хлопат през цялото време или пък (най-гадното) да ви стискат, след което да имате такива пришки и мазоли, че и 10 лепенки от взетите съгласно точка 2 няма да ви помогнат.


6. Швейцарско ножче

 

Вече повече от 100 години швейцарската армия използва ножчета, които имат какви ли не екстри: гладък нож, зъбат нож, ножица, клечка за зъби, права и кръстата отвертка, консервоотварачка, отварачка за бутилки, мини-трион, кукичка, лупа, гаечен ключ, клещи, химикал, пила, пинцета, нокторезачка, а след технологичните нововъведения и USB-флашка, лазерна показалка, цифров часовник, цифров висотомер, светодиодно фенерче, лазерна показалка, MP3-плеър и какво ли още не… Мисля, че си струва да вземете толкова много неща, побиращи се в нещо с размерите на четвърт мобилен телефон. Ножката обаче също трябва да е в чекирания, а не в ръчния ви багаж, ако летите със самолет…

7. Разклонител

Оставете ме да позная: взехте всички зарядни: на телефона, на MP3-плейъра, на фотоапарата, на джобната електронна игра, на видеокамерата, на лаптопа… накратко, взехте една торба зарядни и стигнахте до местоназначението си, където обаче има само един контакт… Кое по-напред да включим? Ето защо непременно трябва да си вземете разклонител, а ако отивате към Острова, помислете и за подходящ преходник.

И накрая…

За всичко това ви трябва раница… Препоръчвам ви да инвестирате повече средства в нея (струва си, вярвайте ми), но да си вземете 20-30-литрова раница, която има много джобове, дъждобран, ергономичен дишащ гръб (за да не ви изпотява) и да е удобна за пренасяне на вода. Лично аз отдавна се спрях на San Pedro 28 и съм много доволен.
И ако се чудите с какво да напълните раницата по време на полета, добавете си и чифт дрехи… Не заради друго, но често се случва вие да отидете в Манчестър, а багажът ви да се разходи до Рио Де Жанейро.
Надявам се да съм бил полезен!

7 мнения за “Седем неща, които е добре да вземем по време на екскурзия”

  1. Май не си чел „Пътеводител на галактическия стопаджия“ там най-важното нещо за всеки пътешественик е ХАВЛИЯТА.Другото важно нещо е смартфона с GPS,фенерче,интернет,игри,музика и най-важното аудио разговорник за съответния език(в Китай това може да ти спаси живота буквално).

  2. 2 neshta:

    1. pisal si lazerna pokazalka 2 pati 😉

    2. fotoaparat!!! bez towa wse edno ne si hodil nikade!

  3. Трябва освен това на всяка цена да вземете добър, голям и остър сгъваем нож. Още по- добре би било, ако към ножа прибавите бокс, палка и пистолет. Така вече няма да сте тъповат баир- будала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *