RoboZZle – Логическа игра за програмисти

Преди да продължите четенето, длъжен съм да ви предупредя, че продуктът не съдържа тютюн и наркотични вещества, но въпреки това води до пристрастяване.
Ирина, ИТ специалист и читател на блога, ми писа за игра, наречена RoboZZle (благодаря!). Името вероятно обединява роботите (robot) и логическите загадки (puzzle), тъй като става въпрос именно за робот, който се движи по разноцветни квадратчета и е нужно да го програмирате така, че да обере всички звезди по екрана.

 

Самото програмиране се състои от няколко основни операции: напред, наляво, надясно, оцветяване, извикване на процедура, изпълнение на операция само при срещане на даден цвят…

Всички тези команди ми напомнят за добрите стари курсове по програмиране на Лого. Въпреки че наборът от операции е минимален, имате възможност под формата на игра да измислите и осмислите основни алгоритми и понятия от програмирането като:

 • Алгоритъм
 • Условен оператор
 • Цикъл с условие
 • Безкраен цикъл
 • Рекурсия
 • Подпрограма
 • Флагове
 • Оптимизиране на код

и др.

Това прави играта изключително подходяща за начално обучение по информатика за малки ученици.

За да играете ви е нужен Microsoft Silverlight, но пък след инсталация и регистрация, не вярвам да имате някакви проблеми.

RoboZZle поддържа gravatars, има форуми за дискусия и възможност да създадете собствени пъзели…

И отново да предупредя за пристрастяването към играта, но понеже съм сигурен, че ви се е доиграло – отворете

http://www.robozzle.com/

и след това споделете как ви се е отразила играта в коментар 🙂

9 мнения за “RoboZZle – Логическа игра за програмисти”

 1. Така и не тръгна.
  Иска Silverlight – ок, качвам Silverlight. Мислех че до сега имам всичко нужно за качествен web experience, ама се оказва че МалъкМек все ще измислят нещо отгоре. И най-дразнещото е че след инсталацията на addon за Silverlight, страницата все още ми казва че нямам Silverlight.
  Firefox 3, Slackware 12.0

 2. @Ivanator-а – -по-добре си го качи ръчно, щом си на линукс, да не говорим, че май SL 2-та не се поддържа от Moonlight….

  А сега някой да помогне – аз се закрастих и не мога да спра!

 3. Това е по-голяма краста дори и от семките..ще ме уволнят заради тая игра 😀

 4. Супер зарибявка е игрицата, дори измислиха и solver но въпроса е кой ще надделее човешкия или роботизирания интелект 🙂

 5. Анонимен, AoE е съвсем различна игра…
  F2, доста прилича наистина, но според мен тази е по-добра.
  Ivanatora, ако това те успокоява, при мен и на една от Windows-ките машини не тръгна.
  Цветелин и Антонио, предупредих ви…
  dvL, в случая роботизираният интелект ще спечели… В най-лошия случай имаш максимум шест команди + максимум 5 функции = 11 х 3 – 33 цифри, което са си доста комбинации… Но 90% от тестовете ще бъдат решени от компютъра за по-малко от минута-две.

 6. Не само на Slackware 12.0 и Firefox 3 не работи plugin-а на moonlight от Novell, а и на SuSe-то с Firefox 2. Плъгина се инсталира нормално, но пак все едно, че го няма. Както пише би трябвало да работи поне на OpenSuSe 11, SLE10 и SLE11, ама тц…

 7. Спомням си старите времена където задачите за програмисти бяха от рода да накараш компа да генерира лабиринт с подусловия да се пусне мишка която да намира най-краткия път. Мисля, че това е далеч по-сериозна задача, имайки предвид и графичното представяне. Другата задача беше алгоритъм за решаване на задачата с „ханойските кули“ естествено с графично изображение. Подусловето беше компа да генерира или да му се задава неопределен нечетен брой кули с неопределен нечетен брой дискове. Второ подусловие е компа да търси най-кратко решение на задачата и довършва започнато решаване. Всичко това – без използване на каквито и да програми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.