Букурещ

Не бях посещавала Румъния до момента и затова и не знаех какво да очаквам от северната ни съседка. За добро или за лошо първото ми впечатление след като преминахме Дунав мост се оказаха безкрайните дупки по пътя (най-вече на самия мост, за който ни поискаха такса за поддръжка!!!).

blog12

След няколко километра, за щастие, се качихме на магистралата и се насочихме към столицата – Букурещ. И така след няма и 50 километра вече се движихме из улиците на града и колкото повече наближавахме центъра, толкова повече ми харесваше. Естествено, имаше няколко неща, които ме изумиха:

Докато чакахме да светне зеленият светофар на площад „Пиаца Унири“ в центъра,  на огромни плазмени дисплеи пред нас се показа българският флаг. Пошегуахме се, че явно така румънците посрещат чуждестранните си гости и сега ни поздравяват.

bg flag

Дори изразиха и по-силни чувства и емоции.

I love you

Румънците нямат подземно окабеляване и поради тази причина кабелите за ток, телефон и т.н. минават през стълбовете на града. От естетическа гледна точка това е много грозно и дразни, но за сметка на това така се избягва копаенето на тротоари при смяна на кабели или поставяне на нови, също така проблемите се решават много по-бързо при аварии.

Bucharest wires

На няколко сергии из града видяхме да се продават…мартеници! Учудихте ли се? И аз реагирах така. Но явно при тях празникът 1-ви Март не е особено популярен, а по-скоро си подаряват мартенички за здраве по стара българска традиция.

Букурещ е много чист, озеленен и поддържан град. Засаждаха се пролетни цветя из градинките, почистваха се улиците, а на зелените площи из града видяхме монтирани контейнери за удобство на собствениците на домашни любимци.Реклама:

Booking.com

blog7

Поради ремонт не успяхме да посетим Природонаучния музей, но затова пък за еднодневния си престой ни остана повече време за Парламента. За него не бих искала да разказвам много, та аз дори нямам думи да го опиша. Той трябва да се види – втората по големина сграда в света след Пентагона, изградена изцяло с румънски материали, сред които злато, мрамор, дървесина и т.н.) Невероятен е. Огромен е.

Romanian parliament

На снимката може да видите една от залите в Парламента, за да прецените сами размерите му.

blog8

В непосредствена близост до Парламента имаше детска площадка. Изглеждаше доста красива и ние вече леко поизморени решихме да поседнем на някоя пейка, затова се приближихме. Оказа се, че детският кът е изработен от гуми. Да, гуми, изрязани с разнообразни форми и оцветени така, че да даряват радост на децата.

blog121

За един ден не успях да видя много, но видях достатъчно. Букурещ е прекрасен град. Толкова прекрасен, че бих искала да дойда отново тук. Сигурна съм, че разликата между останалите градове и столицата е голяма. Знам и че съм пропуснала да видя много неща, за да добия по-пълна представа, но определено ми беше приятно да се разхождам из града и да виждам веселите хора, радващи се пролетното време, да се губя из малките улички и да ни поздравяват с българския флаг в центъра на Букурещ. Лятото сме обещали на родителите ми да ги заведем, така че се надявам тогава да имаме възможност да останем повече.

8 мнения за “Букурещ”

 1. Букурещ е страхотен град… В много отношения прилича на София, но е доста по-напреднал от българската столица и е по-приятен както за туризъм, така и за живеене… Имаш да видиш още много неща от града, например: природонаучния музей, прекрасната църква на един от хълмовете (Метрополията), музеят на селото, ботаническата градина, Каролския парк… Някои от тези забележителности съм ги виждал наживо, но други – само на картинка. Градът обаче определено е добре да се посети през по-лятната половина от годината, така че да се надяваме, че скоро ще идем пак и ще разгледаме всичко това заедно… Целувки!

 2. Мивките в тоалетните в Парламента в Букурещ са Идеал Стандарт. Не знам дали материалите са румънски, но фирмата е американска, а изработката – най-вероятно българска.
  Като заговорихме по темата – касовите апарати в МакДоналдс в Унирии Шопинг Мол са Датекс, Силистра.
  Пешо, забележка – църквата не би ли трябвало да се казва Митрополия? И ако е тази в близост до Пиаца Унирии, то тя е Патриаршеска, не е Митрополитска. Оттам си вземете мощи на Св. Димитър Басарбовски. Ако говориш за нещо друго, извини ме.
  Метрото в Букурещ ми се ще да е илюстрация на това какво ще бъде софийското след 20 години.
  Препоръчвам да пиете по бира в барчето на последния етаж на Националния театър – приятно алтернативно място.

 3. Билянка, поздравявам те за пътеществието, което сте си направили в Румъния. да си призная и аз не съм бил нито в Гърция, нито в турция, нито в Румъния, но за сметка на това няколко пъти в Сърбия и македония, ако говоирм за наши съседени държави. Иначе по европата съм ходил назад-напред-. Хареса ми как кратко и нагледно си описала пътеществието -другият път в груга държава

 4. Браво Биляна, много емоционален разказ за един град с класическа кумунистическа архитектура 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *