Пирон по боята…

Анна е решила да си вземе един пирон и да дере боята на всички неправилно паркирали по тротоарите автомобили, които я принуждават да слезе на улицата с бебешката си количка… И много хора я подкрепят! Наложи се дори да се скараме с Iffi по темата (специално за нея съм написал причина No. 4).
Не и аз, обаче. Поради най-малкото пет причини:
1. Да повредиш нещо (било то колата на някой пълен идиот) е най-малкото хулиганско, варварско, тъпо, нецивилизовано, противозаконно, … (попълнете пропуснатото, схванахте идеята).
2. Одраната с пирон кола пречи също толкова на движението, колкото и неодраната такава…
3. С неправилно паркиралите автомобили се занимават „Паркинги и гаражи“ и „Пътна полиция“. Не и ти. Не и твоят пирон.
4. Паркирането в София е голям проблем. Лично аз съм ходил в центъра с кола само три пъти: нямаше свободни места в „Синя зона“, нямаше свободни места на платените паркинги, нямаше свободни места за спиране дори на местата, забранени за спиране!!! Ако всички, паркирали неправилно са идиоти, значи всички с коли в центъра на София са пълни идиоти… А да казваш, че хората не трябва да се движат с автомобили е също толкова наивно, колкото да казваш, че хората не трябва да имат деца и да ходят с бебешки колички в града.
5. Всеки е наясно как трябва да бъде и как е положението в София… Освен колите, по тротоарите ще срещнеш и препълнени контейнери, огромни билборди (които те карат да слезеш на улицата, за да ги заобиколиш), заведения по тротоара, пълни с маси и столове… И ако си агресивен вместо толерантен, онова, дето го буташ в количката ти ще отрасне в свят на надрани коли, разбити огледала и миришещи боклуци…
Лесно ми е да говоря така, след като съм от страната на шофьорите. Е, наскоро тиках бебешка количка. В центъра на Варна… Мога само да си представя какво е за майките да се придвижват в центъра на София… Но не мисля, че пирона по колата ще направи нещо по въпроса. Да, ще направите някой автотенекеджия с 200, 500, 1000, 2000 лв. по-богат… А колкото до собственика на автомобила: ако е пълен идиот, това няма да го спре да паркира на същото място и след 2 дни (познавам такива); ако пък е въртял два часа из центъра, след което е спрял за пет минути, всъщност ще повредите колата на един човек, който не го заслужава… Отърсвайки се от яда си, можем би ще си отговорим на следните въпроси:
Какво ВСЪЩНОСТ прави пиронът по боята? Освобождава ли мястото на тротоара? Кара ли шофьорът да не паркира така повече? Намалява ли скоростта на идиотите, движещи се по улицата? Предпазва ли детето ти от останалите опасности в София?
Естествено, че шофьорите трябва да се съобразяват как и къде спират. Както и с много други неща… Аз лично съм съгласен с всичко, което казва Анна. Но не съм съгласен с методите, които прилага тя и поддръжниците й, за да разреши проблема… Постът й се превърна в лозунг „Дайте да дерем коли“.
За финал, ще ви покажа и как законът гледа на това, което прави Анна и това, което правят паркиралите неправилно по тротоара идиоти… Може би също ще ви помогне да разберете що за престъпление е неправилното паркиране и що за престъпление е дрането на коли:
Наказателен Кодекс, чл. 216, ал. 1.
Който унищожи или повреди противозаконно чужда
движима или недвижима вещ, се наказва с лишаване от свобода до пет години.
Закон за движение по пътищата, чл. 183, ал. 3.
Наказва се с глоба 30 лв. водач, който неправилно
паркира върху тротоара.
Ето ви и отново поста на Анна… и си кажете мнението! Аз също търся истината…

33 мнения за “Пирон по боята…”

 1. Вчера сутринта бързах за работа. Стигнах до кръстовище и трябваше да пресека, но нямаше как, защото две коли бяха спрели на пешеходната пътека. Трябваше да застана посредата на кръстовището, за да пресека. И това при положение, че почти всички тротоари в центъра са отделени за пракиране. Къде съм аз тогава? Ден преди това бях стигнала точно до същата идея с дрането. Само дето вчера нямах нищо под ръка. Честно си признавам толкова се афектирах, че за първи път успях да се изплюя по мъжки! Добре се получи на задното стъкло 🙂
  Не знам дали ще се престраша някога да одраскам някоя кола, но с плюенето поне ще продължа!
  Защото: не ме интересува дали повреждам някоя чужда собственост, защото собствениците на такива коли повреждат нервите ми всяка божа сутрин и тях също не ги интересува това. Трябва да си го изкарвам на някой и не искам това да е на близките ми. Доста добре се почувствах вчера ще знаеш 😉 Какво ли е да одереш с ключ 🙂

 2. Виновни са гъбите, които растат по време на избори.

 3. На 100% съм съгласен с всичко, което си написал и с начина, по който си го направил.
  На всеки му е писвало от разни неща и му е идвало да реагира с агресия, но това наистина е погрешно и неоправдано. Има си закони и институции, които се занимават с тия неща. Ако някой иска да има проактивна позиция, нека да се бори за това, тези институции да се погрижат за спазването на закона.
  И още нещо – много е жалко майките с малки деца да се принизяват до хулигани. Ебаси колко лошо говори това за човешката природа!

 4. dokato horata w bg ne si promeniat misleneto „ami ako naikoi drug ne si se swarshil rabotata az kwo da go prawia“ shte si hodiat peshehodcite po ulicite.. a po trotoarite shte ima nadrani koli… kolkoto nadiraneto na kolite e narushenie na zakona tolkowa e i parkiraneto po trotoarite..

  a towa che niamalo miasto ne e nikakwo izwinenie da se parkira nezakonno.. ako towa e neshto wa#no za powecheto hora.. ami naprawete neshto po waprosa, izberete si chowek koito towa u e sashto prioritet ili podobno…

  I ne sam saglasen wabshte che lipsata na parking mesta mo#e da se srawni po kakawto i da bilo nachin s lichnite prawa na edin chowek.. po skoro prawoto na prazni trotoari e po-blizo do goreposichenoto… ama towa sa slo#ni temi za masa… shto ne mi zwannesh da se razberem 🙂

  tuk edin kolega razkaza igrata na prawitelstwoto zaradi edin fish za neprawilno parkirane.. stiga da imash #elanie…

 5. За пирон наистина не може да се говори. Имам друга идея. Естествено всички знаем, че е кошмарно спирането по натоварените места. Идеално знам какво значи това, защото живея съвсем в центъра. Все пак водачите могат да се съобразяват малко и да оставят по един метър до стена или ограда, за да могат пешеходците да се придвижват спокойно. Да ама не, промъкваш се докато видиш някой тиквеник, който е „бързал“ и е спрял по диагонал на пътеката. Иска ми се да взема едно цветно тиксо и да очертая върху капака му, кое от колата му нарушава моята територия и да му сложа един ярък цветен стикер. Нека го чопли половин час. По този начин, хем ще го накарам да се замисли, хем няма да му причинявам щети на безценната собственост.

 6. Ще копирам мнението си от блога на Ана в кратка редакция и тук. Саморазправата не е решение. Гневът й е справедлив, но постъпката й е подсъдима. Римляните са казали, че „дори най-слабият закон е за предпочитане пред анархията“. Саморазправата е анархия. Законите трябва да се спазват. Иначе агресията води до още повече агресия. Чудя се защо на въпросните госпожици, които все повече заприличват на мъже (и то хулигани) с постъпките си, дори не им е минало през ума да повикат полиция и да санкционират неправилно паркиралия шофьор.
  Да се разхождаш между колите с пирон в джоба е тъпо, селско, незаконно и най-вече: опасно. Селандурите налитат и на жени, а ако Той не е наблизо, за да си спаси половинката, в ръкопашен бой срещу разгневен перничанин една софиянка със сигурност е обречена. Лепенката, (не)културната бележка или цветното тиксо са доста по-добра идея. Не бива да слизаме до нивото на простаците, да взимаме закона в наши ръце и да ставаме като тях – нарушители. После как ще се погледнем в огледалото и ще имаме самочувствието, че сме по-интелигентни, по-възвишени, по-толерантни? Изобщо, по-големи „граждани“ от пернишкия селтак? Ами, точно така -никак.

 7. Моето мнение по въпроса се надявам да видите скоро в блога на Анна, ако го одобри. Поздрави!

 8. Петре, съгласен съм, че саморазправата не е начина да се реши проблема. Мисля, че негативната енергия трябва да е насочена към софийската община, която не си върши добре работата.
  Не съм съгласен с теб, че едва ли не карането на кола е неотделима част от човека. Живота в голям град изисква жертви и това е една от тях. Може да вземеш за пример големите западни градове. Аз живея в Сан Франциско, който е със население от около 750 000, но с площ от само 7 квадратни мили. Безплатното паркиране в Сан Франциско е химера. Аз имам кола и за удобството да я паркирам в гараж плащам 175 долара на месец. Въпреки това, до работа ходя с колело и влак (карам колало да спирката на влака, качвам се на влака с колелото и след това от спирката на влака до работа карам колело). Това ми отнема около 1 час и 15 минути в посока. С кола е около 40 минути, но въпреки това избирам колелото и влака.
  Когато искам да отида някаде в града избягвам да вземам колата и вместо това ползвам градски транспорт или вървя пеша. На почти всяко парко място на улицата има машинка за таксуване. Цената варира, но на някой места е 25 цента за всеки 6 минути за максимим 2 часа.
  Контрола върху паркирането упражняват нещо като полицаи, които карат малки едноместни коли и постоянно щъкат из града. Те глобяват за абсолютно всяко неправилно нещо, като например – неплатена такса, паркиране на забранено място, паркиране на твърде голямо разстояние от бордюра, паркиране така, че част от колата е на забранено място, баркиране на стръмна улица без да са завъртяни гумите по правилният начин и т.н.. С толкова добре налагани закони за паркиране на мен, а и на другите хора, и през ум не ни минава да паркирам неправилно. Налагало ми се е да обикалям 15 минути и да търся паркинг и след това да се откажа да паркирам и да отида на друго място. Освен това има сгради-гаражи, които те такусват по 2-3 долара за 15 минути до максимум 20, а може и повече, долара за ден. Всичко това принуждава шофьорите да мислят дали си заслужава да карат в града, дори и без драстични мерки, като такса за да влезеш в центъра, както е в Токио.
  Аз мисля, че София е в трансвормация към европейски гъстонаселен град. Софиянци трабва да свикнат, че да караш е привилегия, кояти изисква жертви. Софийска община трябва стриктно да налага законите за паркиране и да работи за по-добър градски транспорт. И така един ден хората ще свикнат, че да отидеш в центъра на софия е по-добре да ползваш градски транспорт. Така града ще е по-чист и спокоен, а гражданите по-щастливи.
  Потърпевшите пешеходци, вместо да се саморазправят, трябва да принудят общината да предприеме по-адекватни мерки срещу трафика. Как товя става за съжаление не знам, но е единственият начин да се подобри ситуацията трайно.

 9. Напълно съм съгласен с теб, Петър. Пирон, наистина, е не само прекалено и безсмислено, ами и не постига нищо. Освен Анна да си навлече някой бой, ако злощастният собственик я види.

  На тема „паркиране“ блогвах и аз вчера, като разгласях за една идеяамериканска версия), която според мен е много по-елегантен, по-фин и по-умен начин на протест срещу брутално паркиралите.

 10. Аз едно време с ключ ги одирах:), но лепенките от фейм кардс вършат работа до някъде. Просто напомняш деликатно на идиотите,че са такива.
  Понякога ми се приисква да имам паяче, просто ще им премествам автомобилите в други квартали…..

 11. Един приличен заместител на пирона са лепенките „като идиот“. Едно, че човека разбира защо точно му е лепнат стикера, второ, че хората са взели мерки да може да се отлепи без да има щети по колата ( и с това е по-добро от пироните )

 12. Разбрах гледната ти точка още вчера. И аз не одобрявам саморазправата на място, както не одобрявам глада в Етиопия и дупката в озоновия слой. Но ги има въпреки това.
  Това, с което не съм съгласен е, че от една страна казваш(на Анна вслучая) „не си ти човекът, който да раздава правосъдие“, а пък от друга страна си готов да го раздадеш лично и на място. Ами, обади се в полицията, подай жалба срещу пирононарушителя – както си му е редът.
  „Достатъчно ясен ли бях?“
  Мисля, че да.

 13. Аз съм шофьор, тикала съм и количка. Всеки има собствената си истина. В крайна сметка се оказва, че в големия град всеки е във война с всеки. Обаче именно правилата, или поне подобието на правила е това, което ни предпазва да не извадим ножовете и боксовете и да се почнем. Всеки пречи на някого, всеки нарушава личното пространство на някого. И за да не избухне войната, трябва да се учим да не прекрачваме границата, въпреки гнева. И да търсим законни средства за възмездие.

  Когато тя кара като идиот и спира където и падне, е много „куул“. А като се наложи да се провира между колите…АААА, селяни!
  Поразена съм от комнетарите по темата в блога и. Браво, че браво. Ужас.

  Радвам се, че живея далеч от подобни егоистични и неуравновесени софиАнки.

 14. Позицията на Венци най ми допада някак си…

  Вижте, около нас има 5 или 6 платени паркинга в радиус 1 км. Стоят полупразни. В замяна на това тротоарите и улиците са окупирани от паркирали коли.

  Малко на селски тарикатлък ми намирисва това… колата си е моя, за нея и за бензин давам пари, ама улиците са безплатен паркинг.

  Авантата гледаме все, нали?

 15. Скара се с iffi, не защото драскам с пирони по колите, а защото смятам, че коментара, който си написал в блога на Anna е абсолютно тъпанарски.

  Ще повторя нещата, които ти казах:
  1. Примерите, които си дал в коментара са абсолютно неадекватни.
  2. Смяташ една тенекия за по-ценна от човешки живот (образно казано)
  3. Призоваваш за мирно решаване на нещата, а после обещаваш „средни до тежки телесни повреди“
  Не съм гледала членовете в закона за споменатите „повреди“, ама мисля, че ти е по-коректно да си ги погледнеш
  4. Не мисля, че въобще си се опитал да погледнеш нещата от гледна точка различна от твоята (например от гледната точка на Anna)
  5. Ти наистина ли би посегнал на жена(без значение Ана, мен, млада, стара, с дете или без), заради колата си? Ако е така, ти си сравним с… (тук си представи най-жалкото същество, което можеш да си представиш)

  Да, дрането с пирони, не е добро решение. Дори не знам колко е ефективно. По принцип не се вбесявам лесно (макар, че още не ми се налага да се провирам с количка по тротоарите). Може би ако започна да се вбесявам толкова, ще пробвам първо със стикерите. Но определено разбирам защо Anna и другите го правят.

 16. Аз ще се обърна към въпросната iffi като я попитам кое е неадекватното в коментарите му. Напълно съм съгласна с тях и ако аз видя който и да е да ми дере колата със сигурност няма да го оставя просто да премине. При теб негативизмът явно е в твърде големи количества, за да се изразяваш така грубо! Разбирам проблема на Аnna. Като жена се поставям на нейно място и знам, че сигурно е ужасно да се чувстваш ограбен и неспособен да си изведеш детенцето на разходка. На първо място трябва да се помисли за спокойствието на майките, също така на хората в неравностойно положение и на всички останали пешеходци, но ако започнем да ходим като зомбита с пирони по улиците, как ще скрием това от очите на децата ни?! Утре на тях може да им „пречи“ в ежедневието нещо много по-ценно от купчината ламарина на пътя. По този начин ли ще си решават проблемите? Аз не искам децата ми да живеят в такъв свят. Неизбежно е да се вземат сериозни мерки срещу безобразието на шофьорите, но това зависи все пак от всички нас, нали?! И със сигурност решението не е, ако започнем да воюваме помежду си, било то и с подобни коментари като на iffi.

 17. Няколко месеца по-рано Анна имаше пост за това как обича да пътува навсякъде с колата си. Хората се променят много бързо.

  Принципно съм против чупенето и повреждането на каквото и да било. В началото харесвах идеята за лепенките, сега я намирам за безсмислена. Не намирам логика и в желанието да буташ пред себе си количка половин на един метър, при положение, че за големите градове слинговете са много по-удачното решение и няма да е чак такъв проблем нито да заобикаляш колите, нито да се качваш и слизаш от тролеи и автобуси. Наистина нямам деца и нямам намерение скоро да имам, но по дяволите светът не е длъжен да се съобразява с всяка родила кокошка. Мен пък ме дразни, че при разминаване по тесен или натрошен тротоар, всяка кака с количка ме гледа все едно съм длъжна да и правя път, че и пари да и давам. Е аз да дера ли колички!?

  Трябва да има разбиране и от двете страни. Както каките с количките не могат да прелитат над своеобразните паркинги, така и шофьорите не могат да си паркират колите на главите си отгоре…

 18. Напълно съм съгласен с автора на поста по всички направления. Абсурдно е да си мислим, че драскането с пирон ще поправи каквото и да било. Положението в страната е такова, че пътната мрежа не е развита коректно, подземни гаражи/паркинги няма почти никъде, нито надземни такива. След като няма достатъчно свободни места за шофьорите, понякога е необходимо да се влиза в нарушения. А наистина е безумно да се забрани ползването на МПС-та например (съпоставката със ‘спрете да раждате’ е доста аналогична).
  Спомагането за хулигализирането на нацията просто ще подучи малчуганите на нецивилизовани прояви. За това ли се борим?…

 19. @bilyana
  (прочети ми пак коментара)
  Не съм казала, че коментара на пешо е неадекватен, а че е тъп.
  Неадекватни са примерите, които дава. Цитирам:
  „Действията ти са аналогични с това да счупиш прозореца на съседната сграда, щото ти закрива изгледа (да се научат – няма да застрашават детето ти от липсата на достатъчно светлина, я!) или да разбиеш вратата на комшията, щото не си плаща парното (а като ти го спре, застрашава детето ти от достатъчно топлина)…“

  Ии да, моля те, прочети пак това, което съм написала (особено края). Няма смисъл да се повтарям. Това не беше хейтърски коментар или защитаващ дрането на коли, а такъв обясняващ защо според мен коментара на Пешо е идиотски.
  🙂

 20. Съгласна съм с твърденията ти, Петър. Но разбирам и майките с колички (http://mkavlakova.wordpress.com/2008/04/ – виж третата публикация Саботьори 60)! Също – като има платени паркинги какво? кой може да си позволи да плаща всеки ден по 16-20 лв. за паркинг, ако ходи на работа?
  Аз винаги оставям любезни бележки на неправилно паркиралите шофьори. Дори им оставям и телефон за обратна връзка. Имайте предвид, че в много от случаите тези шофьори не си дават сметка, че пречат на някой! това с пироните не го одобрявам. Бих го одобрила, ако съответния човек, след редица предупреждения, пак продължава да пречи ….

 21. Нямаме друг избор, ще паркираме където дойде, пък като хванем такива като Анна – викаме полиция и се съдим. Застрахователите имат отдел „регреси“ и обичат да им кажеш тая беше 😉

  Все пак в повечето случаи да оставиш 1 метър, за да могат да минават хората, не е никакъв проблем.

  Вандализмът обаче е като минаването на жълто – става навик. Знам го, защото са ми обръщали огледалата и са ме рисували с маркер на места, на които никому не преча.

  Убеден съм, че пирона драска наляво и надясно за щяло и нещяло и някой ден на Анна ще й напълнят канчето с шамари и ще хленчи в блога.

 22. Вече няколко блогера, които следя, се сдобиха с бебе. И всеки от тях чак тогава ми се струва започна да мрънка за зле паркираните коли. Т.е. докато не пречи на мен – не е проблем.

  Е за мен това ни е основния проблем! Докато някой не навлезе в нашето лично пространство, изобщо не си правим труда да му се пречкаме. Склонни сме да игнорираме всякакви престъпления, само щото не са директно насочени към нас.

  Заслужаваме си положението …

 23. До всички поддръжници на тази дивотия за саморазправата!!!!
  Ще споделя малко емоции и аз:
  подкрепям позицият на Петър 100.% !
  И такааа, значи има нова мода да се дерът колите които са паркирали неправилно, Чудничко, просто перфектно! Днес съм видял поне 6 МПС-та с такава щета
  Явно е модерно.
  Заглеждам се .по такива драсканици защото на мен ми се случи преди седмица – надраха ми капака – явно някоя войнствена амазонка е изразила справедливия си гняв!!!!
  Няма значение че бях оставил максималното възможно разстояние до сградата и съм паркирал след 2 часа обикаляне, щото видители видните гражданите от Младост, Дружба и Обеля си паркират наоколо щото са на работа и нямам как иначе да си довлекът телесата!!!!
  Браво амазонки само така. Бийте тъпите селяни!!!

  Нали съм с чуждеоземска ( не софийска) регистрация – то си направо оправдано. Ще ми се живеят тука париите!!!! Аиде марш на село!!!
  Значи можете да увреждате чужда собственост ако си мислите че сте недосегаеми!!!
  Супер!!!!!
  Само да попитам: МПС-та с поредни цифри в номера дерете ли или сте агресивни само към хората които карат коли за по 1000 лв? Щото някак не е честно – справедливия ви гняв следва да застигне всички провинили се!!!!!

  Като ви слушам съм ужасен!!!
  И аз къде да си държа колата като живея в центъра?
  Защо не отидете да хвърляте камъни по сградата на общината на московска??? От тях зависи да има паркинги. – това ще е по полезно
  Единственото което постигна индивида който ме надра е че вече не си местя колата през седмицата паркирал съм така че да заемам 3 места и ми е кеф!!!! За съжалени количка отново не може да мине понеже пречат съседните коли – хайде и тях с кирките и пироните……. Насам народе !!!
  Колата е с пълно каско а и без това е за пребоядисване, голям праз дерете я колкото искате – само гледахте да не ви видя – през живота си не съм удрял жена но не се знае.
  И помнете че ако така възпитават е децата си нищо добро няма да получите агресията ражда само агресия!!!

 24. Никола – ми ще си я държиш колата в гаража бе! Какво? нямаш гараж? Ми наеми си бе. Паркингите стоят празни, гаражи има бол – аз моя го наех за 1 (ден) – сутринта се обадих, след обяда огледах два и на следващия ден подписах договора. Даже хазяинът ми даде ключовете още вечерта, че да си прибера колата. Толкова е просто. Ама ти се свидят да даваш „грешни“ пари, нали?

 25. ima dosta momenti w koito prosto cheta horskite mnenia i prosto mi e trudno da powiarwam, che mo#e niakoi da mislia po podoben nachin… ili az sam si izkriwil misleneto za poslednite 11 godini.. ili moralnite mi cennosti sa dosta razlichni…

  za was zakoni niama li be hora.. ili e po-lesno da wzemete neshtata waw washi race.. pyk posle se oplakwate kakwo bezzakonie cari w Balgaria…

  Ednite si misliat che imat PRAWO da parkirat kadeto si iskat i widish li towa che ostawiali edin metar da minawat horata bilo rawnostoino na towa da gi nosiat na race…. drugite pyk samo deto ne nosiat po edna shashka trotil da „razbutwat“ kolite… ni za ednite sashtestwuwat zakoni, ni za drugite.. i taka do koga… dokato pochente da se biete kato gladiatori po ulicite li…. i ako wie se dar#ite taka, kakwo ochakwate da nauchat ot was decata wi…

  A komentara za detskite kolichki prosto me ubi.. kakto ti (geroi takaw) si reshil che imash prawoto da si copnesh woziloto deto ti padne, shtoto widish li niakoi drug ti e winowen za towa, taka i edna maika koiato e imala smelostta da iznosi edno dete w tazi pobarkana dar#awa, ima prawoto da reshi kak da si nosi deteto… oshte poweche, che tia ima ZAKONNOTO prawo da se dwi#i po trotoara bez da triabwa da se chuwstwa kato sastezatel w petoboi…

  de da znam… iawno dokato horata ne razberat, che tiahnoto pogazeno prawo ne im dawa pozwolenie da gaziat prawata na drugite do nikade niama da stignat neshtata… i nai me kefi fakta, che wse niakoi drug bil winowen i nikoi ne se zahwane s PRICHINATA za problema ako samo gleda kak da si otmasti… prosto e tragichno…

  shtoto wicowete za ada i balgarite w kazana deto ne gi pazi diawol mai sa dosta istinski… a za Gele deto kazal „ne e wa#no az da sam dobre, wa#no e Wute da e po-zle“ mai sashto e mnogo na miasto…

  I oshte wednash powtariam, belkem niakoi go chatne… ako smiatate che washite prawa sa zasegnati, naprawete neshto LEGALNO po waprosa, ne go izpolzwaite kato izwinenie WIE da narushawate zakona.. wsicko opira do prioriteti… koe e po-wa#no.. da si ugodish na pretenciite za ciwilizowan #iwot (weche wsichki imame koli ‘raish li..) ili da spazwash zakonite….

  i molia da ne polzwate argumenta „samo za 10 minuti (dwa chasa) sam sprial“.. ako mine chowek pokrai kolata wi za tezi 10 minuti i byde balsnat ot druga kola, zashtoto e triabwalo da sleze na patia… ima li razlika dali ste spreli za 5-10-20 minuti ili za 2 dena??? zashtoto nai-lesnoto e da hulim drugite i da tarsim greshkata w tiah.. mnogo e trudno da poglednem w ogledaloto i da se zamislim kakwo losho prawim nie samite…

  P.P.
  Karaneto na kola e priwilegia.. ne prawo. Tuk ako ima repont na niakoi trotoar, wednaga se otcepwa diasnata lenta i tia stawa peshehodna zona… kolite se gachkat w edna lenta dokato trae remonta

 26. @DCH37, много е лесно да стоиш 11 години извън България, да пишеш на латиница и да разправяш колко сме побъркани и колко сме зле! Айде бе, там в България! Няма ли да се оправите най-после в тая държава, че даваме мило и драго за нея! Когато попаднеш в свят на мутри, черни джипове, побъркани хора и корумпирани куки ще мислиш и говориш по друг начин!

 27. Четох само поста, без коментарите.

  Истината… Ами какво да ти кажа!

  Може би първо трябва да се поразходиш с бебешка количка, особено ако за да стигнеш до парка, трябва да спринтираш през 4 кръстовища с неадекватни пешаходни светофари и някой идиот да ти бибитка, че вече било светнало червено и да иска да мине през теб и детето ти. Или да се опиташ да прелетиш през някоя и друга кола, щото наистина няма от къде да минеш, та даже на платното не можеш да слезеш. Или да преминеш през градинката на бабите, защото някой е спрял точно на пътечката към входа… Примери милион мога да дам! И все по-често се замислям за варианта с пирона, или със стикери на предното стъкло „Пъркирал си като идиот“.
  Не ме разбирай погрешно, аз също съм шофьор и доста преди дори да си помисля, да имам дете винаги съм се съобразявала, да паркирам така, както трябва без да преча. Не е лесно (особенов София) но не е и невъзможно! Това е истината! Само дето малцина са замислят. Тъпото е, че дори такива дето са с деца и с колички спирата като идиоти и не се съобразяват, че утре те ще трябвада прелетят с бебешката количка над някоя кола… Не мислим и не сме толерантни в никое отношение! :(((((((((

 28. @ Anton >"Има си закони и институции, които се занимават с тия неща. "
  Е, те там е проблемът, че въпросните институции не си вършат работата.

  А когато има беззаконие, неизменно се стига до самоуправство

 29. Понеже имам някъква култура на, човек живеещ в голям град и не бих си позволил да затрудявам хората живеещи около мен едва ли ще бъдя някога обект на такава вендета. Обаче, четейки злобата и негативизма в някои от коментарите (интересно защо всички са от жени..) направо настръхвам:( Това ли е вашето възпитание госпожи? Така ли трябва да се държат отрочетата ви??…око за две, зъб за чене?!… София е отдавна пренаселена и съм сигурен, че половината от вас са пришъци виновни за положението в което се намираме всички. Сега веднага ще скочите и ще кажете „ми ние нямаме ли право на избор“. Имате, но като сте направили избора си да дойдете тук ще се съобразявате със ситуацията за която до голяма част сте отговорни Вие. Нямате право да посягате върху личната собственост на другите по какъвто и да е повод. Тъжната истина е, че София е пълна със селяни в буквалния и в преносния смисъл на думата. Факт е и, че селяни има между кореняците софиянци, но това е положението И ВИЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИМИРИТЕ. До като има хора които паркират както си искат и хора носещи пирони в себе си проблемите ни само ще се задълбочават….

 30. Ами.. когато си мисля за други неща, почти не забелязвам какво има по тротоарите. Случва се като минавам, да падат огледала, при звука от счупено се обръщам..понякога. Иначе джиповете малко ме затрудняват – хлъзгави и високи, няколко пъти като ме мързи да ги минавам през капака, съм ги заобикалял. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.