Как се прави Music Idol по света (с видео)

Вече писах за Music Idol и колкото и да ми е тъп нашият вариант на формата, признавам, че го следя. По мое мнение третият българо-македонски Music Idol е плосък, скандалджийски и олицетворява жълтата преса в телевизията. Но няма как – гледам го. Първо, защото искам да видя доколко се сбъдват предсказанията ми от предния пост.
Ясно е, че не съм единственият разочарован. Във форума на Music Idol отдавна се вихрят дискусии с въпроси на какъв морал ни учи предаването, как може да се говори нецензурно в праймтайм и къде е СЕМ с „препоръчителен родителски контрол“, по дяволите?!
Вместо да псувам и да обяснявам как не трябва да се прави Music Idol, реших да ви избера няколко клипчета и да ви покажа как го правят по света… Тоест, как е редно да се прави.
За мен преди всичко, изпълнителите трябва да са артистични, с изключителни гласови данни и способности. Ето един пример за това в лицето на групата At Last в America’s Got Talent:

Както вероятно сте разбрали, момчетата пеят без съпровод от какъвто и да е музикален инструмент (т.е. акапелно)… Между другото, препоръчвам ви да продължавате четенето на поста след като изгледате съответния клип. И тъй…
Мисля, че възрастта също не би следвало да има значение… Един китайски философ (ама Конфуций ли беше, Лао Дзъ ли…) беше казал „Цената на един бисер не пада, когато е изваден от невръстен водолаз“. Ето и две доказателства, които определено ще ви впечатлят.
Първото е Бианка Райън, на 11 години:

Второто е Тейлър Уеър, отново на 11 години:

Всъщност, двете момиченца стигат до финала на състезанието, побеждавайки доста по-възрастни от тях каки, батковци, лели и чичковци…
Второто – ако наистина в Music Idol идват хиляди (и то не идиоти), би следвало да имат избор кои откачалки да покажат и кои – не. И определено е гадно и двулично да говориш за децата с увреждания, а в същото време да се подиграфаш с хора, за които си личи, че не са в равностойно социално положение и здравословно състояние…

Да, в Западна Европа и САЩ също показват фрийкове, но техните са ето такива (пример от френския Айдъл):

Да, има и ужасни певци, но никой не се държи с тях като с измет… Обърнете внимание на реакцията на журито – те умират от смях, но да сте чули обида от устата им? За домашно: сравнете с коментарите на Фънки и Мария по време на кастинга…

Нито веднъж в западните еквиваленти на „Айдъла“ не чух обида към някого относно как изглежда, колко е грозен или колко е дебел. Чудя се дали нашето жури щеше да остави малтретираният в училище Пол Потс (съдейки по визията му) въобще да изпее нещо. Всъщност, имаше едно момче в Music Idol 2, което така и не беше изслушано от Фънки.
Но да се върнем на Пол – аз лично настръхнах от изпълнението му:

Всъщност не знам дали проблемът е на журито, организаторите и участниците… или на нацията. Защото се котира това, което се гледа. А след като гледаме (включително и аз) подобни простотии, значи това си заслужаваме… Както психологът Иван Игов казва, „Налага се един стил хората да се забавляват и да се подиграват с неща, които са личностни дефицити. Това ми изглежда изключително некоректно. Аз се срамувам от това, което виждам – известни личности, хора иначе имащи различни умения, буквално се подиграват на тези кандидати. Тези хора по-скоро се нуждаят от помощ и от подкрепа, отколкото от това да бъдат подигравани пред всички. Те не са виновни, че са такива, че са израснали в среда, която ги е направила социално незрели или социално некомпетентни. Ние се подиграваме с тях, но всъщност се подиграваме със себе си. Това е подигравката, че ние тези хора не сме ги научили.“

 

За сравнение отново ще дам пример със САЩ… Кари Ъндърууд е срамежлива колежанка от Оклахома, храни крави и пее страхотно… Ето я на прослушването й:

За невероятно кратко време тя става любимка на Америка и скоро се превръща в истинска звезда, записвайки хитове като този:

Но това не е всичко. Организаторите на шоуто показват Кари като обикновено момиче, което се превръща в звезда, отговорна, занимаваща се със стойностни, обществено значими каузи…

И докато някъде там на запад хората се опитват да покажат наистина най-талантливите, най-добрите, истинските звезди с огромен потенциал… ние пращаме SMS-и, за да гледаме циците на Мария, тъпите вметки на Фънки, трохите в устите на Иван и Андрей и умопомрачителния хит „Шест кокошки“… Докато американските айдъли се опитват да помогнат на децата със здравословни проблеми, нашите ги показват, за да им се подиграва целият ни народ… Не знам какво повече да кажа, освен едно дълго, меланхолично „Кенлиииииии… тулибудибудаучуууу…“

15 мнения за “Как се прави Music Idol по света (с видео)”

 1. Определено разликата от нашия Music Idol с другите формати по света е огромна. Фактите сами говорят – този отвратителен и грозен човек – както външно, така и вътрешно – Фънки, отново е жури. Възмутена бях от поведението му в миналогодишния Music Idol (вижте за какво говоря http://www.vbox7.com/play:0d0098a5) и това е само един от случаите. А присъствието на фолкпевицата Мария в комисията тази година допълва картинката.Негативно. И тези хора говорят за стил, за визия, за гласови възможности. О, Боже! Нормално е да нямаме нито една звезда от предишните формати досега, макар толкова да харесвам Невена Цонева. Има причина, може би, че не успяват да се наложат добре.

 2. Гаврата с бездарните и така безпомощни кандидати за слава е най- долнопробният и гнусен елемент в цялата тази смрад.

 3. Разликата е най-вече в манталитета. Но и в това, че първият Айдъл (с „Шестте кокошки“) все пак беше на светлинни години от втория, за третия изобщо не ми се говори.

  Да, и в първия го имаше този хулигански дух, който изби в още по-откровена простотия след това, когато Фънки и ко. вече нямат дори маестро Казасян да им служи като звероукротител. Но все пак в първия Айдъл нещата се тушираха от шефа на журито (Данчето Христова) и изцепките на Слави, макар и грубовати, бяха забавни по бойкоборисовски. След това всичко тръгна рязко надолу, а без Казасян те просто се държат като… не намирам думи.

  Не смятам, че някога ние ще бъдем в състояние да бъдем толкова позитивни, колкото е журито там. Но… ние сме балканци, не британци. Нито американци. Дори и 100 години да бъдем в Европа, пак няма да придобием това отношение към света и хората, което има там. Просто такова ни е възприятието (знам, звучи като евтина народопсихология).

  При нас подобно отношение към неумеещите или хората с личностни/социални дефицити са видима демонстрация на усещането за махленско чувство за превъзходство. Понеже в повечето случаи хората са комплексари, обичат да гледат как унижават другите, така не се чувстват толкова мизерни. В много страни също има унизителни шоута, но рядко това се случва при „талантите“, обикновено шоутата са самоцелно груби, докато тук именно на това се залага.

  Приключвам дългата си тирада с простичкото – човек не може да надскочи собствените си мащаби. Бих го казал и по-вулгарно, но все пак имам известно приличие. Какъвто ни елитът, такива ни и Айдълите. Някой да очаква нещо друго?

 4. „По мое мнение третият българо-македонски Music Idol е плосък, скандалджийски и олицетворява жълтата преса в телевизията.“

  не е нужно да гледаш повече от 20-30 минути за да стигнеш до заключението.

  „колкото и да ми е тъп нашият вариант на формата, признавам, че го следя“

  това твое изречение всъщност ми стигаше за да спра да ти чета публикацията. няма как да те възприемам като нещо повече от лицемерно човече.
  защо не пробваш с по-смислени забавления от телевизията – прочети книжка, излез навън .. с две думи – стани от компютъра за малко ..

 5. Напълно съм съгласна с теб.
  Въпреки, че аз навремето много харесвах Фънки заради големите рок концерти, които прави, сега нещо започнах да си променям мнението. Не може един 150кг. човек (да не употребявам обиди) да казва на някой, който е наполовина колкото него: „Ти си много дебела и не ставаш“. А Марийчето?!? Точно тя ли ще говори за визия и стил. Все пак всички знаем как изглеждаше на първите си клипове като девойка от село. Не, че имам нещо против девойките от село все пак и аз съм от тях 🙂
  Но все пак ако трябва да бъда и малко реалистка ще кажа че куцо и сакато се явява по тея кастинги. Преди да отидеш все пак трябва да имаш някаква реална преценка за себе си. Не може да отидеш там оставяйки впечатлението, че случайно си минал от там и да пееш нещо, което ти е хрумнало в последната минута.

 6. Проблемът естествено не е в манталитета на хората, а в този който държи кормилото на кораба. В бг има един гаден феномен – няма приемственост между поколенията във всички области. На едни постове са се заклещили едни изкопаеми и не пускат кокала за нищо на света. Те биват водени от един страх – да не би да се открие талант който категорично да ги засенчи. Показателно е и журито:

  Дони – може да има всякакви качества човека, но си попада в графата на изкопаемите, които ги гледаме и им се радваме от десетилетия.

  Мария – продуктът на поноиндустрията, „визията“ декоративното цвете на някой си.

  Фънки – упоритото петно. Мутренският манталитет е най-резистентен. Основна мисъл в главата е, че аз съм шефа на кенефа и от мен по-VIP нема.

  Водещите – някакви истерични човечета бълващи плоски шеги и създаващи впечатление за садистични наклонности.

  От там нататък нещата са ясни. И при мен имаше периоди, в които съм следял предаването, но естествено не заради журито, а заради талантите и надеждата, че нещо ново ще стъпи на бг сцената. Но това така и не се случва, именно заради това което ви казах – ВИП-а се е запънал и не дава на никой да диша. Невена Цонева имаше данни да скрие в малкия си джоб всички поноактриси от чалга бранша, но нямаше как да пробие за съжаление. Докато ежедневно ни се набиват в очите самовлюбени изкопаеми от миналото нищо няма да се промени, не само в пеенето.

  Поздрави!

 7. Напълно съм съгласен с Петър и искам да допълня като заключение още една разлика м/у нашия и чуждестранните предавания: за разлика от нашите победители, техните музикални идоли започват да правят авторски парчета, а не като повечето песни на нашите: хареса ми тая мелодия, дай да и сложим друг текст да не я познаят и оп – нов хит… Направо съм потресен от видяното…

 8. Като цяло нашият формат е постлан с добри намерения за висок рейтинг. И го оправдава. Има доста неща, които дразнят, но част от тях са нормални за пазара ни.Просто това се котира.Мен лично в този 3-ти сезон ме дразни Мария.Много е зле горката.Има моменти, когато Фънки и Дони са ужасени от гласовите данни на някой, а тя е ухилена и явно не схваща, че човека насреща е зле. Да не говорим, че повечето й коментари са в посоката все едно е жури на конкурс за красота, освен няколкото й включвания за БЛЕНДАТА на някой.Но това е пазара, трябва да има някоя чалгарка, за да я гледат и Планетяните:)
  другото, което ме дразни е, че чак сега започват да се усещат и да подбират наистина пеещи кандидати.Този предния Тома е много зле, като певец.Сори, ама това е истината.
  Като цяло, никога няма да я докараме до американския формат, поради много причини.

 9. когато печатните медии пожълтяха до степен да им избият кафяви петна, нямаше начин и телевизиите да не ги последват. У нас настъпва едно зловонно цунами от просташко поведение, фънкара е една жалка илюстрация на общество с фалирал морал

 10. Изчетох коментарите и няма как да не пиша за айдъла :). Аз не гледам Music Idol 3. Не гледах много от Music Idol 2, защото една – две седмици след кастингите журито започна да си противоречи и да дава високи оценки на слаби изпълнители … загубих интерес.

  Първия ми хареса честно казано, кандидатите бяха наистина талантливи. Журито, макаи и грубо (в лицето на Слави Трифонов) беше справедливо с участниците и даваше реални оценки.

  Но всъщност не българския Music Idol ме провокира да напиша коментар.

  Пешо, тази мадама Кари е супер яка певица и има страхотни песни. МНОГО ЯК POST!

 11. mda… edno vreme gledah Music Idol 1… beshe zabawen, idioshtinite na ivan i andrei biaha shto gode zapriani ot slavi i drugite.. no togawa te biaha prosto wodeshti a ne prodocenti.. sega w tiah hliaba, w tiah i no#a… prostotii i chalga do dupka…

  Wtoria Music Idol se probwah da go gledam, da#e platih naem na neterra da go gledam, no sled parwite 4 epizoda se otkazah… to biwa prostashtina, no towa na nishto ne prilichashe..

  no si reshih problema lesno.. teglih mu edna maina na adonamenta za neterra, i spriah d go gledam… pri uslowie che po sweta ima desetki shouta i seriali koito naistina da si zaslu#awat(da #iwee internet-a), zashto da si gubia i malkoto swobodno wreme s tapizmi…

  Tretia ne sam go gledal, no niamam i namerenie da go gledam…. swobodnoto mi wreme naposledak stana sawsem cenno…

 12. America’s got talent е съвършено различно предаване със съвършено различна концепция, паралелът с Music Idol е неуместен. Едното си е точно talent show, а другото – reality show, където целта е най-вече да надникнеш в живота на разни хора, които ги дават по телевизията.
  Не мисля, че нашият Айдъл толкова се различава от световните – ако това не се продаваше, нямаше да го разиграват така. Сеирджийството по TVто е световна тенденция през последните няколко години, ние като българи искаме да си присвоим заслугите и за това, но някой друг го е измислил преди нас. Иначе е факт че ни е в гените да ръсим клетви и да се присмиваме на чуждите недъзи.
  За Кари исках да кажа също, че освен момиче с глас тя е и един много добър медиен продукт. Колкото и добре да пееше, никой нямаше да я вземе, ако някой продуцент не бе видял в нея история, която може да бъде предадена така, че излъчена на екрана да предизвика някаква реакция и интерес у зрителя. За справка: MI 2 – абсолютно всички от състезателите са типизирани персонажи, избрани със стратегическа цел, дори по време на снимки ги карат да влизат в ролите си.
  Първите два сезона ги гледах, защото се интересувам от пеене. На третия правя бойкот, защото там няма мюзик. Там има само айдъл.

 13. Аз не харесвам отношението на водещите и на журито към кандидатите. Гледах началните кастинги и не видях търсенето на таланти. Видях търсенето на секси изглеждащи хора и на такива, които приковават погледа или с простащина, или с наглост. Казах си, че няма да ги глидам повече. След което за малко попаднах на откъс, в който видях да пее една лелка. Оказа се, че това било момиче на 13 години – -пееше добре, но я бяха направили да изглежда като чучело. Заящо?
  Откъсите, които си показал тук, разкриват човешкото отношение на журито към кандидатите.
  При нашия вариант аз видях някакво възхищение от нафукани млади госпожички, тръгнали да покорават света със зле прикритото си междукрачие. И най-лошото е, че това се търси и се класира. Тази била грозна, другата не била облечена като айдъл…
  Не! Стига ми толкова! Мерси за чая!
  🙁

 14. Решението е просто – ако няма хора които да гледат такива предавания няма да ги има и тях – няма да са печеливши. Но щом ги има и са в този… вариант, значи има хора, и то доста, които ги гледат (дори и само за да могат да ги оплюят). Така че.. на който не му харесва – има достатъчно други програми – и български и международни. А моето решение е още по-лесно – просто не гледам телевизия от две години. Не ми харесва как се опитват чрез реклами, новини.. а дори и с филмите които подбират да ми наложат определен начин на мислене, или по-скоро на „немислене“.

 15. Какво искате от продуценти, които са наркомани и алкохолици – Иван и Андрей??? Самите продуценти са болни мозъци и такова е и предаването им. Мисля, че freemantelmedia или които са собствениците на предаването, трябва да им отнемат лиценза!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.