Столична…

Голям град – големи хора,
само веднъж да дойда само туй мий зора…
Голям град – пълно е със стока,
толкус коли напрао ми сa спира тока…
Голям град – голяма мръсотия.
Нищо! Тука ше развивам търговия.
Голям град – пълно със боклуци.
Нищо… столичани искам да са мойте внуци.


Софийски автомобил в елитен столичен квартал
Прибирам се от работа. Някой е счупил прозореца на входната врата и две бабички стоят пред входа, цъкайки с език… Докато чакам асансьора, чувам:

– Марче, да знайш, това е само некой долен, мрррръсен про-вин-ци-а-лист!

Отивам при бабите и казвам:

– Марче, да знайш, аз съм про-вин-ци-а-лист… ама не бъди сигурна, че съм счупил стъклото!

Млъкнаха… Млъкнаха, щото на Марчето й пренесох оня ден столичната бебешка количка, в която беше напълнила толкова зелки от „Женския пазар“, че самият аз едва я качих по стълбите…
Марчето млъкна. Но по темата „столица vs. провинция“ не се мълчи. Колкото пъти видя подобна тема, толкова пъти виждам злобни коментари и от двете страни.
Роден съм в Шумен. Детските ми години съм изкарал предимно на село. Живял съм в Русе. Учил съм в Пловдив. Работил съм във Варна. Сега живея в София. Имам приятели от Бургас, Поморие, Дългопол, Казанлък, Видин, Благоевград, Нови Пазар, Стара Загора, Сливен, Горна Оряховица, Долна Джумая, Две могили, Три уши, Димитровград, Хасково, Шкорпиловци, Просторно, Душанци… и сигурно още хиляди места в България. Това прави ли ме провинциалист?
Само през тази година посетих 10 държави. Прабаба ми е гъркиня. Това прави ли ме чужденец?
Вече три години живея и работя в София. Оправям се с трафика, кварталите, хвърлям си боклуците разделно и ходя в „провинцията“ винаги, когато мога. Не ми е проблем да си сменя регистрационния номер на колата или да си направя адресна регистрация (то по нашите закони и на „Съборна“ 1 можеш да си направиш адресна регистрация)… но не съм го направил. Колата ми нито ще стане по-бърза, нито ще намали трафика, ако е със софийска регистрация. Плащам си данъците и сред основните ми човешки права е да пребивавам където си реша… И най-важното: не документите и регистрационния номер те правят столичанин… Не те определят дали ще се съобразяваш с другите, дали ще чупиш стъкла, дали ще дереш коли (здрасти, Анна), дали ще псуваш и дали ще караш като идиот/сляпа баба… (здрасти, Анна)…

Като споменах Анна, мислех да направя няколко цитата от блога й, но тя е решила да го махне от „публичния регистър“. Гугъл изрови само това от там:

Бесни селяни, които са в София от няколко години, псуват „софиянци” и не знаят имената на улиците. Арогантни глупаци, които правят пътуването ти непоносимо с евтини цигари и тиха чалга. Мисля, че мога да изброявам още доста.

Затова само добавям линковете, може пък да реши да ги отключи някой път…

И продължаваме с летните мисли на Делян и по-точно с това:

Делян*
*Без редакции и промени. Оригиналният правопис е запазен.

Прави ли ви впечатление колко са празни улиците? Как има къде да се паркира? Как задръстването вече се измерва в не повече от две коли до кръстовището? Как въздуха ненадейно стана по-чист? Градския транспорт днес сякаш дойде на време? Никой не ви е засичал на кръстовището? Никой не се предреди? И никой шофьор днес не ви е викнал „пидирас”, а дори маршрутките сякаш спазват правилата за движение?

Аз днес го забелязах. Когато всички коли заедно с мен спряхме пред една пешеходна пътека, за да мине жена с бебешка количка.
Очевидно е дошъл месец Август – месеца, в който според брат ми само Софиянци са си в София. А дори част и от тях може би са отишли на море.

(край на цитата)

Коментарите може да се синтезират така:

Софиянците казват: Така е, София е рай, когато се изнесат селяните.
Провинциалистите казват: София е рай през лятото, защото тъпите софиянци отиват да си киснат задниците на морето.
Истината е: Всички ходят на почивка през лятото и е нормално софийският трафик да се пренасочи по черноморските пътни артерии.

„Софиянец в колата“
Снимка: Pierrot
И с неговите мисли съм съгласен, между другото…

Няма да ви занимавам с допълнителни примери за ругатни тип „селяните вън“, които можете да видите във всички форуми – пишат го ерудирани адвокати и 12-годишни тийнейджърки с правопис тип „provincqlisti mahaiti sa podiavo li te“.
Войната между „софиянци и селяни“ се използва и за реклама. („Диър селинджър, искаш ли да станеш софианец?“) Вижте блога на Strangera направо, аз нямам какво да добавя.

Дори „24 часа“ писаха с големи букви (виж материала в блога на Симион):

Да затворим ли София за селяни?

Ето защо според мен спорът е безсмислен и ще цитирам едно гневно „провинциално“ мнение, с което съм 99% съгласен…

TAfricanski*

*Мнението е взето от форума на dir.bg без редакции и промени.
Оригиналният правопис е запазен.

От коя провинция иска да отиде в София? От Северен Рейн Вестфалия, от Долна Саксония или от Бавария? На мен в България не ми е известно да има провинции. България е унитарна държава. Не ми е ясно на какво отгоре се гради имперското ви самочувствие на граждани на Града. Нито се намирате в Рим, нито пък живеем в Древността. Поне според законите на България не ми е известно всичко извън областта София-град да е предназначено само да плаща данъци на Метрополията в замяна на охрана от варварски набези и под заплаха от бой, че да си позволява някой да ме нарича провинциалист. Бях ли достатъчно ясен?
Много интересно как досега не се е намерил нито един немец или нито един холандец, който да ми каже къде не ми било мястото, а вие, нещастници, си позволявате да давате подобни акъли. Можете само да злобеете, че другите хора живеят на приятно място и идват до София само за да се възползват от административните услуги, които тя предлага като столица, а вие живеете на гадно, но честно ви казвам, това не е мой проблем. Никой не ви е спрял да се преместите на по-приятно място. И аз не разбирам какво пречи централата на някоя фирма да е във Велинград или в Самоков. Вие се маймунчите там, правите си живота гаден, слагате си всичко в София, после ние сме ви били виновни.
Уважаеми, София е много повече моя, отколкото Русе ваш, защото София е столицата, в нея се наливат ресурси от цялата държава, за да е представителна и за да изпълнява функциите си. В замяна на това София е на всички. Ако някой от вас не се възползва от инфраструктурата, изградена с държавни пари, и въпреки това хората от другите части на страната му пречат, нека приеме личните ми извинения. На тия, които се възползват от икономическите, културните и всички други облаги, които получават благодарение на парите, които аз съм платил като данъци, мога само да се усмихна пренебрежително.
Хората в Габрово са много по-прави да се сърдят, че камиони им мачкат центъра по 24 часа на ден, защото Габрово е Габрово – има си хора, има си община, там всичко си е тяхно. Държавата не им е направила околовръстен път и заради това се руши тяхната инфраструктура, задръства се, рискува се техният живот. В София всичко е на всички българи, така че нямате право да мрънкате. Ако не ви изнася – никой не ви е спрял да живеете някъде другаде. Ама ви е под достойнството, нали. Щото имате самочувствието, че сте най-великите, понеже сте столичани. Смех… Заради това и карате като камикадзета – от Витоша по високо нема, от Искъро по длибоко нема. Аз съм със „С“, всички трябва да ми дават път.
Преди няколко дни един колега първа година искаше да ме пита колко ракия си нося от България (за студентите в Германия това е равносилно на злато) и ми вика „Колко ракия си носиш от София?“ Доста показателно.
Между другото, аз съм един щастлив българин, защото не ми се налага да ходя в София по никакъв повод. Имам си на 60 км от нас една друга столица, която ми предлага всичко, което ми липсва в Русе. Кеф ти летище, кеф ти второ летище (и нито едно от тях не го затварят, като има мъгла), кеф ти Икеа, кеф ти университет (да, по-добър е от СУ, съжалявам), кеф ти трамваи, кеф ти метро, кеф ти ескалатори, кеф ти задръстване, кеф ти австралийско консулство, кеф ти ЖП връзка със Западна Европа Не е ли тъжно, че до Букурещ пътувам по 4-лентов път, а евентуалната 4-лентова връзка на Русе с евентуалната магистрала Хемус, по която евентуално ще мога да стигам до нашата си столица, се дъвче като проект от години и е все още пожелание? И знаете ли кое ми е единственият проблем да ходя по-често в Букурещ? Таксата мост, която централното софийско правителство си позволява да ми събира, за да си пълни централния бюджет, с който да решава вашия проблем с вашия боклук, да ви прави метро или да ви вози с обновени вагони до Бургас. Е как да не ми се разгарят идеи за сепаратизъм от софийската централна власт, при положение, че от София виждам само лошо? Че ако Берлин почне да събира по 8€ на преминаване на националната граница между Германия и Австрия, Бавария на следващия ден ще обяви независимост бе! Етническите различия в международното право сами по себе си не са основание за сепаратизъм, но ако правата на някоя група от обществото са системно нарушавани, това вече Е легално основание за сепаратизъм. Моите права на свободно придвижване и икономически просперитет се погазват, за да събира София 35 милиона евро на година в централния бюджет.

Имате нужда от спешна промяна на провинциалното мислене точно вие, софиоцентрични индивиди. Колкото по-бързо се научите да мислите като едни съвременни граждани, а не като комунистически бабички от някое село, толкова повече нерви ще спестите и на себе си, и на другите.
(край на цитата)

Така… Саутпорт е един малък град близо до Манчестър, Великобритания… Хората там са скучни и ограничени по мнението на повечето нашенци… Но ако дойде Джон Смит от Саутпорт в София, той не е провинциалист… Напротив – даже не бива „да се излагаме пред чужденците“. Ако не е Джон Смит от Саутпорт, а Данчо Стоянов от Сливен, той е тъп селянин. Хмм… странни класификации. И неверни. За да кажа какво според мен разделя простаците и свестните хора, ще цитирам и няколко реда от блога на Templar за… (следва цитат, за запазването 1:1 вече си знаете)

…разлики от почти 3-пъти в КПД-то на антропогенезата между старата градска част и дълбоката провинция? Обективно, без обиди и без емоции, защо има разлика?

Диалектическия материализъм на комунистите учеше, че битието определя съзнанието. Демек, ако живееш мизерно ще бъдеш мизерен и по душа.
На мен ми се струва, че това съждение почива на грашна логическа връзка.

Съзнанието се определя от семейството и приятелската среда, в която се формираш като личност. Ако живееш бедно, дори в мизерия, но в духовна и културна среда с ценностна система, то имаш всички шансове да се развиеш като личност.
Ако живееш в безкнижие, в среда, в която алкохолизма е ежедневие, чалгата – постоянен звуков фон, а най-близката културна институция (опера, театър, библиотека) се намира на 40 км. , шансовете ти са минимални. Но дори и да живееш до църква, трябва някой да те заведе вътре докато си дете…
Така че, един младеж или девойка, израсъл в къща на старата главна в Шумен или Свищов, с холна гарнитура от варен бук от 33-та година, дантелена покривки плетени на една кука, гоблен „Старата воденица“ на стената и домашен сладкиш „агнески“ под стъклена похлупак „камбана“ вероятно ще има повече предпоставки да бъде заведен в църква, театър, книжарница. Статистическата вероятност да стане гражданин е по-висока… отколкото някой софиянец от Надежда 2, свикнат от малък, че всяка вечер се реже една голяма салата и се сяда със съседите на самоделна маса на стълбищната площадка, където на 19“ телевизор BEKO се гледа Шоуто на Слави…
Мястото на раждане, семейната среда и околната среда в никакъв случай не са определящи и ограничаващи за развитието на личността, но са важна предпоставка, бонус, който имащите го използват или не, а нямащите, стига да искат наваксват с допълнителни усилия, за което само можем да свалим шапка на успелите.

(край на цитата)

Затова…

Имам първо и последно обръщение към „софиянци“ или по-точно към тези, които мразят провинциалистите:

Мили софиянци… Наистина не се дръжте така, сякаш София е автономна област на България. Тук съм само и единствено заради хубавата си работа, която много обичам. Обещавам ви, че когато получа подобна възможност за работа и развитие в Русе или Пловдив, например, веднага ще се самоекстрадирам от София и ще ви оставя да й се радвате на двучасовите задръствания, мръсния въздух, боклучавите улици и бездомните кучета… И не забравяйте какво е казал Хемингуей: „Всичко, което е далеч от морето, е провинция“.
И няколко думи към „провинциалистите“ или истинските простаци, които паркират неправилно, хвърлят си фасовете навсякъде, пътуват гратис и цапат красивата ни столица:
София е страхотен град. По-голям, по-скъп, по-мръсен, по-натоварен и въпреки това прекрасен. Пълно е с идиоти, но повечето хора са свестни. Шофьорите са толерантни и се пускат един друг, някои дори спират на пешеходните пътеки. Няма нищо лошо да оставиш колата си на платен паркинг – спестява много нерви на всички. Заплатите са по-високи, но и стресът е по-голям. Затова, ако нямате основателна причина да бъдете тук, наистина няма смисъл да идвате. Ако пък идвате, не се дръжте в стил „Не съм от тук и съм за малко“. Пазете София чиста и се съобразявайте с другите. Не е сложно.

Накратко:
Софиянец ме обижда точно толкова с „провинциалист“, колкото един русенец със „софиянец“… Мога да се справя със софийския трафик, мога да впрегна и магаре с каруца. Мога да ви кажа три хубави столични ресторанта, както и три страхотни рецепти с гозбите на леля ми от Разград. Опитвам се да съм толерантен шофьор, независимо дали съм в София, Пловдив, Варна или в центъра на селце със 100 души население. Аз съм гражданин на света. Всички сме… И вместо да се чувстваме европейци и част от нещо много по-голямо от България, ние се делим на това кой от коя махала е… Напомня ми на бой по време на детски футболен мач… Проблемът е, че повечето от нас не са в детската градина.
Не вярвам този пост да промени нещо във войната… но съм длъжен да ви кажа, че на този свят има много по-важни неща от това откъде си! Левски е от Карлово, Ботев – от Калофер, Вазов – от Сопот, цар Борис ΙΙΙ – от София, Стефка Костадинова – от Пловдив, Димитър Бербатов – от Благоевград, а Слави Трифонов – от Плевен. Обичам България. Обичам народа си…
И няма никакво значение къде си роден… Има значение само какъв си, какъв искаш да си и колко континенти, държави, градове, села и хора може да побере сърцето ти!

28 мнения за “Столична…”

 1. Е не всички хора като кажат селянин и провинциалист имат предвид хора от село. Също както голфаджията не е задължително да кара Голф 2йка, „селянин“ и „провинциалист“ не описват произход а манталитет. Аз като се замисля най-много псувам на селянин, съседите от панелката, въпреки че повечето са родени в София. Те обаче, бидейки бесни провинциалисти (по манталитет), определено псуват всички, които не живеят в панелката от поне 10 години на селяни.

  Та мисълта ми е че няма много какво да се впрягаш, че някой провинциалист роден в София псувал на селянин. А и имай предвид, че не само Софиянци са с подобни комплекси*. Отношението софиянци-други е напълно взаимно. Един познат си купи кола от София и си я закара във Варна. Преди да и смени регистрацията, по негови думи, бая псувни отнесъл заради първите букви от номера. Също чувам че има села, където ако софиянец отиде в селската дискотека и му личи от къде идва, си отнася боя. Получава се леко порочен кръг, кой кого мрази повече. Ако някой се пита кой е почнал всичко, според мене за всичко са виновни простите селяни… от София.

  Аз дори и да не бях роден в София определено не бих се засегнал от мнението на някой простак. Все едно да се засегна, ако някой простак ми каже че с тия софтуери-мофтуери за нищо не ставам.

  * Макар че от Люлин по-големо нема;), нямам предвид жилищни комплекси, а от тия комплексарските

 2. Рядко се зачитам в дълги словоизлияния, но в случая го направих. Защо ли? Ами защото тази тема ми е „легнала“ на сърцето по много причини – за мнозина противоречиви, ама на:
  1. Както казва Канев, „селянин“ и „провинциалист“ не описват произход, а манталитет. Ама това го говорят софиянци :), каквато съм и аз. Вярно е – още като студентка усетих на гърба си последиците от яростната обида на колежка, когато извиках след един шофьор, който едва не ни сгази „селянин“. Иди обяснявай или пък иди следи, че и колегите, родени извън Сф-то, употребяват този израз, когато визират ниска култура или еманация на простащината.
  2. Омъжена съм за „провинциалист“. Имала съм гаджета „провинциалисти“. Като млада отношението на приятелите ми към тях ме изумяваше – постоянно захапване за изгълтани от емоцията и бързината гласни и съгласни звуци, имитиране на говор…
  Днес истинските ми приятели са от цяла България и не всички живеят в София (някои дори си тръгнаха оттук) – те са добре дошли у дома, аз у тях – също. Имам приятели и извън милата родина. Родът ми е наполовина гръцки и не се срамувам да си нося византийското име. На всеки любопитко относно корените ми отговарям арогантно. Това заслужава всеки, който се вре в личното ми пространство и пита „ама откъде си“. Между другото, този прелюбопитен лаф, често употребяван от местните аборигени, е чисто „селски“ (по Елинпелиновски „селски“) – целта му е да те идентифицира. Но днес вече цели да те облепи с миризливи етикетчета, че да е по-лесно да те разберат уж (e.g. „мани го тоя, той е от РусИ“).
  3. Любовта не знам дали е взаимна – ако взема повод от Канев. Едно време беше – имаше чисто документални причини. Днес мисля, че на хората извън София не им дреме за столицата по този куртоазен начин, по който ние се надяваме да ги трогваме.
  Та така 🙂 Браво за усърдието да събереш реакции от блог-пространството. Дебат е хубаво да има, но в него рядко или никога не се ражда истината.

 3. Аз съм от Карнобат и карам Golf II (с одрани врати въпреки, че не спирам по тротоарите и пускам пешеходците на пешеходните пътеки). Аз (Селянина) бях пребит преди има-няма една година в Студентски Град от момче кореняк Софиянец защото си позволих да пресека пешеходната пътека преди Астрата му. „Бедно студентче“ така ме нарече … Сега си мисля, че дори съм имал късмет, че съм се разминал само с бой … Иначе харесвам Софиянци … харесвам как разхождат кучетата си в градинките където играят деца ми. Харесвам как реагират когато им направиш забележка – никога, ама никога, не казват „Селянин я се разкарай …“. Харесвам дори акцента им (въпреки, че те не харесват моя). Как да не поискаш да си Софиянец а?

 4. Точно това ме дразни, мили софиянци… Какво значи „провинциалист по манталитет“… Можеш да си простак по манталитет, невъзпитан, дори варварин… Но не можеш да си „провинциалист по манталитет“. Това е проблемът и това дразни хората извън София. Аз никога никого не съм обиждал на „ти си софиянец по манталитет“, макар че да не върнеш ресто от 3 лв. при 47 лв. сметка в заведение или да си прибереш 5 лв. при 4,20 лв. сметка за такси си е типично софийски манталитет… Също софийски манталитет е да застанеш в средата на кръстовището в най-лявата лента и след това да завиеш надясно. Както софийски манталитет е да казваш „млеко“ вместо „мляко“… Всеки регион си има особености, добри и лоши страни… И тъй като провинция е всичко, което не е столица, „нестоличен манталитет“ би следвало да не е обидно за простака… Обидно е обаче за хората извън столицата, защото „province“ идва от pro- „преди“ + vincere „завладявам“, по-късно става синоним на римско владение, а още по-късно придобива еквивалента на нашите области. Всички значения на думата символизират подчинение на столицата, а не простащина… „Провинциален манталитет“ би следвало да значи „предзавладелчески манталитет“, „подчинен на Рим манталитет“, „областен манталитет“… Не ми звучи нито ясно, нито точно.

 5. Хех, Пешо, много хубаво си го написал.

  Ана правилно си е заключила постовете, за да не се излага, защото на мен лично драстично ми падна в очите с темите „селяни и софиянци“.

  За мекото говорене…Доколкото знам, за основа на книжовния бълграски език е изпозлван търновският диалект, който не е толкова твърд, като произнасяне. С времето върху него се насложил шопският диалект и се получил днешният стил на говорене, който чуваме по телевизията и смятаме за единственият правилен. Много типично шопски грешки, които преди правеха само софиянци, сега се правят масово, в стремеж да се усвои „свещеният“ диалект. Пример : „на кой приличаш ти“, „обади се на някой“, „да отидеме“, „на мене“.

  Аз самата съм живяла 6 години в София, 10 години във Варна, Родена съм в едно село до Силистра, а сега живея в Русе. Навсякъде може да се срещне класа, възпитание, култура и интелигентност. Навсякъде може да се срещне невежество, злоба, простотия и лош вкус.

  А за навика да се изпозлва думата „селско“ и да се обяснява после, че разбирате ли, те нямали предвид хората от село…Ами, казвайте каквото имате предвид.

 6. И аз съм съгласна с теб, Петре, въпреки че не съм имала възможността да обикалям толкова много по света. Обаче очите ми са отворени и се старая да виждам по-далече от носа си.
  Един човек, когото много обичам, казва, че се възхищава на онези, дето могат и с царя и със слугата да седнат на една маса и сладко да си приказват. Тоест умният не се определя като столичанин или провинциалист, като гражданин или селянин. Той е човек!!! Като всички!
  С две думи – напълно разбирам позицията ти и я споделям.

 7. Много се радвам на поста:) Аз съм от Пловдив и съм съгласна,че хората в София се взимат прекалено сериозно. Бях лятото в Лондон и мога да кажа,че видях всичко друго,но не и англичани… Или може би и хората,които съм видяла са провинциалисти. София е хубав град,но селянията е в повече,много съм се разочаровала,като си представя,че трябва да изкарам още три месеца тук заради стажа си. Видях прекалено много фалш в този град!

 8. @Случайна
  Мен и мене са дублети, въпреки че последното звучи подозрително като западен диалект, първото е просто съкратената форма на второто. Кой и кого са си масов проблем и нямат нищо общо с шопския диалект, а с липсата на падежи в повечето други ситуации в Българския. По-скоро „обади се на нЕкой“ си е характерно за хората на запад от ятовия преглас. Също да знаете, че и бъркането на пълния(т) и непълния(т) член не е измислено в София;)

  @BORIME4KA
  Човек като опре до етимология, нещата стават наистина неясни и объркани.;) Софиянец ако гледаме етимологията, трябва да значи мъдрец. А иначе няма как да обидиш някого, че е софиянец по манталитет, защото те половината софиянци са селяни по манталитет и затова се гордеят с това че са родени в София:P

  Между другото думите си менят значението. Има много други думи освен провинциалист, които се ползват, по много различен начин, от първоначалното си значение. Примерно като кажа на някого олигофрен, надали имам предвид, че е умствено изостанал по независещи от него причини. Като наречеш някого копеле, надали имаш предвид, че е незаконно дете, а в някои региони на София копеле пък не е обидна дума, а си е еквивалента на майна/лице/бате/и т.н. Като наречеш някоя жена патка, надали имаш нещо против патиците. Помисли си можеш ли да наречеш някого провинциалист, дори и да си от същото село. Както и свастиката, от 60 и нещо години насам вече не е Индийски символ на изгряващото слънце, така и провинциалист не значи човек от провинцията, в почти всеки контекст който ще срещнеш в ежедневието си.

  Най-основното което виждам по коментарите от несофиянци, е че някак си омразата към хората от другите селища се приписва на столичани. Според мене лошото отношение го има навсякъде. Просто в София хората са най-на гъсто и най-много и затова е по-голяма вероятността да попаднете на всякакви видове простаци. Я се опитайте с варненски диалект да отидете в Кюстендил или обратното да видим дали няма ви нарекат селяни.

 9. Съгласна съм с поста, освен в частта
  „Пълно е с идиоти, но повечето хора са свестни.“
  Всъщност факт е, че повечето хора са идиоти 😉

  Иначе относно коментара ти малко по-горе, май се впрягаш в думите малко повече от необходимото. Думата селянин, по начало значи „човек от село“, но е променила смисъла си да се използва за „простак“. Също като думата „варварин“(която ти употребяваш в негативен смисъл), по начало е значила, човек който не е грък(нещо като „провинциалист“ 😛 ), но сега се използва в смисъл по-скоро на „дивак“. Аз като един негрък(„варварин“), да се обиждам ли, че изполваш думата с отрицателен смисъл 🙂

  Като summary исках да кажа, че не е толкова важна конкретната дума, която се използва, а отношението, което хората влагат в нея. И тая война София-провинция е доста жалка работа и от двете страни.

 10. Толкова дълбока тема,с която се сблъскваме всеки ден,че чак докторат може да се напише.
  Неправилно е да се правят обобщения,особенно от хора дошли от някъде в София и всички,които са заварили преди тях тук определят ,като софиянци.За такива може да претендират хора с поне три поколения живели в този град,а такива са малко.Има уникални простаци ,за които да се назоват „Софиянец“ е вид сертификат и те го използват под път и над път.
  За хората дошли от някъде-има страхотни личности,които се гордея ,че познавам и дали са от Пазарджик или Париж няма значение те се държат културно,къпят се всеки ден,поддържат интересен разговор и не си правят извода за теб от това ,което са чували за страната или града в който живееш.На другият полюс са комплексарите,хората изхвърлящи си боклуците навсякъде,без хигиенни навици,живеещи все едно са единственни на света с надута музика,шофиране,тарикатеене и с липса на каквато и да било обща култура.

 11. Interesna tema 🙂

  I mislia che tazi sitiacia, prosto niama kak da se reshi. Edinstweno problema shte stane po-malak kogato horata w BG se oprawiat malko i stanat po-mlako agresiwni.

  Inache takiwa problemi ima i w ewropa (Pari# mi e kato nai-iarak primer) i w Severna Amerika (prosto si izberete edin ot po golemite gradowe) i w Azia.. abe mislia, che stana iasno.

  Tochno tozi problem se kazwa „Sindroma na Golemia Grad“ i se pora#da ot biologichnite nu#di na chowek da se prichasliawa kam niakakwa grupa i da se stremi negowata grupa da e „po-po-nai“.

  Zatowa winagi ima stranni delenia me#du horata.. Lewski-CSKA, MG-AG Admini-Potrebiteli, Chalga-Rock… Horata, kolkoto i da si mislim che sme naprednali, sa si stadni #iwotni i edinchowek winagi se chuwstwa po-silen kogato e chat ot grupa. Wednash kogato nameri/izmislim factor koito ni swarzwa s edin ili poweche hora nie sme odno cialo.. i togawa pyk izliza drugia ni estestwen poriw – da dominirame. Dominaciata se izraziawa po kakwi li ne nachini, kato wseki edin ot tiah mo#e da se sintezira w izraza „nie sme po-{pozitiwen epitet} ot was“. Normalno e horata izwan toku shto opredelenata grupa da skochat sreshtu tezi twardenia, kato towa im predostawia idealnata prochina da sformirat swoia grupa („provincialistite“). Saotwetno te na swoe misto pochwat da dokazwat kak pyk te sa po-po-nai.

  Saglasen sam s Kanew, che dumite si promeniat znachenieto prez wekowete (primer: w starobalgarsia dumite „woni“ i „mirishe“ sa imali tochno obratnite znachenia predi 2000 godini). I tochno w drewen Rim, horata sa se deliali na gra#dani (na Rim) i na prowincialisti. Towa delenie ne e bilo nikak pozitiwno (koito ne wErwa da prochete malko Ciceron).

  Ta delenieto me#du cofianci i prowincialisti/seliani si e w normata na neshtata. Wsiakakwi obobshtawashti opredelitelni winagi se wazpriemat kato obida i winagi sa izrecheni kato obida, koiato glawno mi gadelichka sobstwenoto EGO i zatwar#dawa mnenieto ni, che sme mnoooooogo po-dobri ot tazi drugata grupichka.

  W Blagaria puknatinata me#du tezi dwe grupi se e prewarnala w propast blagodarenie na mnogospecifichni istorichesko-socionalni faktori. Po wremeto na komunizma, Sofia e bila nai-dobre snabdenia grad, nai-dobre obnowiawania grad i drugi „nai“. Towa e bilo taka zashtoto politicheskia elit e #iwial tochno na towa miasto i edinstweno i samo gorespomenatia elit e opredelial prerazpredelianeto na sredstwa w dar#awata. Po tipichno choweshki, uprawliawashtite sa si zapazwali poweche „mat’rial“ za sebe si/grada w koito #iweiat. Sashtata prichina po koiato ulicite okolo mesto#iweeneto na koito i da bilo kmet winagi sa w dobro sastoianie.

  BTW mnogo podobno razdelenie ima i me#du „emigranti/rodino-predateli“ i „istinski balgari“

  Kakto kazah i predi, tezi neshta edwali shte izcheznat ot liceto na zemiata. Samo moga da se nadiawam, che bawno no slawno broait na horata s po-golemi granici na tolerans shte narastwa.

 12. Izwiniawam se za izobilieto na prawopisni greshki… ne sam spal ot tri dena (parwo bebe, niama kak…)

  A kirilicata winagi e bila problem na rabota…

 13. Харесвам дуалистичността ти. Така човек може да те обижда както на софиянец, така и на селянин. Добре си се подредил 😉

  Когато човек е над тълпата, той не й говори.

 14. 🙂

  СЕЕЕЛЯНИ СЕЕЕЛЯЯЯЯНИИИИИ

  нека проведем социален експеримент 🙂

  кой от вас всички познава дори един кореняк софиянец.
  Коренякът софиянец трябва да отговаря на следните изисквания:

  1. минимум 3 поколения назад рода му да е живял в София (под София се разбира не селата влезли в града като квартали, а самия град).
  2. все още да живее в София

  Аз лично не познавам такъв човек … а вие?

 15. Пешо, поздравления за поста! Само да ти кажа – аз също се дразня на простотията, липса на култура на движението по пътищата, боклуците изхвърляни през прозорците… още много неща… чалгата… И за да не обиждам хората от село, измислих си израз „селанин“ вместо „селянин“. Някак си по-така описва „невъзпитан, нахален, прост, антисоциален, безотговорен некултурен и в повечето случаи твърде шумен индивид“. И честно казано, не веднъж съм почувствала радост от факта, че не съм родена в България, така че минавам за чужденка, та не попадам нито в категорията „софиянец“ нито „провинциалист“.

 16. не изчетох целия пост, понеже нямам време, ама само да кажа, че анна да си ходи на паметника на съветската армия и да люпи семки, съвсем по софийскому. ненавиждам софиянци с техните претенции за територията на софия, като чели живеем в края на 19ти век и комунизмът тепърва се заражда. във фейсбук има няколко групи от рода на ‘кои са истинските софиянци’ или ‘да върнем софийското жителство’, в които бих се джойнала за да словоизлея яда си, но просто ме е гнус това да ми излезе в нюз-фийда. тъй или иначе ми се ще да уточня по повод незнаенето на имената на улиците, че аз съм родена в софия, живяла съм тук 20 от 23 години и не зная имената на улиците. също не зная как да стигна от вкъщи до нещо, което е на повече от 15-20 минути пеша. това изобщо критерий за какво е? впрочем преди няколко години обясних на друг колега кореняк софиянец, че доколкото той е предубеден за провинциалистите (тъй наречени) аз пък се тревожа като разбера, че някой е от софия. в крайна сметка съм срещала много повече простаци от софия отколкото от където и да било другаде.

 17. От всичко, което прочетох дотук видях голямата омраза на провинциалистите към софиянците, а не на софиянците към провинциалистите. Май цялата война идва не от София – а от останалата част на България. И смягам, че това е последица и натрупан гняв от времето на комунизма когато софийско жителство се получаваше само ако се ожениш за софиянец/ка или станеш ватман или шофьор в градския транспорт – друг шанс нямаше. Та именно това насъбра голямата омраза към жителите на столицата.
  Мисля, че този спор е пълна глупост – явно си нямате друга работа. Преди 9 септември 44 г. едва ли е имало подобно отношение между хората.
  А, моята молба към всички вас е вместо да разлайвате кучетата с тези псевдопроблеми, като идвате да живеете в моят град да го пазите чист като вашето родно място и да се грижите за него, а не да решавате, че тук е позволено всичко и понеже сте далеч от вкъщи и от близките и познатите си да правите каквото и както си искате и да съсипвате и без това задушаващият се град. Предполагам, че има и такива съвестни и отговорни хора. Ако сте културни наистина, ще го правите, ако сте селяндури по душа – откъдето и да сте, колкото и велики да се изживявате ще си останете такива.

 18. Според мен въпросът опира до това тъпо изпростяло говедо ли е даден идндивид или не. Използването на дадена терминология като обиди на „селянин“ например е изява на горното твърдение. Истината е, моралът на цяла България е изроден и това важи най-много за живота в София…

 19. Тук долу в полите на Витоша съществува един мръсен град, копеле! Мръсен град обитаван от мръсни копелета, копеле! Това е София-джунгла! Тука всеки гледа злобно, копеле! Всеки гледа да те изяде! Ти си плячка, разбираш ли?
  София джунгла – дивото зове! София джунгла рев на зверове!
  Град мръсен, опасен и зловещ, улици без изход… Какъв е твоя интерес? Защо ли тук се вреш, келеш? В тази обстановка хищна ти си плячка пищна в техните ръце! Сила на горила, хитрост на койот – помагат ситуация гнила да избегнеш! Губиш ход – от Люлин през център до Младост ,както и в другата градска площ затъваме в мизерия, престъпност и пот.
  София расте, но не старее, ха, та тя по-скоро умира! И кой ли въобще копнее в това престъпно гето да живее – акъла не ми го побира!
  Измина много време а градът не се променя – тъне в дрога улична кал престъпност и мизерия! А ти вървиш, бързаш, дори не спиш, всяка вечер си с компания по неволя – страхът, студът и шибаната параноя!
  Е, този мръсен град не ти е Рай! И дори да имаш коли ,пари животът пак на косъм ти виси, знай! Всеки ще те дебне да те ебне, всеки иска с голямата лъжица да гребне! Никой не уважава твойте сдухани правила, тук справедливостта означава закона на джунглата! Да оцелееш е изкуство в този шибан град! Народът кат пълзяща сган ще се завре и в кофа за боклук от глад! Слабаците гладуват ,а тарикатите пируват! Който може го прави, който не може се дави! И с кво си мислиш се слави – всеки лешояд със него ще се задави! Но погледни нещата от другата страна, не от черната страна, а от тази в която се крие радостта: Какво ми липсва на мен? – Колата със милионите, жените и на друго място да живея в този момент! Живеем едвам едвам в един безумен град! Около нас – злоба завист и глад! Може да имаш милиони идеи, красиви мечти, но си притиснат в кутия и зат’ва за тях забрави! София джунгла дивото зовееее, сооофия джунглааа рев на зверовеее!!!

 20. През 50 години, наравно със селянин, се употребяваше кювлия /турски/и пейзан /фр./. С тези думи не се определяше произхода, а манталитета в социалната среда.

 21. Толкова голяма държава сме, че се чудим как да седнем така, че да ни е по-широко. Дали да се самоопределим като такива или онакива.

  Някой беше казал, че можеш да изкраш човек от село, но не и село от човека. И по този повод – няма никаков значение от къде си, а като какъв се самоопределяш. Къде си ти в собствената си и в други класации.
  Хубав пост, Боримечка!

 22. А да затворим морето за софиянци от април до септември и на море с пенсионерите на есен? Защото в бургас лятото е „гъч“ с „кореняк софиянци“

 23. Затварянето на София за селяни предполага половината да бъде изселена.

 24. софиянци са празни тикви. това е българия има икономика има развитие а
  останалите да в страната да умират няма такава държава да е съсредоточено
  една трета от населението на една държава да е съсредоточено в един
  град този изкуствен балон ше гръмне такова земетрисение ще ги клати
  и тогава БЪЛГАРИЯ ще се управи. Та те не дават исторически и настоящи
  личности.Големият игоизъм ше ги вкара в крах.София не мисли за останалите
  град на лайна и там ще се удавят не гласувайте за тези

 25. Прекрасен пост…мисля да цитирам някои неща, някой ден в някоя моя книга…:)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.