100-те най-красиви града в света

100-те най-красиви града в светаЗнаете ли, че град Порту в Португалия е обявен за европейски град на културата през 1994 година? Или че всяка година между средата на август и началото на септември в град Единбург, Шотландия се празнува традиционният  фестивал на гайдите, чиято връхна точка е конкурсът за военна татуировка? А че най-старият квартал в град Аден, Йемен е построен в кратера на вулкан, заобиколен от стръмни стени застинала лава?

Аз не знаех, но благодарение на тази превъзходно илюстрирана книга, която ми подари леля за рождения ден, вече пътешествам през 5 континента, запознавайки се с исторически монументи, дворци от миналото и внушителни сгради от настоящето. И с всяка следваща страница изпитвам все по-голямо желание да се поразходя из пазарите на Ориента, улиците в старите квартали, тържищата на Запада, големите площади или да се насладя на забележителните градски гледки от 100-те най-красиви града в света.

От книгата научих интересни факти и за Вечния град Рим, който ми предстои да посетя след месец,  припомних си и красивите градове, в които съм живяла като Дубровник и Лондон, а сега „се намирам“ в града на ангелите Банкок. Денят е 8-ми Март, часът е 05:07. Настанила съм се в хотел Ориентал в Чао Прая и нямам търпение да видя статуите в храма Ват Пхра Кео….размечтах се…спирам до тук!

3 мнения за “100-те най-красиви града в света”

  1. Книгата определено е ценна и интересна. Аз обаче мисля, че има градове, за които една страница (при това заедно със снимките) просто е прекалено малко. От друга страна, това, че в книгата няма нито един български град малко ми чегърка по националното самочувствие…

  2. Прав си. Подразни ме и мен, но все пак това е избор на издателите и едва ли е защото ние нямаме красив град, заслужаващ да влезе в тази класация, а по-скоро да се представят чужди и непознати за нас градове. А ти кой български град би представил? 🙂
    Целувам те

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.